Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od Scuderia »

Nemoj preskociti 50mm f1.8, imas novih ja mislim i za 90-100e. Mada zavisi sta te zanima i kakve su ti ambicije za dalje sto se fotografije tice.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Imam ja svašta za Nikon. Mogu jednom prilikom da ponesem ranac pa ako neko želi da se igra.

Imam i adapter za Nexa.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

da se pohvalim, na kraju je izmedju d5100 i d3200 pobedio ipak ovaj drugi.
po testovima, 3200 pravi nesto bolje slike, ima bolji procesor i par drugih opcija koje ce se malo kasnije ( ili nece ) pokazati bitnim, dok 5100 ima rotirajuci ekran i hdr, i skuplji je oko 40e. za tu razliku sam uzeo 16gb karticu i manju torbicu. sam aparat je na popustu u nikon radnji bio oko 420evra, veceras u delta sitiju...
u ruci mi lezi odlicno, i otprilike je maksimalna velicina na koju bih se lako navikao jer imam velike sake i kratke prste :kezo:
malo sam veceras okidao, izgleda mi bruka u odnosu na sva dosadasnja iskustva sa prosumerima od 150-200e...
uzeo sam ga na kraju sa kit objektivom 18-55, ali sam vec unapred ugovorio semu za 18-105 ako mi se svidi fotografija...
hvala vam jos jednom na savetima :pivo:
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Floyd, dozvoli da se ne slozim oko toga da ce bezogledalaci da prevladaju ili da ce to biti toliko brzo kako tvrde zagovornici ove teorije.

I ako je zaista verovatna buducnost u mirorless FF zbog gabarita, tezine, izostanka pokretnih delova - ne zaboravimo da su objektivi, ono oko cega se gradi sistem.

Sony je ponudio 1 aparat FF sa izmenjivim objektivom i valjda dva sa FF i neizmenjivim objektivom po ultra bezobraznoj ceni.

U ponudi su za sada 4 objektiva, od cega jedan sramotno los kit objektiv.

E, sad.... Uporedi to sa samo Canonovom listom objektiva koji se prave i koji su se pravili. Prodato je 80 MILIONA primeraka. I to samo Canon, da ne pominjem glavnog konkurenta.

Pogledaj samo listu
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount

Ostaje mali zadatak. Naterati ljude da se odreknu sistema u koji su investirali hiljade i predju na potpuno nov sistem.

Ne ide to tako lako niti ce biti tako brzo.

A mozda ne bude i nikad. Ako pogledas Sony inovacije sto u videu, sto u hi-fi, imali su fantasticne ideje koje su na kraju dozivele neuspeh i ako je izum bio bolji od konkurentskih.

@dragan, cestitam. U zdravlju ga pocepaj.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Ma jok, vratiće se film u stvari i CRT televizori. :-)

Ljudi koji imaju hiljade evra u sistemu nisu vlasnici Nikona D3200 i Canona 1000D, gde će prvo bezogledalci da udare. Zapravo, vec jesu. Nudiće sve što i DSLR konkurenti po znatno nižoj ceni i manjim gabaritima.

@Dragane Čestitke. Uživaj u spravi i nemoj da ostaneš na automatici. Ne žuri sa 18-105. To je poslednje što ti treba, još jedan kit objektiv. Bolje uzmi 50 1.8. Još bolje 35 1.8.

Tapatalk Pro
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

zuzazu napisao:Floyd, dozvoli da se ne slozim oko toga da ce bezogledalaci da prevladaju ili da ce to biti toliko brzo kako tvrde zagovornici ove teorije.

I ako je zaista verovatna buducnost u mirorless FF zbog gabarita, tezine, izostanka pokretnih delova - ne zaboravimo da su objektivi, ono oko cega se gradi sistem.

Sony je ponudio 1 aparat FF sa izmenjivim objektivom i valjda dva sa FF i neizmenjivim objektivom po ultra bezobraznoj ceni.

U ponudi su za sada 4 objektiva, od cega jedan sramotno los kit objektiv.

