Obrazovanje i školstvo
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Re: Obrazovanje i školstvo
Pa sam ga je razmazio valjda 

Boringly average, but also perfect for school run mums
Da, svesno i to sad namerno ponavlja sa unukom. Razlog mu je što su njega sa 14 g poslali u Bg sa jednom torbom ...
Ti su najgori
Ne valja razmaziti decu, ali nisam ni za ekstremne varijante koje su radili neki moji poznanici.
Jedan iz NS koji je vlasnik ozbiljne gradjevinske firme, sina je slao celo jedno leto da radi na gradjevini i da preskoci odlazak na more... sin mu je mojih godina i to je bilo davno pa znam kroz sta je prolazio. Stvarno mu je bilo trulo da ide da fizikalise a vraca se u kuci u stan od 500.000e, cale vozi novu S klasu, cela porodica ide na krstarenje iznajmljenom jahtom a on dere na gradjevini... i sad kada kada prica o tome sa ove distance jako zamera ocu sto mu je to uradio posto nije on malouman da ne shvata sta imaju i sta ga svakako sleduje kako god da okrene... On je ispao odlican momak, ali sigurno ne zbog takvih surovih poteza.
Drugi je slao sina da radi u hotel sve najnize poslove, pocevsi od pomocnika kuvara, batlera (da nosi kofere i parkira auta), pa na traku od brze hrane na setalistu, pa nabavka sa pikapom i istovaranje...
Cale je vlasnik nekoliko hotela u CG i ozbiljne gradjevinske firme. Mislim da pravi veliku gresku, bolje da ga uci kako da bude dobar menadzer, pregovarac, prodavac, investitor.... a to sto ce ga nauciti kako se zaradjuje 500eur a pritom mu uskratiti 5-6 godina najlepsih godina leti kada je trebao da se izivi i svasta proba, mislim da nije vredno toga.
Ako budem zadovoljan sa svojim detetom, a to znaci da dobro uci (nemam neka previsoka ocekivanja, nek bude jak vrlodobras i da ne pravi probleme i ja sam zadovoljan sa njegovom skolom, a fakultet nek zavrsi i sa jednom obnovljenom godinom i bicu zadovoljan), da govori engleski a tokom fakulteta da se sluzi sa jos jednim jezikom, da se redovno bavi sportom i vodi racuna o sebi, da vidim da je izgradio neke zdrave vrednosti, izabrao dobro drustvo, zna da ceni to sto dobija.... onda mu necu uskracivati apsolutno nista sto budem imao mogucnosti da mu priustim.
Onda neka ima i najnoviji telefon, i kompjuter, i vrhunsku garderobu, i sve sto ga zanima..., i vrhunski auto odmah za 18 rodjendan, i putovanja, cim upise studije dobija svoj stan da se potpuno odvoji.....
Ako je vec dobar, zasto bi dozvoljavao da se muci oko necega sto vec ima?
Neka se bori za ciljeve koje bude sebi postavljao u zivotu, a ne da ga u tome sputavaju osnovne stvari koje treba da ima ako je vec roditelj stekao uslove za to.
Naravno, sve pod uslovom koji sam vec pomeno, da izrasta u dobrog coveka i ispunjava svoje obaveze. Vec ako dolazi do problema, onda se ukljucuju razni nacini korigovanja, usmeravanja....
Jedan iz NS koji je vlasnik ozbiljne gradjevinske firme, sina je slao celo jedno leto da radi na gradjevini i da preskoci odlazak na more... sin mu je mojih godina i to je bilo davno pa znam kroz sta je prolazio. Stvarno mu je bilo trulo da ide da fizikalise a vraca se u kuci u stan od 500.000e, cale vozi novu S klasu, cela porodica ide na krstarenje iznajmljenom jahtom a on dere na gradjevini... i sad kada kada prica o tome sa ove distance jako zamera ocu sto mu je to uradio posto nije on malouman da ne shvata sta imaju i sta ga svakako sleduje kako god da okrene... On je ispao odlican momak, ali sigurno ne zbog takvih surovih poteza.
Drugi je slao sina da radi u hotel sve najnize poslove, pocevsi od pomocnika kuvara, batlera (da nosi kofere i parkira auta), pa na traku od brze hrane na setalistu, pa nabavka sa pikapom i istovaranje...
Cale je vlasnik nekoliko hotela u CG i ozbiljne gradjevinske firme. Mislim da pravi veliku gresku, bolje da ga uci kako da bude dobar menadzer, pregovarac, prodavac, investitor.... a to sto ce ga nauciti kako se zaradjuje 500eur a pritom mu uskratiti 5-6 godina najlepsih godina leti kada je trebao da se izivi i svasta proba, mislim da nije vredno toga.
