Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Laki021 »

Ne kontam, pojasni.
Mislim pre svega da je dzabatela da kWh bude ispod 0.05 eur.
Poslednja izmena od Laki021 u 19 Avg 2015, 10:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pa na papiru je dzabatela, a kad uracunas koliko sprcamo u EPS kroz porez, ispadne nekome i dalje dzaba a nekome bas i ne
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa nekom jeste džabalesku, jer je ne plaća. Ali meni nije.

Ono što će nam uterati karinu tako da sfinkter pukne, jeste stalno poređenje sa zapadom.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

To je skroz druga prica (tacna), a drugacije ne moze ni biti dok se cena struje ne dovede na normalan nivo.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ja sam skroz ok da struja kosta koliko mora, ali zaista. To podrazumeva da nema subvencija za EPS nikakvih, nema drzavnog interesa, nema zaposljavanja, nema da prave novi logo a u minusu su, nema tbleti na vratim kancelarija, nema nista. Platicu i 5 puta vecu cenu struje kad ne bude postojao sindikalni kolektivni ugovor po kom radnici EPSa imaju slobodne dane za rodjenje unuka.

Nazalost, kod nas je sve politicko pitanje, pa i ovo. A struja jeste jeftina, i to bruka jeftina - ja ne stedim nesto posebno niti pazim, i dodje mi racun 3000 dinara, jebes sistem.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Da li je cena proizvodnje struje na zapadau i u Srbiji ista?

Nemam ništa protiv tzv. ekonomske cene struje ili bilo čega drugog, ali ne želim da mi neko poveća cenu struje, samo da bih ja na kraju platio i ono što se ne plaća. Iz tog razloga sam principijelno protiv povećanja, jer znam šta ta povećanja kod nas znače.

Edit: ...i da plaćam nebulozne slobodne dane i partijsku vojsku, to sam zaboravio, Rakhil me podseti :)
Poslednja izmena od nikaragva u 19 Avg 2015, 10:47, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ni unučići ti nisu sveti :( :uplakan:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Naravno da jeste.
Da preskocimo opste raspravu da li je ili nije, cela Evropa je umrezena i svako moze da prodaje i kupuje struju na everopskom trzistu (da preskocimo detalje), te je cena el energije ista gde god ne postoje ogranicenja transportnih kapaciteta.
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Šta bi značio normalan nivo cene, radnici EPSa nemaju plate kao u sličnim kompanijama u EU, o proseku plata u Srb da ne govorim, puni smo mogućnosti za proizvodnju, nisam ekonomista ali me iritira konstantno poređenje cene nečega sa cenom tamo negde, da je standard isti pa ajde, ovako.
Ovde je glavni problem što građani (većina) uredno plaćaju, a privreda kako ko, neki i nikada nego se prave neki otpisi i šta ja znam.

Naplata svima treba da se dovede u red, kao prvo. Što rekoše i nikaragva i Rakhil, ima poentu, povećanje zbog...da neko nastavlja da ne plaća, a o slobodnim danima i odmorima šta reći.
Inače ima ljudi koji rade u EPSu zvanično 22dana mesečno, realno odrade 5-6 dana, još ponekad se pojave na poslu-bruka.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Laki povremeno potegne zanimljivu pretpostavku da struja treba da kosta vise nego sto kosta da se proizvede i dopremi do potrosaca radi dugorocnog resavanja problema proizvodnje energije sa jedne strane i prekomerne potrosnje sa druge (bar ja tako shvatam). To je meni bombonica za diskusiju, ali mislim da ovde nije to u pitanju, vec cinjenica da je kod nas cena struje subvencionisana. Ne verujem da je proizvodna cena struje bukvalno ista svugde (jer zavisi od tipa proizvodnje, radne snage, klime, terena...) ali verujem da je uporediva i da nema bitnih oscilacija na nivou potrosnje cele zemlje.
Ako je kod nas struja 5 centi kilovat ko sto Laki kaze, to je malo, ali ne znamo koliko treba da bude. Ako su argumenti protiv prodaje EPSa da je to drzavni interes, da bi privatni kapital podigao cenu u nebesa, da se infrasturktura ne prodaje, da je to prirodni monopol - onda EPS mora da posluje sa MINUMUMOM troskova i BEZ PROFITA. Dakle, radnika koliko mora, uslovi nuzni, nema promocije, nema sindikata, nema nista. Pa kad te troskove podelimo, dobijemo cenu struje.
Ovako bi bilo posteno, ali nije realno da se to ikad desi. Pre se mozemo nadati scenariju dizanja cene na zapadni nivo uz kozmeticke promene u preduzecima. BAr neku konkurenciju da vidim pa da se obradujem...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Rakhil napisao:onda EPS mora da posluje sa MINUMUMOM troskova i BEZ PROFITA. Dakle, radnika koliko mora, uslovi nuzni, nema promocije, nema sindikata, nema nista. Pa kad te troskove podelimo, dobijemo cenu struje.
Tu je ključni problem. To kod nas neće da može, jer to i sva ostala slična preduzeća se posmatraju kao lične stvari vladajućeg kružoka ljudi.

