Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od zuzazu »

Pajo, apsolutno si u pravu.

Razliciti ljudi, razlicite potrebe.

Kao i Nidza, da vucaram opremu sa velikim DSLR, malko sam mator, smarno mi je, a i samo mi jos to treba na sve torbe koje nosim.

Ajde, videcemo moze li to da parira DSLRu. Svestan sam da je daleko od FF, al barem da radi ko 40D, bio bih sretan. Aparat bi uz kvalitet koji mi je prihvatljiv, stalno bio uz mene (kao sto vec jeste).

Ali tvoja poslednja recenica dugo me je morila tokom odluke ici na NEXa ili zadrzati RX100, i nema smisla.

Ako konzumentu nije bitno sto u mesto malog NEXa i kit palacinke za nesto vise moze da uzme malo veci aparat i bolji objektiv, onda mu ni razlika kompakta i malog NEXa nije bitna. Ali i ovu smo temu vec preorali.

I sve vreme zaboravljamo da nije aparat taj koji je srce sistema, vec objektiv. A gabaritno mali, a dobar objektiv, koliko ja znam, jos nije napravljen. Fizika, jednostavno ne moze.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Valja li Sony-ev SEL-50F18, 50mm, f/1.8 OSS?

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Kako da ne vredi, samo je organičeno upotrebljiv jer je to oko 75mm fiksno. Poprilično malo stvari može da se slika sa tim.

35 bitno menja priču, a ako ti treba malo uže uvek može da se malo kropuje. Često stavljam 35, 50 i 85 na Nex preko adaptera i fini su rezultati.

@pajo, entry level DSLR ima par mana, što ergonomskih, što u vidu malog tražila i slabe LiveView podrške - ajde ne baš slabe, ali mnogo slabije nego na bezogledalcima. Sa te strane mi je Nex bolji, jer imaš ekrančinu i odličan liveview. Sa druge strane na entry DSLR, niti imaš dobro tražilo, niti imaš dobar liveview. Kompromis je kada nešto dobiješ, a nešto izgubiš - ovde si na oba fronta po nešto izgubio, zato mislim da je bezogledalac bolja kupovina.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nidžo aj da definišemo šta su entry level DSLR. Meni su svi trocifreni Canoni npr, a tu ima toliko različitih aparata da su suštinski neuporedivi.
Jedina realna mana mog 600D je bilo nisko telo koje se u mojoj lopatarskoj šaci završavalo na sred dlana, a to sam rešio dodavanjem batery gripa od 30$.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Pajo, ne razumem kakvu ergonomiju navodis kao prednost entry DSLR-ova. Prvo u odnosu na visu klasu je i nemaju a drugo, koliko je to realno bitno obicnim ljudima koji ce aparat vise da nose oko vrata (tu je prednost u tezini) nego sto se da slikaju sa njim. Ne pricamo o profesionalcima koji svakodnevno, po nekoliko sati drze aparat u ruci.

Ta prednost oko dodatnih objektiva takodje pada u vodu jer niko nece ostati na entry telu a kupovati stakla koja su trostruko skuplja od tela, naprotiv, kako sam citao po netu, vecina vlasnika entry level tela se zadrzi na kit objektivu. Za takve korisnike na scenu stupaju bezogledalci koji nude odlicne slike iz "malog" aparata.
U poslednje vreme gledam, sve vise kineskih i japanskih turista, koji su do juce vukli DSLR-ove, nose bezogledalce... uglavnom Sony i Samsung.

Tako da mogu da se slozim sa Nidzom a jos nekim ljudima sa neta, koji prognoziraju nestanak entry DSLR-ova za par godina... bas zato sto masa nekadasnjih kupaca tih aparata, prelazi na bezogledalce.
Poslednja izmena od Floyd u 09 Maj 2014, 17:16, izmenjeno 2 puta ukupno.
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Post od rade74 »

Sta je sad najbolje po mene,jer bih hteo da kupim u skorijoj buducnosti dslr?
Imao sam male fotoaparate ,pa sam koristio prozumer aparate, e sad hteo bih sebi uzeti neki ali ne znam da li polovan ili nov iz madjarske.
Ima sajt extremedigital.hu ok cene.
Uzeo bih neki da me izadje sto jeftinije a da imam ok slike.
Nesto sam gledao do 400e da me izadje sa povratom pdv.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Mozes iskopati 600d + kit za te pare.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

@ Floyd

Šta su tačno entry level DSLR? Da li samo najjeftiniji modeli ili cele serije?
Ako su cele serije, onda je moj EOS 600D entry level, a u suštini je jako ozbiljan aparat za koji u svim predstavljanjima piše da nikome nije jasno što ga je Canaon pozicrao tako blizu modelu iz srednje kategorije 60D.

