Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od Grujic »

Vladapetr napisao:Ove godine sam bio na upisu, gimnazija je u pitanju. Od 270 upisanih možda je 10 (i slovima: deset) njih došlo da se upiše samo, bez roditelja! A upis se sastoji od toga da priđeš stolu, kažeš kako se zoveš i predaš dokumenta (već znaju koja, svuda je objavljeno). Okreneš se i ideš kući jer su spiskovi već obavljeni dan ranije.
Dakle, za ovu proceduru ih mame i tate dovode za ruku, o čemu dalje da pričamo...
To moras gledati i sa druge strane, mozda je roditeljima sam taj cin upisa znacajan i zele da ga zajedno prodju. Tesko da je bas 95+% generacije nesposobno

Sent from my HTC One using Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Jbg sad, kako našim roditeljima taj čin nije bio toliko bitan? Svesno ili ne se prešlo u to stanje tutorisanja, nije rođen nesposoban nego ga praviš takvim jer mu ne dozvoljavaš ništa da sam uradi, da se izbori, da padne i pogreši. Baš kao što je @superboss opisao, istu priču imam kući, mene roditelji nigde nisu vodili ni kontrolisali. Baš od malih nogu sam sve sam završavao, bio napolju po ceo božji dan itd... sad me ona cima da idemo da špijuniramo šta mi dete radi u zabavištu, da li je dobro ili plače? Ma idi begaj :D
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Secam se da sam sam isao na upis u Gimnaziju, medjutim meni je cale bio totalno nezainteresovan za skolu (i danas ima takav stav). Jednostavno nikada nije isao na roditeljske niti ga je to interesovalo, samo na kraju godine pita jel sve OK i to je to.
Medjutim takav je bio i za sve drugo tokom mog odrastanja i imao sam cak i previse odresene ruke...

Iskreno, ne bi imao hrabrosti da u danasnje vreme na slican nacin podizem svoje dete i sigurno mu necu omoguciti ni upola slobode koju sam ja imao. A sa druge strane cak smatram da to i nije dobar model za danasnje vreme.

Jednostavno druga su vremena i vaspitanje i usmeravanje dece treba prilagodjavati tome.
Ne mogu ja svoje dete da podizem isto kao sto su mene moji podizali na selu, jednostavno ne ide.

Tako da ne bi ja rekao da su nove generacije nesposobne, vec samo da odrastaju u nekom drugacijem sistemu, vremenu, okruzenju, navikama...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Slažem se, odrastaju u vreme u kojem od njih prave nesposobnjakoviće. Ogroman procenat ove dece živi u blizini škole, u osnovnu su putovali isto ili možda stanicu-dve duže. Nema govora o nekoj opasnosti od koje ih sad kao brane brižni roditelji, naprosto nesposobnost i nesigurnost.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

methane.master napisao:Ja sam nosio samo u prvom osnovne. U drugom (šk. 1981/82) su nam to ukinuli. Nusam eksplicitno ni za ni protiv, ali ti mantilići koje smo nosili su stvarno bili jadni. :thumbdown:
Tako rano su ukinuli? Ja sam 5 godina mlađi od tebe i nosili smo uniforme sve do 4 razreda. Tada su polako postale "opcione", pa ih na kraju niko nije nosio.
Risto napisao:Sa druge strane, to što bi svi isto bili obučeni ne bi sprečilo klasne razlike, i dalje bi dete iz imućnije porodice imalo skuplje patike, bolji telefon, donelo bi u školu hoverbord i sl. Trebalo bi raditi na tome da se utiče na roditelje da se ponašaju adekvatno godinama u kojim su njihova deca. Dete sigurno nije samo kupilo AirMax patike i IP7 (navesti bilo koji proizvod po želji), to mu je kupio roditelj. Tu leži glavni razlog zbog koga se stvaraju razlike između dece, ako bi roditelji (bar
Tačno. I u ovo vreme koje pominjemo Methane i ja, neki su donosili u školu video igre, Psion džepni kompjuter, Sony Watchman (džepni kolor televizor), itd. Mada, ono što je začuđujuće, osim tihe zavisti, :) nije bilo verbalnih prozivanja. Niti su te razlike u bogatstvu roditelja uticale na to ko se s kime druži, ko koga zove na rođendan (svi su zvali ceo razred :) ) i slične stvari.
Xepoj87 napisao:Za upis ne vidim nista cudno da roditelj prati klinca od 15 godina, jer ti mozda znas kako to izgleda, a njemu je prvi put.
Ma daaaj Xepoj, to je baš smešno i nepotrebno. Mada je još komičnija situacija kada je na regrutaciju za vojsku (to se obavlja u 17. godini), jedan dečko došao sa ćaletom. :kezo:
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Danas je to prosto neophodno zarad slikanja za fejsbuk, ako ništa drugo
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

goblin napisao:Sta kazete na ovaj predlog?

