Obrazovanje i školstvo
Re: Obrazovanje i školstvo
Ma lupetaju ljudi svašta. Ako neko sa 13-14 godina ne zna da pliva i pored toga odluči da se upusti u rizik i ode na pedalinu, pa još reši da preskače sa jedne na drugu onda se tu stvarno ništa ne može preduzeti.
Pa pre par godina je devojka poginula u Vrnjačkoj Banji jer su se popeli na gradilište hotela Zvezda (mislim da je bilo tamo) i pala sa 4-5 metara visine. Isto su imali slobodno vreme da šetaju po Banji. I šta je tu moglo da se uradi? Da ogradiš bodljikavom žicom i postaviš ljude sa puškama???
Sranja se dešavaju i ako se maksimalno pazi, ne može se sve sprečiti...
Pa pre par godina je devojka poginula u Vrnjačkoj Banji jer su se popeli na gradilište hotela Zvezda (mislim da je bilo tamo) i pala sa 4-5 metara visine. Isto su imali slobodno vreme da šetaju po Banji. I šta je tu moglo da se uradi? Da ogradiš bodljikavom žicom i postaviš ljude sa puškama???
Sranja se dešavaju i ako se maksimalno pazi, ne može se sve sprečiti...
Banalizuješ, Vlado. Mešaš sistemske propuste i nesrećne slučajeve...
Da vratim pricu unazad, u pelene.
Zadnja 3 dana dovozim i odvozim dete u vrtic,drzavni,NS. U hodniku se susrecem sa roditeljima ostale dece. Svaki dan redovno vidjam kako roditelji psuju i maltretiraju vaspitacice. I to za neke trivijalne stvari,gluposti. Zvoni hodnik od "divnih" roditelja. Vaspitacice nemaju kome da se zale. Isti ti roditelji lupaju samare i cupaju za kosu malu decu 1-2 godine uzrasta. Deca naravno placu, roditelji se deru na njih. Pitam se ponekad da li sam zalutao?! I sta ocekivati od takvih roditelja- kako ce on vaspitati dete,i u sta ce njegovo dete izrasti?
Zadnja 3 dana dovozim i odvozim dete u vrtic,drzavni,NS. U hodniku se susrecem sa roditeljima ostale dece. Svaki dan redovno vidjam kako roditelji psuju i maltretiraju vaspitacice. I to za neke trivijalne stvari,gluposti. Zvoni hodnik od "divnih" roditelja. Vaspitacice nemaju kome da se zale. Isti ti roditelji lupaju samare i cupaju za kosu malu decu 1-2 godine uzrasta. Deca naravno placu, roditelji se deru na njih. Pitam se ponekad da li sam zalutao?! I sta ocekivati od takvih roditelja- kako ce on vaspitati dete,i u sta ce njegovo dete izrasti?
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Upravo tako. Dok je dete malo i pravi sranja, onda je takvo jer se rodilo nakrivo, povuklo na maminu (tatinu) divlju prirodu itd... Kad malo odraste, onda je za sranja krivo okruženje ili profesori. Daleko bilo da je neko od roditelja kriv.
Pre neku godinu me napala majka jednog učenika kako nemamo razumevanja. Navukao silne jedinice a mama kaže da ne može da uči jer je pod stresom, pre nekoliko meseci su se napili i naduvali (imali po 15 god) pa se penjali po vagonima i drugara mu udari struja i pogine. Pita me zašto se ne zapitamo kako je njemu, koji je to šok!? Odgovorim je da treba ona da se zapita šta joj sin radi sa 15 god, odvaljen od života na železničkoj stanici u 4 ujutro... Čisto informacije radi, to je isti onaj kojeg sam 2 godine kasnije vadio u 4 ujutro iz kockarnice, ćoravog pijanog.
Napisao sam gore šta sam sve lično radio i doživljavao na ekskurzijama. Opet je vrlo lako moglo da dođe do sranja, a da jeste - ko bi rekao da se radi o nesreći a ko bi isto ovako vikao da je uzrok sistemski propust i nezainteresovan profesor?
Ovde je osnovni problem što u našem školstvu nema adekvatne kazne, koliko za profesore još više i za đake. Samim tim ne postoji način da se ti 99% obezbediš od nesreća, nego se ličnim angažovanjem i halabukom trudiš da kompezuješ nedostatak sigurnosti.
Pre neku godinu u Italiji smo bili smešteni u hotelu sa ekskurzijom iz Nemačke. Naši sa vrata krenuli da urlaju, piju pa pošto je zabranjeno kriju flaše ispod stola itd... Dva stola od njih Nemci, mlađi godinu dana od njih, na stolu samo Kola i Sprajt. Bacim kasnije priču sa njihovim profesorom, kaže da su pre ekskurzije potpisali da se svaki ozbiljan prekršaj (nedozvoljeno izdvajanje iz grupe, buka noću...) kažnjava oštro a za alkohol lete iz škole. I svi znaju da će tako biti, niko ne talasa.
Ovde je mama neke klinke, koja se na ekskurziji II razreda ošurila od votke u svojoj sobi i bukvalno je jedva spasili, došla sa advokatom i podnela tužbu jer hoće da joj zbog pijanstva izbace ćerku iz škole. Argument je da vođa puta (koji je pisao izveštaj) nema ni pravo ni znanje da ocenjuje da li je neko i koliko pijan!!?? I naravno da joj je to prošlo, a onda se zapitajte koliko je od tada među njenim školskim drugarima imalo vajde pričati "nemojte piti, bićete kažnjeni"...
Pre neku godinu me napala majka jednog učenika kako nemamo razumevanja. Navukao silne jedinice a mama kaže da ne može da uči jer je pod stresom, pre nekoliko meseci su se napili i naduvali (imali po 15 god) pa se penjali po vagonima i drugara mu udari struja i pogine. Pita me zašto se ne zapitamo kako je njemu, koji je to šok!? Odgovorim je da treba ona da se zapita šta joj sin radi sa 15 god, odvaljen od života na železničkoj stanici u 4 ujutro... Čisto informacije radi, to je isti onaj kojeg sam 2 godine kasnije vadio u 4 ujutro iz kockarnice, ćoravog pijanog.
