Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od Grujic »

Scuderia napisao:
Grujic napisao:Scudy, znači po tebi je ok da neko ko položi, odmah iz auto škole sedne da vozi M3?
Pa dok nam ovako ne profunkcionise sistem odgovor je - DA.
Rakhil napisao:Da se hoce resiti problem: das svakom panduru citac kartica. Ko ima nesto od prekrsaja na dozvoli i nije se odazvao, momentalno privodjenje, pritvor 48h, sudjenje po kratkom postupku, dovidjenja. Svakom panduru kamera i mikrofon, nema zloupotrebe. Al do kurca sto ce to da se desi...
E pa loš je odgovor, jer pozivanje na slabu primenu zakona nema veze sa uvođenjem propisa koji je falio od samog početka. Oni su pooštrili druge stvari, npr produžili zabranu noćne vožnje, tu se ne slažem jer ako nisu primenjivali ni staru neće ni ovu, ali to ne znači da treba da bude dozvoljeno da se odmah bez iskustva vozi svaki auto.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

@stefank

Po gradu hoće sigurno. Činjenica je da će ložane pre izabrati ono "nabrijano" i samim tim lakše doći u potencijalno opasne situacije, budalu nijedan zakon neće da spreči ali ovo je dobra polazna osnova pa neka spasi bar jedan život, eto efekta, naravno, ako se bude sprovodilo kao do sada, mrka kapa u suprotnom, možda i bude nešto.

Nego, nisam ispratio, ima li još kakvih konkrernih promena osim ovoga?
Poslednja izmena od nuk u 03 Dec 2014, 21:47, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Ovo još ni nije na snazi već je usvojeno kao predlog, ako sam dobro shvatio, znači tek treba da ide na usvajanje.
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2014, 01:36
Garaža: Audi Q7 3.0 TDI S-line / BMW X1 20d xDrive / Mini Countryman CooperD / Golf Plus 1.9 TDI

Post od stefank »

Vlado, ti bas imas pik na mene. :) Ja samo kazem da je ovo patka za smirivanje narodnih masa, jer ste u zabludi ako mislite da ce ogranicenje u konjazi nesto da promijeni.

Razlika izmedju 6 i 12 sekundi je ogromna ako se trkas s nekim, ali i auto sa 12 s (vecina danasnjih kola od oko 100 ks, sto nije neka snaga i bukvalno svako ima u kuci bar 1 auto takve snage) ce s lakocom da postigne 100+ km/h cak i po gradu.

Uostalom kud cete bolje primjere, kao sto rekoh nekim drugovima su bile dostupne masine kakve 90% ljudi ni ne proba u zivotu (300-400 ks) od dana kad su dobili vozacku, pa su vozili sporije od nekih sto imaju nesto sto se jedva vuce... Nema tu pravila ni adekvatnog sankcionisanja, to je u glavi.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Po tebi stvarno ne treba da postoji nikakav propis jer ništa nema veze, svako će da radi kako hoće :)
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Stefank, zakon sluzi za to da u glavama nikad ne bude ugrozavanje drugih ucesnika
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Grujic napisao:
Scuderia napisao:
Grujic napisao:Scudy, znači po tebi je ok da neko ko položi, odmah iz auto škole sedne da vozi M3?
Pa dok nam ovako ne profunkcionise sistem odgovor je - DA.
Rakhil napisao:Da se hoce resiti problem: das svakom panduru citac kartica. Ko ima nesto od prekrsaja na dozvoli i nije se odazvao, momentalno privodjenje, pritvor 48h, sudjenje po kratkom postupku, dovidjenja. Svakom panduru kamera i mikrofon, nema zloupotrebe. Al do kurca sto ce to da se desi...
E pa loš je odgovor, jer pozivanje na slabu primenu zakona nema veze sa uvođenjem propisa koji je falio od samog početka. Oni su pooštrili druge stvari, npr produžili zabranu noćne vožnje, tu se ne slažem jer ako nisu primenjivali ni staru neće ni ovu, ali to ne znači da treba da bude dozvoljeno da se odmah bez iskustva vozi svaki auto.
Kako nema? Pa sta je limit nego slovo na papiru. Jedino ce trebati jaca ledja/vise para da se provuces ako te uhvate u pogresnom autu u pogresno vreme. Taj procenat koji to ne moze da priusti ce morati da se pridrzava zakona, a od tog dela koji se pridrzava imamo prostora za odredjen procenat (veoma visok izgleda) budala kojima je svejedno da li su na biciklu ili u M3 (ako nista, lakse bi zakocili s tom M3ojkom).

Realno sprdacina i mlacenje prazne slame. Doveli su malo statistiku u red uvodjenjem prethodnog ''novog zakona'', doterace je malo i sa ovim, ali ni blizu kao kad bi hteli da se fokusiraju na najstroziju primenu.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Grujic napisao:Ovo još ni nije na snazi već je usvojeno kao predlog, ako sam dobro shvatio, znači tek treba da ide na usvajanje.
To je jasno, čisto me interesuje jel su obelodanili još šta od najavljenih promena
Korisnikov avatar
stefank
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2014, 01:36
Garaža: Audi Q7 3.0 TDI S-line / BMW X1 20d xDrive / Mini Countryman CooperD / Golf Plus 1.9 TDI

Post od stefank »

Grujic napisao:Po tebi stvarno ne treba da postoji nikakav propis jer ništa nema veze, svako će da radi kako hoće :)
Nisam to rekao, problem je u nesprovodjenju propisa a ne u uvodjenju novih nebuloznih. :) Vratimo se na onaj BMW, on je po sadasnjem zakonu bio za zatvor. Kakve ima veze da li je postojao propis o snazi i to sto je vozio 325i a ne Yuga, jer ni Yuga ne bi smio onu noc da vozi ni po SADASNJIM pravilima??
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Grujic napisao:Izvini molim te Hokaje, pre je do policije nego suda. Kada se izda naredba za dovođenje, što je i rađeno, tu na snagu stupa policija. Meni je recimo nejasno kako napišu novu prijavu nekome ko ima naredbu za dovođenje?

