Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Stevane, ako hoćeš mogu da te spojim sa ocem. Mašinski je inženjer, termo-energetičar.
Bavi se projektovanjem i izvođenjem KGH sistema, i ima iza sebe nekoliko projekata i izvedenih radova sistema sa TP. Ovako iz glave znam da je sa TP bilo verskih objekata (crkva), industrijskih (livnica, proizvodna hala...), stambeni.
Pa sa njim možeš videti za raznorazne informacije koje te interesuju.
Ako hoćeš pusti pp.
Bavi se projektovanjem i izvođenjem KGH sistema, i ima iza sebe nekoliko projekata i izvedenih radova sistema sa TP. Ovako iz glave znam da je sa TP bilo verskih objekata (crkva), industrijskih (livnica, proizvodna hala...), stambeni.
Pa sa njim možeš videti za raznorazne informacije koje te interesuju.
Ako hoćeš pusti pp.
Samo vodi racuna da pumpa moze malo da tandrce i bruji. Da ne nervira tebe i komsiluk ako ste na zrnu graska :-(
Moze, smeta kada se lose odradi planiranje pozicije i ugradnja.
A nije ni svaka parcela pogodna.
A nije ni svaka parcela pogodna.
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
U mom komsiluku, radijus 1km niko nije to radio.
Jedna jedina ponuda koju sam dobio je ~4500€ za 2 bunara i toplotnu pumpu. Navodno bi trosio nepunih 1000ke struje mesecno za 250m2.
Meni u kuci zimi mora biti tako da sam u sorcu
, varijanta 24-25*, tako da mi gas za ~120m2 bude 250€.
Kontam da ce mi za kliniku i stan biti gas 400~450€
Zato gledam i ovu opciju
Jedna jedina ponuda koju sam dobio je ~4500€ za 2 bunara i toplotnu pumpu. Navodno bi trosio nepunih 1000ke struje mesecno za 250m2.
Meni u kuci zimi mora biti tako da sam u sorcu

Kontam da ce mi za kliniku i stan biti gas 400~450€
Zato gledam i ovu opciju
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Potrosnja struje direktno zavisi od potrosnje objekta, tj termo izolacije i ventilacionih gubitaka.
Previse je to 1000kWh mesecno voda-voda za 250kvm.
To sa kopanjem bunara je prevazidjeno resenje za urbane sredine, preskupo kada se naknadno izvodi na gotovom objektu, previse potrebnih dozvola, komplikovano obavezno odrzavanje izmenjivaca uz veoma dug period povrata investicije.
Tek za vece objekte od par hiljada kvm se isplati racunica u odnosu na druge TP.
Previse je to 1000kWh mesecno voda-voda za 250kvm.
To sa kopanjem bunara je prevazidjeno resenje za urbane sredine, preskupo kada se naknadno izvodi na gotovom objektu, previse potrebnih dozvola, komplikovano obavezno odrzavanje izmenjivaca uz veoma dug period povrata investicije.
Tek za vece objekte od par hiljada kvm se isplati racunica u odnosu na druge TP.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Hmmm... Meni za stan od 90~ak m2 grejne povrsine na gas bude u proseku vise nego 4 puta manja cifra.steva_anya napisao:Meni u kuci zimi mora biti tako da sam u sorcu, varijanta 24-25*, tako da mi gas za ~120m2 bude 250€.
A temperatura odgovara tvom opisu.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- steva_anya
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
- Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011
@ljubitelj: kolika je okvirna cena za ceo sistem i koliko se struje moze trositi mesecno u grejnoj sezoni?
plus/minus 500e za ceo sistem
plus/minus 500e za ceo sistem
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
Koliko imaš spoljnih zidova?Delija napisao:Hmmm... Meni za stan od 90~ak m2 grejne povrsine na gas bude u proseku vise nego 4 puta manja cifra.steva_anya napisao:Meni u kuci zimi mora biti tako da sam u sorcu, varijanta 24-25*, tako da mi gas za ~120m2 bude 250€.
A temperatura odgovara tvom opisu.
- Delija
- Kontakt:
Nesto malo manje od polovine zidova, s tim da je nekih 10-15m2 izbaceno u odnosu na sprat ispod iliti spoljni "zid" je i pod na tim mestima.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
...sa stanom iznad i ispod i 30% manje površine..
- Delija
- Kontakt:
Da, ali rec je o vise nego 4 puta vecoj cifri.
Ocekivana je razlika, naravno, ali nekako mi je prevelika.
Ne znam kakva mu je izolacija, da li je spratna kuca, a ni da li je spojena sa kucama pored - i meni je cela jedna bocna strana (16.5m) spojena sa zgradom pored.
Ocekivana je razlika, naravno, ali nekako mi je prevelika.
Ne znam kakva mu je izolacija, da li je spratna kuca, a ni da li je spojena sa kucama pored - i meni je cela jedna bocna strana (16.5m) spojena sa zgradom pored.
Poslednja izmena od Delija u 12 Avg 2017, 12:21, izmenjeno 1 put ukupno.
Najveći gubici su na otvorima i tavanici, a tebe pride greje komšija ispod.
- Delija
- Kontakt:
Sa donje strane imam "pola" grejanja jer se jedan stan ne greje zimi - baba prezimi u Nemackoj 
Na to dodaj i jos onih 10-15m2 koji nemaju stan ispod vec "vise u vazduhu", sto je mnogo gore nego da je zemlja ispod, kao u kuci.
BTW, cifra koju placam je dobijena podelom po kvadraturi na nivou zgrade, a ako bi se koristili kalorimetri (koje imamo i imamo tacna ocitavanja, ali se ne koriste za placanje jos uvek) - cifra je jos manja za nekih 5-10%. Nadam se da ce ih do zime konacno aktivirati.
p.s. Zanimljiva mi je tema, jer za par godina krece avantura oko zidanja kuce...

Na to dodaj i jos onih 10-15m2 koji nemaju stan ispod vec "vise u vazduhu", sto je mnogo gore nego da je zemlja ispod, kao u kuci.
BTW, cifra koju placam je dobijena podelom po kvadraturi na nivou zgrade, a ako bi se koristili kalorimetri (koje imamo i imamo tacna ocitavanja, ali se ne koriste za placanje jos uvek) - cifra je jos manja za nekih 5-10%. Nadam se da ce ih do zime konacno aktivirati.
p.s. Zanimljiva mi je tema, jer za par godina krece avantura oko zidanja kuce...

- Delija
- Kontakt:

"Imam ja iskustva... Radio sam ja to u Njemačkoj 40 godina"

Ne klizaju.