Koncept glave motora sa visokom turbulencijom usisane smese, cime se postize bolje sagorevanja i manja potrosnja time.Uroš S. napisao:Šta je CHT benzinac? Vidim da znači cylinder head temperature.
Fiat je to pokazao u prvoj Cromi cini mi se na 2litarskom motoru.
edit> vec je odgovoreno, da ne brisem
Croma je inace bila sampion stedljivosti sa gorivom, 1.9 ID dizel je nominalno trosio 3.9 litara ondasnjeg D2 dok je 2.0 VW dizel trosio 8litara. Slicne perfomanse.
Pa i pitao sam se sta bi moglo da se navede jer mi je delovalo kao sala. Hvala na odgovoru.Velja napisao:ljubitelj napisao:Koji su to biseri nemacke auto industrije, i otkuda to svetske kada su nemacki proizvodjaci tada imali sporednu i podredjenu ulogu u svetu?
Čisto da ne ispadnem kulov koji ti je izignorisao post...
Otkad znam za sebe, premijere sedmice, S klase i osmice su predstavljale iskorak auto-industrije. Svet bi trenutno postao bogatiji i napredniji - civilizacijski pomak.
Nista od navedenog nije predstavljalo iskorak za auto industriju 80tih osim delimicno BMW 7 sa farovima nove koncepcije.
Ta 7 se kao i 3 mucila sa vesanjem, tek je nova tada serija 5 na samom kraju 80tih uspela da uhvati korak.
U Nemackoj su se sprdali sa BMWima i Mercedesima u to doba pri svakom snegu, i pricali "sto ne odu kod Forda u Keln da zavire kako se to radi".
Sve ostalo sto su imali ti automobili se vec koristilo u auto industriji kod drugih proizvodjaca.
To posebno vazi za S klasu koja je dobila elektronsko ubrizgavanje goriva tek 1991. sto je cak kasnije od Zastave Florida.
Ono sto jeste tadasnji veliki pomak u auto indsustriji tada je uradio Porse sa keramikom oblozenim klipovima, sa inovacijom u vidu manuelnog menjaca sa dvostrukim kvacilom koje je predstavio 1985.
To je ono sto je posle podosta godina prekopirao VW i nazvao DSG a koji se u orginalu na nemackom zove PDK kod Porsea.
Nemacka auto industrija je tek pocetkom 90tih uhvatila korak sa ostatkom sveta po pitanju tehnike, osim Porsea, a onda i razvojem prestigla mnoge i dosla do samog vrha u ovom veku.
90tih su konacno nemacki automobili dobili menjac sa 5brzina kao nesto sto je standardno potrebno ugraditi.
80tih kupis E klasu ili Pasata sa 2litre motorom i dolazi sa 4brzine.