Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od McGruja »

Sve je to tačno, ali ipak svaki segment ovog događaja mora da ima svoju odgovornost, i konsekventno kaznu.
Naravno da će roditelj uvek da brani dete, to mu je svrha :) A u ovom slučaju nema popravnog za dete, nažalost
Ako je aktivnost bila pod nečijim nadzorom, to je strašno.
Učitelj takođe ima svoj deo odgovornosti
Ako su se ova deca iskrala, pa pobegla na jezero, opet je druga priča

Svakako, strašan scenario, kojih je do sada bilo 1000 istih, ali ovaj se završio smrću
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Ja bih da mi kaznimo ceo narod, jer kad malo bolje razmislite društvo je (osim porodice) takođe krivo sto oni nisu znali da se ponašaju, profesori jer ih nisi nadgledali (koliko je to uopšte moguće) a ti sto drže pedaline jer nisu unajmili radnike koji će svima da daju prsluke.
Znaci 100e svako u budžet i eto rešenja

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ako sam ja dobro ispratio oni su bili sa fudbalskim klubom na nekoj utakmici.
Na obe pedaline bilo ih je petorica umesto četvorica, i sa jedne se ovaj nesrećnik pokušao prebaciti na drugu da ih bude šestorica?
Ne vidim realan način da neko iskontroliše sa obale ovo šta se dešavalo na pedalinama.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Jos jedna prica o obrazovanju i skolstvu sa jucerasnjeg sastanka. Sinovljev profesor matematike radio je 2 nedelje i kazao direktorki da nije bas kako je on to zamisljao i dao otkaz. Oni u panici posto profesora matematike nigde ni za lek. Imaju jednog marokanca (natuca Holandski - sva deca ga zezaju, ali dobar profesor) ali i on je rastrzan vec preko svake mere. Isto tako niko nece da radi u prosveti. Inace imaju i 3 i 4 godini srednje (14 i 15 godina) zvanicne ispite matematike na nivou drzave. Do pre 2 godine drzava je drzala minimalnu prolaznost za 75% uradjenih zadataka (laki zadaci) i onda je spustila granicu na 45% posto je bila mala prolaznost (sada je prolaznost 99%) :) A zadaci su na nivou imas 5 jabuka i platis ih 3 Eur koliko kosta 1 i sl.

Jedan od prozora skole. Prvi put sam bio u starom delu - fali im samo inkvizicija :)
Prikačeni fajlovi
20160913_195522.jpg
Poslednja izmena od ljuba u 14 Sep 2016, 09:12, izmenjeno 1 put ukupno.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ali je postojao realan nacin da profesor isprati aktivnosti cele grupe koja je bila na jednom mestu. Nisu se njemu deca rastrkala pa da ne zna gde je ko, vec su svi bili grupisani kod jezera a on i dalje nije ispratio njihove aktivnosti.
Trebao je to da isprati i da spreci nesrecu tako sto bi zabranio neplovacima da idu na pedalinu, zabranio da se penje po 5 dece na jednu, a svojim autoritetom i konstantnim nadzorom spreci glupiranje.... to mu je bio i posao i obaveza i odgovornost!

Slazem se da u ovoj nesreci svi snose deo krivice ali onda tako i trebaju da budu procesuirani da svako za svoj deo odgovornosti snosi kaznu.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ministarstvo je dužno da ima uvid u svaki detalj đačkih ekskurzija i tek kada se steknu svi uslovi za njihovo bezbedno sprovođenje, ono ih odobri. Od nastavnika, prevoznika, smeštaja, embijenta u odredištu, pa do instrukcija rediteljima.