Na temu ergonomije:
Držao sam Zuov aparat u ruci i meni je to malo u svakom pogledu, a pri tom je to telo jedno od većih.
Mnogo mi je prijatnije da držim 3x teži EOS jer mi je stabilniji u šaci, veći su dugmići, pregledniji mi je, težina je raspoređena i na desnu kojom ga držim i na levu koja je ispod tela i na staklu. To je moj subjektivni doživljaj i dopusti da je tako.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ako ćemo logikom da će DSLR da nestane u najezdi ovih malih čuda, onda tom logikom će mobilni telefoni da zamene fotoaparate, što i jeste već trend u velikoj meri, kada su najjeftiniji aparati u pitanju.

Sve zavisi od potreba, rečeno već 100 puta i opet se vraćamo na to.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:

Post od rade74 »

Scudi@
Pa jel bolji Nikon ili Canon u toj klasi?
Vidim ti mi predlazes Canon ,drugar vice bolji Nikon.
Malo sam pogubljen jer sam citao i tu sad ima sto komentara.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Jel bolji BMW il' Mercedes, taj fazon je u pitanju ;) Ne znam samo da li Nikon ima autofokus motor, pa nemas autofokus sa manuelnim objektivima, ali to ti moze biti problem ako ces koristiti starije objektive. Mislim da 5100 nema AF motor, ovi posle ne znam jesu li dobili. Ja bih pre uzeo Canon jer sam bio (pre)zadovoljan sa 450d i navikao sam na Canon dugmice i opcije.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Nema tu dobar i loš, odlična su oba kao proizvođači. Sad neko više voli ovo, neko ono, kao i sa kolima (Honda vs Mazda). Ja lično više volim Canon, ali to ne znači da je ne bi uzeo Nikon da ga nađem povoljno.

Samo je bitno da vidiš koje konkretno modele možeš da nađeš za taj novac, uporediš ih, malo proučiš i vidiš koji bi tebi više odgovarao. Ako znaš da slikaš, dobru sliku ćeš napraviti i sa jednim i sa drugim, a tu je i PS, filteri, dorade, ako treba.

Evo pretekao me Scuderia. :)
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Pre godinu dana sam kupovao aparat i istraživao. Na kraju sam uzeo Canaon zbog kompatibilnosti svih objektiva što kod Nikona nije bio slučaj.
Poredići ekvivalentne modele dva proizvođača videćeš da jedan bude za dlaku bolji u nečemu, a drugi u nečem drugom. U suštini su isti i stvar je ličnih afiniteta kojem carstvu ćeš se prikloniti.
Ako drug ima Nikon i ako možeš da mu kradeš objektive ili blic za prvo vreme onda znaš šta ti je činiti.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

paja napisao:Šta su tačno entry level DSLR? Da li samo najjeftiniji modeli ili cele serije?
Ako su cele serije, onda je moj EOS 600D entry level, a u suštini je jako ozbiljan aparat za koji u svim predstavljanjima piše da nikome nije jasno što ga je Canaon pozicrao tako blizu modelu iz srednje kategorije 60D.
Entry level nije moj naziv vec ih tako trziste klasifikuje. To su kod Canona 4-cifreni i 3-cifreni EOS modeli a kod nikona D3xxx i D5xxx.
Niko ne kaze da su to losi aparati, naprotiv ali ih namerno poredim sa bezogledalcima jer isti jos uvek ne mogu da se porede sa visom klasom DSLR-ova... zapravo tek polako napadaju srednji segmet dok su od FF jos uvek daleko.

Kupci entry DSLR-ova su u najvecem broju totalni amatetri (gde ubrajam i sebe) koji hoce dobru fotku cak i iz auto moda. Malobrojni su oni koji se odlepe od te price i krenu dalje...
Njima su najbitniji gabariti a to je glavni adut bezogledalaca... prosto ko pasulj :)
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:

Post od rade74 »

Scuderia napisao:Jel bolji BMW il' Mercedes, taj fazon je u pitanju ;) Ne znam samo da li Nikon ima autofokus motor, pa nemas autofokus sa manuelnim objektivima, ali to ti moze biti problem ako ces koristiti starije objektive. Mislim da 5100 nema AF motor, ovi posle ne znam jesu li dobili. Ja bih pre uzeo Canon jer sam bio (pre)zadovoljan sa 450d i navikao sam na Canon dugmice i opcije.
Nikon nema AF motor to sto sam citao za te modele.
Canon 600d -citao sam da je sporiji od nikona 5100 i da daje losije slike u mraku,da je osetljiviji na kisu.
To su neki komentari ljudi,inace nemam objektiv nikakav,planiram da kupim aparat sa kit objektivom ili onim 18-135 cini mi se.
Sad jos istrazujem i razmatram pa cu da skupim pare za tu stvarcicu.
Odgovori