Zanimljivi novinski i drugi članci

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Floyd »

Ja sam naveo sta se izmedju ostalog finansira od poreza posto ti i oni smetaju.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

U istom postu konstruises ceo moj stav prema svetu i zivotu (naravno, nidje veze sa onim sto mislim) i zalis se kako te zbog odredjenog stava proglasavaju za fasistu, Well, there you go.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Dobro je, sad mi je bar jasnije zasto mislis da su carine lose.
Poslednja izmena od Floyd u 18 Avg 2015, 10:26, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Najbolje da te uopste interesuje zasto ja nesto mislim :kezo:

Uostalom, nije ni bitno, necu da potenciram jos gluplju diskusiju.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Carina je jedan od mehanizama koji mogu da se koriste i pametno i glupo. Mi smo tipičan primer gde je to korišćeno glupo, ne da pomogne privredi da postane konkurentna, nego da ostane veoma dugo nekonkurentna, a sebi isplativa i održiva. Narod kao krajnji korisnik trpi.

Doduše, mi smo školski primer loše upotrebe instrumenata vlasti, tako da je iz tog nekog ugla možda bolje pustiti prirodne zakone da se umešaju, jer je državni intervencionizam tragičan.

Ja sam lično u dilemi šta je bolje. Kada bi vlast bila stručna, onda bih svestrano podržavao državnu intervenciju, ali pošto nije, naginjem ka Rakhilovom viđenju stvari. Nije sve baš tako crno-belo, tako da vam ova prepirka nema nekog smisla.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Moze i tako da se kaze a ne samo carine i porezi su pljacka.
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

@Nidza :plusone: 100% tacno. Nasa drzava (u stvari ex Yuga) je primer kako "instrumenti zastite" domacih proizvodjaca u kombinaciji sa nesposobnom valdajucom elitom, kompletno pravi nesposobnu privredu a o razmisljanju gradjana ne vredi ni trositi slova. Ko zna da li cemo ikada opet uhvatiti korak. Ne znam zasto ali to neki drugi rade mnogo pametnije.

Za nasu drzavu svaki pokusaj drzavnog uticaja je poguban jer se samo razmislja o jednoj firmi: moje dupe. Tako da za Srbiju vazi to "porezi su pljacka" jer to zaista i jesu.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Floyde, umoran sam, kako ne kontas. Nisi od juce na forumu, jebemu. Znam tacno ko ce sta da kaze, kojim tonom, ko ce da se umesa i kako, i ko ce na kraju da dodje da poentira u velikom stilu i objasni svima kako treba da bude. Ne da mi se vise da sve obrazlazem.

Svaki ekonomista nezavisno od orijentacije podrazumeva da postoji porez, carina, monetarni instrumenti, drzavna potrosnja, birokratija itd. Razlika je u tome da li ih smatra za izvorno pogresne ili ne. Najtvrdji liberali se ne odricu poreza kao takvog, ali ga smatraju za nuzno zlo recimo, dok ga zastupnici kontra struje velicaju kao najposteniju stvar ikad i sredstvo redistribucije.
Kad kazem da je carina glupost, tako i mislim: meni je to mehanizam koji sme da se koristi u izrazito retkim situacijama, jer donosi vise stete nego koristi ako se masovno primenjuje. Poreze posmatram pojedinacno, i dok su neki opravdani i logicni, neki nemaju smisla uopste. Vise pizdim na poresku upravu i sistem oporezivanja nego na porez kao drustvenu instituciju.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Nije stvar samo u domaćem sistemu. Treba sagledati sve u kontekstu svetske i regionalne ekonomije, ali i politike. Takođe se uzima u obzir i ono što država hoće da postigne. Različiti su politički i ekonomski ciljevi i interesi i za njihovo postizanje se koriste različiti instrumenti.

Ovde na forumu, recimo, ima 3 možda 4 različita generalne prilaza rešavanjima problema u društvu i kada bi se to sprovelo u neku realnu politiku sa svakim bi moglo lakše ili teže da se dođe do cilja koji neko ima. I svi mogu da kažu "vidite moj recept je super, sve lepo funkcioniše, sve sam sproveo što sam hteo i postigao šta sam želeo". Dobar deo naroda misli da Vučić greši i vodi zemlju u propast, ali on i još dobar deo naroda misli da rade super i streme ka tome.

Sad, problem je u tome što bi na rečima svi hteli da obuhvate sve ciljeve, a to je nemoguće jer su neki dijametralno suprotni pa su samim stavovi kontradiktorni, kao što su i postovi ovde o tim temama. I zbog toga se ne možete nikako složiti, a za neuspehe u praksi koncepta koji podržavate, a koji se golim okom vide da ne funkcioniš uvek postoji izgovor "kako je to dobro zamišljeno, ali to neki loše radi, ali kada bih ja onda bi bilo drugačije...".
Poslednja izmena od starac vujadin u 18 Avg 2015, 10:35, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Dzoni_m napisao:Ko zna da li cemo ikada opet uhvatiti korak.
Imali smo ga nekad? :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Rakhil napisao:Floyde, umoran sam, kako ne kontas. Nisi od juce na forumu, jebemu. Znam tacno ko ce sta da kaze, kojim tonom, ko ce da se umesa i kako, i ko ce na kraju da dodje da poentira u velikom stilu i objasni svima kako treba da bude. Ne da mi se vise da sve obrazlazem.

