Obrazovanje i školstvo
Re: Obrazovanje i školstvo
Iskreno ne. Motas imati barem jednu kvalitetnu knjigu i da nadjes neka predavanja na youtubu. Ja sam npr za javu kao prvi oop jezik nasao knjigu headsfirst java koja postoji nkv. Piratebayu. Sa sve lepim poglavljima primerima i dovoljno. Dobrom teprijom. Jedino sto je na engleskom ako ti to nije problem.
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Mislim da mi engleski ne bi predstavljao problem.
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
C# je dobar predlog. Za knjigu nemam preporuku, ali imam savet za posle. Obavezno odradi jedan projekat posle toga, jer će tek tad da ti legnu mnoge stvari. Evo na primer možeš da napraviš program za vođenje servisne istorije auta. Tu ćeš da pohvataš i rad sa bazama, UI (bilo to web ili desktop)...
Predlog 2. Ako vidiš da ti ne leži C# i OOP, možeš da pogledaš PHP. Ako se ne varam i sa njim može da se programira objektno, ali možeš i bez toga. Sam jezik nije za poređenje sa C#, kod je "prljaviji" i više je budževina, ali možeš brzo da dobiješ rezultate i ima dosta poslova. Naravno u sklopu sa PHP automatski idu i HTML/CSS i JavaScript. A ako već kreneš da se baviš webom, možeš da uhvatiš i neki CMS.
Predlog 2. Ako vidiš da ti ne leži C# i OOP, možeš da pogledaš PHP. Ako se ne varam i sa njim može da se programira objektno, ali možeš i bez toga. Sam jezik nije za poređenje sa C#, kod je "prljaviji" i više je budževina, ali možeš brzo da dobiješ rezultate i ima dosta poslova. Naravno u sklopu sa PHP automatski idu i HTML/CSS i JavaScript. A ako već kreneš da se baviš webom, možeš da uhvatiš i neki CMS.
- Kuzmanovic
Znaci preporucujete C# iako nisam radio u C i C++?
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
C i C++ samo ko mora 

Uči objective C. Ima posla za to, a malo programera 

- Kuzmanovic
Samo jednu stvar da naglasim, ne bih voleo da se bavim nekim ozbiljnim programiranjem. Samo hocu da imam znanje za rad u nekom jezickom programu koji bi mi pomogao u pronalazenju posla, nakon diplomiranja, u saobracajnoj struci. 

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ne znam koji je saobracaj u pitanju, ako je telekomunikacioni onda ti mozda i bude prednost, ali ako je od ostalih onda mozda da se bacis na neke druge stvari kao npr. ucenje nemackog ili tako neke stvari bas usko vezane za struku.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Kuzmanovic
Drumski. Jezici su svakako u planu, i to upravo nemacki.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ne znam konkretnu situaciju u toj struci, ali predlazem ti da malo osmekas sta je na ceni od znanja ako hoces da radis u struci. Cisto sumnjam da je bas programiranje visoko kotirano. Ne kazem da ti ne moze pomoci, ali ako ces bas u struci raditi nisam siguran.

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
O ucenju stranih jezika na odgovarajucoj temi.

- Kuzmanovic
Aj da dignem temu iz mrtvih...
Cuo sam neku pricu da postoji mogucnost besplatnog skolovanja tj. zavrsavanje master studija u Austriji ako su roditelji, ili jedan od njih, rodjeni u Vojvodini. Jel zna neko nesto vise o tom? Dusane ti bese studiras u Austriji? Ako je ovo tacno, ovo bih mogao da iskoristim. Ucenje Nemackog se podrazumeva.
Sent from my LG-P705 using Tapatalk 2
Cuo sam neku pricu da postoji mogucnost besplatnog skolovanja tj. zavrsavanje master studija u Austriji ako su roditelji, ili jedan od njih, rodjeni u Vojvodini. Jel zna neko nesto vise o tom? Dusane ti bese studiras u Austriji? Ako je ovo tacno, ovo bih mogao da iskoristim. Ucenje Nemackog se podrazumeva.
Sent from my LG-P705 using Tapatalk 2
Mislim da to pravilo ne vazi, vec da svi mogu da studiraju sa povlasticama (nisam siguran, ja placam skolarinu, nisam na beckom univerzitetu). Skolovanje nije besplatno, ali je stvarno jeftino. Placa se svaki semestar, sigurno ne vise od 1000e, sto je negde dobro ispod 2000e godisnje. Nisam u potpunosti upucen u master programe ovde, jer planiram da idem dalje.
Jezik skoro da ti ne treba, jer postoji ogroman broj programa na Engleskom. Svakako bi bilo bolje kada bi radio na Nemackom jer bi u tom slucaju naucio jezik i oziveo ga. Uglavnom Uni Wien prima ogroman broj studenta, dok je npr na TU i WU i tako neke odvojene jako tesko upasti kao prosecan student, da ne kazem skoro nemoguce. Ne znam sta ti zavrsavas? Ovde je inace jako cenjeno ako imas neku praksu za vreme studiranja (ja planiram sledeceg leta da odradim u Porscheu) i neretko se pravi pauza od godinu ili dve da radis nesto pa tek onda master.
Jezik skoro da ti ne treba, jer postoji ogroman broj programa na Engleskom. Svakako bi bilo bolje kada bi radio na Nemackom jer bi u tom slucaju naucio jezik i oziveo ga. Uglavnom Uni Wien prima ogroman broj studenta, dok je npr na TU i WU i tako neke odvojene jako tesko upasti kao prosecan student, da ne kazem skoro nemoguce. Ne znam sta ti zavrsavas? Ovde je inace jako cenjeno ako imas neku praksu za vreme studiranja (ja planiram sledeceg leta da odradim u Porscheu) i neretko se pravi pauza od godinu ili dve da radis nesto pa tek onda master.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Skolarina na zapadu je najmanji problem jer je simbolicna u vecini zemalja na drzavnim fakultetima.
Ono sto kosta puno su stan, hrana, prevoz itd. pa tako jednom studentu u Parizu (to znam) treba oko 800e mesecno da pokrije najosnovnije troskove...sumnjam da je u Becu mnogo jeftinije
Ono sto kosta puno su stan, hrana, prevoz itd. pa tako jednom studentu u Parizu (to znam) treba oko 800e mesecno da pokrije najosnovnije troskove...sumnjam da je u Becu mnogo jeftinije

Dobra procena za Bec oko 700-800e. Tu ulazi stan, hrana, osiguranje, mobilni telefon, ali bez npr izlazaka i tako nekih troskova. Inace mislio sam da je Pariz dosta skuplji. Nemacka je jako zanimljiva sada za studije jer je veliki broj pokrajni snizio cene obrazovanja visestruko.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.