Parkiranje
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Parkiranje
Ja sam neprijatno iznenadjen nepoznavanjem engleskog medju sirom populacijom.
Pritom ne mislim na ne znam ni ja koji nivo, nego na tu bazicnu komunikaciju.
Kako neko pored svih filmova, interneta i sadrzaja na engleskom moze toliko jezik da nema pojma nije mi jasno...
Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока
Pritom ne mislim na ne znam ni ja koji nivo, nego na tu bazicnu komunikaciju.
Kako neko pored svih filmova, interneta i sadrzaja na engleskom moze toliko jezik da nema pojma nije mi jasno...
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Jesi li video koliko je poznavanje engleskog u nekim drugim zemljama Evrope? Da zanemarim Francusku sa kojom se mrze, npr u Italiji je ravno čudu naći nekoga da priča engleski.
Nemačka, Austrija, Madjarska - neznatno bolja slika.
Po tom pitanju mislim da smo ipak daleko iznad proseka.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
Holanđani su po tom pitanju super, u kojoj god da sam firmi bio na istovaru maltene svaki od radnika je znao engleski. I nekako su prijatniji bili od ostalih evropljana, uvek ponude kafu, pitaju neobavezno kako ide posao i slično.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Gde smo u odnosu na prosek nisam razmisljao, osvrcem se na ono sto opazam ovde - po meni je lose.Vladapetr napisao:Jesi li video koliko je poznavanje engleskog u nekim drugim zemljama Evrope? Da zanemarim Francusku sa kojom se mrze, npr u Italiji je ravno čudu naći nekoga da priča engleski.
Kod nas je daleko bolja situacija sa razumevanjem engleskog, nego u mnogim zemljama sveta, definitivno smo iznad proseka.
Ali ovde nije stvar poznavanja i nepoznavanja, nego sto se sve vise gubi licni identitet.
Pocelo je blago, sa uvodjenjem rizzoto, pasta i slicnih naziva, a onda se prosirilo do granica da poznati restorani nemaju informacije na internetu na srpskom, nego samo na engleskom.
Evo promera:
https://www.salon1905.rs
Meni se od toga povraca.
Drugo, zasto je neko u obavezi da zna strani jezik, ako zivi samo u svojoj drzavi?
Ali ovde nije stvar poznavanja i nepoznavanja, nego sto se sve vise gubi licni identitet.
Pocelo je blago, sa uvodjenjem rizzoto, pasta i slicnih naziva, a onda se prosirilo do granica da poznati restorani nemaju informacije na internetu na srpskom, nego samo na engleskom.
Evo promera:
https://www.salon1905.rs
Meni se od toga povraca.
Drugo, zasto je neko u obavezi da zna strani jezik, ako zivi samo u svojoj drzavi?
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
I ti naso taj restoran koji se nalazi na eksteritorijalnom podrucju, naravno da nece biti na nasem jeziku.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Ja msm da smo ok, baš zbog ovog doba globalizacije i tehnološke informatičke revolucije, mladi ispod 35 baš dobro znaju...Čak sam jednom u pekari bio gde su znale prodavačice, malo sam i ja pomagao, a nzm baš dobro jer jbg. ko će one proizvode sve znati prevesti, plus su pitale neke Špankinje šta je unutra
Pozitivno je što srednjoškolci i osnovci ga ''kidaju''...
Naravno da poznajem i one koji pojma nemaju bez obzira na internet i tehnologije.
P.S. Ja na jednom razgovoru za posao nisam prošao jer nisam ''fluent'' a mislio sam da znam dobro, ali realno to nije to, ako ti razmišljaš kako ćeš reći, a pre toga na konkursu MSP sam prošao krug poznavanja stranog jezika i usmeno i pismeno
A tema pri razgovoru u oba slučaja su ista bazična pitanja ko si šta si, zašto ovo, plus u MSP je bio neki ''politički'' tekst da pročitaš pre razgovora...

Pozitivno je što srednjoškolci i osnovci ga ''kidaju''...
Naravno da poznajem i one koji pojma nemaju bez obzira na internet i tehnologije.
P.S. Ja na jednom razgovoru za posao nisam prošao jer nisam ''fluent'' a mislio sam da znam dobro, ali realno to nije to, ako ti razmišljaš kako ćeš reći, a pre toga na konkursu MSP sam prošao krug poznavanja stranog jezika i usmeno i pismeno

U Kelnu skoro svi pricaju engleski, a kada ih pitas, kazu da samo malo pricaju, a kada pocnu....oduvaju. Nemacki pojam dobrog znanja jezika, bar ovde kod mene, znaci perfekciju, a ovi sto pricaju malo, to je na nivou profi sa kojima sam pricao dok sam bio u Srb.
Jedino starije generacije malo vise kubure, ali medju vrsnjacima nikada problem.
Jedino starije generacije malo vise kubure, ali medju vrsnjacima nikada problem.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ja sam samo u FR imao problem sa engleskim, a obisao sam nekoliko zemalja Evrope.Vladapetr napisao:Jesi li video koliko je poznavanje engleskog u nekim drugim zemljama Evrope? Da zanemarim Francusku sa kojom se mrze, npr u Italiji je ravno čudu naći nekoga da priča engleski.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
To može biti slučaj u Kelnu ali moj generalni utisak za Nemačku je da ili ne znaju ili neće da koriste engleski, tu su negde na nivou sa Francuzima.
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Meni ovo deluje realno https://en.m.wikipedia.org/wiki/EF_Engl ... ency_Index
Nemci i engleski - jeza bar moje iskustvo. Holandjanima je lako, posto im koren jezika lezi u nemackom i engleskom. A francuzi i spanci su ih drzali dugo pod okupacijom, pa su silom prilika sve jezike naucili 

Poslednja izmena od ljuba u 24 Dec 2018, 10:47, izmenjeno 1 put ukupno.
U HU niko nije znao engleski, najgore iskustvo je odande.
Ima anegdota ovde, kako je nastao holandski.
Grupa dece iz Nemacke i Engleske je provela mesec dana izolovana u sumi. Kada su se vratili, pricali su holandski
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Grupa dece iz Nemacke i Engleske je provela mesec dana izolovana u sumi. Kada su se vratili, pricali su holandski

Sent from my SM-T580 using Tapatalk
A ima i ona da su nemci svoje pijanice proterali u zapadne mocvare