E, sad.... Uporedi to sa samo Canonovom listom objektiva koji se prave i koji su se pravili. Prodato je 80 MILIONA primeraka. I to samo Canon, da ne pominjem glavnog konkurenta.

Pogledaj samo listu
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount

Ostaje mali zadatak. Naterati ljude da se odreknu sistema u koji su investirali hiljade i predju na potpuno nov sistem.

Ne ide to tako lako niti ce biti tako brzo.

A mozda ne bude i nikad. Ako pogledas Sony inovacije sto u videu, sto u hi-fi, imali su fantasticne ideje koje su na kraju dozivele neuspeh i ako je izum bio bolji od konkurentskih.
Dozvoljavam ali ja ne pricam za profesionalne sisteme vec za entry level i kupce te klase. Ne da ce da ih bezogledalci izbrisu nego to vec uveliko, uspesno rade :)
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

nidza napisao:Ma jok, vratiće se film u stvari i CRT televizori. :-)

Tapatalk Pro
Tvoju ironiju cu shvatiti kao nedostatak tvoje obavestenosti :mrgreen: ili zelje da uvek kazes nesto kontra :glavomuzid:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Kako pobogu da ne budem ironičan kad se dešava nešto slično? Ljudi koji bi kupili top model kompakta ili entry model DSLR sad uzimaju mirrorless.

Neka ih je samo 1 procenat, to je 1 procenat manje prodatih kompakata i DSLR. Toliko je prosta matematika, da je jako teško ne biti ironičan.

Činjenica je da se odvaljuju od prodaje bezogledalci. Nikonu je skoro sav profit od entry level segmenta. Što se penje više, profit rapidno pada, jer eksponencijalno manje primeraka prodaju. Ne živi se od D800 nego od D3200.

Fulfrejm je potpuno nebitan, flagship modeli takođe. Bitan je u smislu što ga neće biti ako ne bude na svaki komad prodato hiljade osnovnih modela. Zato su bezogledalci globalno veoma opasni. Podržavam ih kao što podržavam svaki progres, a ovde to jeste. Izbacuju pretposlednji mehanički deo. Ostalo je samo još zatvarač da šutnu.

Mehanika je skupa, manje pouzdana. Elektronika je jeftina i pouzdana. Još jedna stvar u korist mirrorless. Kompanije gledaju sve kroz profit, a ovde je prostor za marginu daleko veći. Ništa ne govori u prilog DSLR, sem što će ostati u najvišem segmentu još dugo. U nižem se sve teže diše.

Tapatalk Pro
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nidžo mislim da debelo grešiš u postavci osim u delu da je profit taj koji diktira scenu.
Mirrorless kao koncept ima šanse ako ga prihvate Canon i Nikon koji drže 95+% tržišta ili bar Canon kao duplo jači od Nikona. U suprotnom ostaje statistička greška.

Aj da ne palamudim kopiraću šta je na ovu temu napisao vlasnik pcfoto foruma
Mislim, teoretski, nemam ja ništa protiv da neka bolja tehnologija zameni lošiju. Međutim, ovo još uvek niti je bolja tehnologija, niti se nešto povlači iz upotrebe zato što se nekom tako hoće. I pritom, taj kome se hoće predstavlja marginalnu figuru po pitanju prodajnih parametara. Stalno postoji neka potreba da se biva isključiv, da se postavljaju nekakve epske dileme "ili/ili" tipa, umesto da pojedinci shvate da su MILC i DSLR komplementarni sistemi i tako će ostati sve dok MILC koncept ne sazri tako da DSLR ne nudi baš ništa preko toga. Zasad su to ipak babe i žabe za ozbiljne zadatke, ali eto...

