Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Vazduhoplovi

Post od dragan »

pitam te onako, jer ponekad ima razlike izmedju obuka... zasto sve shvatas u losem kontekstu...
uostalom, da nije tako, ne bi se polupali t154 i b757 iznad svajcarske i izginula onolika deca...
a ti, ako hoces odgovori, ako ne opet lepo... :)
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Izvini, @dragan, ali ne mogu da verujem da ti niko tokom obuke nije rekao da
PIC ima pravo i obavezu da ne poslusa niti jednu instrukciju za koju smatra da ce ugroziti bezbednost putnika i vazduhoplova, te je finalna odluka u bilo kojoj situaciji iskljucivo na njemu (pilotu)

O navedenom mozes da procitas samo ako malo zaguglas a ja cu te uputiti na FAR 91 i ICAO Annex 2.

Posluzi se i wikipedijom ako hoces i pazljivo procitaj

http://en.wikipedia.org/wiki/Pilot_in_command

I za kraj ove kratke prepiske, zapamti:

Lawyers screw up, client goes to jail
Doctors screw up, patient dies
ATC screws up, pilot dies
Pilot screws up, pilot dies.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Malo romantike.... mirna noc i pogled na mesec sa 37000ft

http://www.youtube.com/watch?v=Ig0AGrVT5aQ

by: JA
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

zuzazu napisao:Pilot screws up, pilot dies.
Pilot screws up, 150 people die...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Zaviisi da li leti u vojnom jednosedu ili u djambodjetu :mrgreen:

Zuzazu nocni video :bravo:
Slika
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

zuzazu napisao:Izvini, @dragan, ali ne mogu da verujem da ti niko tokom obuke nije rekao da
PIC ima pravo i obavezu da ne poslusa niti jednu instrukciju za koju smatra da ce ugroziti bezbednost putnika i vazduhoplova, te je finalna odluka u bilo kojoj situaciji iskljucivo na njemu (pilotu)

O navedenom mozes da procitas samo ako malo zaguglas a ja cu te uputiti na FAR 91 i ICAO Annex 2.

Posluzi se i wikipedijom ako hoces i pazljivo procitaj

http://en.wikipedia.org/wiki/Pilot_in_command

I za kraj ove kratke prepiske, zapamti:

Lawyers screw up, client goes to jail
Doctors screw up, patient dies
ATC screws up, pilot dies
Pilot screws up, pilot dies.
da, pilot-in-command je car nad carevima, a pored njega u kabini i na zemlji u kontroli letenja sede babuni koji nemaju pojma i koji su tu da zaebavaju :kezo:

normalno je da onaj ko drzi upravljac ima zavrsnu rec, i meni kad vozim niko ne moze da zabrani da skrenem gde hocu ili ubrzam kad hocu, kako si lepo rekao, prvenstveno o njegovom zivotu se radi i normalno je da niko drugog preko radija ne moze da natera da skoci u bunar ( a lepo pise tamo u "emergency"-ju, dakle ne u regularnim situacijama ), ali moje pitanje nije bilo da se o pic-u pise kao megacaru, vec da mi, napises u kojim konkretno situacijama postupas "na svoju ruku", osim u slucaju tcas advisory...
na primer, kako postupas u slucaju emergency descenta? to me iskreno bas zanima, jer se sa tim nisam sretao a srescu se sigurno...

a primera obucenosti i postupaka pilota ima tako sarenih, da ne bi mogao verovati, cak i u okviru iste kompanije, da ne govorim medju razlicitm kompanijama, ili zemljama/skolama gde su ljudi obucavani...
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Lepo sam te uputio na literaturu gde su odgovori na postavljena pitanja, a tvoj je problem sto ne znas da rastumacis napisano.

Kako svaki tvoj post upucen meni ipak odise sarkazmom (i ako sam za trenutak pomislio da sam pogresno protumacio tvoj prvi post - nisam), zamolio bih te da o ovim vazduhoplovnim temama debatujes sa svojim drugarima u kaficu, a mene zaobidji po tim pitanjima.

