Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
U odnosu na? Izdetaljisi malo, ne razumem bas sta pitas, a necu da lupetam oko necega sto mi nije poznato?
Vezano za ovaj post
Zašto se favorizuje strani distributer, a ne domaći? Zašto se favorizuje deleze u odnosu na domaće distributere koji uzimaju više robe i rade godinama sa fabirkom. Pritom plaćaju avansno, a ne na valutu od 60 dana.
Pa srpski distributer prodaje veće količine od stranog lanca, a ima lošije uslove od fabrike.Rakhil napisao:Kako nije fer kad Delhaize kupi deset tona jogurta a mali prodavac kupi 3 kile? I nemojmoj potezati argument da Delhaize ne placa jer to nema veze sa ovom temom vec primenom zakona.
Zašto se favorizuje strani distributer, a ne domaći? Zašto se favorizuje deleze u odnosu na domaće distributere koji uzimaju više robe i rade godinama sa fabirkom. Pritom plaćaju avansno, a ne na valutu od 60 dana.
Verovatno on kao distributer, vise naplacuje recimo hrvatskim firmama robu, nego nasim koje uzimaju isto robe.
Meni je uvek ceo rabat bio bukvalno kao stvar koja je izmisljena, da bi sistem izgledao uredjeno, ali da ne bude zaista uredjen. Zamisli ti sada dodjes u prodavnicu i neko ti naplati dva jogurta 200 dinara, a meni 20 jogurta 1500 dinara, jer sam kupio vise.
Sent from my Sony
Meni je uvek ceo rabat bio bukvalno kao stvar koja je izmisljena, da bi sistem izgledao uredjeno, ali da ne bude zaista uredjen. Zamisli ti sada dodjes u prodavnicu i neko ti naplati dva jogurta 200 dinara, a meni 20 jogurta 1500 dinara, jer sam kupio vise.
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Šta je tu pogrešno?
Pa auto kad kupuješ kod istog prodavca drugi put dobiješ cenu drugačiju
Edit
Laki, ne tvrdim da je tačno, nisam direktno u tom poslu
Ali slušam priče ljudi koji jesu, interesantno mi je
Pa auto kad kupuješ kod istog prodavca drugi put dobiješ cenu drugačiju
Edit
Laki, ne tvrdim da je tačno, nisam direktno u tom poslu
Ali slušam priče ljudi koji jesu, interesantno mi je
Rabat ne mora samo da bude količinski. Ima mnogo različitih rabatnih skala i to zavisi isklučivo od komercijalne politike prodavca.
To sto neko drugi to radi, ne cini ga ispravnim 
Ja samo kazem da nije pravedno, jer je ceo sistem osmisljen da jaci jacaju, a slabi ostanu slabi.
Sa rizikom da zvucim kao TDI, zaista mislim da je sistem osmisljen od strane jakih, za jake
Sent from my Sony

Ja samo kazem da nije pravedno, jer je ceo sistem osmisljen da jaci jacaju, a slabi ostanu slabi.
Sa rizikom da zvucim kao TDI, zaista mislim da je sistem osmisljen od strane jakih, za jake

Sent from my Sony
Niko ne brani malim igračima da kupe veće količine. Neka se udruže pa neka nastupaju zajedno na tržištu.
Za mene nije isti kupac onaj koji dođe povremeno i ostavi mesečno 100.000 i onaj koji uzima robu svakodnevno i ostavi par miliona.
Za mene nije isti kupac onaj koji dođe povremeno i ostavi mesečno 100.000 i onaj koji uzima robu svakodnevno i ostavi par miliona.
Ne, nego da rasteš ili propadneš, što je još gora varijanta
Uvek će biti malih prodavnica i kupaca u njima
Ali moraš da rasteš, ili ode u Tempo
Uvek će biti malih prodavnica i kupaca u njima
Ali moraš da rasteš, ili ode u Tempo

- Rakhil
Prvi put cujem da manja cena na kolicinu nije fer, ja forsiram popust kad god mogu na kolicinu ili dugorocnu saradnju, ka meni ili od mene.
Rotore, ako sam te skontao: domaca fabrika daje bolje uslove stranom distributeru nego domacem, mada domaci placa unapred i uzima vise robe?
Rotore, ako sam te skontao: domaca fabrika daje bolje uslove stranom distributeru nego domacem, mada domaci placa unapred i uzima vise robe?
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Одг: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Dajte ljudi o cemu pricate. Rabat se upotrebljava samo zarad kategorizacije kupaca i radi lakseg obracuna.
Moze VP da prodaje proizvod i bez rabata, smanji u prvom nivou marzu i ptoizvod kosta 80din umesto 100din -20% rabata. Ko moze da zabrani uvozniku ili fabrici marzu i da je ogranici. Ako hoce cips da prodaju za 200din i 500% marze niko to ne moze da zabrani, platice pdv na marzu i kraj, drzavi svakako ide ta razlika tj pdv u proizvodnoj ili NC i prodajnoj.
Moze VP da prodaje proizvod i bez rabata, smanji u prvom nivou marzu i ptoizvod kosta 80din umesto 100din -20% rabata. Ko moze da zabrani uvozniku ili fabrici marzu i da je ogranici. Ako hoce cips da prodaju za 200din i 500% marze niko to ne moze da zabrani, platice pdv na marzu i kraj, drzavi svakako ide ta razlika tj pdv u proizvodnoj ili NC i prodajnoj.
Za to ima razloga, uglavnom su politički
Mada ne uvek, ne znam konkretno Rotorov primer
Mada ne uvek, ne znam konkretno Rotorov primer
Baš tako. Velika većina fabrika. Čudno zar ne?Rakhil napisao:Prvi put cujem da manja cena na kolicinu nije fer, ja forsiram popust kad god mogu na kolicinu ili dugorocnu saradnju, ka meni ili od mene.
Coca Cola drži dobar balans ako ćemo iskreno.
- Rakhil
Pa ja tu vidim brdo mogucih logicnih razloga, na prvu loptu. Sta je po tebi razlog?
@Rakhil
Ako gledas siru sliku, nije fer, jer tako dobijamo da onaj koji ima vise, na sve dobija popust.
Ako gledas sa poslovne strane, naravno da ces tako da radis, zbog konkurentnosti i profita.
Sent from my Sony
Ako gledas siru sliku, nije fer, jer tako dobijamo da onaj koji ima vise, na sve dobija popust.
Ako gledas sa poslovne strane, naravno da ces tako da radis, zbog konkurentnosti i profita.
Sent from my Sony
Razlog je sistemsko uništavanje domaćih distributera i stavaranje monopola.