Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Tačno tako, u SRB su 50% IT softveraši koji su prijavljeni na minimalac i iznose pare iz države svaki mesec.Ko jebe ostale gradove, samo BG i NS su bitni,a tamo svi zarađuju velike pare a sirotinja se buni. Država d'uradi nešto!
sent via TT using 640 DS
sent via TT using 640 DS
I dalje smatram da uzimas jako los uzorak. Sve su to ise izuzeci nego pravilo. Kao kada sam diskutovao sa zenom koliko ima ljudi u Srbiji imaju zavrsen neki fakultet. Ona smatra da ima svaki drugi (barem u Beogradu), a realnost je potpuno drugacija http://www.blic.rs/vesti/tema-dana/samo ... mu/phwjs3v.
Mada kao sto Holandjani kazu velika je razlika izmedju bogatsrva i blagostanja, to su dve razlicite kategorije sa nekoliko dodirnih tacaka.
Mada kao sto Holandjani kazu velika je razlika izmedju bogatsrva i blagostanja, to su dve razlicite kategorije sa nekoliko dodirnih tacaka.
Laki loži u fazonu Talisman 

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
U kompaniji univerexport koja ima preko 150 marketa u vojvodini i beogradu i vise hiljada radnika. Plate radnika u marketima su oko 210e.
Moja drugarica. Spremacica na drzavnom faksu ima platu 185e.
Mene sramota takvim ljudima da kazem da imam ratu za auto 160e.
Moja drugarica. Spremacica na drzavnom faksu ima platu 185e.
Mene sramota takvim ljudima da kazem da imam ratu za auto 160e.

Poslednja izmena od Darko u 29 Nov 2016, 14:11, izmenjeno 1 put ukupno.
I koliko je takvih od dva miliona zaposlenih? Ne više od sto hiljada. I sad će oni da nagruvaju prosek preko 1000 evra ako više od milion radi za 200-400... nema šanse.Laki021 napisao:Ne treba da gledate plate po selima ko zna gde, pogledajte plate u BG i NS, to je mnogo reprezentativniji primerak, na kraju krajeva skoro 50% stanovnistva zivi u ova dva grada.
Onda lepo odete u neke velike softwareske firme sa po hiljadu zaposlenih i vidite kolike su plate, proseci po preko 1000e, to je prava slika, nisu to izolovani slucajevi u pitanju su desetine hiljada ljudi. Onda dodate NIS, Deloitte, banke i sl pa shvatite koliko vas lazu sa prosekom od 400e, sve zarad odrzanja mira u zemlji kako se sirotinja ne bi bunila, pa dal vi stvarno verujete da bi ljudi mogliu da zive da je zaista prosek 400e? Gomila IT ljudi je prijavljena na minimalac, niko pojma nema koliko primaju jer se na sve nacine dovijaju da iz inostranstva prebace pare bez placanja poreza, to su ozbiljne cifre od po par stotina hiljada dinara mesecno po coveku koje uticu na prosek, a ne neka prodavacica koja gazdi vrati 3000din... Juce sam gledao neku ponudu jedne firme, dodavanje funkcija u software naplacuju 2500 CHF po danu inzenjera, a komplet development im u Beogradu, pa vi verujte u 400e proseka...
Elem, nemam ni ja nikog u bližoj okolini ko radi za 15k dinara ali čujem šta se priča a i vidim kako ljudi žive i po BG a ne samo po selima.
Poslednja izmena od Floyd u 29 Nov 2016, 14:19, izmenjeno 1 put ukupno.
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Mozda da pocnete raspravljati o najcescoj plati umesto prosecnoj 
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Evo vam primer iz moje bolnice (medicinski tehnicar, privatna ortopedska klinika):Darko napisao:Kakva su radna vremena u zemljama u kojim zivite (mislim na forumase van srbije).
U srbiji je normalno da za losije pozicije radis 6 dana nedeljno, nekad se radi i 7. Mozda nije po zakonu ali tako se radi. Takodje prekovremeno se uglavnom ne placa. Kao i da godisnji odmor dobijes manje od zakonske norme. Dobijes recimo samo 10 dana godisnje.
Na primer meni se ne svidja koncept radnog vremena u italiji. Imaju to neko dvokratno radno vreme sa velikom pauzom za rucak (2-3 sata) pa ispadne da se vracaju kuci jako kasno. Totalno mi deluje neprakticno za porodicni zivot, decu, privatne obaveze..
Radno vreme po ugovoru je 38,5 sati nedeljno. Radi se svaki drugi vikend, s tim sto se posle odradjenog vikenda imaju slobodni dani u toku nedelje. Nocni rad, praznici i nedelje se fakturisu sa koeficijentom 135% i na taj deo zarade se ne placa porez. 33 radna dana godisnjeg odmora (to sa nedeljama i praznicima u toku godine izadje na oko dva meseca nerada). Posebni dodaci na platu idu krajem novembra (fiksni deo), i krajem marta (varijabilni deo). Varijabilni deo je obicno veci od fiksnog, a fiksni je ove godine meni bio 1010€ neto, danas mi stigao obracun. Bas me zanima kako ce da bude u martu

