Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljuba »

Mene svaki peti put maltretiraju na granici sto se nisam prijavljivao boravak SUPu u Beogradu...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

ikac2000 napisao:@kragujevac, kako u DE moze da se ima njihovo i jos neko drzavljanstvo jer Nemci dozvoljavaju samo njihovo?
Rodjenjem u Nemackoj se automatski stice nemacko ako je jedan od roditelja duze od osam godina u D. Prijavom u SRB i HR se sticu i ostala dva. Do pre dve godine je zakon bio takav da se osoba do 23 godine morala odluciti koje drzavljanstvo ce da zadrzi, u medjuvremenu se to promenilo, pa su mogla da se imaju dva i vise ako je drugo drzavljanstvo iz Eu-a, tim sko je ovo "vise" moralo da bude reseno do 23. godine.
Od decembra 2014 godine je dozvoljeno zadrzavanje svih drzavljanstava ako se ispune sledeca tri uslova:
1. ako je neko rodjen u D i zivi u D duze od 8 godina.
2. ako se ide u nemacku skolu duze od 6 godina
3. ako se u Nemackoj zavrsi neka redovna skola.
Darko napisao:Cuo sam da su srbi u nemackoj dok je bio vizni rezim morali traziti vize da bi dosli u posetu u zemlju rodjenja jer su imali samo nemacko drzavljanstvo.
Dobro si cuo, bilo je stvarno tako.
Poslednja izmena od kragujevac u 27 Nov 2016, 14:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

ftj napisao:
Velja napisao:Qué?
Mozda kad bi uveli metro i prosirili rakovacki na 2+2 :)
Rakovički bulevar obeć'o još Đilas... Znači, računaj da je skoro gotov :D
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

dragvorl napisao:Evo jedne gastoske price (CH), jako lepo napravljena emisija, ko ima vremena obavezno neka pogleda.

https://www.youtube.com/watch?v=CWweEmpkn4c
Odlican, odavno nisam gledao ovako nesto.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

dragvorl napisao:Evo jedne gastoske price (CH), jako lepo napravljena emisija, ko ima vremena obavezno neka pogleda.

https://www.youtube.com/watch?v=CWweEmpkn4c
Fenomenalno!

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

+1
Malopre odgledao

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

ljuba napisao:A sto se tice izjasnjavanja, zar je bitno kako se ko izjasnjava, bitno je kako i gde zivis, i koliko si se integrisao. Sto se bolje integrises lakse zivis, e taj deo meni ide tesko....
Potpuno nebitno kako se ko izjasnjava pa me zato jos vise cudi kada se to pominje, potencira, naglasava, ubacuje, kako god.
Upravo sam i mislio na integraciju, ako zivis negde onda je lakse da se integris i postanes isti bilo da si dosao a jos vise ako si i rodjen u toj zemlji.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

ljubitelj napisao: Potpuno nebitno kako se ko izjasnjava pa me zato jos vise cudi kada se to pominje, potencira, naglasava, ubacuje, kako god.
Nije to sam kod nasih ljudi tema. Ovde i Bavarci vole da potenciraju da su Bavarci i vole da se razlikuju od ostalih nemaca u D (i puno rade na tome). Austrijanci slicno.
Turci su posebna prica, oni su za ovih nekoliko decenija uspeli da stvore prave turske getoe u dosta gradova u D.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Baš pre par dana bio jedan Nemac kod mene. Već dugo živi u Lihtenštajnu, tu je i kuću napravio (vezano za forum, vozi nov XC90) i kaže od Nemaca samo Bavarci i Švabe valjaju. Ostali ni pod razno.
Njegov poslovni prjatelj, rodom iz Lihtenštajna, kaže da već 30 godina izbegava sa Nemcima da radi. Obojica su direktori više desetina godina, prakično sa ljudima rade.

Izgleda da Bavarci sa razlogom sami sebe izdvajaju
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
speedy stikis
Reactions:
Pridružio se: 01 Jul 2016, 12:27

Post od speedy stikis »

@ljuba

Da li moze da se zivi i radi u Holandiji samo sa engleskim?
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2012, 02:19

Post od Captain Slow »

Kragujevac pobedio :rofl: .

Ja nisam klasičan gastos jer ipak više volim život nego pare,
ali me posao šalje preko, dosta država sam obišao i boravio mesecima u njima,
sad sam bio na moru 3 meseca i potpuno promenio način gledanja na pečalbu,
a kleo sam se u Nemce i njihovu inženjeriju.
Kakav sever i loša klima, nema plate koja može da nadomesti uživanje u moru i suncu i ženama.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ja sam ziveo 8 godina da nisam znao (skoro) ni rec holandskog. Naravno da pocnes da odgovaras po prodavnicama sa da i ne :) ali sam bio na jako niskom nivou. Tek su me naterali za pasos da zavrsim kurs, a i tu su bili vise nego fer, posto su me od 5 ispita naterali pogresno da polozim jos jedan (lak) pa su mi dali 500Eur-a kompenzacije zbog pretrpljene muke :) Inace kursevi i polaganje su za mene bili dzabe, a bili su super iskustvo, ti sa dobrim drustvom od koga je najveci broj devojaka - brazilki, ruskinja, poljakinja, italijanki :) Rado bi se ponovo vratio u skolu cak i pod stare dane...

Inace i Holandjani vole da mogu slobodno da pricaju na svom jeziku, odnosno da ne moraju na engleskom da drze sastanke. A i mnogo se lakse integrise u samu firmu - najvise informacija se sazna kod automata za kafu :). Generalno ima enormno mnogo poslova gde je Holandski skoro potpuno nepotreban - ali pozeljan, osim vec pomenutih americkih i stranih firmi gde je potpuno nepotreban... U samom zivotu skoro je nepotreban, osim ako zaista zelis da se integrises...

@Captain Slow vidi se da nemas porodicu i decu, blago tebi :)
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:

Post od Captain Slow »

Nemam još, jasno mi je da će mi se mišljenje promeniti kad bzdem u vašim godinama, ali do tada sever i nolajferske države više ne.

Ljubo, mi smo kolege i ja lepo živim i kod nas, zato i biram gde ću na arbajt .
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Apsolutno svako treba dobro da razmisli i izvaga gde mu je bolje. Najgore je sto se situacija stalno menja sa prilicno nepredvidivim smerom. Svi su posle bitke generali, tesko je bilo sta planirati unapred. A u svemu tome mogucnost izbora je uvek bilo najvece proklestvo. Jedno je sigurno da pare ne resavaju ni 49% problema u zivotu, i da kada bi sve u zivotu moglo da se resi parama zivot bi bio neuporedivo laksi :)

Sto se tice klime, i lepih devojaka, moja zena nije htela ni pod razno da odemo za Kaliforniju, a tamo sam dobio bas dobru ponudu - mada nisam siguran da bi mogao duze da zivim/radim u USA...
Korisnikov avatar
Captain Slow
Reactions:

Post od Captain Slow »

ljuba napisao:A u svemu tome mogucnost izbora je uvek bilo najvece proklestvo.
Bravo, ja tek sad počinjem da razumem ovo što si napisao.

Boravio 8 meseci u USA, kao student, ne bi mogao da žuvim tamo.
Odgovori