Ako budem zadovoljan sa svojim detetom, a to znaci da dobro uci (nemam neka previsoka ocekivanja, nek bude jak vrlodobras i da ne pravi probleme i ja sam zadovoljan sa njegovom skolom, a fakultet nek zavrsi i sa jednom obnovljenom godinom i bicu zadovoljan), da govori engleski a tokom fakulteta da se sluzi sa jos jednim jezikom, da se redovno bavi sportom i vodi racuna o sebi, da vidim da je izgradio neke zdrave vrednosti, izabrao dobro drustvo, zna da ceni to sto dobija.... onda mu necu uskracivati apsolutno nista sto budem imao mogucnosti da mu priustim.
Onda neka ima i najnoviji telefon, i kompjuter, i vrhunsku garderobu, i sve sto ga zanima..., i vrhunski auto odmah za 18 rodjendan, i putovanja, cim upise studije dobija svoj stan da se potpuno odvoji.....
Ako je vec dobar, zasto bi dozvoljavao da se muci oko necega sto vec ima?
Neka se bori za ciljeve koje bude sebi postavljao u zivotu, a ne da ga u tome sputavaju osnovne stvari koje treba da ima ako je vec roditelj stekao uslove za to.
Naravno, sve pod uslovom koji sam vec pomeno, da izrasta u dobrog coveka i ispunjava svoje obaveze. Vec ako dolazi do problema, onda se ukljucuju razni nacini korigovanja, usmeravanja....
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Drug gradjevinac je postao dobar čovek izmedju ostalog i zato što je fizikalisao kao mlad. Tada je naučio da vrednuje odredjene stvari, šta je odgovornost a šta muka, pa može ocu da zamera do sutra.
Tako kako ti planiraš još niko nije odgajio čoveka.
Tako kako ti planiraš još niko nije odgajio čoveka.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
@Goblin
Trebao bi da pročitaš autobiografiju Mihajla Pupina. Jako je zanimljiva i laka za čitanje. Elem, on se u mladosti bavio fizikalisanjem samo tako, dok je bio u Idvoru radio je sve što i ostala seoska deca. Iz tih seoskih igara je čak posle u načnoj karijeri primenio neke principe. A kad je otišao u Ameriku radio je dosta fizičkih poslova paralelno sa studiranjem. Ali nije o tome kukao, naprotiv, pričao je kako sa uživanjem radi takve poslove koji mu jačaju telo a samim tim i duh.
Što ne znači da bi ja slao dete da fizikališe na građevini ako ne mora, sem ako se baš nije nameračio da se bavi građevinarstvom u životu. Makar bio posle i inženjer nije loše znati kako funkcioniše sve od najnižeg nivoa. Sa tog aspekta imam puno razumevanje za ovaj drugi primer. Bar je moje mišljenje da biznis može bolje da vodi neko ko poznaje u tančine kako sve kockice funkcionišu nego neko ko gleda samo prihode i rashode u excel-u.
Trebao bi da pročitaš autobiografiju Mihajla Pupina. Jako je zanimljiva i laka za čitanje. Elem, on se u mladosti bavio fizikalisanjem samo tako, dok je bio u Idvoru radio je sve što i ostala seoska deca. Iz tih seoskih igara je čak posle u načnoj karijeri primenio neke principe. A kad je otišao u Ameriku radio je dosta fizičkih poslova paralelno sa studiranjem. Ali nije o tome kukao, naprotiv, pričao je kako sa uživanjem radi takve poslove koji mu jačaju telo a samim tim i duh.
Što ne znači da bi ja slao dete da fizikališe na građevini ako ne mora, sem ako se baš nije nameračio da se bavi građevinarstvom u životu. Makar bio posle i inženjer nije loše znati kako funkcioniše sve od najnižeg nivoa. Sa tog aspekta imam puno razumevanje za ovaj drugi primer. Bar je moje mišljenje da biznis može bolje da vodi neko ko poznaje u tančine kako sve kockice funkcionišu nego neko ko gleda samo prihode i rashode u excel-u.
