Kamera za kola

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Kamera za kola

Post od Grujic »

Jasno je sta je covek pitao, ne dok se vozi auto, nego kada je parkiran, kao neki video nadzor.

Inace, to kada kamerama propadne baterija je potencijalni problem, jer u slucaju nekog udesa i gubitka napajanja, kameri treba par sekundi da sacuva snimak, ako je baterija skroz mrtva, a pri udesu se otkaci sa napajanja, taj poslednji fajl se gubi...

Secam se one stare kamere G1W koju sam imao, pravili su verziju sa (valjda) kondenzatorom, bez baterije zbog toga. Uvek moze da radi samo na napajanju, al zato uvek zadrzi napon par sekundi da odradi save
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nije jasno jer napajanje je nevezano za status vožnje ili parkiranja, sama kamera odredjuje koji je status i da li će snimati ili će se uspavati.

Da li kod njegove kamere ima neko podešavanje da može stalno 24h da snima kao video nadzor i ne ulazi u pakring mod ne znam, moja to ne može.
Opisao sam kako jna mojoj kameri ta razlika vožnja- parkiranje funkcioniše (preko GPS senzora detektuje).

Kod mene baterija nije potpuno mrtva ali umesto 5 minuta ili koliko već kada je bilo novo sada drži 15tak sekundi ili tako nešto sitno, uglavnom neupotrebljivo ako treba nešto da se pogleda dok je u ruci, van auta i napajanja.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Au covece sta filozofiras?

Jasno je pitanje, stalno napajanje, znaci stalno, jel i to ima posebno znacenje u tvom jeziku?

I kakve veze ima mod kamere, da li je parking ili ne, i za to joj treba napajanje, ne vrti vise pricu u prazno
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Da ponovim opet kako je kod mene.
Imam powerbank koji se puni kada auto radi, a kad se ne vozi onda napaja kameru. Radi tako već 5 godina bez problema. Može oko 12h da napaja kameru, a ako to nije dovoljno onda kupiš veći.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Jel si beše pisao o tome malo detaljnije?

Mene generalno zanima to rešenje i nešto hoću da uradim najverovatnije na proleće
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

To jeste najlakše rešenje, samo treba biti obazriv tokom letnjih meseci i ne ostavljati power bank tokom dana u kolima. Nije predviđen za toliko visoke temperature i može doći do naduvavanja ćelija, a time i do veće štete.

Sent from my MI 9 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Onda to nije rešenje :)
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Mislim da je bitno ne stavljati powerbank negde na direktnom suncu ili blizu delova koji se mnogo zagrevaju ali npr negde blizu osigurača ili tako ispod donjeg dela table je dobra lokacija. Mislim i da je toplota veći problem za kameru jer ona je direktno izložena i još se zagreva zbog rada.

Inače je prosto. Samo se kabal za napajanje prvo uključi u powerbank, umesto u kameru direktno, a onda se kamera poveže na powerbank i to je to.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Nije da nije rešenje. Pokriva veći deo godine, leti i noć, kada je i najpotrebnije, uglavnom.

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Meni stavljanje i vađenje nije rešenje, hoću da nešto fiksno ugradim i da ne diram.

Npr, u gepeku levo i desno ispod tapacira imam prostor, desno je akumulator a levo cd šaržer koji apsolutno ne koristim, njega bih izvadio u tu stavio neki akumulator ili čak risiver, samo je granica koliko evra budem hteo da se zaigram :mrgreen:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Možda nisam sve ispratio. Zašto ne najlogičnije rešenje - kit za stalno napajanje?

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Kako će to akumulator da trpi, da na njemu radi kamera i koliko?
Korisnikov avatar
AleksandarAca
Reactions:
Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance

Post od AleksandarAca »

Postoje ti kitovi, ali u praksi je to daleko od neke savrsene price. Probao par komada. Cak sam out of the box dobio jedan Mio neispravan, uz neispravnu Mio kameru. Uglavnom im je low voltage protection threshold ispod 12V.
Odustao sam od te price skroz za sada, a ako budem imao zivaca i entuzijazma, probacu da nadjem neki dobar LiFePo4 powerbank koji se specijalno koristi za tu namenu.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Njihovi kitovi su tankog kvaliteta, al svakako nije problem rešiti to i bez toga, al meni se tu ne sviđa crpljenje akumulatora.
Korisnikov avatar
klisko
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010

Post od klisko »

Meni je kineska kamera godinama bila povezana na akumulator. Pored mase, ima još dve žice, jedna ide na stalno napajanje, a druga na kontakt. Tako kamera zna kada prelazi u parking mod. Tada ne snima stalno nego samo ako detektuje udarac/jak zvuk. Uredno je snimila dva mamlaza koji su mi otkinuli masku (nisu umeli da je ukradu), ali zbog jakog kontra svetla nisu mogla da se vide lica.
Problem sa akumulatorom nisam imao dok sam vozio kola redovno. Vozim dizel, uglavnom 6km do posla i toliko nazad - ne baš optimalan režim za dizel, ali mu ni to ni kamera nisu pravili problem.
Kad sam dobio službena kola, žena je nastavila da vozi privatna do marta 2020, a od marta do kraja 2020 nije potrošila jedan rezervoar (vozila jednom mesečno 30-50km ili ređe). Tada su krenuli problemi sa akumulatorom, ali mislim da nemaju veze sa kamerom jer sam je otkačio nakon par meseci i nije pomoglo dok nije počela da vozi kola redovno.
Mislim da je veći rizik staviti kineski powerbank u kola nego povezati kameru na akumulator (preko osigurača, naravno). Ali svako procenjuje za sebe šta mu je manji ili veći rizik.
Odgovori