Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od ljubitelj »

grujicd napisao:Zašto misliš da programer mora da zna išta od toga?
Zato sto je to nivo opsteg znanja na nivou srednje skole a pogotovu sto je rec o tehnickom fakultetu.
Kako ce programer ista raditi ako ne ume da ukljuci i/ili prikljuci racunar ?
Zvace drugog inzenjera koji ce biti skolovan samo da gurne kabl u jednu od rupa na racunaru.
Ili ce taj drugi inzerenjer kada treba da napise tekst ili neku prirucnu tabelu da zove programera da popuni kolone i redove podacima ?
Pa svaka sekretarica bez takvog skolovanja u privatnoj firmi zna te osnovne pojmove,i zna da upotrebi racunar.

Svako ko zavrsi fakultet mora i treba da zna ono sto zna neko ko zavrsi srednju skolu. Isto tako svako ko zavrsi srednju skolu mora da zna ono sto je nivo osnovne skole.

Ne mora programer da zna detalje u vezi UTP kabliranja ali da ne razlikuje energetski, telefonski, racunarski, signalni kabl je po meni apsurd.
To zna da razlikuje svaki trgovac kablovima, i to se znanje usvaja u roku od nekoliko desetina minuta do nekoliko sati.

Meni ukazuje da doticni jednostavno nema volje da usvoji nova znanja van strogo zahtevanog za ocenu i ukazuje da program fakulteta nema bas dodira sa realnim svetom.
Rezultat je inzenjer na papiru koji je nestrucan za posao, realan posao koji ga ceka u nekoj firmi.
Isto vazi i za diplomu fakulteta bez solidnog znanja makar jednog stranog jezika. Za mene pokazatelj jako niskog nivoa diplome.

PS. da bude jos gore, konkretni zavrsni student ETFa je na praksi u firmi gde treba da preuzme proizvodnju opreme za semaforsku signalizaciju.
Dodatno nisam pomenuo,zavrsava ETF a nije nikada cuo za spravu ton generator,niti cemu to sluzi. Za moj ukus takvog inzenjera nikada ne bih zaposlio i placao sve dok ne nauci minimum, osnove elektrotehnike a ne samo osnove programiranja.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Šta da ti kažem, ako ste za pravljenje semafora uzeli čoveka sa programerskog smera - malo ste omašili :mrgreen:

Ja sam se stalno trudio da znam što je moguće više o računarima, ali to mi je bio hobi od ranog detinjstva. Uključujuči i hardversku stranu. Voleo bi da svako ko dođe na razgovor za posao ima taj isti hobi, ali se to ipak jako retko dešava. A za programera stvarno nije neophodno da zna kako da priključi računar na mrežu, mada sigurno pomaže. U iole većoj firmi imaš posebnog čoveka koji se samo time bavi. Ionako imaš većih problema kad ti čovek sa faksa dođe u firmu - sve i da je ceo faks posvetio programiranju, sigurno ga čeka par meseci učenja i polaganog uhodavanja. To da li zna da priključi računar je najmanji problem. No, moja iskustva su iz primarno softverske firme i sigurno se ne poklapaju sa tvojim.

Kad smo već kod ove teme, u zadnjih 5-6 godina, dok sam bio u prethodnoj firmi sam sigurno pregledao par stotina testova, i intervjuisao bar 50-60 ljudi. I mislim da imam solidnu predstavu o rangiranju naših fakulteta. I dalje je ETF na prvom mestu, mada možda tu ima i do njegove reputacije koja u startu privlači najbolje učenike. Ono što me je iznenadilo je da sam sreo par dobrih programera sa privatnog RAF-a. Očigledno je da nisu svi privatni fakulteti isti. Sledeći na stepenici su FON i PMF. Pošto je Beograd u pitanju retko su se pojavljivali ljudi iz NS i drugih centara pa njih ne mogu da uporedim.

I najvažnije od svega - iako može da se izvlači neka statistika po fakultetima, to ništa ne znači kad gledaš pojedinačne slučajeve. Iako sam FON i PMF rangirao ispod ETF-a, neki od najboljih programera koje znam su baš sa tih fakulteta, ili čak i bez ikakvog faksa. Isto tako ima i ljudi koji su završili ETF a ne znaju ništa.
Wolfy
Reactions:
Pridružio se: 30 Dec 2012, 15:15
Garaža: BMW 535d

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Wolfy »

stefanan napisao:Nisi o tome pricao sa nekim pravnikom,nama profesor na predavanjima kaze bukvalno da smo mi iznad drugih fakulteta jer vrsimo bozansku duznost i delimo pravdu (mislim da ovo ima cak i u nekoj knjizi). A da na gradjevinskom zidaju nesto ciglama,na poljoprivrednom nose gumene cizme itd dok pravnici lepo nose svilena odela :mrgreen:
Profesori na Pravnom u Beogradu su :twisted:
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

grujicd napisao:Šta da ti kažem, ako ste za pravljenje semafora uzeli čoveka sa programerskog smera - malo ste omašili :mrgreen:

.
Nije to moja firma, ja sam dosao sa strane posto zaposleni elektro inzenjer i taj buduci nisu mogli/hteli da odrade posao. Meni dobro, uradio posao i naplatio ali samo dajem svez primer ETFa. (jedan, ne generalizujem, ali nije jedini na koji sam naleteo).

