Kvalitet goriva u Srbiji?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Re: Kvalitet goriva u Srbiji?

Post od nidza »

DukeNS napisao: 20 Okt 2023, 11:54 Znaš pouzdano da je na Shell-u NIS-ov benzin?
Nemam pojma koji je, nije me ni briga jer ne sipam tamo, nego rekoh za cenu. Ne moraš da čekaš utorak ili četvrtak, imaš svaki dan. :)

Ali da, skoro svo gorivo je na svim pumpama NIS.
Slavoljub
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2022, 21:32

Post od Slavoljub »

A zna li neko uopšte čije gorivo sipa Shell (Coral Srbija). U Leskovcu je skoro otvorena njihova pumpa, radi se o franšizi. Do otvaranja sam sipao na OMV-u ili MOL-u. Koristim euro dizel ili aditivirani dizel za Peugeot 207 1,6 hdi sa DPF-om. Uključivao je regeneraciju gotovo pravilno na nekih 350 - 450 km. Kada sam prešao na Shell (takođe običan ili aditiviran), uključuje regeneraciju na 700 - 850 km (u zadnjih 3.000 km). Logičan je zaključak da prilikom sagorevanja stvara manje čađi. Pitao sam dvoje radnika na pumpi odakle im stiže dizel. Objasnili su mi da navodno dovoze gorivo iz Grčke i da ga skladiraju u NIS-ovom skladištu koje su iznajmili. Rekoše mi i mesto skladišta, nisam zapamtio, znam da za to mesto nisam ni čuo. E sad da li je tako, Bog bi ga znao. Zato i pitam da li neko ima neku pouzdaniju informaciju o poreklu dizela na Shell-u
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Posto imam isti motor, regeneracija zavisi iskljucivo od uslova voznje. Ne znam da li aditivi koje stavljaju imaju veze sa time (sa cadji u DPF).

Meni je prosek oko 500km uvek - da li sipao kod nas ili u Italiji, Hrvatskoj i slicno... zadnjih 80.000k je u intervalu 450-600km regeneracija (ja vozim vecinom otvoren put).

Nisam obracao paznju da li sa nekim gorivom je drugaciji interval, on interval uci po stilu voznje i parametrima (otvoren put, grad, koliko ima startova, itd itd)...
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
aleksandarrr
Reactions:
Pridružio se: 28 Nov 2019, 20:46

Post od aleksandarrr »

Kakvi su utisci o ecto dizelu sa Lukoila?
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Odlični...

Ja najviše sipam na Lukoilu, jer mi je to najbolja varijanta koja je dostupna u Pirotu, a stalno Menjam(skuplji/jeftiniji), naravno, kao i sa ostalim, ja nisam primetio nikakvu razliku.

Sent from my iPhone using Tapatalk
del cap
Reactions:
Pridružio se: 29 Maj 2022, 22:53
Garaža: Citroen C3 Picasso

Post od del cap »

potpuno, potpuno subjektivni utisak mi je da mi je motor malo tiši kad sipam lukoil ekto dizel (1,6 hdi, citro) u odnosu na bilo koji drugi. potrošnja, vuča itd mi je sve isto bez obzira na gorivo koje sam sipao (a šaram i po brendovima i između običnog i aditiviranog).
lanset
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2018, 17:06

Post od lanset »

Zna li neko ima li u Beogradu da se kupi benzin 95 E5? Od skoro sipam na mol-u gorivo ali ne pise ni E5 ni E10.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mislim da ga nema kod nas.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Kakva je kvalitata dizela , odmah vidite kako se pjeni dok se toči.

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Drugar:

Sad sam napunio gas na Knezpetrolu. U rezervoar od 30 litara su napunili 42! Kaze devojka za kasom-to su te neke temperaturne razlike. Desavalo se 2-3 litre vise,toliko stane,al 12?! Opasno se krade
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Možda mu je otkazao multiventil u smislu da nije zaustavio na vreme pa pustio da se boca napuni do kraja.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Pre neki dan bio u ovlašćenom, kažu pre par nedelja bili kod njih stranci, Audi Q3 , sipali gorivo na Nisu, na autoputu, auto se ugasio, neće više da upali, u rezervoaru nešto beličasto, pokazivali mi fotke.

Jbm li ga, teško da poveruje čovek, ne znam da li je moguće ADblue da su sipali...

Sent from my iPhone using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

lanset napisao: 17 Sep 2024, 00:19 Zna li neko ima li u Beogradu da se kupi benzin 95 E5? Od skoro sipam na mol-u gorivo ali ne pise ni E5 ni E10.
Valjda je svaki benzin kod nas aditiviran kao E5 (alkoholom) jer je to odavno kod nas uobičajena mešavina pogotovu zimskog benzina.
A mislim i da je obavezno po EN/SRPS standardu za bezolovni 95 da sadrži i alkohol u mešavini u nekom procentu.

Bilo je neke priče da će i kod nas da se uvede taj način označavanja po novome gde će pisati u nazivu procenat aditiviranog alkohola pa da kupac odmah zna/bira pri sipanju.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Postoji obaveza označavanja, ne i mešanja, tako sam razumeo.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

LAV-LAV
Reactions:
Pridružio se: 27 Okt 2019, 10:49

Post od LAV-LAV »

Izbjegavajte to MOL gorivo ako dolazi iz INA-e

Ja sam prije nekoliko godina točio u Segedinu na Shell pumpi najskuplji dizel koji se nudio, odmah nakon kretanja auto počeo nenormalno štucati.
Kad sam presao granicu, blizu Sombora sam otisao na Knez Petrol jer sam vidio da se nudi neki ADI dizel... natočio do vrha i auto se preporodio. Očito mu je neki aditiv u tom dizelu bio po volji. A ono u Shellu je neko MOL- ovo smeće.

NIS pumpa...isto odlično iskustvo kao i na Lukoilu.
Nigdje drugdje mi ne pada na pamet točiti u Srbiji.

Poslano sa mog SM-A346B koristeći Tapatalk

Odgovori