Kućni ljubimci i njihovi vlasnici
Re: Kućni ljubimci i njihovi vlasnici
Ja sam uzeo stene nemackog ovcara (duga dlaka) u Lipovici kod Bgd. Kvalitetno (ne znam sta bi to moglo da znaci) je u smislu zdravo, pravo, odlicnog karaktera, umiljato sa ukucanima a nepoznati kada pridju teritoriji hrabro ne odustaje dok ne otera.
Veterinar imao samo reci pohvale. Po svemu prema standardima pasmine. Sada je 3 1/2 godine nikakvih bolesti, problema, jede sve, pije sve...
Jedina 2 problema su sto vuce kao blesav kada je na povocu i gotovo ne mogu da ga zaustavim kada povuce. Ja sam oko 80kg.
Drugi problem je sto voli da se ponekad pentra i vesto se popne preko ograde cak i kada je visoka. Kazu da je na oca tj da je takvo leglo. Narocito ako hoce da pojuri macku koja se popne na drvo kod komsjie onda se potrudi da je *dohvati" preko ograde.
Ako ti nije daleko 100km puta mogu da pitam odgajivaca za telefon, tj da proverim da li je isti mobilni.
Veterinar imao samo reci pohvale. Po svemu prema standardima pasmine. Sada je 3 1/2 godine nikakvih bolesti, problema, jede sve, pije sve...
Jedina 2 problema su sto vuce kao blesav kada je na povocu i gotovo ne mogu da ga zaustavim kada povuce. Ja sam oko 80kg.
Drugi problem je sto voli da se ponekad pentra i vesto se popne preko ograde cak i kada je visoka. Kazu da je na oca tj da je takvo leglo. Narocito ako hoce da pojuri macku koja se popne na drvo kod komsjie onda se potrudi da je *dohvati" preko ograde.
Ako ti nije daleko 100km puta mogu da pitam odgajivaca za telefon, tj da proverim da li je isti mobilni.
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Za to sto vuce mozes da probas da davilicom sa bodljama. Kad pocne da vuce i ti ga dodatno cimni ka sebi da ga zaboli. Onda mu kazes da sedne pa ponovo probas, kad ide lepo pohvalis ga, das mu neku grickalicu kao nagradu i tako. Za par dana ce da se dovede u red
. Ja sam koristio ovu:
http://www.pet-centar.rs/detalji_proizv ... -64cm.aspx
Ona moze da se iskoristi i za drugi problem. Stavis mu je i na nju okacis neki dugacak kanap ili onaj dugacki povodac, i pustis ga da se setka tako sa tim po dvoristu i cekas da proba da preskoci. Kad proba cimnes ga onako ljudski da se polomi na dupe
, uglavnom ukapiraju iz prve i ne pokusavaju vise.

Ona moze da se iskoristi i za drugi problem. Stavis mu je i na nju okacis neki dugacak kanap ili onaj dugacki povodac, i pustis ga da se setka tako sa tim po dvoristu i cekas da proba da preskoci. Kad proba cimnes ga onako ljudski da se polomi na dupe

