Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od starac vujadin »

Ispravna računica je da se gleda na godišnjem nivou koliki je trošak grejanja i struja tada i ne mora da bude skupa...sada trenutno nije skupa, isplativije je nego grejanje na gas i uglavnom je jeftinije nego grejanje na toplanu. Zavisi i od toga kako se upotrebljava stan - koliko osoba živi u njemu, koliko se vremena provodi u njemu, životne navike itd. Preživi se par meseci uvećan račun, ali ostatak godine se ne plaća skupi Infostan ako nemamo kalorimetre, kao što velika većina nema.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Misliš da je najbolje uopšte nemati daljinsko grejanje?

TT
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

cozmo napisao:
Laki021 napisao:Lepo platis racun i nema glavobolje.
Pogotovo zimski. Oni lazu kad kazu da je naplata 95%. Ma kakvi (kum mi radi tamo).

Ovde nemas olaksice za, naprimer, ljude koji mogu iskljucivo da se greju na struju - jer imas mnogo stanova na periferiji (dakle nikakve vrednosti) koji nemaju mogucnosti za centralno ili za drugi vid grejanja - a drzava ih gradila (nemaju dimnjak te samim tim ne postoji nacin za grejanje na drugi tip energenta, a pravljenje istog i uvodjenje grejanja je ko pola vrednosti stana). Oni su prinudjeni da se greju na struju i nikakve olaksice nemaju. Tipa da im se zimski racuni podele na vise rata ili slicno, nego teraj miki, udri crvenu tarifu. Nemaju cak ni olaksice i kredite ili uslove da predju na neki drugi vid grejanja. Jedan obican zimski racun za stan od 50-60m2 je 100 eur. Ako neko ima srece (kao ja) pa ima inverter klime to je manje, ali 90% ne placa (kod mene) ispod 100-150e zimske racune (na TA pec je prosek oko 80-90 evra minimum). Dakle 4 zimska meseca od 400 do 500 evra samo za struju. To u Srbiji moze malo ko da izdrzi na svom novcaniku, ljudi shvatite da je ovde beda. Kod mene u naselju su ljudi, socijalni slucajevi, dugovali i po milion dinara za struju. Jednostavno - nema da plati a mora se greje a drzava nece da mu pomogne da predje na drugi vid energenta.

Inace, LAZ je da je struja jeftina ovde. Prosecna cena struje je dosta veca nego u okruzenju ako gledas period septembar - april kada polako krece grejna sezona. Tada su svi u plavoj ili crvenoj zoni pa kada se napravi presek, 1 kwh je ohoho u EU proseku.

Takodje LAZ je da je proizvodnja struje ovde ista kao i u EU. Ne. Troskovi svega su DRASTICNO manji. I to bas bas drasticno manji. Sve je mnogo jeftinije pocevsi od repromaterijala do raznoraznih cena usluga. A prosek plata u EPS je preko 750 evra trenutno.

Ovo sve pricam jer mi je kum tamo na visoj poziciji u remontima.

Ljudi moraju jasno da shvateé

NEMOJTE SE GREJATI NA STRUJU!!!

Snajdite se kako znate i umete, ali nemojte kukati kako je struja skupa a grejete se na istu. Pride je to obicno najgluplji moguci nacin grejanja pomocu grejalica, grejte se pomocu klima uredjaja pa necete imati problema niti cete uci u crvenu tarifu ciji je prag zaista veoma visok i svako ko iole pazi cak i kad se greje nece uci u nju.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

@Laki:

kum mi je sef tamo. Znam o cemu pricam. Dakle, cena struje je previsoka za njihove troskove (realne).

I ne razumes za grejanje za struju. Stanovi su gradjeni bez dimnjaka. Probaj da napravis dimnjak na stambenoj zgradi - nece da moze. Smisli nacin grejanja u zgradi koja nema pristup gasu, nema dimnjak, nema pristup centralnom grejanju. Ako nadjes nacin za grejanje (a da nije kao u Rumuniji da busis zid za smederevac) ti si genije.

Takodje, smisli kako da prosecna porodica opremi stan inverterima od po cca 700 evra po komadu (a treba dva ili tri), sa prosecnom platom.

To sto oni sebi daju evropske plate i trose na viski i sindikate, letovanja i sto se sakom i kapom krade - to je glavni razlog sto je EPS u dugovima.

Inace prosecna cena struje u Srbiji je realno 10 eurocenti kwh. Uzmi prosek sve tri tarife plus dodaj sve one troskove snabdevaca, angazovanu snagu i slicno i dobices cenu struje koja je skuplja nego u okruzenju i to dosta.

Najniza cena kilovata je 5,4 dinara BEZ ostalih troskova. Govorimo o potrosnji ispod 350kwh. Srednja cena kilovata bez troskova je skoro 9 dinara, a kada se grejes na struju ulazis u crvenu tarifu te ti prosek izadje 11 dinara sigurno za kwh. Plus troskovi snabdevaca.

