Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Sto se tice tehnickih detalja i proracuna ne znam napamet jer ih je radio arhitekta. Sto se tice izolacije izmedju cigle i bloka bice 10cm mineralne vune, a od bloka do gipsa takodje mineralna vuna 5cm izmedju “rostilja” tj metalnih profila. Dragane pod treba da bude taj neki specijalan parket, a u kuhinji i kupatilu plocice.

Edit: Prevideo sam pitanje za pumpu, ona treba da bude zemlja-voda ali zavisi od busenja kako ce da prodje zbog problematicne konfiguracije terena, gde je voda, na kojoj je dubini i sastav zemlje. Druga opcija je vaduh-voda.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od Velja »

aviator napisao: Raki, ne dozvoli da te majstori ubedjuju u nešto što se tebi ne svidja.
Neće oni živeti u TVOJOJ kući i gledati u to što tebi bode oči.
Onaj detalj treba da bude skladan uvek, a ne samo kad upale rasvetu. Njima je lakše da izvedu tako, bez puno udubljivanja.
Sad taj panel izgleda k'o daska za peglanje obešena na zid.
Ne shvataj lično. Nije mi namera da te vredjam, ali detalji čine sliku.
Radio sam slične stvari i znam koliko je majstorima nebitno, da stanu, da se izmaknu, razmisle, pa nastave sa radom. A ti tu treba da živiš i još si platio za to.
Taj panel treba da bude nastavak toka sa tavanice a ne njen dodatak.
:plusone:
passenger napisao: Trebalo je da stavis duplu garazu I da se sudis sa bratom za put narednih 20 godina :mrgreen:
:kezo:
Ostao si naš, nije te iskvario zapad :kezo:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ralee, mislim da ti je ta konstrukcija zidova nepotrebna, overkill. u svakom slucaju ce biti preskupa a i prekomplikovana u odnosu na ono sto ces dobiti.
da me ne shvatis pogresno, poenta je da celu pricu oko energetske efikasnosti kuce treba uravnoteziti, u ovom tvom slucaju bi sa ovakvom konstrukcijom zidova trebao da imas i stolariju koja ce to ispratiti ( jako skupo ), i sistem grejanja u standardu pasivne kuce.
kad smo kod toga, samo parket po podu ( specijalan pretpostavljam da znaci namenjen za ugradnju za podno grejanje, sa tacnim procentom vlage itd ) smanjuje efikasnost podnog grejanja i do 50 posto, sto ce reci sto si ustedeo na mostu daces na cupriji :)
isto tako, toplotna pumpa bi ako juris maksimalnu efikasnost trebala biti zemlja-voda, sa geotermalnim sondama, sto ti je opet izuzetno skupo resenje sa upitnom isplatljivoscu na odredjen period...
uz sve ovo se naravno podrazumeva da je izvedba kuce ispravna do kraja, da se i u projektovanju i sto je jos bitnije kasnije u izvedbi, izbegnu greske tipa hladni mostovi i slicno...
mislim da je prica u ovom smeru velika neisplativa igranka, ali naravno svako zna svoje... :)

mene je u novembru grejanje izaslo izmedju 4 i 5 hiljada dinara, grejem takoreci 200kvm na 25-26c, uz dosta konvencionalniju enegretski efikasnu gradnju... ne znam koliko bi to moglo jos jeftinije i koliko bi jos kostalo usput... i ovo je kostalo toliko da je zaista pitanje da li ce se i kad isplatiti...
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Dragane, u pitanju je zgrada tako da je isplativost samog sistema kroz odredjeni vremenski period nebitna. Trazi se resenje da samo grejanje bude sto jeftinije za krajnjeg vlasnika, a bilo koja investicija koja ne prelazi cenu jedne stambene jedinice je prihvatljiva. Stolarija je aluminijum drvo. Da parket je nameski za podno grejanje sa senzorima za vlagu. Jeste da slabije emituje toplotu ali je to izabrano jer ne volim plocice. Ostali kupci sami odlicuju sta ce postaviti.
Geotermalne sonde sa izmenjivacem toplote ce verovatno morati da se stave jer je zemlja rastresita i sva voda otice dole, sto znaci da ce morati da se busi na velikoj dubini da bi se nasla voda,ako se i nadje. A i sama lokacija je na brdu pa i to dodatno otezava stvari.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Nisam te bas potpuno razumeo ali valjda znas najbolje svoju racunicu... :)

