Kvalitet goriva u Srbiji?
Re: Kvalitet goriva u Srbiji?
Nisi ipak istražio odakle razlika, iako očigledno nije vezana za energetsku razliku?

I u koju svrhu si postavio, da sipanjem benzina 95 umesto zahtevanih 99 smanjen je efekat motora nepunih 3%.
Šta je to različito od do sada napisanog?
Za R verzije motora VW zahteva RON minimum 98-99., barem tako kažu
The 2012 Volkswagen Golf GTi EDITION 35premium unleaded petrol
Jel to taj Golf u klipu?
https://www.carexpert.com.au/volkswagen ... 5-cca625fb
Previously posted on here, the reply I received from VW UK regarding fuel for MK7 Golf R:-
I can advise I have spoken with our Technical Support Team who has
confirmed the recommended minimum octane for your new Golf R is 98 RON. They would not recommend using a lower octane than what
has been advised by the factory.
They have advised if a lower octane fuel is used this will result in lower engine power output and may also produce engine
running or mechanical problems. If by using 97 or 95 RON fuel in your Golf R and this causes any consequential damage, your
vehicle's warranty will be affected.
https://www.golfmk7.com/forums/index.ph ... ce.316252/The fuel filler cap and the manual state RON 98 (95)....
Nema razlike pa nema ni šta da se istražuje:)nidza napisao: 12 Okt 2024, 20:42 Nisi ipak istražio odakle razlika, iako očigledno nije vezana za energetsku razliku?![]()
Nego da vidimo podatke tvojeg istraživanja na tvom autu.
https://www.gtr.co.uk/threads/fuel-type.166071/From the user manual:
VR38 engine
Use unleaded premium gasoline with an octane rating of at least 93 AKI (Anti-Knock Index) number (Research octane number 98) to maximize vehicle performance.
If the premium gasoline specified above is not available, you may use unleaded premium gasoline with an octane rating of at least 91 AKI number (Research octane number 96), but you may notice a decrease in performance. Do not use gasoline with an octane rating lower than 91 AKI (Research octane number 96)
2011. godište Golf.
Jel to isti motor kao u tom Golfu na klipu u koji su sipali pogrešno gorivo?
U pitanju je gti, na poklopcu rezervara stoji minimum 95 a iskreno neverovatno mi je da na R-u stoji minimum 98, mozda ima veze do trzista.
Evo @milos nek uslika svoj čep pa da vidimo.
Evo @milos nek uslika svoj čep pa da vidimo.
GTI je po VWu 95 benzin, R je po VWu 99 benzin.
Tako piše na barem 20tak mesta koje sam našao na prvu...
Tako piše na barem 20tak mesta koje sam našao na prvu...
Ok, oni su testirali gti 

Moj auto trosi nekoliko litara vise 95-ice u odnosu na 100ku, oseti se umanjenje snage. U pitanju je 4.5 V8 biturbo cayenne. Njemu na poklopcu pise minimum RON98. Sipao sam jednom 95 cisto da proverim da li ima neke razlike u performansama i potrosnji, i nakog toga se vratio na 100ku.
To je potpuno normalno ali ne zbog snage benzina nego zbog manjeg oktanskog broja od onoga za koji je motor konstruisan. Manji oktanski broj od predviđenog dovodi do detonantnog sagorevanja što izaziva pad snage i povećanje potrošnje. Oštećenje motora ne računam
.

naravno da je to zbog oktanskog broja, zar se o tome i ne diskutuje zadnjih par strana?
Ne, diskusija nema veze sa oktanskim brojem. Oktanski broj i toplotna moć sagorevanja nemaju nikakve veze. Jedino što za oktanski broj "znamo" koliko je, tj. kažu nam a za toplotnu moć sagorevanja nemamo pojma i ne pričaju nam a mogu da ga smućkaju kako hoće.
Na tvom primeru je očigledno i dobro da postoji razlika u oktanskom broju kod naših benzina.
Na tvom primeru je očigledno i dobro da postoji razlika u oktanskom broju kod naših benzina.
Da, ali za to bi morao da meriš u istim uslovima, jer mislim da taj auto u gužvama gde se voziš 30-40 minuta može da potroši i 5 litara više, naspram situacije gde gužvi nema.Sreten89 napisao: 13 Okt 2024, 16:25 Moj auto trosi nekoliko litara vise 95-ice u odnosu na 100ku, oseti se umanjenje snage. U pitanju je 4.5 V8 biturbo cayenne. Njemu na poklopcu pise minimum RON98. Sipao sam jednom 95 cisto da proverim da li ima neke razlike u performansama i potrosnji, i nakog toga se vratio na 100ku.
Edukuj se malo.zarekg napisao: 13 Okt 2024, 17:48 Ne, diskusija nema veze sa oktanskim brojem. Oktanski broj i toplotna moć sagorevanja nemaju nikakve veze. Jedino što za oktanski broj "znamo" koliko je, tj. kažu nam a za toplotnu moć sagorevanja nemamo pojma i ne pričaju nam a mogu da ga smućkaju kako hoće.
(na 13:30 ako ne radi odmah na klik)
Ne brini ti za mene. Edukovao sam se ja tamo gde treba a ne na internetu sa poluinformacijama.
Vidim.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Sent from my SM-S918B using Tapatalk