Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Sh@rance »

nikaragva napisao:Vrlo moguće.
Ali još niko nije napisao koliko košta proizvodnja 1kW u Srbiji.

Zaista se ne razumem u ekonomiju toliko dobro, ali da li jedan EPS u ovakvoj poziciji u kakvoj je sad, ima pravo da ako njega 1kW sa SVIM troškovima košta 5 centi, nama naplaćuje 20 centi. Gde ide tih 15 centi razlike?
Ovo je samo hipotetičko pitanje.

Cena struje na zapadu se drugačije formira. Ako Džoni Džon vidi da Lakiju može da prodaje struju po 50 centi, a i svim ostalim potrošačima, on će tako i prodavati, iako njega košta 2 centa, jer čovek želi da zaradi. To je sve ok.
Pa napisao sam ti da TE naplaćuje 50e po MW/h

TT Asus Zenfone2
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

steva_anya napisao:Da li je istina da Srbija dobija 1500-1700e po migrantu od EU?
Ako je tačno, daj da prenesemo vest Grcima. :D
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sh@rance napisao:
nikaragva napisao:Vrlo moguće.
Ali još niko nije napisao koliko košta proizvodnja 1kW u Srbiji.

Zaista se ne razumem u ekonomiju toliko dobro, ali da li jedan EPS u ovakvoj poziciji u kakvoj je sad, ima pravo da ako njega 1kW sa SVIM troškovima košta 5 centi, nama naplaćuje 20 centi. Gde ide tih 15 centi razlike?
Ovo je samo hipotetičko pitanje.

Cena struje na zapadu se drugačije formira. Ako Džoni Džon vidi da Lakiju može da prodaje struju po 50 centi, a i svim ostalim potrošačima, on će tako i prodavati, iako njega košta 2 centa, jer čovek želi da zaradi. To je sve ok.
Pa napisao sam ti da TE naplaćuje 50e po MW/h

TT Asus Zenfone2
Eto cena struje je 5 centi u Srbiji.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo u Holandiji prodaju struju krajnjim potrosacima (domacinstvima) za oko 20 centi po KW sto dodje oko 200Eur-a po MW/h sto znaci da je cena u nabavci od po 50e MW/h slicna kao sto i oni kupuju...

Inace posebno se placa distribucija (fiksno) i to je nesto oko 20tak eura mesecno...

Ja mislim da je najstrasnije sto Srbija nije spremna za otvoreno trzisno takmicenje po mnogo osnova - od upravljackih struktura u firmama pa sve do radnika... i da bi u iole neregulisanijoj trzisnoj utakmici nase firme bi bile zbrisane...

Evo slika ucesca cene proizvodnje u ceni energije - crna je energija :):

Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Dobro Ljubo. Oni kupuju po 5 centi, prodaju po 20 centi.
EPS trenutno ne bi trebalo, po meni, da radi vodeći se tim principom.
Ako je kupio po 5 centi, prodaće po 5 centi plus min troškovi koje ima. A to sigurno nije 15 centi.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nikaragva, aj kad pojma nemas, to je u redu, ali zasto po svaku cenu ides da se nastavljas i natezes do besvesti?
Jeste, treba da kupe po 5 centi (a zimi cesto placaju i mnogo vise kada uvoze), izgube preko 10% energije u prenosu, plate sve moguce dodatne usluge (posto pored same proizvodnje postoji jos sto stvari koje su neophodne da rade kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje sistema, npr regulacija snage, spremna rezerva, regulacija napona...), plate prenos, odrade distribuciju i daju ti je za 5 centi, fantasticno. U mnogim zemljama imas posebno cenu energije i uslugu mreze, obicno slicno kostaju, plus jos redovno neki dodaci.
I opet dodjemo na pocetak, samo treba pogledati cenu struje po okolini i sve je jasno, jeste svi su blesavi i pustaju da ih deru za struju, samo u Srbiji gde je ubedljivo najjeftija je dranje i moglo bi to jos jeftinije.

I jos nesto, praksa je pokazala da gde god je uvedeno slobodno trziste el energije i velika preduzeca razbucana na vise manjih, cena struje je znatno skocila (i postoji 100 logicnih razloga zasto je tako, iskomplikujete sistem do zla boga, uvedete gomilu novih ljudi koji teze da zarade, umesto da se saradjuje i dele podaci, krije se inadmudruje), pride je neophodna mnogo jaca regulacija od strane drzave jer nije moguce dopustiti trzistu da se samo regulise, a ko hoce da veruje da ce u Srb biti drugacije, neka veruje.
Ovim sam zavrsio raspravu, pa ko hoce moze da misli dalje sta zeli.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Kad kazem berza, ne mislim na izbor od koga cu da kupujem struju nego na model privatizacije. Mi nijedno preduzece nismo tako privatizovali, zato nam je privatizacija i izasla na los glas.

Struja ne moze da kosta 5 centi, to sto TE naplacuje toliko ne znaci da je to normalno i da treba. I ja bih voleo da znam realnu cenu na nivou Srbije sa svim oscilacijama uracunatim, ali tesko da se nadje taj podatak. Sigurno nije 5 centi, a da li je 12 ili 18 ili 25 nemam pojma.

EPS mora da se ili privatizuje na neki nacin, ili da se sasece na najnuzniji minimum ako ostaje drzavni. Ne vidim ijedno drugo odzivo resenje a koje bi pri tom imalo uporiste u zakonu i ustavu, ovako kako je ne ide.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Lepo sam napisao 5 centi plus troškovi, ne znam šta nije jasno?

Nigde nisam napisao da je dranje i da treba da bude jeftinija. Karikiraš malo.

Kao što smo videli iz primera, cena proizvodnje 1kW struje u Srbiji i u NL je vrlo slična.

A i šta tačno će potrošači bilo gde da urade povodom bilo čega? Evo videli smo kako su spustili cenu goriva posle bojkota.
Mogu da ga pasu kao i do sada što su ga pasli, pomiri se sa tim, nemoj maštati neke bajke. Nije to mleko pa da prestanu da ga kupuju, a i njega nisu u stanju da bojkotuju, sve da bude 500 dinara litar.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Ne znam samo u kom univerzumu smo videli da je cena u Srb i Nl slicna...

Nego, pitanje, koliko tebi auto trosi konjskih snaga na 100km? 50, 60, 79 konja na 100km?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Ne znam samo u kom univerzumu smo videli da je cena u Srb i Nl slicna...
Cena proizvodnje. Naveo je čovek koliko je prodaje TE ka EPS, ispada 5 centi.
Ljuba je rekao koliko je cena kod njih, 20 centi, pa minus troškovi distribucije, ispada mu da je oko 50e i tamo.

Sa tim podacima raspolažem, druge nemam. Nisam ih izmislio.

Nego, pitanje, koliko tebi auto trosi konjskih snaga na 100km? 50, 60, 79 konja na 100km?
Moram da odaberem nešto od ta tri ponuđena broja? :)
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

EPS zimi izvozi struju.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Za deset dana pocinju Farma i Veliki brat.
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Radujem im se ko mornar triperu. :uf:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Ja to vise da narod zaboravi na aktuelne probleme :)
I dalje mi nije jasan profil ljudi koji salje SMS za rijalitije.

Nego citam u Nemackoj su se posibali azilanti u prihvatnom centru,podelili se na Hriscane i Muslimane.
A Slovaci kazu da bi prihvatili samo Hriscane.
http://www.bbc.com/news/world-europe-33986738
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Odgovori