Ovo moje kuce ima jaku volju, a sumnjam da bi reagovao na zamisljeni nacin. Probano na taj nacin sa nagradom.
Drzi je prividno nekoliko sati ili dana secanje na nauceno a onda kada hoce da vuce onda nema sanse da odustane od svoje volje.
Vuce toliko jako da se odignu prednje noge od tla usled povoca koliko zapne uz naravno zestoko dahtanje od napora.
Prosle nedelje je dok je bio vezan tako cimnuo da je pokidao celicne nitne na debeloj koznoj ogrlici. Vec sam menjao ogrlicu nekoliko puta, pokida kada jurne a majstor koji ih pravi garantuje svaki put da se to ne moze desiti jer je namenjeno za pse kategorije 50+kg a prirodna koza duplo sivena.
Ne preskace u smislu da se zaleti pa preko nego onako fino lagano se popne (kao sto bi mi na merdevine) preko 2m visine i onda se samo prebaci promenom tezista.
Snimao sam sigurnosnom kamerom, vrlo vesto.
Nije to neki veliki problem, pitom je i nikoga ne dira.
Imam nekoliko ari dvorista a redovno se bar 3 puta dnevno pusta slobodno da utrosi kalorije i kada nije na povocu nema zelju da vuce dok je u dvoristu ali van dvorista na povocu vuce i pola sata kada hoce.
Navikao sam na taj "hir" i prosto stanem, povodac na kratko i cekam dok ne popusti.
Drzi je prividno nekoliko sati ili dana secanje na nauceno a onda kada hoce da vuce onda nema sanse da odustane od svoje volje.
Vuce toliko jako da se odignu prednje noge od tla usled povoca koliko zapne uz naravno zestoko dahtanje od napora.
Prosle nedelje je dok je bio vezan tako cimnuo da je pokidao celicne nitne na debeloj koznoj ogrlici. Vec sam menjao ogrlicu nekoliko puta, pokida kada jurne a majstor koji ih pravi garantuje svaki put da se to ne moze desiti jer je namenjeno za pse kategorije 50+kg a prirodna koza duplo sivena.
Ne preskace u smislu da se zaleti pa preko nego onako fino lagano se popne (kao sto bi mi na merdevine) preko 2m visine i onda se samo prebaci promenom tezista.
Snimao sam sigurnosnom kamerom, vrlo vesto.
Nije to neki veliki problem, pitom je i nikoga ne dira.
Imam nekoliko ari dvorista a redovno se bar 3 puta dnevno pusta slobodno da utrosi kalorije i kada nije na povocu nema zelju da vuce dok je u dvoristu ali van dvorista na povocu vuce i pola sata kada hoce.
Navikao sam na taj "hir" i prosto stanem, povodac na kratko i cekam dok ne popusti.
I moja prošla kerusa je bila njihova, tj ćale i keva su joj kupljeni kod tog lika. Ja sam bio pre 2 godine kad sam kupovao novo štene, ali nisu mi se svideli ni uslovi ni tadašnje leglo, sitni su bili roditelji
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Moze broj na pm,ako imas,a ako imas baci i neku sliku na pm.
Umesto grubih kažnjavanja treba uraditi trening sa hranom i/ili plenom. Najpre psu treba objasniti šta tražiš od njega, a to može i na pozitivan način.Kornjaca Rade napisao:Za to sto vuce mozes da probas da davilicom sa bodljama. Kad pocne da vuce i ti ga dodatno cimni ka sebi da ga zaboli. Onda mu kazes da sedne pa ponovo probas, kad ide lepo pohvalis ga, das mu neku grickalicu kao nagradu i tako. Za par dana ce da se dovede u red. Ja sam koristio ovu:
Ona moze da se iskoristi i za drugi problem. Stavis mu je i na nju okacis neki dugacak kanap ili onaj dugacki povodac, i pustis ga da se setka tako sa tim po dvoristu i cekas da proba da preskoci. Kad proba cimnes ga onako ljudski da se polomi na dupe, uglavnom ukapiraju iz prve i ne pokusavaju vise.
Sve u svemu, nekada je temperamentne pse nemoguće naučiti da ne vuku na povocu koliko god ih kažnjavao (to se često vidi na snimcima sa npr. policijskim ili vojnim psima, iako su neki od njih prošli, uslovno rečeno, grubu dresuru) i tada je bolje kupiti fleksi povodac. Kažnjavanje, pogotovo kada je preterano i u lošem trenutku, može ostaviti trajne posledice a lično smatram da za tim nema potrebe.
Ima pasa koji su prirodno vodljivi i sa njima je šetnja na povocu uživanje. Kod onih koji nisu takvi rešenje je fleksi i izbegavanje klasičnih šetnji (umesto toga bolje je napraviti neku igru u ograđenom i bezbednom prostoru).
Ovaj pas je, recimo, ekstremno vodljiv i gotovo nikad me nije vukao na povocu koliki god da je bio pritisak okoline:
https://youtu.be/lnlFFz_u5p0?t=5m27s
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Uglavnom se slazem
. Ja sam mog dzukca (jako temperamentan muzjak boksera) naucio sve naredbe jako brzo samo uz pohvale i nagradjivanjem. Medjutim koliko god ja imao strpljenja, a imam ga dosta, da ne vuce na povodcu nisam uspeo bukvalno mesecima da ga obucim, ni na koji nacin koji sam nalazio, koji se uglavnom preporucuju.
Onda sam se konsultovao sa dreserom koji mi je i predlozio davilicu sa bodljama i pokazao kako da je upotrebljavam. Vec posle prve setnje sa njom cini mi se da je ukapirao da mu se ne isplati da vuce
, a mozda za nedelju dana je isao savrseno uz nogu. Posle sam mu je stavljao jos desetak dana i vise nikad. Tada je imao oko godinu a sad 6, i sad ga setam samo sa obicnom ogrlicom i kratkim povodcem kada ide uz nogu ili mu otkacim povodac i pustim ga da ide sam.