Da bi bilo banalizovanje treba biti siguran da se radi o sistemskom propustu, a to niko ne zna jer nam je jedini argument par tekstova iz Kurira.Velja napisao:Banalizuješ, Vlado. Mešaš sistemske propuste i nesrećne slučajeve...
Napisao sam gore šta sam sve lično radio i doživljavao na ekskurzijama. Opet je vrlo lako moglo da dođe do sranja, a da jeste - ko bi rekao da se radi o nesreći a ko bi isto ovako vikao da je uzrok sistemski propust i nezainteresovan profesor?
Ovde je osnovni problem što u našem školstvu nema adekvatne kazne, koliko za profesore još više i za đake. Samim tim ne postoji način da se ti 99% obezbediš od nesreća, nego se ličnim angažovanjem i halabukom trudiš da kompezuješ nedostatak sigurnosti.
Pre neku godinu u Italiji smo bili smešteni u hotelu sa ekskurzijom iz Nemačke. Naši sa vrata krenuli da urlaju, piju pa pošto je zabranjeno kriju flaše ispod stola itd... Dva stola od njih Nemci, mlađi godinu dana od njih, na stolu samo Kola i Sprajt. Bacim kasnije priču sa njihovim profesorom, kaže da su pre ekskurzije potpisali da se svaki ozbiljan prekršaj (nedozvoljeno izdvajanje iz grupe, buka noću...) kažnjava oštro a za alkohol lete iz škole. I svi znaju da će tako biti, niko ne talasa.
Ovde je mama neke klinke, koja se na ekskurziji II razreda ošurila od votke u svojoj sobi i bukvalno je jedva spasili, došla sa advokatom i podnela tužbu jer hoće da joj zbog pijanstva izbace ćerku iz škole. Argument je da vođa puta (koji je pisao izveštaj) nema ni pravo ni znanje da ocenjuje da li je neko i koliko pijan!!?? I naravno da joj je to prošlo, a onda se zapitajte koliko je od tada među njenim školskim drugarima imalo vajde pričati "nemojte piti, bićete kažnjeni"...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Pa upravo taj primer sa Nemcima(!) pokazuje dobar sistem i šta ministarstvo može duradi. Stalno pravdaš nastavnike, a svi znamo u kakvom su oni sranju i koliko im je zeznut posao. Mada i pravilan izbor nastavnika koji vode decu na putovanja spada u sistematsko uređenje ovog problema.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Primer sa Nemcima nije slika njihovog ministra prosvete niti profesora, još manje učenika, nego je slika njihovog sistema. Realno, ko bi se ovde pomirio sa tim da mu dete izbace iz škole jer je uhvaćen sa pivom na ekskurziji? Nego bi bilo "ma daj, jedna pivčuga nikome ne škodi, i ja sam tako pa šta mi fali itd..."
There are 10 kinds of people in the world:
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Pa nek i naša deca potpišu da lete iz škole ako piju, pa će opet da se napiju i prave gluposti.
I taj vid sistema bi pao. Problem je i u vaspitanju iz kuće.
I taj vid sistema bi pao. Problem je i u vaspitanju iz kuće.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Ja ne kazem da nije bilo problema u "nase vreme" ali jbt ja sam se plasio da kuci dodjem da prekorom od uciteljice.
Ne kazem da su me roditelji zlostavljali, nisam izrastao u psihopatu, ne mucim ni svoju ni tudju decu ali brate-mlavili su me ko konja.
Smanjenje ocene iz vladanja je bilo za mene katastrofa.
Skolstvo u Srb mi se ne dopada uopste. Mislim da je previse "demokratsko". Sa problematicnom decom, koje u svakoj skoli ima se mora izlaziti na kraj dvojako: delom u okviru obrazovnih institucija, a mnogo vecim delom u okviru socijalnih institucija.
Ako je dete problematicno, obicno roditelje to uopste ne interesuje: niti dolaze u skolu ili cak i podrzavaju ponasanje deteta.
Sta tu skola moze da uradi? Nista.
U velikim skolama je to veliki problem: previse se obraca paznja cije je dete i ko su mu roditelji, dosta vrsnjackog nasilja se sklanja pod tepih
Ne kazem da su me roditelji zlostavljali, nisam izrastao u psihopatu, ne mucim ni svoju ni tudju decu ali brate-mlavili su me ko konja.
Smanjenje ocene iz vladanja je bilo za mene katastrofa.
Skolstvo u Srb mi se ne dopada uopste. Mislim da je previse "demokratsko". Sa problematicnom decom, koje u svakoj skoli ima se mora izlaziti na kraj dvojako: delom u okviru obrazovnih institucija, a mnogo vecim delom u okviru socijalnih institucija.
Ako je dete problematicno, obicno roditelje to uopste ne interesuje: niti dolaze u skolu ili cak i podrzavaju ponasanje deteta.
Sta tu skola moze da uradi? Nista.
U velikim skolama je to veliki problem: previse se obraca paznja cije je dete i ko su mu roditelji, dosta vrsnjackog nasilja se sklanja pod tepih
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Moja generacija nije isla na ekskurziju u IV godini, jer skola i direktor nisu hteli da garantuju za nas.
Realno, postupili su ispravno, sto smo znali i tada, ali i sada kada ponovo sagledam - 101% su bili u pravu.
Realno, postupili su ispravno, sto smo znali i tada, ali i sada kada ponovo sagledam - 101% su bili u pravu.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
14 godina imaju, a ti pricas o mladjim maloletnicima?goblin napisao:...gde se radi o mladjim maloletnicima...

