Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od AcaKayak »

Brate, mislim na jednog čoveka. Taj u Epsu je možda marketing menadžer, ovaj u GSPu možda IT sektor (dajem primere pozicija koje se ne pitaju za radnu snagu). Nisam rekao da su genralni direktor, HR menadžer i upravni odbor u pitanju, nemoj mi izvrtati reči.

Što se tiče brojanja ljudi, eto ne slažemo se, 100 ljudi i koji god ko voli nastavak :)
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Mesečna karta je SKUPA za PROSEČNOG BEOGRAĐANINA. I to je amin. Kako može neko ko radi za 20000 da priušti sebi mesečnu kartu, a životari od te plate? Naravno da će se švercovari kada god može.

Kada bi se manje kralo, cene karata bi mogle da budu pristupačnije većini ljudi, a troškovi bi se namirivali i ostvarivala bi se dobit.

Privatna lopovska firma naplaćuje karte u vozilima državne firme. Koja je to kaubojština? To nema nigde...

Ja nisam za švercovanje. Gradski prevoz je nešto što koristiš i košta kao i sve drugo. Ali cena je za naš standard prevelika.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Slažem se, ako je zvanična prosečna plata u BG oko 400e a i to je verujem malo naduvana cifra, mislim da je 30e koliko košta mesečna za zaposlene previše. To je jbt skoro 10% tvoje zarade.

Slažem se sa Pajom, taj ako je u timu menadžera ne sme da pristaje na takve stvari, i mora ili da ode ili da utiče na ostale menadžere da se zajedno usprotive tome. U suprotnom je saučesnik odnosno neposredni izvršilac, što niko ozbiljan ne bi uradio, što nas dalje vodi do toga da je taj daleko od ozbiljnog menadžera, i da je tu iz niskih pobuda. A ne radi dobrobiti preduzeća.
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Donekle se slažem a mislim i da imam rešenje. U principu, firma bi imala iste prihode kad bi prodali duplo više karata po duplo nižoj ceni. Dakle, bolja naplata može dovesti do obaranja cena, ako se dobro sprovede.

Uroše, ne funkcionišu državne (veopma bitno) firme sa više hiljada zaposlenih tako što neko digne ustanak. Možeš da se trudiš da radiš što bolje svoj posao i to je to, al da budeš neko čudo u takvom sistemu je nemoguće.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Uroš S. napisao:Slažem se, ako je zvanična prosečna plata u BG oko 400e a i to je verujem malo naduvana cifra, mislim da je 30e koliko košta mesečna za zaposlene previše. To je jbt skoro 10% tvoje zarade.
Koliko znam prevoz zaposlenima plaća poslodavac preko zarade. Ne daju iz svog džepa.
Problem je što smo bedni, pa je ljudima tih 4000 dinara veliko ko kuća.

Zaposleni se voze na teret poslodavca (ili bi tako trebalo da bude po zakonu), a enzioneri, učenici, studenti i nezaposleni plaćaju iz svog džepa.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Ali možeš da nosiš satove od po više od 100.000€. To jednostavno nije primereno u situaciji kada se dužnicima isključuje struja zbog duga od par stotina dinara a tolerišu se visemilionski dužnici. To jedan direktor sebi ne sme da dozvoli.

Ili, onda ne radiš u takvom sistemu. Da su pravi eksperti, radili bi negde preko, otimale bi se svetske kompanije o njih.
Ne bi sedeli u nekom EPSU i omogućavali krađu.
Poslednja izmena od Uroš S. u 10 Jul 2015, 19:31, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ne razumem zašto tvoja lična veza nekog karakteriše kao dobrog menadžera? Bezveze... Večerali smo tata ja i taj lik i mnogo mi se svideo, mislim da je vrhunski menadžer :kezo: Što se mene tiče, taj je onda i smrda jer mu je lepo tako da ćuti i smrdi a preduzeće mu gubi pare jer je zaposlio duduke, al ok, to je pravilo za državno preduzeće i današnju partokratiju. Pritom troši i moje i tvoje pare jer kad gube imaju fala bogu gde da zahvate.

U taj GSP sam se švercovao samo kao student, sad kad uđem 10 puta godišnje i overim busplus skoro jedini, osećam se stvarno ko ovca.
A kad uđem i ne overim, klinci me obavezno opomenu naglas "a što nisi otkucao kartu?!"
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Vozim pa ne mogu mnogo da kucam al u principu me i mrzi da ti odgovorim jer ili si glup il me zajebavas.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Paja napisao: Zaposleni se voze na teret poslodavca (ili bi tako trebalo da bude po zakonu), a enzioneri, učenici, studenti i nezaposleni plaćaju iz svog džepa.
Zaposleni se voze na svoj teret, poslodavac je samo posrednik koji obracunava i uzima pa vrati jedne te iste pare od zaposlenog. Jedan besmisleni i nepotrebni proces tokom isplate zarade, zaostao iz socijalizma.
Prevozni trosak je sastavni deo zarade zaposlenog. Svuda u svetu se uzima bruto kao zarada, sa svim isplacenim dodacima bez obzira kako se formalno nazivaju.

