Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Kako je reseno to oko penzija? Jasno mi je da idu da zive gde su manji troskovi jer penzija ipak nije plata, imaju li kakvih administrativnih peripetija ili opusteno uplata leze bez obzira na mesto boravka? Npr. Svaba se odseli u Spaniju i tsl.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
ljuba napisao: a cene sa Beogradom mogu da se porede u skoro svim oblastima osim u zanatstvu (usluge) gde je Srbija i do 5x jeftinija (frizer, moler, servisi, zubari - ako oni mogu da se smeste u zanate, itd..)
O ovome često razmišljam u poslednje vreme....
Problem je što se kod nas tuđe znanje, iskustvo itd ne poštuje ni najmanje. TJ, obezvređeno je maksimalno. Naravno, najviše zahvaljujući nepostojećem standardu.
Ne kažem da šišanje npr kod običnog frizera treba da bude reda veličine 100-200E(što meni zvuči mnogo-a možda i nije), ali svakako ne treba da bude ni 1e kao što je kod nas.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Kad ovo napises, ja bar licno izgubim svaku volju za borbom u mestu kakvo ti opisujes, i shvatim da je recimo za mene juzna svicarska zakon, svidja mi se jezik, mediteranska klima i ostalo.. nikad nisam bio tamo i sad pricam napamet bez imalo iskustva ali mi deluje kao prelepo mesto za zivot po mom ukusu.ljuba napisao:
PS: treba preziveti klimu, odvojenost, nepoznavanje jezika... Sve je tesko i sa godinama nije uopste lakse...

Posto na forumu ima dosta ljudi koji zive u inostranstvu.
Interesuje me nesto sto sam i licno pitao dosta ljudi kada sam i ja planirao negde da odselim.
Jasno mi je da 95% ljudi odlazi zbog boljeg zivotnog standarda, manji deo ostane igrom slucaja zbog drugih okolnosti (obrazovanje, rodbina, bezanje od nekog problema....).
Medjutim, ko bi od vas zeleo da ostane da zivi u inostranstvu a da ima mogucnost da ostvaruje iste ili cak bolje prihode a zivi ovde?
Ovo pitam zato sto sam licno imao takvu dilemu. Ekonomski sam nezavistan ali sam razmisljao o zivotu u inostranstvu iz razloga uredjenosti sistema i moguce boljeg okruzenja za porodicu i odrastanje dece... Medjutim, zakljucci koje sam doneo na osnovu dosta temeljnog razmisljanja, iskustva i saveta... kod mene je skroz promenilo stavove i nikada ne bi pozeleo da zivim "preko" (vise opcija je bilo).
Ljudi koji vec duze zive preko u velikoj vecini kada im postavim ovakvo pitanje odgovaraju da je to nerealno ali kada bi mogli da ostvare iste prihode da bi se uglavnom vracali. Mali je procenat onih koji su mi rekli da se nikad ne bi vracali...
Kakvi su vasi stavovi i zbog cega?
Interesuje me nesto sto sam i licno pitao dosta ljudi kada sam i ja planirao negde da odselim.
Jasno mi je da 95% ljudi odlazi zbog boljeg zivotnog standarda, manji deo ostane igrom slucaja zbog drugih okolnosti (obrazovanje, rodbina, bezanje od nekog problema....).
Medjutim, ko bi od vas zeleo da ostane da zivi u inostranstvu a da ima mogucnost da ostvaruje iste ili cak bolje prihode a zivi ovde?
Ovo pitam zato sto sam licno imao takvu dilemu. Ekonomski sam nezavistan ali sam razmisljao o zivotu u inostranstvu iz razloga uredjenosti sistema i moguce boljeg okruzenja za porodicu i odrastanje dece... Medjutim, zakljucci koje sam doneo na osnovu dosta temeljnog razmisljanja, iskustva i saveta... kod mene je skroz promenilo stavove i nikada ne bi pozeleo da zivim "preko" (vise opcija je bilo).
Ljudi koji vec duze zive preko u velikoj vecini kada im postavim ovakvo pitanje odgovaraju da je to nerealno ali kada bi mogli da ostvare iste prihode da bi se uglavnom vracali. Mali je procenat onih koji su mi rekli da se nikad ne bi vracali...
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ja sam jedan od onih koji se nikada ne bi vratio, zivimo od 1990 u Minhenu. Kao sto si i sam ispravno naveo, postoji mnogo stvari koje nemaju puno veze sa materijalnom situacijom. Pocevsi od sredjenosti okoline, preko sredjenosti sistema, ispravnog sistema vrednosti, pa do cinjenice da su nam deca rodjena ovde i samim tim imaju neuporedivo vise sansi i nacina da dodju do savrsenog obrazovanja i posla u skladu sa tim, bez svih prepreka i saplitanja za koje u Srbiji svi vec odavno znamo.
U Srbiji je samo hrana bolja nego ovde,i Srbija je lepa tamo gde nema ljudi.
Za sve ostalo ipak preferiram D.