Često to roditelji rade da bi pokazali svoj ekonomski status. Zanimljivo je da je to ovde izraženo uglavnom među Balkancima.grujicd napisao:Treba deci pružiti koliko možemo, ali u sferi doživljaja, znanja, da što više toga vide, nauče i iskuse. Ali ne mislim da im treba davati maksimum kad su u pitanju statusni simboli. Ako detetu i treba mobilni telefon sasvim je ok da ima neki srednje klase ili možda nasleđeni od roditelja, samo da radi normalno i da ga ne zeza. Ne vidim nikakvo opravdanje da dete u osnovnoj školi ima najskuplji iphone ili galaxy. Nema šanse da mu je to neophodno u bilo kom praktičnom smislu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja u prvom licu imao priliku da gledam kako se to radi kako ne treba gde tasna masna menadzeri direkt sa fakulteta postaju neki direktori i rukovodioci. I onda forsiraju i siluju neke ideje koje nemaju veze sa realnoscu, jer jednostavno ne znaju kako posao funkcionise. Takvi menadzeri mogu da funkcionisu samo u odredjenim okruzenjima, u bilo kojoj ozbiljnoj firmi se ne bi dugo zadrzali. Vrlo je korisno kada se posao zna od same osnove, pa se onda nadogradjuje znanje svakim danom. To je kao da se odmah nakon polaganja sedne na 1000 kubika, umesto na neki skuter.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Bilo bi idelano kada bi, za pocetak, praksa u skoli stvarno bila praksa.
Sada svi studiraju da budu menadzeri necega i ocekuju da ce sa faksa pravo u fotelju (neki tolerisu i grejs period od 3-6 meseci). To bi bilo super, da ima neke koristi...
--
Nego, malopre se vracam sa posla. Spazim klince koji se vracaju iz skole (2. ili 3. razred), a jedan odapinje rukom i baca nesto. To nesto (ispostavilo se da je relativno mekano, srecom) mi pogadja auto, a oni krecu da beze medj' zgrade. Pretpostavivsi putanju, lagano obidjem nekim ulicicama, parkiram i izadjem iz auta. Gle, eto ih pravo ne mene, gde se onaj mali hvali drugarima sta je uradio i sl. U svom tom zanosu, nije primetio da je tacno na mene izasao, a verovatno ne bi skontao ko sam, da nije video i auto. Samo je spustio glavu ubrzao korak i govorio "Dobro", cak i pre nego sto sam mu ista rekao. Pokusavsi tako da prodje, zaustavio sam ga (recima, nisam ga ni dotakao), a on je zastao i govorio "dobro", bez obzira sta mu govorim. Ne znam da li su ga tako roditelji ucili, ili verovatnije tako izbegava njihovu grdnju.
Naravno - i na pitanje "Da li si ti bre dete normalan?", dobio sam odgovor "Dobro!"
E cirkusa. Mali je pravi primer najdrcnijeg medju decom. Jedini raspasan, neocesljan i znojav. Ne da mu djavo mira, a neko ce mu jednom vaspitnom namestiti i frizuru i mozak, a samo da mu glavu iz ramena ne iskida. Ne bih se ja ni trudio, nije napravio stetu na autu, nego razmislih - ako mu ja ne kazem, mozda ni sledeci put nece razmisljati sta radi, pa odapne i kamen na nekoga... Ovako ce (mooozda) i razmisliti naredni put, pre nego sot napravi neko ozbiljno sra*e.
Epilog: Mozda j eipak bolje da roditelji vode decu u skolu
Osim ako ih ti isti ne nauce da je kamen bolji za bacanje.
Sada svi studiraju da budu menadzeri necega i ocekuju da ce sa faksa pravo u fotelju (neki tolerisu i grejs period od 3-6 meseci). To bi bilo super, da ima neke koristi...
--
Nego, malopre se vracam sa posla. Spazim klince koji se vracaju iz skole (2. ili 3. razred), a jedan odapinje rukom i baca nesto. To nesto (ispostavilo se da je relativno mekano, srecom) mi pogadja auto, a oni krecu da beze medj' zgrade. Pretpostavivsi putanju, lagano obidjem nekim ulicicama, parkiram i izadjem iz auta. Gle, eto ih pravo ne mene, gde se onaj mali hvali drugarima sta je uradio i sl. U svom tom zanosu, nije primetio da je tacno na mene izasao, a verovatno ne bi skontao ko sam, da nije video i auto. Samo je spustio glavu ubrzao korak i govorio "Dobro", cak i pre nego sto sam mu ista rekao. Pokusavsi tako da prodje, zaustavio sam ga (recima, nisam ga ni dotakao), a on je zastao i govorio "dobro", bez obzira sta mu govorim. Ne znam da li su ga tako roditelji ucili, ili verovatnije tako izbegava njihovu grdnju.
Naravno - i na pitanje "Da li si ti bre dete normalan?", dobio sam odgovor "Dobro!"

