Fotografija
Re: Koji foto-aparat koristite?
Ja koristim sve tačke, naučio od 40D jer su bile veoma pouzdane. Krucijalno kad se slika bilo šta u pokretu. Dapače, kad se navikneš da slikaš na taj način, svejedno je da li je pokretu ili ne. Konkretno 40D mi nikad nije bio na single shot, uvek je bio na kontinualnom fokusu, a AF je bio na palcu (i 20D i 350D pre njih), dok je na okidaču bilo merenje svetla i okdianje. Na taj način si fleksibilan.
Kao što rekoh, ultimativna sprava za mene bi imala AF po celom kadru i tačskrin. Ne volim da rekomponujem, volim prvo da napravim kompoziciju, a onda da fokusiram šta želim. Trenutno iz opravdanih razloga i sam često koristim rekompoziciju, ali sa Nex retko, obično automatika ubode tačno šta i ja želim uz prepoznavanje lica.
Na D700 u dobrim uslovima koristim sve tačke, u lošim centralna 3 vertikalna reda i šetam ih stalno da što manje rekomponujem.
Takođe bitna stvar za brze objektive, DoF nije linearan, nego se krivi, tako da kad je plitak rekompozicija ne pije vodu. Subjekt će da ispadne iz fokusa. Neće mnogo, ali ako se traži kvalitet, ne može uvek da prođe fokus pa rekompozicija. Apsolutno nisu višak spoljne tačke. Problem je što sistemi nedovoljno dobro napreduju i presrećan sam što se dešava bezogledalna renesansa.
Kao što rekoh, ultimativna sprava za mene bi imala AF po celom kadru i tačskrin. Ne volim da rekomponujem, volim prvo da napravim kompoziciju, a onda da fokusiram šta želim. Trenutno iz opravdanih razloga i sam često koristim rekompoziciju, ali sa Nex retko, obično automatika ubode tačno šta i ja želim uz prepoznavanje lica.
Na D700 u dobrim uslovima koristim sve tačke, u lošim centralna 3 vertikalna reda i šetam ih stalno da što manje rekomponujem.
Takođe bitna stvar za brze objektive, DoF nije linearan, nego se krivi, tako da kad je plitak rekompozicija ne pije vodu. Subjekt će da ispadne iz fokusa. Neće mnogo, ali ako se traži kvalitet, ne može uvek da prođe fokus pa rekompozicija. Apsolutno nisu višak spoljne tačke. Problem je što sistemi nedovoljno dobro napreduju i presrećan sam što se dešava bezogledalna renesansa.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Ne koristim brze objektive, a i kada sam imao nasrafljen objektiv sa plitkim DOF-om isao sam prvo na komponovanje tako da mi je centralna tacka gde se meri naciljana na ono sta sam hteo. Ni jedna nije neuspela 

Hvala vam na odvojenom vremenu, ali ja odgovor ne dobih.
Moracu malo vise da kopam po netu.
Kao sto rekose Sasa i Bajker, ja isto bodem centar. Ali posto imam ovo novo cudo, rekoh da pitam posto ne znam...
Sve sto ste napisali, meni je poznato, samo ne znam cemu sluzi mojih 180 tacaka fokusa.
Bez obzira
Moracu malo vise da kopam po netu.
Kao sto rekose Sasa i Bajker, ja isto bodem centar. Ali posto imam ovo novo cudo, rekoh da pitam posto ne znam...
Sve sto ste napisali, meni je poznato, samo ne znam cemu sluzi mojih 180 tacaka fokusa.
Bez obzira