Zaposleni na budzetu se uvek kao iznenade kada im se saberu svi vidovi plate koja ima se isplati, od K15 dodatka, regresa, toplog obroka, prevoza, poreza/ doprinosa i na kraju onaj jedan deo koji preostane kao kes/uplata na licni racun.

A sve to mora neko da zaradi da bi se isplatilo, to sigurno nije poslodavac vec sam radnik efektivno stvara kao zaradu. Poslodavac samo odbije iznos markice od zarade, tj umanjuje zaradu za taj dodatni prakticno porez.

Na zapadu, kao i uopste u kaptilazimu, se ugovara bruto zarada i ona se uzima kao vrednost rada. To sve ukljucuje isplate.
Kako ces da se hranis, gde i posto ili da se prevozis je privatna stvar svakog gradjanina da samostalno odluci.

I ta ideja da firme kao zakonsku obavezu kupuju markice za prevoz je vec bila isprobavana vise puta, i svaki put se pokazala u proslosti kao apsurdna i nesprovodiva sustinski. Zeleni Venac je oduvek bio mesto gde se mogla kupiti markica za prevoz ispod cene od onih kojima nije potrebna a koju su silom morali da kupe od svoje zarade preko firme. Onaj kome treba markica nije isao na kiosk GSBa nego kupovao na crnoj berzi po nizoj ceni, naravno.

Tako je funkcionisalo u SFRJ sa tom socijalistickom idejom prevoza. I nikada nije imalo uspeha, a kamoli sada u kapitalizmu je besmisleno do apsurda.
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Uroš S. napisao:Slažem se, ako je zvanična prosečna plata u BG oko 400e a i to je verujem malo naduvana cifra, mislim da je 30e koliko košta mesečna za zaposlene previše. To je jbt skoro 10% tvoje zarade.
Prosečna zarada je oko 35000, realno. A karta za zaposlene je skoro 4000. Da bi se vozio u uglavnom neispravnim olupinama. I da uzmemo za primer tog prosečnog sa 35000, a ne sa 20000 za koliko mnogi rade. Opet je mnogo. A kad uzmeš u obzir kakvu uslugu dobijaš za ono što platiš i previše je. I sa kavim se sve voziš. Hajde zimi i nekako, leto je katastrofa.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:

Post od AcaKayak »

Meni nista nije smetalo pre par dana kad je peklo, al dobro, ja sam malo spartanski ziveo u proslom periodu pa mi ne smetaju mnoge stvari.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Paja napisao:Nism nerealan uopšte.
Da broje putnike dva puta godišnje po nedelju dana pa i da hvatiš, ali svakodnevno očitavanje mesečnih je gubljenje vremena i živaca i stvaranje gužve.
AcaKayak napisao:Ne može taj što je na visokom položaju da otpusti ljude dok mu neko ne dozvoli. Jedan od direktora EPSa je jedan od najsposobnijih menadžera s kojima je moj otac radio, ali nije on "kriv" za to što je recimo u proslom mesecu zapošljeno 40 partijskih radnika a priča se kako će ih otpustiti.
A ko je kriv? Neko ko je dao nalog ili on što ga je izvršio?
Kriv je menadžment jer pristaje. Ako misliš da ne valja ili ne pristaneš ili odeš.
ili znas da to ne valja ali ti je jednostavno manje zlo iz licnog ugla da to i dalje gledas, nego da se pokupis i odes...

kad smo kod menadzera, ja znam jednog koji je odabrao ovu varijantu, da ne radis ono sto mislis da ne valja, aco tvoj je prezimenjak, mozda znas i njega... mislim da ste cak i poreklom iz istog kraja... itso je bio broj jedan jednog velikog bg javnog preduzeca, i iako nije poslusao to sto je trebalo, nije trpeo nikakve represalije vec je dosao posle na adekvatno mesto, jer je covek stvarno iskusan i sposoban, a ne neki sarlatan sa diskutabilnom diplomom i istorijom...
ovaj sistem moze da trpi dosta u ovom poluurusenom obliku, ali ne moze bas sve... nekad negde mora da dodje i neko ko zna posao...
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

AcaKayak napisao:Meni nista nije smetalo pre par dana kad je peklo, al dobro, ja sam malo spartanski ziveo u proslom periodu pa mi ne smetaju mnoge stvari.
Brate, niti ti manje gospodin ako se vozis autobusom, a ne kolima. Ali ono što me je, u periodu kad nisam imao kola i morao sam da se vozim autobusom, najviše nerviralo je, kada udje neko ko se oseća na kilometar. A ti da bi se osećao tako moraš danima da ne vodiš računa o ličnoj higijeni. Meni se nekad desi da se leti kupam i po 3,4 puta dnevno. I više, ako ima potrebe. Ja razumem i da je kriza i sve, ali vode da se opereš barem ima.
Slika
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

"Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je cilj da se građanima omogući da mogu bolje i jeftinije da koriste gradski prevoz, što podrazumeva da se prevoz plaća i izrazio uverenje da će većina građana pozitivno odgovoriti na ovo sniženje cena."

Pojedinacna karta od 90 minuta bila 89 RSD, a od oktobra ce biti 89 RSD!! Jel on to nas zajebava???
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Naravno. Na sirotinju i zec patku dize! :rofl:
Slika
Odgovori