Misterije svemira

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Misterije svemira

Post od BAJKER »

Lepe fotke :D

Do susreta s Plutonom ostalo samo 44 dana
Nasina letelica "Nju horajzons" nastavlja svoj put prema patuljastoj planeti Pluton, pored koje će proći za nešto više od mesec dana.

Susret s Plutonom "Nju horajzons" može da očekuje 14. jula, a u međuvremenu letelica šalje sve bolje fotografije jednog od najtajnovitijih nebeskih tela u Sunčevom sistemu. Biće to prvi put da je ljudska letelica s namerom došla do Plutona, a time su i njene fotografije prvi detaljni prikazi nekada devete planete.

Iako fotografije na prvi pogled ne prikazuju previše, osim male mutne mrlje, za naučnike su one izuzetno vredne, jer nagoveštavaju da patuljasta planeta možda ima polarne ledene kape.

"Ove nove fotografije pokazuju da su lica Plutona zanimljivija nego što se pre mislilo. Pluton verovatno ima kompleksnu geologiju i različitosti na površini u zavisnosti od lokacije. Takođe, ove fotografije podržavaju hipotezu da Pluton ima polarne ledene kape", rekao je Alan Stern sa Istraživačkog instituta u SAD.

http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy ... _id=999250
Slika
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... uv1Un1F36A
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

samo polako napisao:Samo za one bez svog zdravog razuma! :)

http://www.ivonazivkovic.net/MESEC%201.htm
Bez namere da ulazim u raspravu oko sletanja na Mesec i kredibiliteta sajta kopiram ovde neke od organizacija koje su navedene kao podrška :D :
Akademsko udruženje umno neretardiranih osoba "ANTEIDIOT"

Savet za borbu protiv idiotluka "SABORID"

Antigrađanske Inicijative – NELEBEM (Nema Leba Bez Motike)

Organizacija za Bezbednost Zdravog Razuma –"OBZDRAZ"

Pokret za kolektivno odglupljivanje i trežnjenje "ZID I ČEKIČ"

Organizacija " Ženstvene žene Srbije"- ŽEŽENS

Međunarodno udruženje "Fiat lux!"
Ovo poslednje udruženje sam ostavio apropo pomenutog Stila :kezo:

Ali spisak udruženja je :thumbup:
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Gazda ili gazdarica sajta ima ozbiljnih problema.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

:D
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

A ja mislio da sam ja zaludan. Terabajti slobodnog vremena. :mrgreen:
Širim haos!
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

NASA: Na Marsu pronađena tečna voda
Nakon dugogodišnjih nagađanja i glasina, NASA je danas zvanično objavila da je na Crvenoj planeti otkrivena voda u tečnom stanju.
Kao što su mnogi i pretpostaljali kada su čuli vest da NASA danas organizuje konferenciju za medije na kojoj će saopštiti važno otkriće u vezi sa Marsom, na Crvenoj planeti je otkrivena voda u tečnom stanju.
Voda teče na Marsu! Ovo je danas potvrdila NASA koja kaže da tokom letnjih meseci na Crvenoj planeti voda teče niz kanjone i kratere čime se povećava šansa da na Marsu postoji i neki oblik života.
Voda za sobom stavlja duge i tamne mrlje koje mogu ići i nekoliko stotina metara nizbrdo na površini Marsa tokom letnjih meseci, ore nego što se pred jesen osuše kako površinska temperatura padne.
Fotografije snimljene na Marsu prikazuju strme doline i kratere prošaranje ovim mrljama na mestima kuda je tekla voda, a ceo prizor podseća na lepezu.
Naučnici još nisu sigurni odakle je voda stigla, ali je verovatno da može doći od podzemnog leda ili se kondenzuje iz tanog sloja marsovske atmosfere.
- Danas postoji tečna voda na Marsu. Zbog toga sumnjamo da je moguće da postoji nastanjivo okruženje - rekao je Majkl Mejer, vodeći NASA naučnik za istraživanje Marsa.
Vodotoci mogu poslužiti NASA i drugim svemirskim agencijama da pronađu život van naše planete, ali i obezbede mesto za buduće ljudske misije odakle se voda može prikupljati iz priordnih zaliha.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/594078/NA ... a-i-zivota
Slika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Pa ovo je odlicna vest :)
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ovo je verovatno najgluplja stvar koju sam pročitao da su Ameri ikad izjavili po svim pitanjima:
Još 2009. godine, predstavnici Američke agencije za istraživanje svemira priznali su da je zbog mera štednje obrisano 200.000 snimaka, među kojima su bili i originalni video-zapisi prvog sletanja na Mesec.
S obzirom da sam veoma snažno verovato da jesu bili na Mesecu, sad mislim da nisu. Da li je realno da neko nešto ovako glupo izjavi? Mere štednje? Pa da su ih dali na aukciju zgrnuli bi milione.
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

:o
Sada i ja menjam mišljenje oko samog sletanja :uf:
Čudne se stari dešavaju tamo.
Uštedeli bi toliko da je Agencija prodala nekog od mnogih Ford Expeditiona :kezo: , da je do uštede, šalim se malo ali sam bez teksta...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:

Post od Geza »

Vanzemaljci ili čudna planeta: Šta kruži oko zvezde KIC 8462852?
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... id=1053233

Već desetak dana svetski mediji bruje o otkriću čudne zvezde koja je zaintrigirala naučnike i predstavlja verovatno najveću astronomsku misteriju u ovom trenutku.

Reč je o mladoj i blještavoj zvezdi u sazvežđu Labud, a koja nosi naziv KIC 8462852. Letelica Kepler posmatrala je četiri duge godine, 24 sata dnevno, a u sklopu praćenja 100.000 drugih zvezda u potrazi za njihovim planetama.

Keplerov posao je da registruje male promene u snazi svetla zvezde, a koje nastaju kada ispred nje prođe planeta ili neki drugi objekat koji oko nje orbitira. Kada planeta veličine Jupitera prođe ispred svoje zvezde ona zakloni tek oko jedan osdto svetlosti koja dolazi do Keplera.

Ipak, u slučaju zvezde KIC 8462852, ta je promena puno veća, a naučnici zasad ne znaju šta bi je moglo uzrokovati. Telo ili tela koja orbitiraju oko nje zaklanjaju enormne količine svetlosti – čak 15 do 22 odsto.

Pored toga, planete prave ravnomerna zaklanjanja s obzirom na svoju konstantnu brzinu orbitiranja, dok nepoznato telo oko KIC 8462852 pravi neravnomerna zatamnjenja.

Dva najveća preleta desila su se u razmaku od 730 dana, dok su primiećena i manja smanjenja količine svetlosti. Takođe, najveći pad svetlosti zabeležen je nedavno, a nakon njega su usledila dva manja u roku od mesec dana.

Naučnici zasad samo nagađaju. Postoje određene šanse da je reč o mladom solarnom sistemu koji nije uređen, da je reč o kometama u fazi raspadanja ili čak da je reč o veštačkim objektima.

Poslednja špekulacija zapravo govori o megastrukturama u orbiti zvezde, koje su delo neke napredne vanzemaljske civilizacije. Takve strukture bi, tvrde stručnjaci, mogle zapravo da crpe energiju zvezde.

Ipak, odgovor je još uvek daleko, a činjenica da ga naučnici sada nemaju dodatni je podsticaj i nagoveštaj kako će odgovor, jednom kada dođe, biti zanimljiviji nego bilo koji rutinski pronalazak.

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... t6qxbQWDdM
Slika Slika
Odgovori