Laki, cena proizvodnje 1kW struje ne može biti ista kod nas i na zapadu. Iz prostog razloga jer cena radne snage nije ista, cena zemljišta nije ista, ... pa nek dopiše još neko šta fali.

Ne može kod nas da se formira cena struja u mom preduzeću tako da oni budu profitabilno preduzeće da sebi prave ogromne plate, zajebavaju se na moj račun od mojih para.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Obzirom u šta se StB pretvorio, možda je tako i bolje. :kuku:
Širim haos!
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Laki021 napisao:Lepo platis racun i nema glavobolje.
Pogotovo zimski. Oni lazu kad kazu da je naplata 95%. Ma kakvi (kum mi radi tamo).

Ovde nemas olaksice za, naprimer, ljude koji mogu iskljucivo da se greju na struju - jer imas mnogo stanova na periferiji (dakle nikakve vrednosti) koji nemaju mogucnosti za centralno ili za drugi vid grejanja - a drzava ih gradila (nemaju dimnjak te samim tim ne postoji nacin za grejanje na drugi tip energenta, a pravljenje istog i uvodjenje grejanja je ko pola vrednosti stana). Oni su prinudjeni da se greju na struju i nikakve olaksice nemaju. Tipa da im se zimski racuni podele na vise rata ili slicno, nego teraj miki, udri crvenu tarifu. Nemaju cak ni olaksice i kredite ili uslove da predju na neki drugi vid grejanja. Jedan obican zimski racun za stan od 50-60m2 je 100 eur. Ako neko ima srece (kao ja) pa ima inverter klime to je manje, ali 90% ne placa (kod mene) ispod 100-150e zimske racune (na TA pec je prosek oko 80-90 evra minimum). Dakle 4 zimska meseca od 400 do 500 evra samo za struju. To u Srbiji moze malo ko da izdrzi na svom novcaniku, ljudi shvatite da je ovde beda. Kod mene u naselju su ljudi, socijalni slucajevi, dugovali i po milion dinara za struju. Jednostavno - nema da plati a mora se greje a drzava nece da mu pomogne da predje na drugi vid energenta.

Inace, LAZ je da je struja jeftina ovde. Prosecna cena struje je dosta veca nego u okruzenju ako gledas period septembar - april kada polako krece grejna sezona. Tada su svi u plavoj ili crvenoj zoni pa kada se napravi presek, 1 kwh je ohoho u EU proseku.

Takodje LAZ je da je proizvodnja struje ovde ista kao i u EU. Ne. Troskovi svega su DRASTICNO manji. I to bas bas drasticno manji. Sve je mnogo jeftinije pocevsi od repromaterijala do raznoraznih cena usluga. A prosek plata u EPS je preko 750 evra trenutno.

Ovo sve pricam jer mi je kum tamo na visoj poziciji u remontima.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Mladen7 napisao:Šta bi značio normalan nivo cene, radnici EPSa nemaju plate kao u sličnim kompanijama u EU, o proseku plata u Srb da ne govorim, puni smo mogućnosti za proizvodnju, nisam ekonomista ali me iritira konstantno poređenje cene nečega sa cenom tamo negde, da je standard isti pa ajde, ovako.
Ovde je glavni problem što građani (većina) uredno plaćaju, a privreda kako ko, neki i nikada nego se prave neki otpisi i šta ja znam.

Naplata svima treba da se dovede u red, kao prvo. Što rekoše i nikaragva i Rakhil, ima poentu, povećanje zbog...da neko nastavlja da ne plaća, a o slobodnim danima i odmorima šta reći.
Inače ima ljudi koji rade u EPSu zvanično 22dana mesečno, realno odrade 5-6 dana, još ponekad se pojave na poslu-bruka.

I mene iritira kad neko poredi plate tamo vamo i ocekuje da cene treba da prate te razlike, posto struja spada u grupu proizvoda kojima se trguje na evropskoj berzi struje, ona ne treba i ne moze da prati nivo plata (tj moze, ali onda dosipaj iz budzeta i poreza pare).

Standardno zivite u zabludi da je cena struje odredjena platama radnika, ne znajuci da plate radnika imaju mali uticaj u ukupnom racunu gde su gorivo i oprema daleko najveci trosak. Taman da se na plate i potpuno ukinu to ne bi uticalo previse na cenu struje.
Odgovori