To je institucija koja ima uvid u sve i koje odobrava sve, zato i snosi odgovornost ako nešto ne funkcioniše u tom sistemu. Dvoje dece iz iste kuće je mrtvo, jer nekoliko stvari tu nije odrađeno kako je moralo i nije dobro razvodnjavati odgovornost na celo društvo, kućno vaspitanje i 500 godina robstva pod Turcima...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Misliš da je u planu ekskurzije bilo predviđeno da đaci pobegnu na jezero, da je planirana vožnja pedalinom kompletne ekipe (čak i neplivača), a skakanje sa jedne na drugu pedalinu je fakultativno?
Ako jeste, onda ministru treba da vidimo leđa ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Previđate da je u pitanju fudbalska utakmica, a ne ekskurzija.
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Meni je samo nelogicno da profesor/vodic koji vodi grupu od samo 15 djaka, gde se radi o mladjim maloletnicima, gde su svi grupisani na jednom mestu, gde postoji sasvim realna opasnost od vode na cega ih je vodic i upozoravao (znaci bio je svestan opasnosti)... taj vodic do kraja nije sproveo kontrolu i nadzor nad grupisanom decom (niko tu njemu nije pobegao iz grupe).

Ako je vec bio svestan opasnosti, ako je vec znao da vodi decu na izled pored vode... sasvim je za ocekivati da je sproveo ispitivanje ko je od njih neplivac, da licno nadzire njihov boravak na vodi....

Jednostavno smatram da je u ovom slucaj nadzor dece odradjen sa velikim propustima i da profesor/vodic snosi veliki deo odgovornosti ali nije jedini krivac.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Onda definitivno treba ukinuti fudbal...
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

@Vlada
Nije u planu, ali neko treba da obezbedi nadzor i motiviše nastavnike da ispune svoje obaveze.
Ti si nastavnik, a ja roditelj troje dece (doduše prerasla su ovu temu) i obojica znamo kakva su deca u pubertetu - prave pizdarije po difoltu. Znači, neophodno je biti korak ispred i onemogućavati ovakve tragedije.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

goblin napisao:Meni je samo nelogicno da profesor/vodic koji vodi grupu od samo 15 djaka, gde se radi o mladjim maloletnicima, gde su svi grupisani na jednom mestu, gde postoji sasvim realna opasnost od vode na cega ih je vodic i upozoravao (znaci bio je svestan opasnosti)... taj vodic do kraja nije sproveo kontrolu i nadzor nad grupisanom decom (niko tu njemu nije pobegao iz grupe).

Ako je vec bio svestan opasnosti, ako je vec znao da vodi decu na izled pored vode... sasvim je za ocekivati da je sproveo ispitivanje ko je od njih neplivac, da licno nadzire njihov boravak na vodi....

Jednostavno smatram da je u ovom slucaj nadzor dece odradjen sa velikim propustima i da profesor/vodic snosi veliki deo odgovornosti ali nije jedini krivac.

Zasto insistiras da su svi bili na jednom mestu, fudbalski klub obicno ima vise od 10 dece, mozda je njih 15 bilo na drugom mestu a on sa njima, ili najprostije su imali slobodno vreme sto je potpuno normalno na eksurzijama, sportskim dogadjajima ili cemu vec, ne moze profesor da bude odgovoran za svaku ludost koju deca mogu uraditi u tom slobodnom vremenu. Da nisu otlisli na jezero mogli su da odu u sumu i izgube se, jel trebao da sprovodi i anketu ko ima polozen kurs mladih gorana za snalazenje u sumi, mogli su da odu da se pentraju po drvecu i padnu, jel trebao da anketira ko ima iskustva u pentranju po drvecu? Na kraju krajeva ma sta profesori radili, neka uspu da sprece i 99% nezgoda, nesto ce se uvek desiti ma koliko da se neko trudi posto je uzorak ogroman, i sta sad njih treba kamenovati.

Najbolje sve ukinuti i sportove i pedaline i eksurzije, ne pustati decu iz stana a i u stanu neko 24h da ih nadgleda, potpuno nerealno.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Heinz napisao:Previđate da je u pitanju fudbalska utakmica, a ne ekskurzija.
Nebitan podatak, jer su isli organizovano preko skole.
Istina je da deca neplivaci nisu bila na pedolini da se ne bi tragedija ni dogodila. Ovde je osnovno pitanje da li su svi preduzeli mere da oni budu na bezbednom. Ako jesu onda su samo deca kriva, ali ja licno nisam siguran da su samo deca krova.

