Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Rakhil »

Baxe, druze, dobronamerno da ti kazem da si smorio sa tom pricom. Ti mi nisi etalon pametnih kupovina guma nikako, ili da te podsecam na wintere i energy savere?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Daj testove da vidimo :)
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ljudi ne shvataju da spoljna temperatura od 6-7-8 stepeni, nije temperatura kolovoza, ona je tada blizu 0 i tu letnje sigurno nisu bolje od zimskih kako god okrenuo i obrnuo.. Pogotovu ako je kolovoz vlazan a pritom i krivudav
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Evo na primer, ovde je test Michelin zimskih i All Seasons.

http://www.caranddriver.com/comparisons ... ison-tests

Pre sam postovao testove Savinih guma, kod kojih je jos i veci paradox, gde letnja konstantno najbolji grip ima, kad god nema snega, cak i na velikom minusu...

A i ne vidim sto ja ne bih bio reper, vozim gume isto kao i ostali, ne bojim se da kazem da je Winter1 tesko sranje, bar u onoj maloj dimenziji za Punta.
Poslednja izmena od Bax u 30 Dec 2013, 20:36, izmenjeno 1 put ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Rakhil napisao:Baxe, druze, dobronamerno da ti kazem da si smorio sa tom pricom. Ti mi nisi etalon pametnih kupovina guma nikako, ili da te podsecam na wintere i energy savere?
On uopste nije etalon pametne kupovine :kezo:
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

Dobro ne morate meni da verujete, citajte brojke, drugi ljudi mere, zapisuju, nisu proizvodjaci guma navjeca referenca, kad su oni pristrasni...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Kola pokazuju 3 ili 4 stepena spoljnu temperaturu, a asfalt se cakli... To je to. U rasponu od -3 do +3 stepena, kada je naizgled suvo, moze da bude prilicno klizavo, narocito ako se opustis i vozis kao da je zaista suvo. Poslednjih nedelja sam vise slajfovao u drugoj i trecoj, nego da je bio sneg. Kada je sneg, znas na cemu si. Ovo kako sada je jako varljivo.

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Bax napisao:Dobro ne morate meni da verujete, citajte brojke, drugi ljudi mere, zapisuju, nisu proizvodjaci guma navjeca referenca, kad su oni pristrasni...
Ma legendo, verujem ja tebi, ali verujem i sebi: sad mi GY UG8 bolje drze od letnjih da jebe rak raka, malo malo pa naletim na mokro-masno-hladno na famoznih 12 stepeni. Ja prvi mogu da se provucem bez zimskih, ne treba mi auto konstantno, a lagano bih sada vozio letnje da moram ili da mi je cef. Nije poenta sta moze, nego sta je za preporuku, a ti se jedini ovde upljuva da dokazes kako zimske gume nemaju svrhu i da su letnje bolje resenje u globalu, jebiga bas. Citaju ovaj forum i ljudi koji totalno nemaju pojma, treba misliti i o edukativnoj funkciji
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:

Post od Bax »

http://www.consumerreports.org/cro/news ... eristlinks

Slika

Ko vozi po snegu treba da kupi zimske gume.
Ko kupi zimske gume, treba da je svestan da ce mu se auto vecim delom beogradske zime, losije ponasati nego da nije stavio zimske gume.
Zimske ce tokom snega biti superiorne.

Proce sa stvrdnjavanjem oko 7, tj oko 0 stepeni, i plasticenjem, jednostavno su laz.
Guma se trenjem brzo zagreje daleko preko te temperature.
Poslednja izmena od Bax u 30 Dec 2013, 20:50, izmenjeno 2 puta ukupno.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Rakhil, koje su ti letne gume? Imao sam i ja primer, da je bila zimska bolja i po suvom i toplom o letnje, ali to zato što je bila letnja totalni krš s kojom je fabia 1.2 od 65 konja pravila powerslide koga se ne bi posramio ni najbolji muscle car :mrgreen: na mokrom ( kleber dynaxer as , zimske bridgestone lm25 ).

@Bax, ne vredi se truditi, ali bilo bi super da se napravi jedan takav test i da se uverimo ko je u pravu :)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ma gde mi letnje krs, Michelin Primacy HP 16-ice. Naravno da letnje lepse leze i imaju bolji feedback od zimskih, narocito na Focusu, ali u 8 ujutro ovde opusteno bude minus, par puta bila poledica, kliza se bre samo tako. Sta da se razmisljam kad ne moram: kao sto ti kazes da se covek moze strpeti tih par dana snega od voznje, tako se i ja mogu strpeti od divljanja dok sam na zimskim
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Ma i ja to pišem, zimske su nužno zlo, šta ne znači da je absolutno bolje da imaš letne non-stop, ali govorim iza ugla čoveka, koji je kupio mazdu, koja mu je ružna ko đavo,samo zbog osečaja na volanu i po krivinama i čoveka koji je, dok sam još živeo kod roditelja zimi svaki put skidao zimske i stavljao letne, kad nije bilo snega ( da znam, potez vredan hospitalizacije, ali bio sam mlad i lud i imao sam viška vremena, sad sam samo lud :mrgreen: :oops: ). Znači mene ubija taj plivajuči, da kažem mlitavi osečaj kod zimskih guma i zato jih ne volim, i zato kažem, da su letnje po suvom i mokrom bolje, ne vezano na temperaturu. Za sneg i slično naravno bolje su zimske, a pošto pored toga što mi treba avto svaki dan i volim da idem u svakakve vukojebine zimi imam zimske gume.

off topic, michelin primacy nije baš reper trakcije na mokrom i hladnom asfaltu naalost
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ako ti je Punto i Firestone etalon, onda testovi nisu bitni :)

Ja tvrdim da: Mishelin primacy, Dunlop sportresponce, Dunlop blueresponce, Goodyear (neki) su dupe po hladnom i vlaznom u odnosu na Alpin A3, 3D, 4D

B, C, D segment u pitanju
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Tu dilemu naj bolje resiti na NAVAK-u. ;) Tj uzmete isti auto sa istim letnjim gumama provozate ga u sred leta i u sred zime i uporedite vremena i sve ce dileme da se razrese.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Aje nek bude da su letnje bolje na plusu i zimi. Uzmimo to kao tačno jer je najmanje bitno za celu priču.

Problem je onaj mraz kog bude ujutru ili uveče, jena sitna kišica ili jača magla koja se za čas posla retvori u poledicu... Svaka priča da su letnje bolje je mlaćenje prazne slame jer su zimske apsolutno bolje u kritičnim situacijama. Naglo kočenje u plusu je daleko od kritične sitacije ako se poredi sa istim takvim kočenjem kad je mraz.
Odgovori