Pa, jbt, moj cale je u tim godinama bukvalno sam ziveo dok su stric, baba i deda radili u Nemackoj.
Mr.Rotor napisao:Ma lupetaju ljudi svašta. Ako neko sa 13-14 godina ne zna da pliva i pored toga odluči da se upusti u rizik i ode na pedalinu, pa još reši da preskače sa jedne na drugu onda se tu stvarno ništa ne može preduzeti.

Tacka.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Ma o čemu mi pričamo...
Keva već dala intervju i slikala se. Šta je u glavama tih ljudi nije mi jasno. Stvarno mi je žao i ne mogu ni da pojmim taj osećaj da izgubiš dvoje dece u danu ali ovo je previše.

Keva već dala intervju i slikala se. Šta je u glavama tih ljudi nije mi jasno. Stvarno mi je žao i ne mogu ni da pojmim taj osećaj da izgubiš dvoje dece u danu ali ovo je previše.

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Meni je ovo zaista dno, dna!
Zaista ne razumem sta je u glavi ove zene
Zaista ne razumem sta je u glavi ove zene

Mr.Rotor napisao:Ma o čemu mi pričamo...
O čemu pričamo? Kakve veze ima ponašanje majke i štampe sa onim što se desilo deci? Jel' sredina iz koje su došli i vaspitanje koje su dobili opravdavaju nemar i amnestiraju nekog?