Zimske gume - da ili ne?
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Re: Zimske gume - da ili ne?
Sara na slici je letnja 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
To je ono što ja tupim svakome...zimske su dobre samo po snegu, inače su letne bolji izbor, ne zavisno od temperature. Ali normalno je da ako ti avto non stop treba i nemaš aleternativu staviš zimske zimi ( iako je kod nas preko dana 12-13 stepeni plusaVladapetr napisao:Da iznesem još jedno zapažanje vezano za letnje/zimske gume.
Naime, kada sam kupio Maksu marta ove godine, na njemu su bile Viking zimske gume. Doduše, u prilično lošem stanju.
U prvih par dana sam provozao nekoliko drugara da vide "kako ide", nekima sam dao i sami da provozaju. Jedna od demonstracija jačine motora je bila potapanje gasa, kada bi točkovi obavezno zaškripali i proklizali. Spoljna temperatura je bila oko 20 stepeni.
Ubrzo sam stavio letnje Mishelinke, i dok sam ih koristio auto nije proklizao bukvalno nijednom.
Prijavio sam ovde da mi je auto par puta proklizao kada su počeli mrazevi, što se koliko sam video dešavalo i većini nas sa foruma.
Međutim, danas je temperatura bila daleko iznad nule, put suv - a meni su točkovi proklizavali nekoliko puta prilikom naglog i žustrog polaska(danas je bila frka, ceo dan se jurcalo).
U čemu je stvar? Da li zimske generalno imaju slabiju moć prijanjanja od letnjih, ili je nešto drugo u pitanju?

- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Bas bih voleo da isprobamo to kocenje sa letnjim i zimskim po ovim nasim ulicama pri niskim temperaturama.. Siguran sam da bi ovi sa letnjim na kraju dana kukali 

Brzine idu u H-a !!!

Ljudi ne kapiraju da je sastav letnje gume takav da omeksa na velikim temperaturama,dok po niskim bude kao plastika,dok je kod zimske suprotno,zato se zimska i razvlaci kao slina leti...
Ljudi ne voze agresivnije,pa ne znaju koliko zimska guma zimi moze da znaci,sve dok ne dodju u situaciju koju nece moci da ispeglaju mirnom voznjom,pa naprave neki karambol.
Cak ce i onda misliti da nema veze sa letnjim gumama,nego da je situacija bila neizbezna,sto uopste ne mora da znaci.
Mozete sebe i ostale oko sebe da lazete koliko hocete,ali je realnost jasna,na niskim temperaturama je bolja zimska guma.
Bolje zadrzite svoje pogresno misljenje za sebe i uzivajte,nemojte da dodjete u situaciju da neko zbog vaseg loseg saveta,nacini stetu,ili jos gore...
Ja koji imam naviku da se butam u sve,i pravim pametan,ne pravim se ovde pametan,strucnjaci nisu dzaba to tako razvili...
Da je do prodaje guma,vise bi se guma prodavalo kada bi svi furali samo 1 set.
Ljudi ne voze agresivnije,pa ne znaju koliko zimska guma zimi moze da znaci,sve dok ne dodju u situaciju koju nece moci da ispeglaju mirnom voznjom,pa naprave neki karambol.
Cak ce i onda misliti da nema veze sa letnjim gumama,nego da je situacija bila neizbezna,sto uopste ne mora da znaci.
Mozete sebe i ostale oko sebe da lazete koliko hocete,ali je realnost jasna,na niskim temperaturama je bolja zimska guma.
Bolje zadrzite svoje pogresno misljenje za sebe i uzivajte,nemojte da dodjete u situaciju da neko zbog vaseg loseg saveta,nacini stetu,ili jos gore...
Ja koji imam naviku da se butam u sve,i pravim pametan,ne pravim se ovde pametan,strucnjaci nisu dzaba to tako razvili...
Da je do prodaje guma,vise bi se guma prodavalo kada bi svi furali samo 1 set.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- codemaker
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
- Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)
Ja brate zimi stavim sve četiri zimske, leti sve 4 letnje i to je prva "linija odbrane" što se mene tiče.
Pošto i zimu putujem na jako duge ture (preko 1400km) ne želim da vozim sa letnjim gumama. Pametniji od mene su smislili zimsku gumu i to ne iz dosade i svakako na osnovu pouzdanih parametara i razloga.
Uz zimske gume, uvek imam 100% ispravne kočnice, brisači su u tip-top stanju, servisi obavljeni na vreme, pa tek onda mogu na put.
Krajem januara idem opet na put od 3000km tur-retur, pa zar da na takav put idem sa letnjim gumama? Mislim da bi bilo neozbiljno.
Ja sam apsolutno za prave gume u pravo vreme.
Pošto i zimu putujem na jako duge ture (preko 1400km) ne želim da vozim sa letnjim gumama. Pametniji od mene su smislili zimsku gumu i to ne iz dosade i svakako na osnovu pouzdanih parametara i razloga.
Uz zimske gume, uvek imam 100% ispravne kočnice, brisači su u tip-top stanju, servisi obavljeni na vreme, pa tek onda mogu na put.
Krajem januara idem opet na put od 3000km tur-retur, pa zar da na takav put idem sa letnjim gumama? Mislim da bi bilo neozbiljno.
Ja sam apsolutno za prave gume u pravo vreme.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Apsolutno tacno!
Sent from my Xperia Z1
Sent from my Xperia Z1
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Ja vec ihaha na zimskim gumama i nisam primetio da mi na ovih 12-13 stepeni toliko drasticno gore leze od letnjeg seta, nijanse su u pitanju. Sa druge strane, kad ujutro vozim dete u vrtic u rasponu od -5 do +5, mnogo su bolje od letnjih. Jebo dalju diskusiju.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Mi jos diskutujemo o ovome ??? 

- zdushan
- Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
- Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4
Zna li neko nesto o gumama Matador? Drugar naleteo na neku povoljnu kombinaciju pa hoce da uzima a ja ga odgovaram. Sve sto znam je da su u vlasnistvu continentala (kao sto je tigar michelin
), ali to ne znaci nista.

Dobio sam ih 2004. uz novu fabiju i bile su katastrofa, gore od tigra tg 620.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Ranije su išle fabrički uz Škode, znam da su se svi žalili da su plastične, ali to je bilo pre bar 5-6 godina...
HUAWEI P6 via TT
HUAWEI P6 via TT
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Off topic
Uroše jel si ti bio na NBGD pre nekih dva sata BG 49...
Uroše jel si ti bio na NBGD pre nekih dva sata BG 49...
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Nisam ja, to je bio matori.
HUAWEI P6 via TT

HUAWEI P6 via TT
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Off topic
Aha zato nije reagovao na mahanje...
Aha zato nije reagovao na mahanje...

Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...