Odgovaranje u kojim bi se situacijama oglusio o instrukcije kontrole letenja i sta bih preduzeo, akademska su prica, na koju nemam nameru da trosim vreme sa tobom na ovom forumu.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Pošto niko neće, ja ću...

Zuzazu, ne mogu a da ne primetim da u komunikaciji sa nekim članovima (Dragan i Cosmo) i na najbezazlenije pitanje odgovaraš sa puno zlobe i nadmenosti. Ne znam za uzrok vaših animoziteta i ne interesuje me, ali mislim da stvarno nije u redu ni prema njima, ni prema drugima koji ovu temu prate, pre svega zbog duha koji vlada među članovima ovog foruma. :thumbdown: U tvoje znanje uopšte ne sumnjam, a koliko vidim ni ostali članovi. Ako si već toliko stručan, i sa toliko godina i životnog iskustva, čudi me da nemaš bolji i suptilniji način da nekog nadvladaš u polemici... npr. upravo tim znanjem, pa će ko ne zna nešto i naučiti. :nemampojma:

Izvinjavam se za off-topic, krajnje je dobronameran.
Širim haos!
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

@methane.master, ako si primetio, na svako lepo i normalno pitanje - svaki forumas je dobio odgovor, pre svega kako rece zbog pozitivnog duha koji vlada na ovom forumu.

Na cozmovu patkometriju i tvrdoglavost "ja znam bolje", cozmo dobija adekvatan odgovor. Na draganovo propitivanje koje ne mogu da odredim da li je dobronamerno (jer ne zna) ili zlonamerno (jer bi trebao da zna), dragan dobija adekvatan odgovor.

Cak sta vise, s obzirom da dragan pita nesto sto je strucno i suvoparno, upucujem ga na literaturu gde su odgovori (tako me je posavetovao i Moderni u prethodnim postovima).

Da mu razlazem na sitna crevca nabrajajuci svakodnevne situacije i pri tome zanosim 00 u krivini pazeci na intonaciju, na cega on odgovara parafraziram "nismo mi babuni" ili daje :plusone: na konstataciju forumasa da sam prepotentan (na dat odgovor draganu, vrati se na pocetne postove) zaista nemam nameru.

Nisam ja, kao PIC "car nad carevima" kako dragan ironicno pise, nego mi prava daje zakon, FAR i ICAO u navedenim clanovima koje sam draganu citirao, a kako se sta radi (pa i emergency descent) dragan bi morao da zna da moze da nadje u Jeppessenu odeljak ATC i Emergency, gde je takodje prepisan zakon. dragan ranije rece da ima dobre prijatelje pilote, pa kako je emergency descent deo svakog SOPa i isti je za svaku kompaniju, neka pita drugare.

Nestrucnim clanovima koji prate ovaj forum, strucno dato objasnjenje znanjem koje posedujem, sa puno nerazumljivih termina, misljenja sam u opste ne bi bilo zanimljivo i to je poduza prica dva coveka iz struke kojoj ovde nije mesto.

Nadam se da sam ti korektno odgovorio.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

a, ja se izvinjavam sto sam zaboravio da si ti vrhunska pametnica i da svima "dajes adekvatan odgovor"...

vidi, to sto sam te pitao, pitao sam te jer me stvarno zanima, a ne u cilju nekog propitivanja, koliko god tebi bilo tesko da to prihvatis, ima ljudi koje zanima necije drugo/drugacije misljenje. i pre svega sam ocekivao neki TVOJ odgovor i neko tvoje RAZMISLJANJE na tu temu, posto te smatram za inteligentnog sagovornika sa velikim ISKUSTVOM ( steta sto takva razmisljanja o sagovorniku nisu obostrana ).

s obzirom da imas najvece znanje o vazduhoplovstvu na forumu, kao i najvece iskustvo vezano za isto, i lep, zanimljiv i atraktivan posao, meni je zaista cudno, kako lepo rece methane, sto te to ne izdigne dovoljno iznad situacije, i da na neko najobicnije pitanje das jedan najobicniji odgovor.

