Joker napisao: 10 Jul 2021, 16:37
Jedino je pitanje da li je i kako zakonom uređeno kada policija koristi rotaciju?
Da li je ok da vozi po autoputu brzinom 100km/h sa rotacijom samo da bi se videla, zaustavljen na benzinskoj pumpi sa uključenom rotacijom eto da se vidi da je tu patrola. Ja kad vidim uključenu rotaciju meni to znači da patrola žuri da bi stigla na mesto saobraćajne nezgode, jure nekoga ko je izvršio neki prekršaj/krivično delo, parkirani sa rotacijom zato što se vrši uviđaj .......itd.
Ne bi mi palo na pamet da stanem na pumpu gde je vozilo sa uključenom rotacijom zato što bi mislio da se nešto desilo i zato je patrola tamo, a ne da bi bila viđena.
To je moje shvatanje uključene rotacije.
Regulisano je. Taj slucaj sto je neko rekao da je vozio 100kmh sa rotacijom nije bio kod nas ako se ne varam. Rotacija ne znaci samo hitnost, moze da znaci i da treba da povecas pozornost. Ne znam sto je ljudima to toliko cudno ovde.
I nije samo u pitanju rotacija na pumpi, te patrole su tu da reaguju ako se nesto desi duz AP, i brze ce oni da stignu.
Ja sam napisao taj slucaj kada su vozili 100 na sat na AP pod rotacijom kilometrima, od HR granice prema Mitrovici je bilo to. Totalno zbunjujuce i nepotrebno. Prelazim 50kkm+ po Evropi godinama i bas nikad nista slicno nisam video, ne verujem da su izmislili bas u Srbiji toplu vodu, ali dobro nije prvi put. Za razliku od toga recimo vidjam obelezena policijska kola na AP i svi uspore na propisanu brzinu ili ispod kada ide takav auto ispred njih. Kada upale rotaciju znaci da treba da se sklanja i to je normalno.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ako me sećanje ne vara, to sa rotacijama na autoputu je počelo posle onog lančanog sudara kod Jagodine 2018. kada je dosta ljudi poginulo, ali tada su to uveli zbog magle tj. zbog toga što su ljudi navodno oprezniji kada vide rotaciona svetla.
Zanimljivo pitanje, bas me je interesovalo kako reagujete kada naidjete na patrolu koja ide sporije, posebno na magistrali. Uglavnom se ljudi uplase i voze iza, napravi se kolona i to onda mnogo smesno izgleda.
Ja preticem ako je po zakonu tj ako nije puna linija, a da 99% ljudi se plasi i voze ko babe iza njih, ne kapiram cemu strah ako vozis po zakonu i pravilima zasto ne preteci policiju koja ide 40 na sat, uvek sam se pitao sta je u glavama tih ljudi.
Mene je jedan tako njakao od Sjenice do Ivanjice, doslo mi je da ga gurnem. Namerno je isao 20, samo zato sto je stoka. Generalno ih ne sljivim, i sacekam prvu slobodnu priliku da ih obidjem.