To mnogima u Srbiji ne vredi objasnjavati, tako da odavno i ne pokusavam. Neka imaju svoje misljenje, ja imam svoje i svi zadovoljni. Za ogroman broj ljudi u Srbiji mi koji zivimo u inostranstvu smo uboge rabadzije koje imaju iskljucivo radno odelo i pidzamu i samo i uvek jure za evrima. Ne sumnjam da ima i takvih, ali su to uglavnom ljudi koji su sedamdesetih otisli u inostranstvo, i takvi su vecinom u penziji. Kod mladjih je sve jako drugacije.
U Srbiji je samo hrana bolja nego ovde,i Srbija je lepa tamo gde nema ljudi.
Za sve ostalo ipak preferiram D.
To mnogima u Srbiji ne vredi objasnjavati, tako da odavno i ne pokusavam. Neka imaju svoje misljenje, ja imam svoje i svi zadovoljni. Za ogroman broj ljudi u Srbiji mi koji zivimo u inostranstvu smo uboge rabadzije koje imaju iskljucivo radno odelo i pidzamu i samo i uvek jure za evrima. Ne sumnjam da ima i takvih, ali su to uglavnom ljudi koji su sedamdesetih otisli u inostranstvo, i takvi su vecinom u penziji. Kod mladjih je sve jako drugacije.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ti si otisao kao vrlo mlad, sto dosta utice sigurno, mada u velikoj vecini stvari se slazem sa tobom, na zalost je tako.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ali vidi koji ti je username i avatar. Malo su u koliziji sa tim racionalnim razlozima koje iznosiš.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
A vidi, i potpis isti kao moj. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- kragujevac
Nema to veze sa realnoscu. Ja sam rodjen u Kragujevcu i naravno da cu uvek da volim svoj grad, ali sam isto tako svestan da tu vise nemam sta da trazim, osim da dodjem na odmor dva puta godisnje. I nasa deca, koja su rodjena u Minhenu sebe smatraju Srbima i govore srpski bez akcenta, kada ih neko pita odakle su kazu da su iz Srbije. Ali kada smo ih pitali da li bi mogli da zive u Kragujevcu prilicno jasno su ogovorili odrecno.grujicd napisao:Ali vidi koji ti je username i avatar. Malo su u koliziji sa tim racionalnim razlozima koje iznosiš.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Opsta penzija je resena po godini boravka radno sposobnog stanovnika. Za svake godine boravka dobija se 2% od opste penzije (AOW) kada se napuni granicagodina (65 a ide ka 67). Plus ako se ne dostigne socijala, socijala isplacuje taj deo... Ostale mogucnosti su preko bruto odvajanja od plate koje budu isplacene kao neto kada se ode u penziju - tu dodje stednja u neto iznosu, plus pare se oporezuju samo pri isplati i to u poreskoj katrgoriji penzionoj - em manja plata (penzioner si) em niza kategorija.. Za sada poprilicno paze penzionere, a sta ce biti kada ja tamo dodjem, nisam bas siguran...
Ja sam otisao iz Srbije za manje pare nego sto sam ih imao - apsolutno ne iz ekonomskog razloga. Meni se Srbija smucila '90 i to ozbiljno. Plus trazio sam neku stabilnost i doslednost. Lako se navuces na dobre stvari, a lose (gore napomenute) ostaju.. Posle deca podju u skolu i tako inercija vuce dalje. A prednosti opustenog drustva, relativno dobrog zdravsvenog - meni je referenca da kada odem u bolnicu ne odem u Srpsku bolnicu '90 - a sta sam tada vidjao, najgori horori su mala deca... plus da sam slobodan da putuijem i radim gde i kako ja hocu. I da kada se nema posao ili budem bolestan ne zavrsim bas mnogo lose... Crnjak je da i posle 17 godina bi imao mnogo bolje materijalne uslove u Srbiji....
PS: Isto i moja deca, mada kada ih pitamo da li bi ziveli u Beogradu, odgovor je Daaaaaaaa, a i ko ne bi pozelo stalni odmor i uzivanje (standardna prica sa odmora)
Ja sam otisao iz Srbije za manje pare nego sto sam ih imao - apsolutno ne iz ekonomskog razloga. Meni se Srbija smucila '90 i to ozbiljno. Plus trazio sam neku stabilnost i doslednost. Lako se navuces na dobre stvari, a lose (gore napomenute) ostaju.. Posle deca podju u skolu i tako inercija vuce dalje. A prednosti opustenog drustva, relativno dobrog zdravsvenog - meni je referenca da kada odem u bolnicu ne odem u Srpsku bolnicu '90 - a sta sam tada vidjao, najgori horori su mala deca... plus da sam slobodan da putuijem i radim gde i kako ja hocu. I da kada se nema posao ili budem bolestan ne zavrsim bas mnogo lose... Crnjak je da i posle 17 godina bi imao mnogo bolje materijalne uslove u Srbiji....