Usput programiraio sam i neku opremu, sto je naravno uslov da bi mogla da se pusti u rad i obavlja funkciju na nacin kakve su potrebe.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Mogu ovo da potvrdim i u NS na pojedinim fakultetima. Profesori pred penziju koji su ostali sa gradivom u sedamdesetim godinama proslog veka i nisu se udostojili jednu knjigu da napisu za 30 godina.

Profesori u Srbiji najstariji u Evropi

U poređenju sa drugim evropskim univerzitetima, srpski su na vrhu liste po starosti predavača, piše "Politika".

Primera radi, na univerzitetu u Danskoj 60 odsto nastavnika ima između 35 i 40 godina, a kod nas je 60 odsto profesora starije od 50 godina. Prosečna starost naših profesora je 55 godina, ali mnogi drugi su na kraju karijere, pa se na pojedinim fakultetima već "hvataju za glavu" jer nisu obezbeđeni naslednici.
U Srbiji je najdrastičniji primer Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, jednog od malobrojnih na kojem se o ovoj temi otvoreno priča, a gde će za koju godinu u penziju da ode više od trećine svih redovnih profesora.
"Za nas je starost nastavničkog kadra veliki problem koji malo ko shvata ozbiljno. Da bi se odškolovao kvalitetan nastavnik treba minimum deset godina. Na ETF-u, recimo, ima 70 profesora, od kojih će 25 uskoro otići u penziju", kaže profesor dr Branko Kovačević, dekan ETF-a.
On ističe da univerzitet slabo zapošljava mlade ljude, a oni najbolji odlaze na master i doktorske studije u inostranstvo, gde posle i ostaju. Njih. kako kaže, treba vratiti u zemlju i zaposliti ih kao predavače.

http://www.021.rs/Info/Srbija/Profesori ... vropi.html
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

Dusan napisao:Takodje vazan podatak je prosecna starost profesora na univerzitetima (Kod nas je ogromna razilka u poredjenju sa EU npr.). Kod nas su predavaci fosili. Ogromne su opstrukcije u samoj struci gde matori (redovni) profesori ne daju ni malo prostorima mladjima da napreduju, tako da je jedina sansa za napredak kada ovi odu u penziju ili umru.
:D
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

:srbin:

Povećanje školarina: Stomatološki predložio 220.000, ETF do 223.000 dinara
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/378225 ... 000-dinara

Od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu (UB), 14 visokoškolskih ustanova je najavilo veće školarine u novom upisnom roku, iako je stav Ministarstva prosvete i studenata da cene ne treba da se menjaju, a jedino je Šumarski fakultet smanjio školarinu.

Najveće povećanje predložio je Stomatološki fakultet, gde će studije za samofinansirajući studente biti za oko 22 odsto veće nego prošle godine, rekao je prorektor UB Miodrag Popović.

Stomatološki je predložio da školarina umesto 180.000 dinara bude 220.000 dinara. Ova ustanova nije menjala cenu šest godina, a i izgubili su deo prihoda od Ministarstva zdravlja koji je ranije pokrivao učešće za materijalne troškove, rekao je Popović novinarima nakon sednice Senata UB.

Veću školarinu najavio je i Geografski i to za oko 15 procenata, pa će studenti umesto 70.000 plaćati 80.000 dinara. Ovaj fakultet je još pre četiri godine imao veću školarinu nego danas, što su u međuvremenu korigovali na dole i sada se vraćaju na raniju cenu.

Ostali fakulteti su ispoštovali preporuku Senata UB da povećanja ne bude ili da se kreće u skladu sa prošlogodišnjom inflacijom od 12,2 procenta.

Tako će Elektrotehnički fakultet povećati školarinu sa 90.000 dinara na 99.000, odnosno za odsek softversko inženjerstvo sa 204.000 na 223.200 dinara.

Rudarsko-geološki predložio je 50.000 dinara umesto 45.000, Poljoprivredni 85.000 umesto 77.000 dinara. Na Pravoslavnom bogoslovskom školarina će umesto 105.000 dinara biti 112.800, Fakultet političkih nauka povećava školarinu na 100.000, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju sa 78.000 na 87.600, Farmaceutski sa 136.000 na 145.000 dinara.

Matematički fakultet će najverovatnije povećati školarinu sa 100.000 na 111.000 dinara, ali prema rečima dekana Miodraga Mateljevića još jednom će biti razmatrana ta odluka.

Popović je ukazao da je samo Šumarski fakultet smanjio školarinu i to za 5.000 dinara.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je ranije danas da školarine za narednu školsku godinu ostaju na istom nivou, što je i u pismenoj formi potvrdjeno faksom koji je iz Ministarstva stigao u toku sednice Senata na kojoj se raspravljalo o školarinama.

