Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od zuzazu »

To i kazem, desno je mutno jer mu je velika blenda, a kako je kod portreta fokus uvek na oci, a znajuci da levo i desno nisu u ravni, trebao je da privrne blendu.
Ovako mi je bas.... onako....

Al sve u svemu, videli smo sta aparat moze

@nidzo, hvala na lekciji, nisam znao ;)
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Šta su ti čuda moderne tehnologije ... iznenadili me i poslali mi (preko dropbox-a) video zapis raspakivanja :kezo: kamere.
Evo šta je u pakovanju: gomila kablova, 2 baterije i kamera koja je u suštini jedna poteža metalna cigla (dobra da posluži kao ladno oružje ili čekić - bukvalno :mrgreen:) ... kako reče moj bratanac (kada je uzeo kameru u ruku) "ovo deluje impresivno" (zbog težine i zato što je cela od metala).
Slika

P.S.
Evo jedan, po meni, idealan opis Sigme DP2 Merrill (sam review je nepotrebno čitati, SVE vam je rečeno u ovih par zaključnih rečenica):

"The Sigma DP2 Merrill is a slow, cumbersome, rather unrefined and expensive compact camera (naravno, više nije skupa) that's really only suited to static or slow-moving subjects.
The Foveon X3 sensor, be it 46 megapixel or 15 megapixels, and the prime 30mm lens deliver stunningly sharp, high-resolution images that are a joy to behold.
Chromatic aberrations like purple and green-fringing are simply non-existent on the DP2 Merrill, testament to the excellent prime lens, which is also the reason for the almost complete lack of pincushion or barrel distortion, and the fast maximum aperture of f/2.8 is very welcome.
The Sigma DP2 Merrill is not a very good camera, but it is an excellent image-making device, so if you can put up with its many foibles and it suits your main subject matter, then we can certainly recommend the Sigma DP2 Merrill and its fantastic image quality."

Preuzeto sa: http://www.photographyblog.com/reviews/ ... ll_review/

Postaviću i ove fotke kao primer gore navedenog:
Slika
(crop za desktop pozadinu sa originala koji možete videti ovde: http://www.flickr.com/photos/nipomen2/7 ... hotostream, tamo možete naći i ove dole date dve slike)

(ceo frejm koji je samo malo crop-nut da se uklopi u dimenzije monitora)
Slika

Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Jel ima neko iskustva sa baterijama iz Triax-a? Ciknula mi fabrička na Cannon-u PS G5 pa bih da zamenim. Čitao sam dosta pozitivnih iskustava sa njihovim zamenskim baterijama za mobilne, lap topove...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Trebale bi da su OK. Mislim da mi je sada u UPS-u baš Triax.
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Uroše ima li baterije koja ti treba na Aliju i ako ima koja je razlika u ceni u odnosu na ovde?
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

maxer napisao:

Postaviću i ove fotke kao primer gore navedenog:
Slika
(crop za desktop pozadinu sa originala koji možete videti ovde: http://www.flickr.com/photos/nipomen2/7 ... hotostream, tamo možete naći i ove dole date dve slike)

Slika

Slika
Na drugoj se primeti da je duza expozicija, odlicna ostrina na sve tri kao i kolorit :) Da li je nesto sem kropa radjeno u PS?
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Uz tu sigmu nikako ne ide Ford. Definitivno neka Alfa. :D

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

BAJKER,
ne nije ...
- fotografija 1. je crop 1:1 iz originalne fotografije: http://farm9.staticflickr.com/8429/7765 ... 6171_o.jpg
- fotografija 2. je smanjena na veličinu 1920x1200 (koliki je moj desktop tj. rezolucija monitora) ... evo original: http://farm9.staticflickr.com/8427/7815 ... c8cb_o.jpg
- fotografija 3. je takođe smanjena na velič.desktopa ... evo original: http://farm9.staticflickr.com/8294/7800 ... 828c_o.jpg
Ako ne možeš da otvoriš ove gore linkove, potraži ih sam tj. pogledaj i ostale primere na: http://www.flickr.com/photos/nipomen2/with/7800961046/

nidza,
ne bih se ja bunio na neku Alfu kao što je tvoja :)

