Kako se vozi u Srbiji?

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Kako se vozi u Srbiji?

Post od Day Walker »

Čkode da ti nije ostao ukljucen stelt mod pa te kamiondzija nije video... ?
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Kako se vozi u Srbiji?

Post od Ivan »

Bas me zanima kakvi bi komentari bili da se ne radi o nasem clanu :mrgreen:

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Sta ti nije jasno kod recenice da ga nije video kada je video e klasu u retrovizoru, jer tada Code nije preticao jos uvek?
Ivane, od mene isti. Nemam dlake na jeziku, ko god da je u pitanju.

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Da najverovatnije je bilo tako, jer se po reakciji vidi da ga je audi iznenadio i potrudio se da što brže završi preticanje, šta se mu broji u PLUS, ali osnovna greška ovde ( da je nedajbože došlo do nesreče ) je premala pažnja kamionđine koji nije dobro pogledao ( neču da tvrdim da je ovo učinio namerno jer verovatno nije ).

Ali svako ima svoje mišljenje ovde, i ne bratim sad ja absolutno codeta, daleko od toga ali svejdno smatram da je VEČU grešku učino kamionđija...

Mislim da je dosta o ovom snimku, smislili smo sve mogučnosti a neki čak ima(mo )ju svoje zakone :pivo:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Ja uopste ne bih iskljucio opciju da je namerno uradio, ali takodje postoji i druga varijanta, gde je samo ispao retardiran, jer nije pogledao u retrovizor kada je trebao.

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Xepoj87 napisao:...video da nema nikoga vise ko pretice, onda pratio pogledom e klasu, i cim je prosla, dao migavac i krenuo u preticanje.
U preticanje se ne kreće pre nego što se pogledom u retrovizor uveriš da je leva traka slobodna. Ne da je bila slobodna pre 5-10-20 sekundi, ne da je bila slobodna malopre: nego da je slobodna u momentu kada nameravaš da promeniš pravac.

Takođe, Codeov "prekršaj" je mogao i da ne postoji da je sačekao još tih 5m pune linije, a onda malo jače stisnuo gas. Ali, kamiondžija bi opet uradio istu stvar, isekao bi ga jer nije ni pogledao pre nego je krenuo da obilazi. Jer je žmigavac dao kad je već krenuo da menja pravac kretanja!

Šta bi bilo da se zaista desio sudar? Codeov prekršaj bi mogao da se kazni jedino u slučaju da je snimljen ili da je policija neposredno ispred početka isprekidane. Sa druge strane, vozač koji na isprekidanoj liniji bočno udari vozilo koje ga obilazi sa leva - kriv je po default-u.

Kao što neko reče(dag?), i onaj u NS-u je napravio prekršaj vozeći 100 na sat - ali je saobraćajku sa 3 fatalna ishoda uzrokovao malićan koji mu je prošao na crveno.

I za kraj, vrati se 2-3 strane nazad pa pogledaj kada sam prvi put ovu situaciju komentarisao ja, a kada si ti. Tvoj prvi post sam i pročitao i iskomentarisao - stoga se mani tako ti dragog etiketiranja foliranje, padobranci itd... Ili ga barem primeni savesno, pa zaduži padobran posle nas - jer si posle nas i ušao u raspravu ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Rekao sam da više u diskusiji neću učestvovati ali moram ipak nešto da kažem:

1. Neko pominje da sam mogao da vidim očiglednu nameru da kamion hoće da pretekne. Nisam baba Vanga.
Ja kad hoću da preteknem, dam žmigavac UNAPRED, ne zbog Zakona već zbog onog IZA pa i onog ISPRED da se može orijentisati. Ako onaj koji je ispred, ipak da žmigavac i krene u preticanje, naravno da ću sačekati, malo ću mu kroz zube pomenuti familiju jer nije fer ali je ok, krenuo sa žmigavcem na vreme. Ako onaj iza takođe da žmigavac i krene pre mene, naravno da ću ga sačekati i njemu malo više pomenuti familiju jer je video da se spremam da pretičem. To u vezi početka preticanja i predskazanja šta će onaj napred hteti u neko dogledno vreme.

2. Kamion je dao žmigavac u momentu skretanja na levu traku, gde je MORAO videti da sam u fazi početka preticanja i NIJE SMEO da krene, makar ima isprekidanu liniju. To što sam ja započeo 5m pre isprekidane linije, nije relevantno za sečenje. Kamion me je sekao kad sam bio na ISPREKIDANOJ liniji.