A troskovi su daleko manji za proizvodnju struje ovde nego u EU. Mislim, kum mi radi to vec skoro 20 godina :) Veruj mi da je ovde cena struje preskupa za ono sto oni rade.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Rakhil napisao:Laki povremeno potegne zanimljivu pretpostavku da struja treba da kosta vise nego sto kosta da se proizvede i dopremi do potrosaca radi dugorocnog resavanja problema proizvodnje energije sa jedne strane i prekomerne potrosnje sa druge (bar ja tako shvatam). To je meni bombonica za diskusiju, ali mislim da ovde nije to u pitanju, vec cinjenica da je kod nas cena struje subvencionisana. Ne verujem da je proizvodna cena struje bukvalno ista svugde (jer zavisi od tipa proizvodnje, radne snage, klime, terena...) ali verujem da je uporediva i da nema bitnih oscilacija na nivou potrosnje cele zemlje.
Ako je kod nas struja 5 centi kilovat ko sto Laki kaze, to je malo, ali ne znamo koliko treba da bude. Ako su argumenti protiv prodaje EPSa da je to drzavni interes, da bi privatni kapital podigao cenu u nebesa, da se infrasturktura ne prodaje, da je to prirodni monopol - onda EPS mora da posluje sa MINUMUMOM troskova i BEZ PROFITA. Dakle, radnika koliko mora, uslovi nuzni, nema promocije, nema sindikata, nema nista. Pa kad te troskove podelimo, dobijemo cenu struje.
Ovako bi bilo posteno, ali nije realno da se to ikad desi. Pre se mozemo nadati scenariju dizanja cene na zapadni nivo uz kozmeticke promene u preduzecima. BAr neku konkurenciju da vidim pa da se obradujem...

Pazi ovde cak batalim troskove neophodnih investicija. Mislim da je tebi jasno ono sto sam napisao samo verovatno nisi procitao.
Strujom se slobodno trguje, zasto bi elektroprivreda tebi ili bilo kome drugome prodavala struju po 5 centi sa sve isporukom i gubicima ako moze to lepo da posalje u Italiju za 8 centi? To nikako nije ekonomsko poslovanje a to je jedna od stvari na koje se stalno zalimo, kako nam drzavne firme ne posluju kako treba, a sa druge strane EPS-u su vezane noge. Znaci kao sto znas i sam, nije bitno koliko nekoga nesto kosta vec za koliko se to moze prodati, tako je i za struju, postoji odredjena cena struje na trzistu, ko pravi ispod te cene zaradjuje, moze i da se odvali od para, ko ne, ne treba ni da lozi elektrane, bitni su samo marginalni troskovi proizvodnje i oni odredjuju cenu.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

cozmo napisao:@Laki:

kum mi je sef tamo. Znam o cemu pricam. Dakle, cena struje je previsoka za njihove troskove (realne).

I ne razumes za grejanje za struju. Stanovi su gradjeni bez dimnjaka. Probaj da napravis dimnjak na stambenoj zgradi - nece da moze. Smisli nacin grejanja u zgradi koja nema pristup gasu, nema dimnjak, nema pristup centralnom grejanju. Ako nadjes nacin za grejanje (a da nije kao u Rumuniji da busis zid za smederevac) ti si genije.

Takodje, smisli kako da prosecna porodica opremi stan inverterima od po cca 700 evra po komadu (a treba dva ili tri), sa prosecnom platom.

To sto oni sebi daju evropske plate i trose na viski i sindikate, letovanja i sto se sakom i kapom krade - to je glavni razlog sto je EPS u dugovima.

Inace prosecna cena struje u Srbiji je realno 10 eurocenti kwh. Uzmi prosek sve tri tarife plus dodaj sve one troskove snabdevaca, angazovanu snagu i slicno i dobices cenu struje koja je skuplja nego u okruzenju i to dosta.

Najniza cena kilovata je 5,4 dinara BEZ ostalih troskova. Govorimo o potrosnji ispod 350kwh. Srednja cena kilovata bez troskova je skoro 9 dinara, a kada se grejes na struju ulazis u crvenu tarifu te ti prosek izadje 11 dinara sigurno za kwh. Plus troskovi snabdevaca.

A troskovi su daleko manji za proizvodnju struje ovde nego u EU. Mislim, kum mi radi to vec skoro 20 godina :) Veruj mi da je ovde cena struje preskupa za ono sto oni rade.
A ja sam opet daleko kvalifikovaniji od tvog kuma i znam bolje kako cena treba da se formira, pokusavam da vam objasnim uprosceno, ko hoce moze da razume, ko nece nece. Npr ako ti lozis ugalj i racunas da je dzabe umesto da mu racunas ekonomsku cenu po kojoj mozes da ga prodas drugima, pa onda si ti ili lud ili glup ili subvencionises nekoga. A tek sa racunanjem kapitalnih troskova i njihovog uticaja na cenu je cirkus sta se sve moze raditi i kako racunati, u Srbiji se to lepo ne uzima u obzir...