Послато са GT-S7582 уз помоћ Тапатока
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Laki021 napisao:
goblin napisao:Meni je samo nelogicno da profesor/vodic koji vodi grupu od samo 15 djaka, gde se radi o mladjim maloletnicima, gde su svi grupisani na jednom mestu, gde postoji sasvim realna opasnost od vode na cega ih je vodic i upozoravao (znaci bio je svestan opasnosti)... taj vodic do kraja nije sproveo kontrolu i nadzor nad grupisanom decom (niko tu njemu nije pobegao iz grupe).

Zasto insistiras da su svi bili na jednom mestu, fudbalski klub obicno ima vise od 10 dece, mozda je njih 15 bilo na drugom mestu a on sa njima, ili najprostije su imali slobodno vreme sto je potpuno normalno na eksurzijama, sportskim dogadjajima ili cemu vec, ne moze profesor da bude odgovoran za svaku ludost koju deca mogu uraditi u tom slobodnom vremenu. Da nisu otlisli na jezero mogli su da odu u sumu i izgube se, jel trebao da sprovodi i anketu ko ima polozen kurs mladih gorana za snalazenje u sumi, mogli su da odu da se pentraju po drvecu i padnu, jel trebao da anketira ko ima iskustva u pentranju po drvecu? Na kraju krajeva ma sta profesori radili, neka uspu da sprece i 99% nezgoda, nesto ce se uvek desiti ma koliko da se neko trudi posto je uzorak ogroman, i sta sad njih treba kamenovati.

Najbolje sve ukinuti i sportove i pedaline i eksurzije, ne pustati decu iz stana a i u stanu neko 24h da ih nadgleda, potpuno nerealno.
Jesi li ti citao novine?
Radilo se o grupi od UKUPNO 15 dece od kojih su 10 bili na pedalinama a ostali ih posmatrali sa obale.
A gde je tu bio profesor?
Ako ih je vec upozoravao na vodu kao sto kaze, zasto do kraja nije sproveo nadzor, priverio ko je plivac, ispratio kako i ko ide na pedaline, nadzirao ih....
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Velja napisao:@Vlada
Nije u planu, ali neko treba da obezbedi nadzor i motiviše nastavnike da ispune svoje obaveze.
Ti si nastavnik, a ja roditelj troje dece (doduše prerasla su ovu temu) i obojica znamo kakva su deca u pubertetu - prave pizdarije po difoltu. Znači, neophodno je biti korak ispred i onemogućavati ovakve tragedije.
Misliš li da si kao roditelj sve uradio da onemogućiš tragedije na letovanjima i putovanjima na koja si išao sa svojom decom?
Svojevremeno sam u Sutomoru upao kroz otvor na nekom gradilištu, roditeljima smo tražili da nas puste do luna parka a mi otišli na tu zgradu i vijali se. Da je rupa bila dublja zaginuo bih, a to bi značilo da su moji roditelji omanuli u ispunjenju svojih obaveza. Pošto nisam, onda su dobri roditelji?
Naš razrednik u srednjoj je ispunio svoju obavezu jer mi kum nije pao sa terase kada je preskakao u sobu pored, inače bi bio neradnik i ološ!? Svakako da je njegova dužnost da, osim hodnika i prostora oko hotela, neprestano nadzire i terase.

Znam za slučaj iz Mitrovice kada je dečko na ekskurziji pijan ispao kroz prozor i poginuo, ništa žurka niti divljanje - samo je pijan seo na sims i u jednom trenu izgubio ravnotežu i pao. Nakon toga je čopor isto ovako besnih roditelja unakazio njegovog razrednika, usrali su mu život, a zaista ne mogu da smislim šta je to pa trebao da uradi kako bi nesreću sprečio...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Odgovori