Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od BAJKER »

Cestitam i javno na novom aparatu, s obzirom da sam ga video i uzivo trebace ti malo vise vremena da se naviknes na njegov meni, polozaj dugmica, funkcije i slicno. Cod Canona si dugo u prici i sa prelaskom na svaki sledeci aparat nije ti trebalo posebno vreme da bi se upoznao sa njim jer je sve nekako prepoznatljivo, komande su mu nekako intuitivnije za rukovanje. Ali dobro ti u kokpitu imas 500 dugmica pa si skapirao a ne jedan Sony Nex :kezo:
Ocekujem jedan uporedni test Canon vs Sony, u slabije svetlosnim uslovima ako moze sa komparacijom fotkanja istog kadra sa dva aparata postavljena na stativ, iste fokusne daljine, isoa i otvora blende :)
Slika
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

@Sasa lbg
SX serija je uvek bila dobra
Zguglaj malo sta kazu oni koji su ga kupili
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kupi pumpicu. Senzor je blizu i lako se čisti. Ja stalno drndam objektive i ima manje problema kd D700 koji čak ima i trešenje filtera ispred senzora svaki put kad se ugasi aparat.

Koliko je smešan Nex sa tom budžom od objektiva. Potpuno je izgubio poentu. :-D

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Vidi ga ovaj Bajker - "video sam ga uživo". Video sam ga i ja pa se ne hvalim. :kezo:

Elem, mene aparat uopšte nije dojmio. Ne sumnjam u kvalitet slika, Zu će to izcediti iz njega, al mi je aparat ni tamo ni vamo.
Ergonomski nije ni prineti DSLR-ovima, a gabaritima ni prići kompaktima.

Ako se zažmri na cenu, sigurno je dobar izbor za jedini aparat u kući jer sublimira mogućnosti ogledalaca, relativno malo pakovanje i izmenjive objektive. Zuu će, ako zadovolji njegove kriterijume u kvalitetu fotografije, biti dobro rešenje za ono što je hteo i to je glavno u celoj priči. Ja lično ne bih prelazio sa EOSa na ovo čudo.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

E pa da ga nisam drzao u rukama ne bih konstatovao to sto jesam ;)
Inace ni ja ne bih prelazio sa EOS-a na Sony :)
Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Sa ovim objektivom je daleko od kompakta ali je opet mnogo kompaktniji od ekvivalentnog DSLR kompleta.
Sa kit objektivom je skoro pa pravi kompakt a pravi mnogo bolje slike, cak i u rukama totalnog amatera :)
Ne bih ga menjao za entry level DSLR ni u ludilu... mozda nekad za neki FF kad budem jos malo savladao fotografiju...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ovo je znatno ozbiljnija sprava od entry level DSLR. To je kao kada bi na D3200 stavio 17-55. Izgledalo bi smešno, a pritom bilo i znatno skuplje a manje upotrebljivo.

Tapatalk Pro
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Koji foto-aparat koristite?

Post od Floyd »

Naravno da je ova kombinacija sto je Zu uzeo mnogo ozbiljnija. Mislio sam na moj ili tvoj aparat u kombinaciji sa kit objektivom a taj jeste kompakt u odnosu na bilo koji entry DSLR a nista losiji od istih.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Za moje kriterijume Nex je obesmišljen tolikim objektivom. Moj put gradnje sistema će biti potpuno drugačiji.

Tapatalk Pro
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

nidza napisao:Kupi pumpicu. Senzor je blizu i lako se čisti. Ja stalno drndam objektive i ima manje problema kd D700 koji čak ima i trešenje filtera ispred senzora svaki put kad se ugasi aparat.

Koliko je smešan Nex sa tom budžom od objektiva. Potpuno je izgubio poentu. :-D

Tapatalk Pro
Zasto mislis da nemam pumpicu? Imam i pumpicu i aparat koji trese prasinu sa senzora i ne mislim da je to nesto ultra giga mega efikasno.

Inace senzor na Alpha (a ne NEXu) daleko prelazi kvalitet budjavog kit objektiva te nema poente koristiti kit na aparatima od NEX7 na vise. :dobarvic:

U koliko nisi imao ovakav aparat u ruci sa ovakvom " budzom od objektiva", ne bi trebao da se izjasnjavas o njemu.

Inace je 35mm koji bi ti stavljao samo nijansu manji od 50mm prajma (koji je skoro isti kao 16-70) pa te u toliko jos vise ne razumem.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Kako nisam imao, pa šta ovde čitaš? :-D

Za kvalitet kit objektiva se slažem, ali za slike koje se njim slikaju, puna kapa. Mislim da je on prepreka plafon jednom promilu fotografa koji kupuju Nex. Isto važi i za potrebu za gomilom megapiksela svima koji slikaju za svoje lično zadovoljstvo.

Ja sam u zabludi onda ako je 35 približno velik kao 16-70 i izvinjavam se za svoj stav ukoliko je to istina. :-)

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Slika

Slika

Kao i svaki kompromis, treba naći svoje argumente.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Ajmo lepo polako.....

"NEX je obesmisljen tolikim objektivom".

Moj ALpha i NEX 7 i NEX 6 bitno su veci od tvog NEX 5. Prema tome, ako u ruci nisi drzao kombinaciju o kojoj se govori (a nisi, koliko znam sa foruma), ne bi trebao da dajes svoj sud o necemu sto nisi drzao/video/probao.

Kit objektiv na 3, 5 i 6 sto se tive senzora - da, ima smisla. NEX7 I a6000. - ne. Ni po velicini ni po senzoru.

Na drugoj fotografiji koju si postovao 35mm je objektiv u sredini a 16-70 na desnom kraju. Sta je tu toliko gabaritno vece da obesmisljava kupovinu 16-70?

Ponovljam, kod tebe na minijaturnom NEX5 tvoja tvrdnja ima logike, a ono sto komentarises je nonsens.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nema druge, na pivo pa da vidim kako to sve izgleda u praksi. Očigledno sam ozbiljne komplekse navukao vucarajući fulfrejm godinama. Jedva sam svario i Nex3n (nije Nex5, ovaj je još manji) sa kit objektivom.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Priča je krenula u pravcu ličnih potrba.

Ako se tako gleda onda ima 100 istina.

Potpuno mi je jasno da je Zuu i Nidži koji su više na putu nego kod kuće najbitnije da sprava bude bezkompromisno dobar aparat u što manjem pakovanju. Tu bezogledalci daju svoj maksimum. Jasno mi je da Zu ne može svaki dan da tegli pilotski ceger i ranac sa 5D sistemom.

Nidžo kontradiktoran si. Kažeš da su bezogledalci bolji od entry level DSLR-a, a istovremeno da je obesmišljen većim objektivom.
Da bi mrrorless aparat poredio sa DSLR-o onda valjda treba porediti cele sisteme.
Mirrorless sa glomaznim objektivom porediti sa DSLR-om sa sličnim staklom....
I tu dolazimo do cirkusa da poredimo sve i svašta.

Iz moje perspektive mirrorless sa palačinkom je odlična zamena za kompakt. Sve preko toga je DSLR vladar jer pruža, za početak, neuporedivo bolju ergonomiju.
Odgovori