Kvalitet goriva u Srbiji?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Kvalitet goriva u Srbiji?

Post od cozmo »

Ja i kazem za nase gorivo u inostranstvu :)

Dakle, posto mi je domet 1300km sa punim rezervoarom (neki dugorocni prosek 4,7-4,8 a staje 63L), uglavnom sipam u povratku. Cak i u odlasku pada potrosnja na putevima u EU i to se vidi svakako. Vozili smo se dosta i sa autom koji je imao drugi motor i isti je zakljucak. Nema veze sa gorivom vec jednostavno kvalitet podloge i uslovi na putu su bolji i doprinose manjoj potrosnji - bolja podloga, mnogo manje vetra siba na AP, nema toliko neravnina, drugacije su reseni neki usponi i slicno.

Sto se tice sipanja goriva u EU vs Srbija, nikakvu razliku u radu motora i performansama ne vidim, niti cujem. Identicno se ponasa sa bilo kojim sipanim dizelom (a sipao sam ga bas dosta po EU i okolnim zemljama). Cak ni sad kad je motor dignut na Stage 1.
Poslednja izmena od cozmo u 11 Okt 2024, 16:24, izmenjeno 1 put ukupno.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
A170T
Reactions:
Pridružio se: 30 Jun 2013, 13:47

Post od A170T »

dragvorl napisao:Cuj, pa NIS zatvori pumpu kada im ne donosi novac, isto tako verovatno da neko proceni gde vredi a gde ne vredi obnavljati/popravljati.
Evo juče sam bio na toj pumpi i čekao sam 15 min da dođem na red, promet imaju i to daleko veći od obližnjih pumpi. Ali šta je tamo neki jugoistok Srbije, to je nešto daleko od Beograda, što bi ulagali... Evo pre par meseci su sredili prilaz pumpi koji je zadnjih 5 godina bio katastrofalan. Bukvalno si morao da se moliš Bogu da se točkovi ne propadnu u odvod za kišu.
IMG_20241011_162258.jpg
IMG_20241011_162258.jpg (62.72 KiB) Pogledano 1298 puta
Послато са MI 9 помоћу Тапатока

zarekg
Reactions:
Pridružio se: 07 Okt 2024, 22:02

Post od zarekg »

Neki motori lakše pokažu razliku u snazi goriva, neki mnogo teže, to je prosto konstruktivna karakteristika motora/elektronike. Činjenica je da savremena elektronika u normalnoj vožnji može dosta da ispegla kvalitet goriva ali to ne znači da ga nema. Ko je vozio i vozi PSA TU motore zna da vrlo lako osete razlike između goriva.
A i činjenica je da je kod nas gorivo sada neuporedivo bolje nego pre 10-15 godina.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

ljubitelj napisao: 11 Okt 2024, 16:14
edit: Možda misliš na situaciju kada su RON95 kao pogrešno gorivo sipali u auto koji MORA da koristi RON99 pa dobili prigušenje motora i aktivaciju zaštite usled nekontrolisane samodetonacije.
Da, upravo tako i treba da radi regulacija još od 80tih kada se sipa neadekvatno gorivo, elektronika vrši prilagodavanje motora na ono što je uliveno a to je u ovom slučaju naravno i manja snaga i manji moment. Inače bi se raspao motor ubrzo od detonacija :)
Ne, nego isti auto podešen na RON95 u koji sipaš RON95 će biti sporiji za koliko sam ti prethodno napisao ako sipaš RON99 kad je podešen na RON99. :)

Barem paljenje će biti različito podešeno na ta dva slučaja.

Ne teoretišem nego pokušavam da ti strpljivo objasnim da je stvar izmerena, na x kola. Ako si znatiželjan istraži šta se dešava u sistemu i zašto je tako.
Korisnikov avatar
paliic
Reactions:
Pridružio se: 20 Okt 2016, 09:33

Post od paliic »

ljubitelj napisao:
paliic napisao: 11 Okt 2024, 10:36 Zašto se uvek oseti razlika u potrošnji goriva, pa i u radu i potentnosti motora kada se sipa gorivo van naših granica?

Uvek do sada potvrđeno u praksi u mojim automobilima.
Kako si osetio, kako se ogleda ta razlika u radu i potentnosti motora?
Maksimalna brzina se promenila u praksi na tim autima ili šta, koja promena??
Osetiš najprostije da auto ima veću snagu i osetno bolje vuče. Ne govorim da se auto transformiše u nekog sada reli trkača, ali da definitivno pokaže svoj puni potencijal.
Ko poznaje svoj auto može da primeti i ravnomerniji i tiši rad motora.
Napominjem da pričam o gotovo novim automobilima / ispod 50 kkm /
Takođe, ako me neko nije razumeo, beležio sam manju potrošnju po planinskim autoputevima sa njihovim gorivom.