Pritom, činjenica je, statistički dokazana u par navrata poslednjih godina, da MILC aparati potiskuju upravo svoje gabaritne parnjake - kompakte, a NE DSLR. Da li je uopšte razumnom čoveku potreban bolji dokaz od neviđenog rasta prodaje koji su DSLR-ovi Canona i Nikona ostvarili u poslednjih 5 godina... upravo u periodu kada su MILC-evi krenuli da zauzimaju pozicije? Da li je takav trend zagarantovan zauvek? Naravno da ne, ali zasad je tako i to se ne može promeniti preko noći, kao što neki sanjaju. MILC-evi će u najboljem slučaju DSLR-ove moći da potisnu za jedno 6-7 godina, uz uslov da reše gomilu tih nekih problema zbog kojih zaostaju u odnosu na prosečan DSLR, a koji su sastavni deo takvog koncepta. Mada, pitanje je da li je i tih 6-7 godina previše optimistično. I čak i tad, aparati poput D600, D800, 6D i 5D Mark III, a da ne pominjem D4/1Dx, i dalje će postojati, jer nema rezona uvlačiti se u cenovni rang jednog MF sistema, s obzirom na to kako se MILC cene formiraju.
možemo samo da konstatujemo da sudbinu industrije i dalje kroje C i N i ako se neka velika promena i desi, to će biti kad oni to požele, a ne zato što pred rudu istrčavaju ekipice poput Olympusa, Sony-ja i Panasonica (tu i tamo Samsunga), jer su oni i dalje marginalni igrači kada je market-share u pitanju.

I da, profit jeste ključna reč i ona je u slučaju ostanka na DSLR tehnologiji MAKSIMIZOVANA za C/N, a totalno simbolična za ostale. I šta Ti misliš, da će C/N da pređu na ovo drugo, samo da bi se suprotstavili kome? Miševima?
Iz mog ugla gledano da danas kupujem prvi ozbiljan aparat kupio bih mirrorles jer bi mi delovalo da je to odlična sprava u malom pakovanju i ne bih pogrešio jer bi zadovoljio sve moje (ne tako velike) prohteve, međutim posle DSLR-a ne bih prešao na mirrorless.

Znam da Zu nije načisto šta će da radi sa 5D i evo mogu da ga obavestim da ga neće prodati. Nosiće ovo čudo dok putuje, al kad krene da šeta i škljoca nosiće ranac.

Momenat na kome se insistira kod mirrorless-a su gabariti. Nidžo tvoj aparat je dimenzija prosečnog kompakta, Zuov više nije. Ozbiljno je veći. Ako se takav trend nastavi mirrorless-i će imati dve dimenzije entry level DSLR-a. Jedino će biti tanji. Time gube i svoju glavnu prednost.

Aj nek zažive i nek se svedu na neke razumne cene pa da pazarim i ja jedan. Volem da budem moderan. :D
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Dragance, neka te dobro služi i da ga trošiš što više.

Tapatalk with Desire 500
Posetite www.garaza.rs !
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

:plusone: nisam opalio deset krstenih slika ali je definitivno sigurno, sony je uz mene. A kada budem namenski krenuo nesto da fotkam ici ce 5D.

Samo zamisljam sebe kako Sonyjem fotkam sa ND filterom long exposure fotografiju. Kakav grc, kakva nemoc, kakav smeh....

Ako mi se desi da ispunim svoju zelju br 1 i odem u Tanzaniju, i ako me vide sa bilo cime manjim od 4 kg, Masai Mara nece hteti da se slikaju. I oni ljudi znaju sta valja :)
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Može li neko da preporuči jeftin širokougaoni objektiv za Nikon DSLR nove generacije (sa VR motorom u objektivima) ? Koristio bi ga u unutrašnosti prostorija, u gradu itd.
Jeftino, smatram ispod 100€ :P
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Sa VR ispod 100e? Ne sanjaj. :-)

Tapatalk Pro
KDman
Banned
Reactions:
Pridružio se: 29 Jan 2014, 22:14

Post od KDman »

Nisam mislio sa VR, nego da bude kompatibilan aparatu. Ne znam od kolikog značaja je VR na širokougaonom objektivu?
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Za 100e tesko. Skupi 300e pa vijaj polovnu sigmu 10-20.
Odgovori