Međutim, profesor Popović je objasnio da konačnu odluku donosi savet fakulteta.

- Mišljenje Ministarstva ćemo proslediti savetima fakulteta, koji će doneti konačnu odluku. Obavezni smo da pribavimo mišljenje Ministarstva koje nije obavezno, pa ako savet fakulteta odluči imaćemo veće školarine u novoj školskoj godini - rekao je Popović.

Predlozi će još jednom biti razmatrani na fakulteta, a komentarišući najavu veće školarine potpredsednik Studentskog parlamenta Miloš Zeljković naveo je da će studenti pokušati da spreče usvajanje novog cenovnika.

- Ne vidimo razlog za povećanje s obzirom na tešku materijalnu situaciju, a troškovi fakulteta nisu se bitno menjali - rekao je on i upitao zašto se ne obračunava povaćanje na osnovu projektovane inflacije, a ne na osnovu prošlogodišnje inflacije.

Na sednici Senata rečeno je da ove godine ima mesta za oko 14.500 studenata, od čega 9.000 na budžetu.

Konkurs treba da izađe početkom maja, a prema predlogu predaja dokumentacije biće od 25. do 27. juna, polaganje prijemnih ispita je početkom jula, a upis u prvom roku treba da bude završen polovinom jula.

Na sednici je rečeno da je tokom 2011/12. godine poboljšana prolaznost studenata po predmetima, jer je sa 13 procenata u 2008/09. smanjena na oko pet odsto.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ma to carevi, samo dizite, to sto ne vredi realno ni upola od tih nalupanih suma nema veze. Kakva shabanija, strasno. :nonono:
SlikaSlika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Porazno: Novosadski Univerzitet školuje kadrove čije diplome “jede” nezaposlenost

U Novom Sadu vlada velika stopa nezaposlenosti, a prema podacima do kojih smo došli praktično svega 5 odsto studenata ima šanse da pronađu posao u svojoj visokoobrazovnoj struci.

Na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Novi Sad krajem februara ove godine bilo je 5.449 ljudi sa fakultetskim diplomama. S druge strane, mala je razlika u broju studenata koji su na Novosadskom univerzitetu završili osnovne i integrisane studije u školskoj 2011/ 2012. godini, njih 5. 358. Iz ovoga logično sledi pitanje da li novosadski fakulteti školuju kadrove koji u perspektivi nemaju gde da rade? Nezaposleni ljudi sa diplomom obično imaju tri opcije: da se, ako im nije ispod časti, late bilo kakvog posla, da se prijave u evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje i čekaju svoju priliku ili da se odluče za nastavak školovanja ili neki drugi vid usavršavanja. Ivan Petrović, nezaposleni mašinski inženjer iz Novog Sada nema ni dana radnog staža u poslu za koji se školovao.

- Diplomirao sam u roku na Fakultetu tehničkih nauka i nikada nisam radio u struci. Bio sam zaposlen u različitim firmama, u veleprodajama, radio sam i kao sistem administrator, čak i kao prodavac i komercijalista. Sada sam sa 35 godina opet bez posla, prijavljen na Biro, sa šest godina radnog iskustva, ali ne u struci – kaže Petrović za NNS. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Novom Sadu postoje suficitarna ali i deficitarna zanimanja. U prvu grupu spadaju diplomirani pravnici (u prošloj školskoj godini na Pravnom fakultetu diplomiralo je 509 studenata), profesori (osim matematičara i fizičara), turizmolozi i grafičari, dok su u drugoj grupi uglavnom doktori medicine specijalisti: radiolozi, neuropsihijatri, ginekolozi akušeri, oftalmolozi, anesteziolozi. Sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prošle školske godine izašlo je 422 doktora medicine, ali je problem što dobijanje specijalizacija ne zavisi od Univerziteta nego od zdravstevnih ustanova u kojima se ti studenti kasnije zaposle i koje zapravo treba da finansiraju specijalizacije. Pored medicinara Novom Sadu su potrebni i specijalisti medicinske biohemije, defektolozi i informatičari sa Fakulteta tehničkih nauka.

V. Mirilo

http://novinenovosadske.rs/porazno-novo ... iplome-dr/
SlikaSlika
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

Jel moze preporuka oko ucenja nekog programskog jezika? Sta mislite, koje programske jezike bi trebao da poznaje jedan inzenjer, i da li se oni mogu nauciti uz pomoc nekih tutorijala sa interneta? Ono sto sam ja ucio na fakultetu je Visual Basic, MS Access i Auto Cad. To je sve.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Naucis C i C++, posle toga nijedan jezik ti nece biti problem.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ma mani C++, odmah ici na C#, zasto bez razloga biti mazohista?
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Zbog cega je upoznavanje C++ i koncepta OOP mazohizam? :nemampojma:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ne OOP, samo C++.
Kad sa C++ predjes na C# osecas se kao da si sa traktora presao u mercedes...
Korisnikov avatar
Kuzmanovic
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Post od Kuzmanovic »

A koliko je komplikovan C++/C#? Jel se moze nauciti "preko interneta"?
Odgovori