Svaki ekonomista nezavisno od orijentacije podrazumeva da postoji porez, carina, monetarni instrumenti, drzavna potrosnja, birokratija itd. Razlika je u tome da li ih smatra za izvorno pogresne ili ne. Najtvrdji liberali se ne odricu poreza kao takvog, ali ga smatraju za nuzno zlo recimo, dok ga zastupnici kontra struje velicaju kao najposteniju stvar ikad i sredstvo redistribucije.
Kad kazem da je carina glupost, tako i mislim: meni je to mehanizam koji sme da se koristi u izrazito retkim situacijama, jer donosi vise stete nego koristi ako se masovno primenjuje. Poreze posmatram pojedinacno, i dok su neki opravdani i logicni, neki nemaju smisla uopste. Vise pizdim na poresku upravu i sistem oporezivanja nego na porez kao drustvenu instituciju.
To znaci da se donekle slazemo. Nisu carine lose vec je to nepravilna primena istih.

Kada sam poceo da pricam o carinama, nisam mislio samo na Srbiju u kojoj je ceo sistem naopako postavljen vec razmisljam globalno. Po mom misljenju, carine bi trebale da sprece ekstremno bogate da se jos vise bogate tako sto na stetu drzave (koja im je pomogla da budu to sto jesu) gase proizvodnju i sele je u siromasne zemlje a profit opet ostvaraju u zemlji iz koje su otisli.

Neko ce sad reci, jbg. sistem ponude i potraznje. Ok, ali kad jedan Holandjanin bude placao stan u Amsterdamu 200 evra mesecno, onda mu nece biti problem da ima Rumunsku platu. Dobar deo auto industrije treba ugasiti jer radnicka klasa koja radi za "trizisno prihvatljivu" platu, auto moze da gleda samo na televiziji itd.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Carine ne mogu da sprece ekstremno bogate da se dalje bogate, niti imaju toliki uticaj na izmestanje proizvodnje. Ako izmestis proizvodnju iz zemlje A u zemlju B, pa onda A digne carine u nebesa, izvezes u C, D i E. Bogatis se i dalje, a stanovnici zemlje A kupuju skuplje.
Ako razmisljas globalno, onda je nekome kom se otvori fabrika u gradu do jaja napredak dok se kod tebe otpustaju radnici. Ako stitis svoje radnike (sto je ok u razumnoj meri, nego sad teoretisem), onda ne razmisljas globalno nego lokalno, omedjen si svojom drzavom.
Carine su mehanizam zastite nacionalne proizvodnje, ali su takodje i mehanizam osmisljen i plasiran pre zilion godina. Ne uspevaju u modernom svetu onako kako su originalno zamisljene i u praksi se pretvaraju u zastitu interesnih grupa naustrb drustva u celini. Ja ih stoga smatram losim izvorno, uz opciju da ih pazljivo koristim kao retki izuzetak.

Vodim se logikom da je bolje ne uzeti nekome ako za to ne postoji vrlo validan razlog. Kad ja narucim sat sa neta i platim carinu, time se ne stiti nikakva domaca industrija, to je cisti drumski harac drzave kojoj se moze. E, takvih primera imas mnoooooogo vise u praksi nego racionalne primene carinskih stopa. Ne gledam blagonaklono ni na prelevmane, kvote, licence i ostale instrumente restrikcije, razlikujem im samo stepen koristi i stete.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Slazem se da je primena uglavnom losa ali to znaci da treba modifikovati nacin primene a ne ukinuti.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pa ni ja nisam za amandman na Ustav da carine niko ne sme nikad da uvede da mu umre majka, ali bih organizovao sistem tako da ukinem sve carine kao pocetnu meru, pa vratim neophodne, i uvedem jake institucionalne mehanizme za uvodjenje privremenih i orocenih mera po potrebi. Ti bi zadrzao recimo upravu carina, pa krenuo da ukidas jednu po jednu prema analizi. Za 20 godina bi se obojica priblizili nekoj ravnoteznoj tacki, i pitanje je samo ko bi bolje prosao za tih 20 godina. Ja tvrdim da bih to bio ja, ti tvrdis suprotno, neka cveta hiljadu cvetova, sto bi rekao Chairman Mao nek mu je teska crna zemlja :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Šta sve neće smisliti, kukala im majka :D

http://vesti.mojauto.rs/Noviteti/583760 ... -16-godina
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Odgovori