http://www.balkanuzivo.net/srbija-vraca ... -stralete/

Mislim da je dobra ideja iz vise razloga.
Odlican predlog :thumbup: Sto se tice troskova oblacenja to izadje dosta povoljnije kad se sve sabere. Veliki trosak jeste kad se prvi put kupuje, ali si zato miran cele godine. Kasnije deca mogu i da razmenjuju pojedine delove uniforme kad prerastu. Na kraju krajeva osecaju i pripadnost skolskoj zajednici kao kad nose dres nekog tima. Naravno ovde ne mislim na uniforme iz mog doba, cuvene ruzne plave kecelje, vec kompletan stajling.
Moje dete nosi uniformu u skoli i to bas pristojno izgleda. Kroz pravilo o uniformi je ujedno uveden kompletan dres kod, tako da nema ucenica koje su obucene kao starlete. Jedino im je ostavljeno da sami izaberu obucu, ali i tu postoje restrikcije u pogledu boja.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mene bi bilo sramota da su moji isli na upis samnom. Jbt pa što si više stvari radio i išao sam bio si veća faca. Najveće lejmere i kretene su vukli roditelji sa sobom.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:

Post od Piros »

^^ Promenila se vremena. Jedno jutro sam vozio cerku do skole i pitam je gde cu da je ostavim, da ne vide drugari da je tata vozi, kad ona kaze " pa ispred skole, to je sad in" :kezo: :kezo:
Doziveo sam i jednom da je skupljam uvece posle nastave ispred skole, zena i ja smo bili u soku :o . Ispred skole kolona automobila, svi upaljeni da se princeze ne smrznu, a vise od 50% njih je uslo u auto kao da ulaze u taksi, a ne kod roditelja :ccc:
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Sve su to navike koje dolaze sa savremenim zivljenjem i nije to nista tako skandalozno iako se i meni vise svidjalo kako je to nekad bilo.
Kad smo mi slavili rodjendane u igraonicama, isli u skolu kolima, nosili telefone....
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Ma mogu vremena da se menjaju koliko im volja, zna se šta treba a šta ne treba raditi. Ja od svog deteta neću da pravim takvog kilostera, a ko hoće da "prati trendove" samo zato što tako rade i drugi, samo napred.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Piros napisao:^^ Promenila se vremena. Jedno jutro sam vozio cerku do skole i pitam je gde cu da je ostavim, da ne vide drugari da je tata vozi, kad ona kaze " pa ispred skole, to je sad in" :kezo: :kezo:
Doziveo sam i jednom da je skupljam uvece posle nastave ispred skole, zena i ja smo bili u soku :o . Ispred skole kolona automobila, svi upaljeni da se princeze ne smrznu, a vise od 50% njih je uslo u auto kao da ulaze u taksi, a ne kod roditelja :ccc:
Živim u naselju u kom je do škole nepunih 800m i gde se ne prelazi ni jedna ozbiljna ulica tako da sam od prvog razreda išao/vraćao se peške sam. Bilo je onih koje su roditelji dovozili, ali su to bili sporadični slučajevi jer kako kažiš nije bilo ni malo "in" u starijim razredima. Iskreno, da imam decu, ni meni ne bi padalo napamet da ih vozim u školu.
snork napisao:
methane.master napisao:Ja sam nosio samo u prvom osnovne. U drugom (šk. 1981/82) su nam to ukinuli. Nusam eksplicitno ni za ni protiv, ali ti mantilići koje smo nosili su stvarno bili jadni. :thumbdown:
Tako rano su ukinuli? Ja sam 5 godina mlađi od tebe i nosili smo uniforme sve do 4 razreda. Tada su polako postale "opcione", pa ih na kraju niko nije nosio.
Kod mene u OŠ tada. Socijalne razlike tada jesu bile manje, ali su se itekako videle i tada. I kad su ukinuli nisi mogao da dolaziš u školu obučen kako hoćeš ili da doneseš šta hoćeš. Neki su bili vraćani kući ili po roditelje. Danas, može sve. ;)

Rekoh... ima razloga i za i protiv uniformi, ali ima mnogo bitnijih stvari koje treba srediti u školstvu.
Širim haos!
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Ja sam isao 3 kilometara peske u srednju preko brda a ovo danas sve se iskvarilo... :starac:
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Meni škola na 200m od kuće bila i iako me je udario auto na pešačkom zadnjeg dana prvog polugodišta prvog razreda osnovne ( bez nekih većih posledica ) , prvi dan drugog polugodišta sam išao sam, kao da se ništa nije desilo. A drugara su roditelji svaki dan čekali kolima iako je živeo celih 300 m dalje.

sent from MS Lumia 640 LTE using TT Classic
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:

Post od Piros »

methane.master napisao:
Piros napisao:^^ Promenila se vremena. Jedno jutro sam vozio cerku do skole i pitam je gde cu da je ostavim, da ne vide drugari da je tata vozi, kad ona kaze " pa ispred skole, to je sad in" :kezo: :kezo:
Živim u naselju u kom je do škole nepunih 800m i gde se ne prelazi ni jedna ozbiljna ulica tako da sam od prvog razreda išao/vraćao se peške sam. Bilo je onih koje su roditelji dovozili, ali su to bili sporadični slučajevi jer kako kažiš nije bilo ni malo "in" u starijim razredima. Iskreno, da imam decu, ni meni ne bi padalo napamet da ih vozim u školu.
Najgore od svega je sto ja pisem o gimnazijalcima :kuku: . Meni je najbolje zezanje bio odlazak i povratak iz skole sa drustvom. Danas je izgleda veca vrlina biti snob nego super drugar :kezo: Svoju decu sam ucio da sami idu u skolu i nista im nije falilo. Najmladji sin( 9 god) je sretan kad ide sam na trening, a mora da menja dva prevoza . Jednostavno moraju da nauce da ispunjavaju svoje obaveze i da se pomuce za neke stvari u zivotu, nece uvek biti mama i tata iza njih.
Odgovori