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Reci sta pa da pokusam da pojasnim, koliko mogu.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Pa nije vezano toliko za samu gradjevinu.
Neko ce da ulupa novac, ako sam dobro shvatio, u neku zgradu, bez kriterijuma isplativosti da bi neko drugi kasnije kupio stan koji ce verovatno debelo da plati da bi se to onom prvom ipak isplatilo, da bi se grejao za 2000 umesto 3000 dindzi...

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Ja se ne razumem toliko u gradnju, ono osnovno, i time se ne bavim. Jedino ako ubijes arhitektu tu mogu da pomognem. Salu na stranu, ja kao laik samo prenosim ono sto sam od njega cuo. Valjda je dovoljno strucan da izracuna efikasnost. Em neman razloga da sumnjam, em nisam kompetentan da o tome sudim. Procena je da je busenje sa pumpom 15k eura, dok je vazduh voda upola cene. Mislim da je to mala razlika novca na 600kvm i ne moze se reci da je ulupavanje. A ceo objekat se radi da bi se izgradilo nesto kvalitetno za sebe, tako da govora o nekoj zaradi nema.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Arhitekte su po pravilu operisani od tehnike. Tebi treba mašinski inž. termotehničar. Čak ne ni građevinski inž.
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Ma radi vise ljudi, rec je o firmi.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Svejedno, kod nas su tanki u takvim firmama gde arhitekte vode rec. Uglavnom jako slabo poznaju tehniku i uopste samu gradjevinsku fiziku.
Lepo crtaju, lepe (i skupe) ideje kako da se napravi unikate necega i tako...puno price a malo prakticnog iskustva sa tehikom u radu.
Imao sam kantakata sa firmama i takvo je moje iskustvo kada se stigne do detalja, dublje od reklamnih materijala proizvodjaca.

Za proracune ti treba neko ko zna matematiku i fiziku, arhitekte to i ne uce (tek povrsno) a kasnije sami tesko udju u materiju. Ne mislim na cisto racunanje jer to rade softveri danas vec smisleno tumacenje sta koje resenje ima za posledicu, i koje su prednosti +mane svakog odabira.

Treba biti oprezan sa ulaskom u komplikovana i skupa resenja koja cesto u praksi ne ispune obecavano u smislu troskova energije.

Solidno gradjena zgrada danas trosi po grejnoj sezoni <20 kWh energije/m2. Uz tako malo zahteva za energijom postaje sve teze opravdati ulaganje u skupu grejnu tehniku jer se ionako potrosi malo energenta.

Meni je sada 10ta grejna sezona sa TP i sada da ispocetka planiram, uradio bih drugacije neka resenja na osnovu prakticnih iskustava prednosti i mana.
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Ako mislis da imas bolje resenje slobodno napisi, nisam gadljiv ni uvredljiv, naprotiv, bilo bi lepo i korisno cuti druga misljenja. Heinz me je lepo podsetio za masinskog inzenjera, a u okruzenju imam ko je bas to-termotehnicar, pa cu i sa njim da se posavetujem.
Uglavnom, rade ljudi ozbiljno, radili su nekoliko zgrada i adaptacija, no videcemo.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Praviš stanove za prodaju?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Možda otvara hotel, to je sad popularno u BG (preprave zgradu nekako, ne znam u čemu je fora).
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Ako sve bude kako treba, da, jedan ili dva komada.
Odgovori