Da si ti živ, to već postoji... Doduše pod drugim imenom i kobajagi razlogom, al' suština je ta. Diplome sa isturenih odeljenja državnih viših i visokih škola sa teritirije KiM i sl.
Velja napisao:Da si ti živ, to već postoji... Doduše pod drugim imenom i kobajagi razlogom, al' suština je ta. Diplome sa isturenih odeljenja državnih viših i visokih škola sa teritirije KiM i sl.
Eh odavno to postoji. Zlobnici bi rekli još od osnivanja "Više Ekonomske" kako bi se isluženi udbaši zbrinuli u spoljnoj trgovini.
Vladajuća garnitura je zapravo većinu nakaradnih stvari i institucija nasledila na tacni iz prethodnih vremena i sistema, a onda su samo postavili svoje igrače i usmerili u svoje vodenice. Izvršitelji, komunalna policija, notari, agencije za obezbeđene, privatni detektivi i sl.
Bilo mi je jako mučno da gledam drugare, koji su nekad davno kleli bandu crvenu i kumovsko-burazersku ekonomiju, kako se pre desetak godina po istom šablonu ugrađuju u sistem i rade još gore stvari od onih nekadašnjih.
Pritom, nisu propuštali priliku da opletu po ,,parazitima još uvek ukorenjenim po JP''
U stočarstvu bi trebalo da na svim nivoima budu naši ljudi i da od toga ima korist i ostala naša privreda. Nekada je tako i bilo. S druge strane, Tenis će dovesti svoje tehnologe, svoje veterinare, sve svoje stručnjake. Naši će biti samo oni što "lopataju" svinjski izmet za minimalac. Veterinarske lekove, a verovatno čak i deo hrane će dovoziti iz Nemačke.
Pri tome je masovno gajanje svinja najprljaviji vid stočarstva. Holanđani npr. ne znaju šta će sa hiljadama tona svinjskog izmeta, koji u maloj količini možda jeste prirodno đubrivo, ali u velikim količinama kontaminira zemljište i preko njega podzemne vode i vodotokove. Zato su i oni dobar deo proizvodnje izmestili u Mađarsku i druge ex-komunističke zemlje.
To je manji problem (imali smo i mi velike poljoprivredne kombinate). Veći je problem što farme i profit neće biti naši, već Tenisovi. A kako stvari stoje, ni problem nezaposlenosti se neće rešiti (osim već pomenutih fizikalaca).
Koga briga za nacionalne interese. Bitno je da se otvori 50 novih radnih mesta za minimalac.
Bivši ministar koji voli kad mu žene kleknu, napravio svadbu veka na kojoj je bila cela estrada i turbo folk doktori članovi vlade. To je naša realnost.
Dok je sin isao u vrtic, vespitacice su u svlacionici morale da ostave kompletan nakit sa sebe i telefone, obuku radne uniforme i dok im traje radno vreme nema napustanja kruga, niti imaju pristup svojim stvarima. Cigarete ne mogu da se zapale nigde u krugu kompleksa koji je ogroman (jednostavno je nemoguce da zapalis cigaretu tokom radnog vremena, ni na pauzi, nemas gde).
A pouzdano znam da su i za neke bas banalne "prekrsaje" (npr. caskanje sa obezbedjenjem tokom pauze) odmah pozivani na brifing posto je ceo kompleks pod video nadzorom...
E sad, neko ce reci da je to previse. Ali iskreno za mene kao roditelja to je samo pozitivno.
Nakit im ne dozvoljavaju zbog mogucih ogrebotina dece, telefone da ne bi slucajno slikali tudju decu ili im odvlacio paznju tokom posla (jako cesto slucaj na svim radnim mestima), cigarete su jednostavno zabranili bilo gde (ni napolju ne moze, niti ima predvidjenih prostora za to - ni elektronske), strogo im se prati sve sto se radi cak i za vreme pauza (imaju sluzbu koja radi samo nadzor)...
Ali zato imaju plate daleko vece nego u ostalim ustanovama, prijavljene na pun iznos, brojne povoljnosti pored plate, hrane se svakodnevno kao u najboljim restoranima, rade u vrhunskim uslovima, imaju male grupe koje je lakse kontrolisati... Tako da je skroz OK da prihvate neke strozije norme u organizaciji.
Meni kao roditelju sve to savrseno odgovara i podrzavam. Kamo srece da se u drzavnim institucijama uvede stroziji red, ne bi im deca iz vrtica bezala, vaspitacice davale pogresnu decu pratiocima, bilo bi i urednije i vise bi se radilo sa decom...