E cirkusa. Mali je pravi primer najdrcnijeg medju decom. Jedini raspasan, neocesljan i znojav. Ne da mu djavo mira, a neko ce mu jednom vaspitnom namestiti i frizuru i mozak, a samo da mu glavu iz ramena ne iskida. Ne bih se ja ni trudio, nije napravio stetu na autu, nego razmislih - ako mu ja ne kazem, mozda ni sledeci put nece razmisljati sta radi, pa odapne i kamen na nekoga... Ovako ce (mooozda) i razmisliti naredni put, pre nego sot napravi neko ozbiljno sra*e.
Epilog: Mozda j eipak bolje da roditelji vode decu u skolu

Ne slazem se, znam bas dosta momaka (vec odraslih porodicnih ljudi formiranih u svakom smislu) koji su odrasli u "blagostanju" da im tokom celog zivota nije nista falilo i da su imali sta god su pozeleli ali bukvalno, i da su osnovne stvari u zivotu dobili na tacni... a da su sada uspesni na svim poljima i kvalitetni ljudi u svakom pogledu.Vladapetr napisao: Tako kako ti planiraš još niko nije odgajio čoveka.
Naravno, takav pristup nije ni garancija pozitivnog ishoda.
Vaspitanje je "ziva stvar" cemu se treba individualno posvecivati, stalno pratiti, usmeravati.... A ako se dete razvija u pravom smeru onda ga ekonomsko blagostanje i mogucnosti nece pokvariti. Stavise ako vec raste u takvom okruzenju, bolje da se od malena navikne na sve to nego da mu u ozbiljnijim godinama lova udari u glavu.
Ne treba mesati razmazenost, lenjost i nesposobnost sa zivotnim ambijentom koji se pruzi detetu.
Ali kao sto sam vec ranije pisao, vreme je najbolji pokazatelj da li nesto radimo ispravno ili pogresno, pa tako i za vaspitanje dece. Sve nase teorije ce se pokazati na delu kroz koju godinu...
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Iz tvoje perspektive ne sumnjam da su kvalitetni, što opet potvrdjuje moju tezu. Nijedan primer nemam da je neko tako od deteta napravio čoveka, štaviše u realnosti je potpuno suprotna situacija.
There are 10 kinds of people in the world:
-
- Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15
Piros napisao:Mnogo puta ste verovatno culi:" Ja sam se mucio pa zasto bi se i moje dete mucilo." Mislim da je taj stav pogresan, dete mora da izbori svoj put u zivotu, a roditelj treba da ga samo usmerava da ne ode u pogresnom smeru i da dete nauci osnovne vrednosti zivota. Naravno svaki roditelj mora da bude oslonac svom detetu i da mu pomogne koliko moze, ali tu je i najveca zamka za nas roditelje, jer nekada iz dobre namere preterujemo i pravimo lenje i razmazene ljude.

Goblin, evo vidis, sve sto si zaradio, pokloni u dobotvorne svrhe, a tvoje dete neka krene od nule isto kao i ti, pa neka se izbori i bude bolji u biznisu od tebe.
Naravno ne mora da znaci da ce uspeti, sve je rizik. Ali ako uspe, onda ce biti dobar. Nece nista dobiti na gotovo. Inace nece imati cemu da nauci svoju decu.
Naravno ne mora da znaci da ce uspeti, sve je rizik. Ali ako uspe, onda ce biti dobar. Nece nista dobiti na gotovo. Inace nece imati cemu da nauci svoju decu.
Gobline, ne radi se uskraćivanju, a ni o tome koliko vrede/koštaju stvaraju koje dete dobija.
Stvar je u tome da shvati razliku kad nešto zasluži ili ne. Zasipanje svim onim što poželi bez ikakvog kriterijuma, ostavlja posledice za ceo život. Stvara čoveka koji samo uzima, a možda i otima kad god nešto poželi.
To je možda model koji je ovde popularan u poslednje vreme, ali u civilizovanim sredinama moraš nešto kvalitetno i pružiti za dobru nagradu.
Stvar je u tome da shvati razliku kad nešto zasluži ili ne. Zasipanje svim onim što poželi bez ikakvog kriterijuma, ostavlja posledice za ceo život. Stvara čoveka koji samo uzima, a možda i otima kad god nešto poželi.
To je možda model koji je ovde popularan u poslednje vreme, ali u civilizovanim sredinama moraš nešto kvalitetno i pružiti za dobru nagradu.
-
- Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15
Goblin nije poceo od nula.
Nikaragva jel si ozbiljan sa komentarom ili se zajebavas malo?
Nikaragva jel si ozbiljan sa komentarom ili se zajebavas malo?