Prekovremenog rada nema. Ako se neko na odeljenju razboli ili ima neki razlog da ne dodje na posao, ostali radnici budu pitani da li hoce/mogu da "uskoce", ali niko ne mora (u tom slucaju se zove Leasing Firma koja nam posalje radnika za taj period. "Uskakanje" se ne placa posebno, osim naravno racunanja zaradjenih sati i malog dodatka na platu (oko 50€) za taj mesec. Te zaradjene sate radnik dobije sledeceg meseca kao slobodne dane.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Naravno da namerno uzimam los uzorak i pisem besmislice, cisto da vam pokazem kako je kad vi terate prosecnu platu na 20 000 dinara, nema nikakve razlike i to je upravo ono sto radite.
Imate zvanicnu statistiku, koja nije savrsena ali je vise nego dovoljno precizna i ima reprezentativan uzorak i sa njom se ne moze manipulisati kako kome padne na pamet. Ali ne, i pored toga vi preferirate da korstite patkometriju, pa moze patkometrija da se primeni i iz druge perspektive.
Imate zvanicnu statistiku, koja nije savrsena ali je vise nego dovoljno precizna i ima reprezentativan uzorak i sa njom se ne moze manipulisati kako kome padne na pamet. Ali ne, i pored toga vi preferirate da korstite patkometriju, pa moze patkometrija da se primeni i iz druge perspektive.
Prosek... jedan prima 5000e a 50 njih po 300. I prosek je 400. Ali njih 50 radi za 300 jbg.
Da ne spominjem Cicu i Bahatovića npr.
Da ne spominjem Cicu i Bahatovića npr.
+1Ivan napisao:Mozda da pocnete raspravljati o najcescoj plati umesto prosecnoj
Nije uopšte bitno koliko ljudi prima najčešću platu (svakako većina u svim državama) nego iznos koji nije dovoljan ni za preživljavanje.
Kad bi više ljudi mogli da priušte život dostojan čoveka, mnoge stvari bi izgledale bolje u zemlji. Kupovna moć bi bila jača, više novca bi se slivalo u budžet, mogućnosti za privatni posao bi se uvećale, ljudi bi više cenili svoju i tuđu imovinu, emigracija bi se smanjila itd.
Kad bi više ljudi mogli da priušte život dostojan čoveka, mnoge stvari bi izgledale bolje u zemlji. Kupovna moć bi bila jača, više novca bi se slivalo u budžet, mogućnosti za privatni posao bi se uvećale, ljudi bi više cenili svoju i tuđu imovinu, emigracija bi se smanjila itd.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Hvala na odgovoru. Zvuci kao bajka. Predobro.kragujevac napisao:Evo vam primer iz moje bolnice (medicinski tehnicar, privatna ortopedska klinika):Darko napisao:Kakva su radna vremena u zemljama u kojim zivite (mislim na forumase van srbije).
U srbiji je normalno da za losije pozicije radis 6 dana nedeljno, nekad se radi i 7. Mozda nije po zakonu ali tako se radi. Takodje prekovremeno se uglavnom ne placa. Kao i da godisnji odmor dobijes manje od zakonske norme. Dobijes recimo samo 10 dana godisnje.
Na primer meni se ne svidja koncept radnog vremena u italiji. Imaju to neko dvokratno radno vreme sa velikom pauzom za rucak (2-3 sata) pa ispadne da se vracaju kuci jako kasno. Totalno mi deluje neprakticno za porodicni zivot, decu, privatne obaveze..
Radno vreme po ugovoru je 38,5 sati nedeljno. Radi se svaki drugi vikend, s tim sto se posle odradjenog vikenda imaju slobodni dani u toku nedelje. Nocni rad, praznici i nedelje se fakturisu sa koeficijentom 135% i na taj deo zarade se ne placa porez. 33 radna dana godisnjeg odmora (to sa nedeljama i praznicima u toku godine izadje na oko dva meseca nerada). Posebni dodaci na platu idu krajem novembra (fiksni deo), i krajem marta (varijabilni deo). Varijabilni deo je obicno veci od fiksnog, a fiksni je ove godine meni bio 1010€ neto, danas mi stigao obracun. Bas me zanima kako ce da bude u martu.
Prekovremenog rada nema. Ako se neko na odeljenju razboli ili ima neki razlog da ne dodje na posao, ostali radnici budu pitani da li hoce/mogu da "uskoce", ali niko ne mora (u tom slucaju se zove Leasing Firma koja nam posalje radnika za taj period. "Uskakanje" se ne placa posebno, osim naravno racunanja zaradjenih sati i malog dodatka na platu (oko 50€) za taj mesec. Te zaradjene sate radnik dobije sledeceg meseca kao slobodne dane.
Kako je kod nekih obicnih radnika u drugim delatnostima?
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Ne znam bas koliko je to "bajka" za Nemacku...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Ko je u ovoj zemlji ziveo od plate? Nas prijatelj koji drzi gomilu apoteka po gradu na najmanju mogucu zaradu prijavi radnike, ostatak im normalno da na ruke. Svi to rade. Koliku ce penziju sutra imati ti ljudi i koliki ce kredit moci da dignu o tome se trenutno ne razmislja jer do toga nije doslo.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Delija napisao:Ne znam bas koliko je to "bajka" za Nemacku...