Auto perionice - iskustva, preporuke, saveti
Re: Seat Leon 1.2 TSI 110KS Mk3 FL 2017
Ja kad perem na žetone, gledam da stanem u box koji je najbliži delu gde su pumpe. Razlog je što kad stanem u najdalji, promena programa se dosta čeka dok stigne kroz cevi. Npr pritisnem dugme za osmoznu vodu, a ona tek posle 20 sekundi kreće.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ja ih prebrišem obavezno, zato se i sijaju kao ogledalo i posle skoro 8 godina. Svako to prebrisavanje mu dođe kao neko "mikro poliranje" i zato se sija i dalje. Ručno pred kućom ne bih prao nikad više auto. Jedino nekog već urnisanog polovnjaka pa me baš briga ako ga usvirlam sunđerom...Sloba napisao: 09 Okt 2018, 16:56 Ako cu brisati kola posle pranja u samoulsuznoj, onda bolje da ih perem rucno pred kucom. Onda znam na cemu sam.

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Meni svako to brisanje krpom podseca na malo smirglanje, jer nikad nije to perfektno sprano od prljavstine. A voda je svakako bez kamenca ona za ispiranje, tako da zbog toga nema brige.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Saša
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Bogami, na Erhrleu je oprano samo tako i slobodno brišem i glancam krpom posle toga...
No naravno, pređem jedan segment (recimo krilo) pa isperem krpu... pa onda drugi, isperem opet i tako redom ceo auto. 

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ko voli nek izvoli, ja znam da nikad ne opere perfektno, narocito pragove i slicno. Uvek ostane cvrstih cestica. Al dobro, to 98% ljudi bas briga i ulazenje u skoro nepotrebne detalje, iskreno kod mene na autu se i ne bi primetilo na laku jer je i ovako vec sve to matoro, ali ne volim to da radim, sta znam.

Baš da je bez kamenca i ne verujem. Mislim da je sve to spojeno na najobičniji vodovod.dragvorl napisao: 09 Okt 2018, 20:55 Meni svako to brisanje krpom podseca na malo smirglanje, jer nikad nije to perfektno sprano od prljavstine. A voda je svakako bez kamenca ona za ispiranje, tako da zbog toga nema brige.
-
- Pridružio se: 24 Maj 2017, 23:41
- Garaža: SEAT ATECA 2.0 CR TDI 190hp DSG 4Drive XCELLENCE
Osmozni filteri + so, na kulturnim perionicama, i naravno da nema kamenca.
Kada bih morao da brisem posle pranja tesko da bi me samousluzna perionica videla
U proseku jedno pranje na 7-10 dana sa 3-4 zetona (90sec jedan zeton) , neki prosek 2 zetona pranje + 1 vosak + 1 ispiranje.
Krpa gotovo nikad, sem stakla povremeno. Felne ne pamtim da sam krpom ikad presao. Samo hemija, visok pritisak i vrela voda.
Za felne ako se zapuste onda mora mehanicki krpa/sundjer.
Kada bih morao da brisem posle pranja tesko da bi me samousluzna perionica videla

U proseku jedno pranje na 7-10 dana sa 3-4 zetona (90sec jedan zeton) , neki prosek 2 zetona pranje + 1 vosak + 1 ispiranje.
Krpa gotovo nikad, sem stakla povremeno. Felne ne pamtim da sam krpom ikad presao. Samo hemija, visok pritisak i vrela voda.
Za felne ako se zapuste onda mora mehanicki krpa/sundjer.
U nekom od vodica za samousluzne perionice sam procitao da ne treba da se nakon pranja brise auto, jer je veliki deo cestica i dalje na karoseriji, te moze vremenom matirati lak.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
Saša mikrofiber ili jelenska?
Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Naravno da jeste, bar ove gde ja idem, zato i ne mora da se brise jer nema kamenca da ostaje, naopako da je drugacije. Uglavnom i pise to na uputstvima. Cak sam imao negde i sliku.jaksa napisao: 09 Okt 2018, 21:12Baš da je bez kamenca i ne verujem. Mislim da je sve to spojeno na najobičniji vodovod.dragvorl napisao: 09 Okt 2018, 20:55 Meni svako to brisanje krpom podseca na malo smirglanje, jer nikad nije to perfektno sprano od prljavstine. A voda je svakako bez kamenca ona za ispiranje, tako da zbog toga nema brige.
Upravo sam to i ja napisao.ikac2000 napisao: 09 Okt 2018, 22:36 U nekom od vodica za samousluzne perionice sam procitao da ne treba da se nakon pranja brise auto, jer je veliki deo cestica i dalje na karoseriji, te moze vremenom matirati lak.