S druge strane, od kako posedujem automobile, nikada ni jedan nije imao bilo kakav problem uzrokovan gorivom sa naših pumpi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
zarekg
Reactions:

Post od zarekg »

nidza napisao: 11 Okt 2024, 15:43 Dobio sam tabelu očekivanih performansi sa kojom sam poredio merenja uz pomoć sertifikovanog uređaja. :)
Šta si u stvari merio i koji je to "sertifikovani uređaj"?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ako pitaš za moj lični auto, merio sam sa dragy.
zarekg
Reactions:

Post od zarekg »

Nije mi jasno šta time pokušavaš da dokažeš? Da možeš da dostigneš fabričke podatke? Možeš, kao što može svaki ispravan auto, jaka stvar.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Dokazujem da je gorivo najmanje egal sa kvalitetom van, nakon neargumentovanih tvojih izjava, između ostalog.
zarekg
Reactions:

Post od zarekg »

Na žalost, ne možeš time ništa da dokažeš, jer se ne dokazuje tako. Postoje stvarno sertifikovani načini ispitivanja a ne merenje brzine i ubrzanja. To je toliko neozbiljno da ne vredi ni pričati o tome. To što auto dostiže fabrički projektovane karakteristike ne znači da je to nešto sto se jedva dostiže i što dostiže samo par % od cele proizvodnje pa je to neka epohalna stvar.
Da si ikada video bilo kakvo ozbiljno fabričko ispitivanje bilo čega ne bi ti palo na pamet da pišeš to što pišeš :) .
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Smaraš žare. Pocelo je od toga da je naše gorivo takvo da kola slabije vuku. Objasnio sam ti da nije, dokazano mernim instrumentom. Ovde se i rasprava završila koja nije trebala ni da pocinje. Razlog što ti auto ide lose nekad je neki drugi, ili jednostavno stomak nije dovoljno dobar instrument za merenje.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 12 Okt 2024, 16:05
ljubitelj napisao: 11 Okt 2024, 16:14
edit: Možda misliš na situaciju kada su RON95 kao pogrešno gorivo sipali u auto koji MORA da koristi RON99 pa dobili prigušenje motora i aktivaciju zaštite usled nekontrolisane samodetonacije.
Da, upravo tako i treba da radi regulacija još od 80tih kada se sipa neadekvatno gorivo, elektronika vrši prilagodavanje motora na ono što je uliveno a to je u ovom slučaju naravno i manja snaga i manji moment. Inače bi se raspao motor ubrzo od detonacija :)
Ne, nego isti auto podešen na RON95 u koji sipaš RON95 će biti sporiji za koliko sam ti prethodno napisao ako sipaš RON99 kad je podešen na RON99. :)

Barem paljenje će biti različito podešeno na ta dva slučaja.

Ne teoretišem nego pokušavam da ti strpljivo objasnim da je stvar izmerena, na x kola. Ako si znatiželjan istraži šta se dešava u sistemu i zašto je tako.
Teoretišeš bez ikakve veze, paljenje se odavno ne podešava na vozilima (nikako od strane vlasnika) i kompletno je automatsko onako kako je podesila fabrika.
U tom opisanom slučaju gde je motor konstruisan/ podešen fabrički za RON95 neće se ništa promeniti kada sipaš RON99 (kao niti RON105 niti RON125).

Odavno provereno u praksi i merenjima na dino/valjcima, zašto je tako ne moraš istraživati jer se ne dešava ništa sa snagom bez promena na motoru.

Daj taj neki tvoj famozni slučaj gde je jedan te isti motor dobio dodatne KS sipanjem RON 99 umesto predvidjenih RON 95, ako misliš da si istražio tvojim merenjima.
zarekg
Reactions:

Post od zarekg »

Nema svrhe pričati, čovek je učio na internetu i naučio pogrešno. Nema tu pomoći.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Kvalitet goriva u Srbiji?

Post od ftj »

Slika
Poslednja izmena od ftj u 12 Okt 2024, 20:11, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao: 12 Okt 2024, 17:41 Ako pitaš za moj lični auto, merio sam sa dragy.
Divno za primer jer je ponovljivo pošto ti je auto dostupan uvek.
Taj lični auto je fabrika propisala
1 ) benzin od 95RON ili 99 RON
molim navedi šta kaže uputstvo

2) ako je RON 95 uradio si merenje
sa RON 95 je izmeren podatak X= ?
sa RON 99 je izmeren podatak Y=?

sa istim tim dragy, pri istim uslovima puta.

I da podsetim priča je o energetskom sadržaju 1 kg ili 1 litra goriva, a to nema veze sa RON niti sa snagom motora.
Odgovori