Što se tiče zakona po dilemi star/nov, on mora da se menja u segmentima koji se tiču tehičkih uslova za kola, kao i savremenih tehnologija, npr stari zakon nije poznavao video zapis itd... Al sami propisi su okreni obrni u osnovi ipak isti, sa tim se slažem.
Za to si u pravu, Mr. Grujicu :D Jeste cudno da su pisali prijave licu za kojim je izdato privodjenje, i da nisu to lice privodili sudiji, ali donekle se to moze objasniti da do marta ove godine i novog ZOP-a, policajci na terenu nisu imali uvid u to da li je za neko lice izdat nalog za privodjenje zbog neodazivanja sudu i koliko on prijava/prekrsaja ima direktno. Pretpostavljam da se za nalog o privodjenju moglo saznati ako policajac kopa malo dublje, ali za to je trebalo vremena plus dosta njih se nije bas ni cimalo oko toga. Sad kada postoji registar o prekrsajima i neplacenim kaznama, policajac ima direktan uvid u to, i moze da privede to lice kod dezurnog sudije za prekrsaje (sto se vise puta i radilo, mada ne dovoljno ja bih rekao.) Jos jedan problem je sto mnogi ljudi ne zive na prijavljenoj adresi, pa ih je tesko naci ako nemaju neki posao.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Opet, primena i sadržaj nemaju veze u ovom slučaju, ovo je nešto što su i pametniji od nas uveli u upotrebu, tako da ima rezona, a sama primena je sledeći korak. Ne možeš ovde suditi u stilu "ma neće se ni primenjivati", "vezare će se izvlačiti" itd jer je ovo nova stvar koja sama po sebi ima smisla. Ajde onda da dozvolimo vožnju u pijanom stanju jer eto ima onih koji će se izvući.

Stefank, to za njega je posebna priča, ali recimo, da nije bio 325i nego u nekom 1,2 možda se ne bi toliko sjebali sve i da je gasirao pun gas, kapiraš? E sad je tu na redu država i policija da ga zaista nateraju da ne vozi 325i, ali je poenta da ima smisla da mu takav auto bude zabranjen.

@MUP
Jel si siguran da je to sam ZOP izmenio? Sumnjam da se to odnosi na policiju, te registre imaju sudije, policija ima samo registar neplaćenih kazni kada treba da odbiju dokumenta ili registraciju.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Tako je jedan sudija prekrsajnog suda objasnio, koliko sam ja skontao. :nemampojma: Te registre koristi sud da, ali ja mislim da policija moze da pristupi njima i da proveri. Ovo sto je Rakhil napisao je isto pametno, ali tu dolazimo do problema da drzavu je godinama bolelo cose da oprema saobracajnu policiju kako treba. Kamere + mikrofoni + kompjuteri u svim vozilima, pa odma na licu mesta zacas proveris sve.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Stefane, ne laskaj sebi. Da ima još neko ko piše nebuloze poput tvojih a da ih ne komentarišem, pa da i razumem da se primiš kako imam pik na tebe. Poenta je što svaku raspravu obesmisliš sa nekim fenomenalno neverovatnim primerima tipa: moj drug ovo, moj brat ono, znam čoveka koji radi ovako itd... ok, mi ostali nemamo ni drugove ni familiju, rodile su nas tetke - ali sjaši ako za Boga znaš. Šta si ti pametno rekao u ovoj raspravi? Komentari tipa "zašto bi obrazovanje bilo obavezno, Mica sa pijace sve zna a nema ni osnovnu a moj drug ima fax a glup je" ili "čemu zdravstveno, čemu vakcinacije? Imam druga, spava sa zmijama a jede šišarke sa zemlje pokupljene i nikad mu ništa nije bilo..." uopšte ne doprinose onome o čemu ovde pričamo.
Grujic napisao:Po tebi stvarno ne treba da postoji nikakav propis jer ništa nema veze, svako će da radi kako hoće :)
A može i ovako, lakonski da se kaže :D

Poslato telepatski
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Grujic napisao:Opet, primena i sadržaj nemaju veze u ovom slučaju, ovo je nešto što su i pametniji od nas uveli u upotrebu, tako da ima rezona, a sama primena je sledeći korak. Ne možeš ovde suditi u stilu "ma neće se ni primenjivati", "vezare će se izvlačiti" itd jer je ovo nova stvar koja sama po sebi ima smisla. Ajde onda da dozvolimo vožnju u pijanom stanju jer eto ima onih koji će se izvući.
Ne slazem se uopste. Kako nemaju veze? Nema nikakve veze sto je nov propis. To da li ce se primenjivati ostaje u domenu vere u vlast. Ti verujes da hoce, ja verujem da nece i da smo na slicnom.

Ne bunim se uopste protiv propisa, upravo iz ovog razloga
Grujic napisao:Ajde onda da dozvolimo vožnju u pijanom stanju jer eto ima onih koji će se izvući.
Ali mislim da nema nista od njega, bar ne onoliko koliko bi moglo/trebalo da bude.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Gde sam ja rekao da verujem da će biti primene???

Ja samo kažem da takva stavka itekako ima smisla kada posmatraš sam propis kao zakonsku odredbu. Ona itekako ima svoje mesto i potrebna je.

Reći da je odredba loša jer misliš da se neće primenjivati nema logike. Odredba ili ima smisla, ili nema, nema treće i kada tako analiziraš primena nema veze.
Odgovori