ali ne, tebi je lakse, da zauzmes neki nadmen stav i delis lekcije. ok, tvoj problem, sto pre podne mrzis sebe a popodne ceo svet ( a kontrolore izgleda mrzis ceo dan, ponajvise sto imaju teniski teren pored oblasne, na kom sam ti ja vec ustupio dozivotno sve moje termine ;) )...

sto se tice mojih drugara drugih pilota, od sada i hocu da komuniciram iskljucivo sa njima, u kaficu ili na mesecu, moja stvar, jer izgleda od tebe ne mogu dobiti nikakav smislen odgovor osim citiranja dokumenata ( a pri tome ocigledno ne znas ili ignorises neke cinjenice oko regulative u svetu i kod nas ), ili nekih prica tipa "kad promasim top-of -descent za par milja onda mi je drama" na sta su inace bukvalno svi ostali piloti sa kojima sam pricao na tu temu prevrnuli ocima...

dakle, hvala ti na svoj mudrosti kojoj si me naucio, i obecavam da cu se potruditi da vise ne ulazim u ovakve price...
i zelim ti sve najbolje, kolega vazduhoplovcu :pivo:
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

methane.master napisao:Zuzazu, ne mogu a da ne primetim da u komunikaciji sa nekim članovima (Dragan i Cosmo) i na najbezazlenije pitanje odgovaraš sa puno zlobe i nadmenosti.
Ja sam pre 20 i kusur godina zavrsio za kontrolu letenja, ali su nas stavili u vojnu kontrolu letenja. Nikad nisam poceo tamo da radim, mogao sam da nastavim 1998 ali eto nisam, vec sam bio u nekom drugom poslu. Da dodam da sam i sa pokojnim Nesom Orasaninom dosta postigao na razvoju bezbednosti domaceg vazduhoplovstva (pogotovo kontrole letenja) kroz niz tekstova u nasoj stampi devedesetih godina, naravno pod pseudonimom. To je jedna informacija koju niste znali dosad. Dragan je, kao sto znas, kontrolor letenja. Mozda je i poznavao Nesu, a mozda je i cuo za njega ako ga nije upoznao.

Da li smo stvorili animozitet prema pilotima, ne znam - poznajem ih dosta i super su mi drugari, jedan od njih (nastradao tragicno) nam je bio i super - porodicni prijatelj.

Sto se tice njihovog posla - rispekt :doubleup: Ali ne volim tu njihovu trvdoglavost i mi znamo sve. Ali dobro.

No, necemo vise.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kod: Obeleži sve

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/Регион/1306070/%22Руслан%22+слетео+у+Сарајево.html
Slika

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... AIPCpGkqKQ
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Da se vratimo na Lion Air. Dakle, microburst.

"As the Lion Air plane was coming in to land, with an aircraft of national carrier Garuda following behind and another about to take off on the runway just ahead, the co-pilot lost sight of the runway as heavy rain drove across the windshield.

The captain, an Indonesian citizen with about 15,000 hours experience and an instructor's license, took the controls.

Between 400 and 200 feet, pilots described flying through a wall of water, according to the source. Bursts of heavy rainfall and lost visibility are not uncommon in the tropics but the aircraft's low height meant the crew had little time to react.

With no sight of the runway lights or markings, the captain decided to abort the landing and perform a "go around", a routine maneuver for which all pilots are well trained.

But the captain told officials afterwards that instead of climbing, the brand-new 737 started to sink uncontrollably.

From 200 feet, well-practiced routines unraveled quickly.

"The captain says he intended to go around but that he felt the aircraft dragged down by the wind; that is why he hit the sea," said the source, who was briefed on the crew's testimony.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:google: (pazi, kad sve moze da se nadje :mrgreen: )

http://www.youtube.com/watch?v=QmamT4eK80A
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Sad sam na telefonu pa da ne guglam, ovaj Ruslan lici na manjeg brata od An-225? Jel mi se samo cini ili jeste?
Odgovori