Opet sta EPS zabole da li imas dimnjak ili ne, tvoj problem, ne njihov. Hoce biti bolje da se privatizuje, onda te nove ce naravno boleti za tvoj dimnjak, pa ce odjednom biti kako su preporodili EPS i sl i bice normalno da se ne greje na struju... Kakva crna crvena tarifa, ko u nju udje sam je kriv, apsolutno je sam kriv.
Poslednja izmena od Laki021 u 19 Avg 2015, 11:50, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Heinz napisao:Misliš da je najbolje uopšte nemati daljinsko grejanje?

TT
Ne.

Snajdite se kako znate i umete, ali nemojte kukati kako je struja skupa a grejete se na istu. Pride je to obicno najgluplji moguci nacin grejanja pomocu grejalica, grejte se pomocu klima uredjaja pa necete imati problema niti cete uci u crvenu tarifu ciji je prag zaista veoma visok i svako ko iole pazi cak i kad se greje nece uci u nju.
Pa i to je grejanje na struju, samo na drugi način, a ima ih više. Vrlo retko se neko greje na grejalicu, osim u jako malim stanovima. Uglavnom se ljudi greju na struju preko TA peći što je u opadanju i na etžano grejanje sa radijatorima.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

starac vujadin napisao:
Heinz napisao:Misliš da je najbolje uopšte nemati daljinsko grejanje?

TT
Ne.

Pa i to je grejanje na struju, samo na drugi način, a ima ih više. Vrlo retko se neko greje na grejalicu, osim u jako malim stanovima. Uglavnom se ljudi greju na struju preko TA peći što je u opadanju i na etžano grejanje sa radijatorima.
Pa naravno da jeste, samo mnogo efikasniji nacin (i nacin koji te nece oterati u crvenu tarifu), TA pec je uzas, kao i grejanje radijatorima koji se greju strujom ko to radi i treba da bude odran.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Laki, verujem ti da same plate ne uticu na cenu struje toliko, logicno je to, ali gledaj malo dalje od plata. Pricamo o opstim troskovima poslovanja, narocito nepotrebnim - toga u proizvodnji i distribuciji struje ima sigurno dovoljno da utice na cenu. Nisam kompetentan da kazem koliko, naravno, ali ne verujem da je cena struje vezana samo i jedino za gorivo i opremu, a da je svejedno da li postoje drugi troskovi. TOm logikom je najpovoljnije komplet zatvoriti i EPS i rudnike i sve, pa da lepo kupujemo struju.

Mislim da se mi u principu razumemo oko ovoga, nemamo koliziju u razmisljanju, samo se ne uhvatimo iste stvari svaki put.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Jel vama ovo stvarno nista ne znaci i nastavicete da pricate kako struja nije jeftina i skuplja je nego u okruzenju:

Slika
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Off, da li i zgrade bez dimnjaka placaju onu odzacarinu?

Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pa ko je porekao da je struja jeftina?

Dobro, sem Cozma, ali on se greje na struju, satanista :mrgreen:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Rakhil napisao:Laki, verujem ti da same plate ne uticu na cenu struje toliko, logicno je to, ali gledaj malo dalje od plata. Pricamo o opstim troskovima poslovanja, narocito nepotrebnim - toga u proizvodnji i distribuciji struje ima sigurno dovoljno da utice na cenu. Nisam kompetentan da kazem koliko, naravno, ali ne verujem da je cena struje vezana samo i jedino za gorivo i opremu, a da je svejedno da li postoje drugi troskovi. TOm logikom je najpovoljnije komplet zatvoriti i EPS i rudnike i sve, pa da lepo kupujemo struju.

Mislim da se mi u principu razumemo oko ovoga, nemamo koliziju u razmisljanju, samo se ne uhvatimo iste stvari svaki put.
Ma ok je to skroz, ne kazem ni ja da treba da kosta kao u Nemackoj, naravno da su neki troskovi nizu, ali struja zato u Srb i kosta manje nego tamo, i to mnooogo manje, tj previse manje. Moze struja da bude 10-20 pa i 50% jeftinija nego u DE, ali ne moze bre da bude 5x jeftinija i da se krajnjim potrosacima prodaje jeftinije nego sto su sami marginalni troskovi (ne prosecni!!!) proizvodnje. Pa da je jednom EPS kupovao struju po 10 centi pa je prodavao potrosacima po 5 sa sve svim dodatnim troskovima, gubitaka i odrzavanja mreze. Mislim da ti razumes bolje od ostalih da to nije nromalno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa Laki ta gore cena naravno zavisi i od toga da li i koliko struje sami proizvode.
Ako bi troškovi svuda bili identični, onda bi najpametnije bilo kupovati struju i skroz isključiti iz proizvodnje iste.
Odgovori