Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od goblin »

Vladapetr napisao:Ma mogu vremena da se menjaju koliko im volja, zna se šta treba a šta ne treba raditi. Ja od svog deteta neću da pravim takvog kilostera, a ko hoće da "prati trendove" samo zato što tako rade i drugi, samo napred.
Pa evo ti samo jedan primer.
Kako si ti slavio rodjendane kad si bio klinac? Verovatno majka napravi tortu, pozoves drugare kuci da se poigrate, dodje neko od rodbine...
A sada kao sto si i sam trazio, ide igraonica i jedan totalno drugi koncept koji je nekada bio nezamisliv.

Da li ces svom detetu omoguciti smart telefon jos u osnovnoj skoli kada mu svi drugari budu koristili isti?
Naravno da hoces i to je normalno ali ide u skladu sa tim savremenim navikama za koje se slazem da ih ni ti ni ja ne podrzavamo, ali ne mozes protiv nekih stvari.

To sto mozda neces hteti da ga vozis u skolu i sto ces zahtevati da za neke stvari bude samostalan, sve je to OK, ali ne mozes se kao pojedinac odupreti nekim savremenim novinama u odrastanju dece.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Potpuno si promašio poentu. I moji bi slavili meni rodjendane u igraonicama da su tada postojale, to nije suštinska razlika. Pravljenje od deteta nesposobnjakovića i truta jer tako rade i drugi jeste suštinski problem.
Smart telefon će imati kad mu bude trebao, ne zato što ga svi imaju.
Koncept da se detetu daje sve i odmah je siguran put u propast.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Zarkofinska
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04

Post od Zarkofinska »

Jbt sve sam vise ubedjen da Vlada ima kompleks ili neki problem sa decom. Pogledaj coveku post svaki post deca ovakva, deca onakva, deca su kriva, tuzno je da tako jedna osoba radi kao profesor.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Zarko, poslednja opomena za tebe

Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Ne znam da li je ovo prava tema za ovu sliku, ali za moje pojmove ovaj je totalno ne obrazovan.
Slika
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Zarkofinska napisao:Jbt sve sam vise ubedjen da Vlada ima kompleks ili neki problem sa decom. Pogledaj coveku post svaki post deca ovakva, deca onakva, deca su kriva, tuzno je da tako jedna osoba radi kao profesor.

Zastrašujuće je koliko nisi u stanju da razumeš. Sve vreme kritikujem neke roditelje, postupke i njihov odnos, tebi se prividja problem sa decom. Izgleda da je problem sa pravopisom samo vrh brega...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Piros napisao:Ne znam da li je ovo prava tema za ovu sliku, ali za moje pojmove ovaj je totalno ne obrazovan.
Slika
Oh, the irony...

A sto se dece tice, slazem se da decu treba uciti od malena da budu sto samostalniji i da razmisljaju sami za sebe, da se ne naviknu da drugi razmisljaju umesto njih.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Piros napisao:Jednostavno moraju da nauce da ispunjavaju svoje obaveze i da se pomuce za neke stvari u zivotu, nece uvek biti mama i tata iza njih.
Mnogi roditelji ponosno ističu da im se deca nikad nizašta nisu pomučila, da sve dobijaju na gotovo i da će sve u životi imati na tacni servirano. To je valjda potvrda njihovog roditeljstva...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

To je potvrda njihovog niskog iqa :)
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Slažem se, al' je zastrašujuće masovno postalo
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

Mnogo puta ste verovatno culi:" Ja sam se mucio pa zasto bi se i moje dete mucilo." Mislim da je taj stav pogresan, dete mora da izbori svoj put u zivotu, a roditelj treba da ga samo usmerava da ne ode u pogresnom smeru i da dete nauci osnovne vrednosti zivota. Naravno svaki roditelj mora da bude oslonac svom detetu i da mu pomogne koliko moze, ali tu je i najveca zamka za nas roditelje, jer nekada iz dobre namere preterujemo i pravimo lenje i razmazene ljude.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Retko kome je ovde jasno zašto su Švajcarci odbili redovnu državnu pomoć na onom referendumu.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Smatram da su obaveze dece da dobro uce, pohadjaju vannastavne aktivnosti sa rezultatima (prevashodno mislim na jezike), redovno se bave sportom, imaju manire, vaspitanje, drugarski odnos...
Ako dete ispunjava te svoje obaveze besprekorno, onda ne vidim razlog i da mu se omoguci sve sto su roditelji u mogucnosti.
Naravno, dete uvek treba motivisati sa necim, pruziti mu nagrade za ulozen trud ili rezultate na bilo kojem polju.

Opasno je i kod malo starije dece (obicno od srednje skole) da roditelji forsiraju neku prosecnost, umerenost, skromnost... a sa druge strane da zive u luksuznoj gajbi, imaju ogromnu imovinu koje je dete svesno, voze besna kola, odlaze na skupa putovanja, nosi se skupa roba i satovi, cesti izlasci... pa nije ni dete blesavo. Ako vec ispunjava svoje obaveze i trudi se na svim poljima, ne pravi ispade... pa zasto da i ono ne uziva u nekim stvarima koje zeli. Cak mislim da to moze biti kontraefekat.

Smatram da ako se ima mogucnosti, deci treba pruziti sto vise, ali se truditi da se vaspitaju i usmeravaju tako da nauce da vrednuju to sto imaju i da ih to ne sputava da se u zivotu bore jos vise i stvaraju jos visocije ciljeve i ambicije kojima teze..., a to je itekako izvodljivo.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Treba deci pružiti koliko možemo, ali u sferi doživljaja, znanja, da što više toga vide, nauče i iskuse. Ali ne mislim da im treba davati maksimum kad su u pitanju statusni simboli. Ako detetu i treba mobilni telefon sasvim je ok da ima neki srednje klase ili možda nasleđeni od roditelja, samo da radi normalno i da ga ne zeza. Ne vidim nikakvo opravdanje da dete u osnovnoj školi ima najskuplji iphone ili galaxy. Nema šanse da mu je to neophodno u bilo kom praktičnom smislu.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Znam čoveka koji je imao toliko lenjog i razmaženog jedinca, da je na kraju morao da ode u svoj zavičaj da mu u Bg dovede ženu. Sad vaspitava i podiže unuka istog kao što mu je i sin...
Odgovori