P.S.
Pogledajte ovaj primer sa DP3 modelom (duži objektiv): http://www.sigma-dp.com/DP3Merrill/samp ... IM1545.jpg
LUDILO koji detalji.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Juce mi dosao pod ruku jedan mali, plasticnog tela ali zato veoma dobrog stakla objektiv takozvani "normalac" od 50mm i minimalnog otvora blende od f1.8. Naizgled neznog izgleda u stvari veoma dobre opticke konstruktivne izvedbe ali mehanicki je poprilicno arhaican. Sa svojih 130 grama deluje kao pero kada ga uporedim sa objektivima koje nosim :) Fokusira brzo i tacno mada mu se motor za fokusiranje poprilicno cuje. Posto se prednji prsten za fokusiranje obrce i izvlaci pri fokusiranju prste uvek treba drzati blize telu ako se hvata za objektiv i njima pridrzava aparat. Postoji jedini preklopnik za biranje vrste fokusiranja, AF i MF dakle autofokus i manuelni fokus. Socivo je poprilicno uvuceno kada se gleda sa prednje strane objektiva sto je dobro zbog mogucnosti da se sacuva objetkiv od ostecenja kao i od upada nezeljenih zrakova svetlosnih i raznih refleksija. Odlicna stvar kod ovog objektiva je bokeh (pozadinska zamucenost) koji on daje ali i selkektivnu ostrinu, dakle izmedju prednjeg i zadnjeg plana tamo gde ga navedes i kada potvrdis izostravanje na aparatu to je ostro. Ovaj objektiv za ono sta nudi i po ceni koja je oko 100e cini ovaj objektiv odlicnom kupovinom :D
Objektiv Canon 50mm 1.8
Slika
Osnovni tehnički podaci:
Canon EF 50mm f/1,8:
Format slike: Pun (full-frame), na telima sa FOV (krop) faktorom 1,6 ekvivalentna žarišna dužina je 80mm
Konstrukcija: 6 elemenata u 5 grupa
Ugao gledanja po dijagonali: 46 stepeni na filmskom ili telu punog formata
Minimalni otvor blende: f22
Minimalna fokusna daljina: 0,45m
Uvećanje: 0,15x
Prečnik filtera: 52mm
Dimenzije: 68,2x41mm
Težina: 130g

Ostrina je glavna odlika oovog objektiva, ovde je maximalno otvoren na f1.8
Slika

Dubinska ostrina je veoma plitka kada je na 1.8, ovde vidimo lep primer neostrine u prednjem i zadnjem delu dok je mali deo sredine predmeta koji sam slikao ostra.
Slika

Jos jedan primer selektivne ostrine.
Slika

Veoma upotrebljiv normalac, osim za portrete ovaj se lepo pokazao i za ovakve fotke, kolorit je jaca strana Canonovih objektiva uparena sa ostrinom cini ovaj objektiv must have u svakoj foto torbi :D

Slika

Kod portretnih fotografija od normalaca ovaj je jedan od Br1 na listi. Ovde sam oci hteo da stavim kao pecat cele fotografije zato je kosa mutna. Tatin mali foto model :)
Slika

Ostrina, bokeh i kolorit sve same prednosti kod ovog malog normalca.
Slika

Za kraj jedna pejzazna starog dela Zemuna sa kulom Gardos slikano sa visine od 70 metara (soliter 21sprat)
Slika

Hvala kolegi zuzazu-u na pozajmici i testu ovog normalca :) Nista od fotografija nije radjeno u fotoshopu, samo su smanjene zbog postavljanja na forum :)
Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Čuveni plastik fantastik. Prvi objektiv koji sam kupio posle 350D sa kitom. Nikkor 50/1.8 je mnogo bolji objektiv, i prvi uopšte objektiv koji sam našrafio na Nikona.

Ništa slađe od jeftinih staklića. U većini slučajeva su sasvim dovoljni da ne sputavaju dobru fotografiju u pravim rukama.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

BAJKER napisao:...Za kraj jedna pejzazna starog dela Zemuna sa kulom Gardos slikano sa visine od 70 metara (soliter 21sprat)
Što ne postavi to na stativ pa da opališ jedno 3 ili 4 povezane fotke po horizontali ... mogao si da si nam složiš propisnu panoramu Zemuna :) (ovako oštar objektiv je dušu dao za to).
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Slikano je bez stativa ali je fotoaparat bio na tvrdoj podlozi t.j. simsu sto bi rekli kao da je na stativu, a zasto nisam radio panoramsku iz vise pa jednostavno receno levo i desno od mene su bili drugi soliteri koji bi samo smetali odnosno usli bi mi u kadar a to nisam hteo. Nidzo, na nekim uporednim testovima normalaca 50 1.8 Canon vs Nikon po ostrini ga sije Canon a Nikon je bio bolji sto se tice tehnickog dela objektiva.
Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Burazer ima "pedeseticu", mislim da je baš taj objektiv o kome je Bajker pisao. Odličan je za neke stvari, ali se meni ne sviđa taj bokeh na svakoj fotografiji. Bajker je lepo prikazao da može imati i drugu namenu, ali recimo na ovom primeru mi bokeh ne ide.

5D Mark II / 50mm
Slika

Ne znam da li se može izvući sa tim objektivom oštrina na celoj fotografiji?

Evo slična fotografija, ali sa drugim aparatom i objektivom.

500D / 18-55mm kit
Slika
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Kada si slikao sa 18-55, nisi isao do njegovog krajnjeg telepodrucja dakle 50 odnosno 55mm, na 18mm taj bokeh ne bi ni video jer mu je DOF pomeren u odnosu na tele podrucje, bitan je naravno i otvor blende, veca dubinska ostrina, manji otvor blende ( veci F broj ), a manja dubinska ostrina, veci otvor blende ( manji F broj ), prebaci aparat u manuelni mod, podesi F broj na najveci i eto dubinske ostrine. :)
Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ne znam da li smo se razumeli?
Nije meni cilj da dobijem bokeh sa 18-55, to znam da može, radio sam.
Cilj je da sa 50mm ne postoji bokeh u ovim uslovima kao na fotografiji.
Posetite www.garaza.rs !
Odgovori