Daj šansu automatici. Eventualno pročitaj uputstvo i vidi kako su zamislili da se sve to zajedno koristi. S obzirom kako lepo meni radi AF, imao bih velika očekivanja od A6000.
Ne košta ništa, a klasičnom rekomponovanju uvek možeš da se vratiš.
Meni baš retko treba da prebacim na centralnu tačku. S90 sam uglavnom samo tako koristio uz odvojeno merenje svetla na custom dugmetu. DSLR sam već opisao kako koristim.
Sa Nexom prvi put je na full auto AF uglavnom, odnosno MF sa pikingom kada je manuelac na njemu.
Tapatalk Pro
Ne košta ništa, a klasičnom rekomponovanju uvek možeš da se vratiš.
Meni baš retko treba da prebacim na centralnu tačku. S90 sam uglavnom samo tako koristio uz odvojeno merenje svetla na custom dugmetu. DSLR sam već opisao kako koristim.
Sa Nexom prvi put je na full auto AF uglavnom, odnosno MF sa pikingom kada je manuelac na njemu.
Tapatalk Pro
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Koji foto-aparat koristite?
@Zuzazu
Tvojih 180 tačaka autofokusa ti služe isto čemu i brdo megapiksela - realno ničemu, ali šta bi prodavalo nove sprave? Jeste to napredak tehnologije ali čim se moramo pitati "čemu" jasno je da u stvari više služi marketingu. Kao što već rekoh, za slikanje objekata u pokretu, pogotovo sitnih, brzih i udaljenih (recimo ptica u letu) to je super stvar jer znaš kad ćeš da je "uloviš" centralnom tačkom i našrafljenim teleobjektivom? Nikad, a možda ni tad. No za sve ostalo ta jedna jedina u centru uz rekadriranje radi posao bez greške.
TT
Tvojih 180 tačaka autofokusa ti služe isto čemu i brdo megapiksela - realno ničemu, ali šta bi prodavalo nove sprave? Jeste to napredak tehnologije ali čim se moramo pitati "čemu" jasno je da u stvari više služi marketingu. Kao što već rekoh, za slikanje objekata u pokretu, pogotovo sitnih, brzih i udaljenih (recimo ptica u letu) to je super stvar jer znaš kad ćeš da je "uloviš" centralnom tačkom i našrafljenim teleobjektivom? Nikad, a možda ni tad. No za sve ostalo ta jedna jedina u centru uz rekadriranje radi posao bez greške.
TT
Ja sam se smorio... imam samo 99 tacaka... hocu jos 

- BAJKER
Pravim fotografima dovoljna je i jedna fokusna tacka.
Tomislav Peternek nas dugogodisnji istaknuti fotograf koji fotka od sredine pedesetih godina 20 veka sa svojim analognim aparatom pravio je antalogijske fotografije a nije imao zilion fokusnih tacaka. Manite se toga nego fotkajte, dzaba vam sve to ako Vam stoji i skuplja prasinu.
Peternek na delu

Tomislav Peternek nas dugogodisnji istaknuti fotograf koji fotka od sredine pedesetih godina 20 veka sa svojim analognim aparatom pravio je antalogijske fotografije a nije imao zilion fokusnih tacaka. Manite se toga nego fotkajte, dzaba vam sve to ako Vam stoji i skuplja prasinu.
Peternek na delu

Slikamo, slikamo, bez brige. 
Tapatalk Pro

Tapatalk Pro
Od kako je kupljen, stalno je uz mene.BAJKER napisao:Manite se toga nego fotkajte, dzaba vam sve to ako Vam stoji i skuplja prasinu.
A tebi, kanda, krivo sto imas 170 fokusnih tacaka manje od mene

Inace, ovo je vrlo zanimljivo
http://www.dpreview.com/reviews/canon-p ... f=features
Nisu preterali sa MPix a staklo je u iskoristivom rangu i do sada jedno od svetlosno najjacih u toj klasi.
Opaka sprava.
Okači nešto ako već slikaš.
Okači nešto ako već slikaš.
- BAJKER
Ma gde krivo, za tebe znam da ce biti sve vreme uz tebe.zuzazu napisao: A tebi, kanda, krivo sto imas 170 fokusnih tacaka manje od mene![]()
Inace, ovo je vrlo zanimljivo
http://www.dpreview.com/reviews/canon-p ... f=features
Nisu preterali sa MPix a staklo je u iskoristivom rangu i do sada jedno od svetlosno najjacih u toj klasi.
Video sam ga pre neki dan, t.j. citao sam clanak na tom sajtu. Meni se ovako nesto svidja, malo, zum objektivcic na uvlacenje

http://www.youtube.com/watch?v=FaRlbSPeNQ8
Nikon D4
Nikon D3
Nikon 70-200 f/2.8
Nikon 17-35 f/2.8
Nikon 35-70 f/2.8
64GB iPad Retina
iPhone5s
all waterlogged and ruined.
- BAJKER
Mozda i ne bude nista jer npr D4 ima Environmentally sealed (Water and dust resistant) pa sad nije cucao potopljen satima pa je moguce da se nisu sjebali to vazi za tela dok za objektive postoji veliki problem ovakav upad u vodu. Sve u svemu visehiljada evra steta 

F = 55mm, neko neozbiljan.