Onda sam se konsultovao sa dreserom koji mi je i predlozio davilicu sa bodljama i pokazao kako da je upotrebljavam. Vec posle prve setnje sa njom cini mi se da je ukapirao da mu se ne isplati da vuce

- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Prošle godine sam bio na Zlatiboru sa suprugom 3 dana, da se sklonim od rodbine, prijatelja i svega. U centru smo videli psića, nemoguće za proceniti koliko je star. Nogica mu je slomljena, sav je uništen!
Hranili smo ga danima i tu ljudi iz okolnih lokala dolazili i pričali kako je on tu duže vreme, vlasnik mu je u Užicu i neće ga više.

Žena me pita da ga mi prebacimo u AT, ovde da ga damo u azil i čim je u azilu, operacije su bolesne. Takav je i plan bio i tokom boravka tamo smo par puta dnevno dolazili da ga hranimo i pitali ljude koji se brinu o njima (njih 5-6) i svi rekli da ga nosimo tamo.
Medjutim, pred put smo otišli da ga uzmemo i onda je krenula vriska, kao gde ćemo ga, šta ćemo sa njim, plače neka žena, nek lik izlazi iz kafića i počinje da više. Rekoh bre smo se dogovorili da ga prebacimo u AT, biće mu bolje. Kakvi mentoli. Još komentar lika: ''bolje ovde da umre uz nas, nego tamo da živi još par godina uz nepoznate ljude''
I na kraju smo ga ostavili.
Posle smo u mom gradu našli nekog nesretnika, zvizno ga bus, upao u reku (neki lik ga spasio), i žena aj da ga uzmemo. I na kraju ga uzeli i udomili posle dva dana. Inače, mislim da mu opasna dresura treba, jer je kuče hiperaktivno 200 na sat. Čak nas je i nova vlasnica molila da ga uzmemo nazad, rekoh beži bre tamo

Hranili smo ga danima i tu ljudi iz okolnih lokala dolazili i pričali kako je on tu duže vreme, vlasnik mu je u Užicu i neće ga više.

Žena me pita da ga mi prebacimo u AT, ovde da ga damo u azil i čim je u azilu, operacije su bolesne. Takav je i plan bio i tokom boravka tamo smo par puta dnevno dolazili da ga hranimo i pitali ljude koji se brinu o njima (njih 5-6) i svi rekli da ga nosimo tamo.
Medjutim, pred put smo otišli da ga uzmemo i onda je krenula vriska, kao gde ćemo ga, šta ćemo sa njim, plače neka žena, nek lik izlazi iz kafića i počinje da više. Rekoh bre smo se dogovorili da ga prebacimo u AT, biće mu bolje. Kakvi mentoli. Još komentar lika: ''bolje ovde da umre uz nas, nego tamo da živi još par godina uz nepoznate ljude''

