Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Re: Fotografija

Post od maxer »

Evo rezultata primarne funkcije moje Sigme (DP2 Merrill, F8, 1/160s, iso100, CPL filt. Marumi Digital):

(klik na samu sliku vodi ka originalu od 12896x2985 pix.)
Slika
Belgrade, Serbia (Beograd, Srbija)by s.nanic, on Flickr

Kratko objašnjenje nastanka ove panorame:
tražeći mesto da snimim panoramu Beograda, vidim jednu kuću-zgradu (izgleda kao kuća ali je na 4 sprata) u izgradnji. Upravo završavaju prekrivanje krova daskama (to je ono što vidite u sredini panorame). Pitam ih da li kojim slučajem mogu da uslikam odozgo Beograd i gle čuda, dobijem dozvolu da se popnem ako hoću i na sam krov. Tako i uradim: iskreno dobrano rizikujući život (u elegantnim cipelama sa relativno tvrdim i klizavim đonom), izađem na sam krov (pored majstora koji su postavljali završne daske) i nekako uspem da se uspenjem uz kosu strminu krova (cca 45 stepeni) do samog vrha, ujašim ga i polako prema početku tj. do roga (koji se vidi jer ga još neće iseći tj. po obićaju - sve dok ne bude gotov ceo krov i osvećen shodno religijskim obredima).
Ispod mene provalija samo takva a ja sedim na golim daskama sa klizavim cipelama, vetar me bije od pozadi - kao da me neko na mahove gura. Digao sam ruke u vis i slikao 5 fotki sa leva na desno tj. svih 180 stepeni. S obzirom da mi je sunce bilo iza leđa tj. iza i iznad levog ramene, jedva sam video išta preciznije na displeju i u datim okolnostima sam super zadovoljan kako je ispalo. Na žalost, osim cetralnog kadra (sa Beograđankom i hramom Svetog Save) sve ostale sam morao da rotiram u desno tj. da ih poravnam sa pomenutim centralnim kadrom (koga namerno nisam želeo da rotiram jer se dosta gubi na mikro detaljima).

Šteta zbog ovoga, jer su detalji na originalima fantastični.

Na panorami mi je najsimpatičniji detalj: oblak u vidu neke čupave i bradate babarogice sa dignutim rukama, iznad i malo udesno od Beograđanke :)

I dve bonus fotke (može da posluži kao wallpaper):

1920x1200
Slika
Alone in the Sky by s.nanic, on Flickr

1920x1080
Slika
Alone in the Sky by s.nanic, on Flickr
Poslednja izmena od maxer u 04 Maj 2014, 14:00, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

De sredi malo te linkove :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

U međuvremenu sređeno :)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od dragan »

imam info da ce u petak biti 10posto popusta u nikon radnji u delta sitiju, bio sam tamo pre neki dan, i malo gledao aparate, i dosao na ideju da iskoristim to da uzmem nikon d3200, bice oko 48k dinara, sto je oko 420e... dolazi bez neke posebne dodatne opreme, sa 18-55vr nikkor objektivom... jel to ok varijanta?
nisam neki fotograf, ali bih se malo igrao sa tim, lomio sam se izmedju entry dslr-a i nekog kompakta slicne cene ali sam prelomio za dslr posto vec imam neki canon, losiji doduse ali ipak imam aparat za u dzep...
sta kazu strucnjaci, valja li taj aparat?
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ako slusas strucnjake, vrlo brzo ce ti objasniti da ti je za iole solidan aparat potrebno duplo vise para :mrgreen:

Salu na stranu, nisam neki strucnjak ali koliko znam, to je i vise nego odlican aparat za pocetnika. Ja sam hteo da uzmem 5200 koji je u nekim sitnicama bolji ali nista sto utice na kvalitet fotografija. Zbog gabarita sam prelomio i za iste pare uzeo Sony Nex "bezogledalac" koji je zapravo dslr u telu "kompakta". Ja sam prezadovoljan aparatom ali mana su mu nesto skuplji objektivi.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Malo sam čitao po netu, nisam nešto oduševljen. Ne kažem da je loš i da ti neće raditi posao, ali iz ugla ljudi koji znaju šta valja, nije se baš proslavio. Poseban problem je kit objektiv koji nije dovoljno dobar da izvuče maksimum iz aparata, a da kupuješ dodatne objektive, razmisli da li se isplati.

http://pcfoto.biz/CeoTest_3387_Nikon-D3200-Test
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d3200
http://www.techradar.com/reviews/camera ... eview#null

Jesi li gledao još nešto u tom rangu, a da je cenom približan sa ovim?
Posetite www.garaza.rs !
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pa koliko sam shvatio kad su objasnjavali Nidza i Zu, kit objektivi u entry level Canon i Nikon aparatima jesu krsh ali na tom polju se dobija tek sa srednjom klasom tj +1000e.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Evo detaljnije objašnjenje. Nije problem što je kit objektiv sam po sebi lošiji kao i kod konkurencije, već je kod D3200 to dodatno izraženo jer ne može da isprati senzor od 24MP, a veliki broj kupaca entry level DLSR aparat nikad ne kupe kvalitetniji objektiv.

