Zato sto je to nivo opsteg znanja na nivou srednje skole a pogotovu sto je rec o tehnickom fakultetu.grujicd napisao:Zašto misliš da programer mora da zna išta od toga?
Kako ce programer ista raditi ako ne ume da ukljuci i/ili prikljuci racunar ?
Zvace drugog inzenjera koji ce biti skolovan samo da gurne kabl u jednu od rupa na racunaru.
Ili ce taj drugi inzerenjer kada treba da napise tekst ili neku prirucnu tabelu da zove programera da popuni kolone i redove podacima ?
Pa svaka sekretarica bez takvog skolovanja u privatnoj firmi zna te osnovne pojmove,i zna da upotrebi racunar.
Svako ko zavrsi fakultet mora i treba da zna ono sto zna neko ko zavrsi srednju skolu. Isto tako svako ko zavrsi srednju skolu mora da zna ono sto je nivo osnovne skole.
Ne mora programer da zna detalje u vezi UTP kabliranja ali da ne razlikuje energetski, telefonski, racunarski, signalni kabl je po meni apsurd.
To zna da razlikuje svaki trgovac kablovima, i to se znanje usvaja u roku od nekoliko desetina minuta do nekoliko sati.
Meni ukazuje da doticni jednostavno nema volje da usvoji nova znanja van strogo zahtevanog za ocenu i ukazuje da program fakulteta nema bas dodira sa realnim svetom.
Rezultat je inzenjer na papiru koji je nestrucan za posao, realan posao koji ga ceka u nekoj firmi.
Isto vazi i za diplomu fakulteta bez solidnog znanja makar jednog stranog jezika. Za mene pokazatelj jako niskog nivoa diplome.
PS. da bude jos gore, konkretni zavrsni student ETFa je na praksi u firmi gde treba da preuzme proizvodnju opreme za semaforsku signalizaciju.
Dodatno nisam pomenuo,zavrsava ETF a nije nikada cuo za spravu ton generator,niti cemu to sluzi. Za moj ukus takvog inzenjera nikada ne bih zaposlio i placao sve dok ne nauci minimum, osnove elektrotehnike a ne samo osnove programiranja.