PS: Isto i moja deca, mada kada ih pitamo da li bi ziveli u Beogradu, odgovor je Daaaaaaaa, a i ko ne bi pozelo stalni odmor i uzivanje (standardna prica sa odmora)
Nakon godinu i kusur, slazem se da mi samo hrana nedostaje, i suncano vreme, za koje vidis koliko znaci tek kada odes na sever.
Prosto mi deluje neverovatno koliko je sistem uredjen i ljudi disciplinovani. Sve mogu da zavrsim online, banku, zdravstveno, registraciju...Nema nervoze u redovima u supermarketu i u saobracaju...
Jednostavno najveci broj ljudi nema problem sa egzistencijom. Pri tome su troskovi usluga slicni kao u Srb, a hrana jevtinija oko 20% osim svezeg povrca.
Lepo mi je da se vratim dole, ali na desetak dana samo.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Prosto mi deluje neverovatno koliko je sistem uredjen i ljudi disciplinovani. Sve mogu da zavrsim online, banku, zdravstveno, registraciju...Nema nervoze u redovima u supermarketu i u saobracaju...
Jednostavno najveci broj ljudi nema problem sa egzistencijom. Pri tome su troskovi usluga slicni kao u Srb, a hrana jevtinija oko 20% osim svezeg povrca.
Lepo mi je da se vratim dole, ali na desetak dana samo.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
U NL hrana je jeftinija ako kupujes po jeftinim radnjama, taj kvalitet i jeste na nivou Srbije, osim svezeg sezonskog povrca koje je bas jeftino u Srbiji.
Mada se moja zena narogusi kada joj spomenem Holandsko zdravstveno. Izbacili je iz porodilista posle 4 sata i sl. Nigde ne idu na sigurno (ja to zovem ne pucaju iz topa na muve), vec cekaju da telo reaguje, i jako slabo koriste antibiotike..
Mada se moja zena narogusi kada joj spomenem Holandsko zdravstveno. Izbacili je iz porodilista posle 4 sata i sl. Nigde ne idu na sigurno (ja to zovem ne pucaju iz topa na muve), vec cekaju da telo reaguje, i jako slabo koriste antibiotike..
- kragujevac
Zdravstveni sistem u D je, bar po mom misljenju (radim kao medteh u ortopedskoj bolnici u Minhenu http://www.sana-solln-sendling.de/home.html ) jako dobar.
Primer: pre dve godine sam operisao rame i bio 4 meseca na bolovanju. Prvih 6 nedelja mi platu placa firma u kojoj radim, posle toga preuzima osiguranje koje placa 70% od plate, a moja firma placa preostalih 30%.
Deca su nam rodjena u Klinici Grosshadern, ne vredi da pricam kakvo je porodiliste, mnogi ne bi verovali.
Primer: pre dve godine sam operisao rame i bio 4 meseca na bolovanju. Prvih 6 nedelja mi platu placa firma u kojoj radim, posle toga preuzima osiguranje koje placa 70% od plate, a moja firma placa preostalih 30%.
Deca su nam rodjena u Klinici Grosshadern, ne vredi da pricam kakvo je porodiliste, mnogi ne bi verovali.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Naravno da tebi ne odgovara uređena zemlja kad si jedan od onih koji se super snalazi u haotičnom sistemu kakav je u Srbiji i uspešno koristiš njegove manegoblin napisao:Posto na forumu ima dosta ljudi koji zive u inostranstvu.

Odgovor na tvoje pitanje... Da imam ozbiljne i stabilne izvode prihoda, bez obzira na mesto stanovanja, ne bih živeo u Švajcarskoj ali ne bih ni u depresivnoj sredini, kakva je nažalost, Srbija.
Što se tiče hrane, nedostaju mi domaće paprike i paradajz. Fast food mi više nije kao što je bio. Ili sam se odvikao od tih ukusa ili je generalno opao kvalitet.
Restorani imaju ok odnos cena kvalitet ali i tamo se sve više trude da liče na zapadne restorane...
Ovo nikada nisam razumeo. Rodjen u Nemackoj, zivi u Nemackoj, skoluje i sve ostalo sto se zivota tice je u Nemackoj a ne bi mogli da smisle da zive u Srbiji (Minhen i Kragujevac nisu bitni u prici) a kada ga neko pita kaze da je iz Srbije ?kragujevac napisao:deca, koja su rodjena u Minhenu sebe smatraju Srbima i govore srpski bez akcenta, kada ih neko pita odakle su kazu da su iz Srbije. Ali kada smo ih pitali da li bi mogli da zive u Kragujevcu prilicno jasno su ogovorili odrecno.
Zasto ne kaze da je iz Nemacke, kada je po svemu Nemac (daleko vise je Nemac nego Srbin po pripadnosti naciji)?
Ne mislim direktno na tebe jer si samo izneo primer koji se moze zapaziti kao matrica kod nekih ljudi poreklom sa ovih prostora. Vise kao fenomen nejasnog identiteta.
Ako je previse direktno izvini i preskoci pitanja.