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Re: Auto perionice - iskustva, preporuke, saveti
Ja od februara do sad perem samo na erhleu i nisam do sada ni jednom prao sundjerom niti obrisao krpom (osim stakala) i dalje je auto lepo cist da ga operem (ok, ima tanak film prasine ako bih presao prstom dok je mokar lim, inace je neprimetno).
Kod erhlea je najbolji sistem placanja. Placas novcanicama a ne zetonima i prihvata sve od 10 dinara pa navise. I tako mozes da operes auto na primer za 160 din ne moras da ubacujes zetone od po 100 din.
I da voda bez kamenca je fenomenalna stvar. Ne ostaju fleke.

Malopre sam ga fino oprao za 150 din. (stakla brisem jelenskom, felne sa mikrofiber jer ih je tesko oprati lepo puskom)

Kod erhlea je najbolji sistem placanja. Placas novcanicama a ne zetonima i prihvata sve od 10 dinara pa navise. I tako mozes da operes auto na primer za 160 din ne moras da ubacujes zetone od po 100 din.

Malopre sam ga fino oprao za 150 din. (stakla brisem jelenskom, felne sa mikrofiber jer ih je tesko oprati lepo puskom)

Nema dobrog pranja dok se krpa / sunđer ne umeša.
Te brze varijante sa samouslužnim perionicama su OK za onako usput, a najbolje su za odsoljavanje zimi.
Inače, primetio sam da je u NS žeton za perionice duplo skuplji nego u Bg?
Ovde je 100 din 3 minuta ( kombinovano i šamponiranj i ispiranje) što je rutiniranom vozaču dovoljno za pranje.
Ali bez krpe - nije to to. Ostaje onaj tanak sloj prasine
Te brze varijante sa samouslužnim perionicama su OK za onako usput, a najbolje su za odsoljavanje zimi.
Inače, primetio sam da je u NS žeton za perionice duplo skuplji nego u Bg?
Ovde je 100 din 3 minuta ( kombinovano i šamponiranj i ispiranje) što je rutiniranom vozaču dovoljno za pranje.
Ali bez krpe - nije to to. Ostaje onaj tanak sloj prasine
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Na ovoj perionici sa slika sam ubacio 150 din i na displeju je pokazalo 5 minuta.
Mislim da postoje ogromne razlike u samousluznim perionicama. Imam jos jednu u mojoj blizini (neka no name), tamo nikada nisam oprao auto a da lici na nesto, dok na ovoj erhle svaki put ispadne odlicno. (verovatno zbog dosta bolje hemikalije plus demineralizovana voda).
Mislim da postoje ogromne razlike u samousluznim perionicama. Imam jos jednu u mojoj blizini (neka no name), tamo nikada nisam oprao auto a da lici na nesto, dok na ovoj erhle svaki put ispadne odlicno. (verovatno zbog dosta bolje hemikalije plus demineralizovana voda).
Ovo u Vjeterniku?Darko napisao:Ja od februara do sad perem samo na erhleu i nisam do sada ni jednom prao sundjerom niti obrisao krpom (osim stakala) i dalje je auto lepo cist da ga operem (ok, ima tanak film prasine ako bih presao prstom dok je mokar lim, inace je neprimetno).
Tapatalk
- Saša
Jelenska. Ali je često menjam i više puta ispiram tokom brisanja.swemir napisao:Saša mikrofiber ili jelenska?
Ja najčešće perem sa 200 din i to je 6.40 min na Ehrleu. Koristim programe 1 i 4, ove između preskačem. I svaki drugi put ga usisam (još 100 din) i to je to. Trudim se da ga operem jednom nedeljno.
TT