What really sets the D3200 apart from the competition in the entry level segment is its 24MP CMOS sensor. With a good lens attached, and shooting in Raw mode, the D3200's image quality potential is considerable. The problem is that the 18-55mm kit-lens just isn't good enough to give you the benefit of the chip's megapixel-count. Given that some time ago Nikon told us that a large proportion of their entry-level DSLR users never take the kit lens off the camera (as a response to the question why their entry-level series has to make do without a built-in focus motor) we have to assume that Nikon is OK with the fact that many D3200 users will never see the true potential of their camera. This doesn't sit well with us, but ultimately, although 24MP is probably unnecessary, and the kit zoom is definitely challenged by the demands of the sensor, there is no penalty to the D3200's high pixel count.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ma sve je to sasvim dobro za početak, ALI:
- batali DSLR, kupi Nex ili tako nešto, što te neće mrzeti da vucaraš češće sa sobom.

Ako insistiraš na DSLR, strpljivo sačekaj nešto polovno i to uzmi. Još bolje je odvojeno uzeti telo i objektiv.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Moj glas takođe za nešto polovno a očuvano + bolje staklo. Puno se više dobije za iste pare. Imaš jednostavno gomilu ljudi koji fotoaparat kupuju samo zato što vole tehniku i žele da imaju takvo nešto/najnovije nego što ga zaista i koriste, pa kad im dosadi ili se pojavi nešto još novije i napucanije - prodaju ga (uz velik pad vrednosti) i eto prilike da se dođe do više muzike za isto para. :)
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Floyd napisao:Zbog gabarita sam prelomio i za iste pare uzeo Sony Nex "bezogledalac" koji je zapravo dslr u telu "kompakta".
Bez ogledala može biti samo D, ono SLR se zasniva upravo na ogledalu, u kakvom god kućištu bio.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Znam, hteo sam da objasnim prostim primerom ali sam lose postavio navodnke :)
Ovi drugi su MILC.

Nego, nije mi jasno zasto svako pitanje o pocetnickom fotoaparatu, treba da se zavrsi preporukom da se uzme polovan (ali dobro ocuvan) 5D :zbunjen:
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Zašto ne uzeti Nikon D3200?? To je potpuno solidan aparat, a uz to ni objektiv VR18-55 je solidan. Posebno za amatere, ne treba ni milimetar bolje!
Polovan DSLR je mačka u džaku, posebno bolje telo, koje je imalo XXX škljocanja, a ne zaboravite da zavesica ima svoj rok trajanja i vremenski i brojem okidanja! Svako čačkanje i zamena u telu aparata obično kasnije predstavlja problem.
Zato je Nikon D3200 odlična varijanta i sa kit objektivom! Opet je to kvalitet fotke za Nex i sl skupe igračke.
Naravno, kasnije se može uzeti i neko drugo staklo, čak i polovno, jer se polovno staklo zna naći dobro.
Ja sam ZA Nikon D3200 :D
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja bih onda radije uzeo 3100.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

pa o dslr-u sam poceo da razmisljam kad me je drugar nazvao i rekao da ima canon 550d za 280e ( posle je cena spustena na 250e ) bez objektiva, sa ispucanih ispod 10k fotki. polovan od njegovog drugara.
i onda dok mu uzmem jos bilo kakav entry level objektiv ( kao sto je i ovaj na nikonu, ili losiji, i polovan ) prebacicu svakako 300e, koje moram dati odjednom, dok ovaj mogu da uzmem na nema pojma koliko rata bez kamate ( 6 je sasvim dovoljno recimo ).
ako hocu da dam jednako para, uz 550d mogu uzeti dosta bolju optiku nego ovu na nikonu, ali je kako sam shvatio sam taj aparat slabiji od d3200, mada bi verovatno sa tim boljim objektivom pravio nesto bolje fotke... ali onda opet imam polovan fotoaparat, bez garancije...
zapravo sam prvo hteo da uzmem d3100, jer stvarno mislim da bi mi i on za pocetak bio dovoljan, ali kad sam cuo za taj popust, i procitao da ovaj d3200 ima jaci senzor, procesor, bolji ekran i jos par manje bitnih stvari, a sa popustom dodje na istu cifru kao d3100, dosao sam ovde gde sam...probao sam ga u ruci, meni lezi sasvim dobro, i gabariti su mi ok. neki iz jacih klasa su mi previse kabasti za moj ukus i potrebe...
naravno, ako se zapalim za fotkanje, nije mi nikakav problem da promenim objektiv... izmedju ostalog to mi je jos jedna prednost nad manjim nar.kanim kompaktima...
ne bih kupovao neko polovno telo, niti imam ne znam koliko vremena, zelim da uzmem aparat u sledecih par nedelja, a ovo mi se skroz uklapa u pricu...
i onda mi ostaje polako da iscitavam sta ste sve ovde pisali pa da se malo naucim slikati...

@nidza - vec napisah, ne bih uzimao neki mali nadrk kompakt, imam jedan koji vec derem, mada mislim da ako vec pricamo o svakodnevnom koriscenju tj necemu sto ce svakodnevno biti uz mene i cime cu hvatati neke trenutke, isti mi je djavo, tad mi najvise treba dobar fotoaparat na mobu. koji god aparat da imam, moram ciljano da ga nosim...

@trojanac - zasto 3100? ista kinta je u pitanju...
Odgovori