I na kraju smo ga ostavili.
Posle smo u mom gradu našli nekog nesretnika, zvizno ga bus, upao u reku (neki lik ga spasio), i žena aj da ga uzmemo. I na kraju ga uzeli i udomili posle dva dana. Inače, mislim da mu opasna dresura treba, jer je kuče hiperaktivno 200 na sat. Čak nas je i nova vlasnica molila da ga uzmemo nazad, rekoh beži bre tamo

''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Jel grebu po kolima dok se voze? Ova moja poludi kad je u autu iako imam pojas za nju, posto je jednom poletela pri naglom kocenju. Plastika na vratima trpi svasta i kao u inat da grebe nekad, hoce kod mene po cenu zivota.
Sent from my LG-H440n
Sent from my LG-H440n
- passenger
Ne, ovu malu sam vezao povocem za jednu kuku u gepeku, jer je smarala, stalno htela napred.
Ovaj drugi, naš, ma kakvi. Putujemo nekad i 15 sati,on svih 15 sati spava ili zeva kroz prozor. Niti znaš da je tu, niti ga vidiš.
Tako i u gostima, gde je dozvoljeno da dodjemo sa psom. Sedne gde je moja supruga i spava.
Naučila ga ona ponašanju i nema da omane stvarno.
Jedino što ga ubija depresija kad supruga radi, jer je promenila prošle godine posao i ne sme da ide sa njom na posao i onda je depresivan, ali kad se vrati ona, onda skače kao magarac. Ja kad dodjem kući, ništa, ne reaguje mnogo, ali ona kad dodje... evo juče smo se sreli u garaži i on je video i trčao ka njoj kao lud i glatak pod u garaži i nije mogao da se zaustavi i zviznuo glavom u njeno koleno i vrisnuo ko žena
Teraj to u box i u gepek, ako već grebe ko ludak.
Ovaj drugi, naš, ma kakvi. Putujemo nekad i 15 sati,on svih 15 sati spava ili zeva kroz prozor. Niti znaš da je tu, niti ga vidiš.
Tako i u gostima, gde je dozvoljeno da dodjemo sa psom. Sedne gde je moja supruga i spava.
Naučila ga ona ponašanju i nema da omane stvarno.
Jedino što ga ubija depresija kad supruga radi, jer je promenila prošle godine posao i ne sme da ide sa njom na posao i onda je depresivan, ali kad se vrati ona, onda skače kao magarac. Ja kad dodjem kući, ništa, ne reaguje mnogo, ali ona kad dodje... evo juče smo se sreli u garaži i on je video i trčao ka njoj kao lud i glatak pod u garaži i nije mogao da se zaustavi i zviznuo glavom u njeno koleno i vrisnuo ko žena

Teraj to u box i u gepek, ako već grebe ko ludak.
- shandu90
Sestra je razmazila samo tako, nije vise ni lagana skoro 7kg. Moracu da joj pritegnem pojas. Polazem nade u malu.

Sent from my LG-H440n

Sent from my LG-H440n
- passenger
Je l govoriš o pojasu oko nje i onda zakačiš za regularni pojas u kolima?
Ja koristim ćebe i nema gde da poleti napred, tj. ovo:

Imam i pojas za psa + da se zakači za regularni pojas tu pozadi + to ćebe ima rupe za taj pojas, ali nikad nisam koristio, iako po zakonu u CH bi trebalo, a u AT čini mi se ne.
Ja koristim ćebe i nema gde da poleti napred, tj. ovo:

Imam i pojas za psa + da se zakači za regularni pojas tu pozadi + to ćebe ima rupe za taj pojas, ali nikad nisam koristio, iako po zakonu u CH bi trebalo, a u AT čini mi se ne.
- shandu90
Da, zakacim joj kuku na povodac a drugi kraj ukopcam pozadi u pojas.
Sent from my LG-H440n
Sent from my LG-H440n
- passenger
Imaš li ćebe pozadi?
kad staviš ta dva tepiha od psa bez ćebeta, upropastiće ti auto
kad staviš ta dva tepiha od psa bez ćebeta, upropastiće ti auto

- shandu90