3. Nek se prvi baci kamenom na mene ko nije krenuo (pogotovo sa jačim autom) odmah iza nekog ko je već krenuo u preticanje da iskoristi i on čist deo puta za preticanje. Kao što Xeroj kaže, verovatno je to prekršaj kad oba automobila pretiču ali tako se vozi svuda u svetu pa i kod nas, da li je po ZOBSu, verovatno nije, nisam čitao taj odeljak. Mada ja nisam ni uspeo da napravim kolonu jer sam tek krenuo i odmah bio sasečen.

4. Moj jedini prekršaj koji mogu da prihvatim i na čemu recimo Xeroj insistira a ja se slažem, je da sam zgazio punu liniju, ne mnogo ali dovoljno verovatno da me pandur iza zaustavi, predpostavljam.
Kad sam krenuo u preticanje, kamion je vozio svojom stranom, i nikakva naznaka mi nije mogla ukazati da će naglo krenuti u preticanje, dakle vozio je bez blinkera. I prihvatam da sam napravio prekršaj krenuvši odmah za mercedesom, iskreno, nisam imao pojma o ovoj odredbi da se to ne sme ali me nepoznavanje Zakona ne oslobađa od odgovornosti, naravno. Mada ja kad sam krenuo, čovek me isekao, nisam ni uspeo da napravim kolonu onih koji pretiču, a i da jesam, to ne daje pravo kamionu da me seče.

Dakle, ja mogu da prihvatim prekršaj gaženja linije 5m (što 99% od nas čini pri preticanju, da iskoristi svaki metar slobodnog puta za bezbedno preticanje) U momentu kad sam povukao u preticanje vozio sam 75 po satu (kad smo sustigli kamion, vozili smo 90) a u 4. brzini mogu da povučem tako da se nađem na zadnjem sedištu ako se ne pridržavam za volan, do 130 izvuče dok trepnem. Dakle nisam bahato "divljao" što neko pomenu. PRE kretanja u preticanje, imao sam upaljen žmigavac barem 5 sekundi, odmah kad sam video da će mercedes da prođe i da ima mesta i za mene, upalio sam žmigavac. To je kamion mogao da vidi.

Uostalom, nisam razumeo da je ovde poenta da li sam ja zgazio liniju. Hteo sam da ukažem kako ljudi ne paze, jednostavno u momentu paljenja žmigavca, okreće volan i prelazi u levu traku. TO JE ONO što sam hteo da naglasim.
Tip bi isto uradio i da sam započeo preticanje na isprekidanoj liniji, dakle 1/3 sekunde kasnije da sam sačekao, još uvek on ne bi krenuo i da sam sačekao isprekidanu. Naravno, ni to ne znam, kao što ne mogu da gatam da li će ili ne da krene u preticanje i da li je završio sa češkanjem jaja i rešio da započne preticanje. A i inače je nepravilno i iznenadno krenuo levu uz istovremeni žmigavac, bio ja u preticanju ili ne, što je takođe prekršaj i to debeo.
Činjenica je da me je sasekao, ma odakle ja počeo preticanje, potpuno irelevantno što se same situacije tiče. Sa Marsa da sam pao i našao se u levoj traci, MORA da pogleda i MORA da me sačeka i ne krene u preticanje.

To sam hteo da naglasim.
Jedino Xerojeve kritike mogu da razumem jer ne zalazi u teoretisanje, već pominje činjenice i ne spori da me je idiot sasekao a što je bila osnovna moja namera da pokažem šta ljudi rade.
To da li sam ja prekršio zakon i zgazio punu - jesam.

Sve u svemu, nemojmo ovde praviti teoretske rasprave i to o nečemu "šta bi bilo da je bilo". Situacija je čista - tip me je sasekao. Tačka.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ja sam pre neki dan isao surcincem 120 i lik iz suprotnog smera krece da pretice auto ispred sebe na par stotina metara od mene. Posto je bio u jugu 45 jedva je stigao da zavrsi preticanje, uleteo je u makaze. Ko je tu kriv?
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

taj sto je preticao naravno :)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

... Ili Dragan koji dere 120 surčinskim putem :kezo:
Širim haos!
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

(1) Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji.
Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Kako se vozi u Srbiji?

Post od dag81 »

Pa ti Dragane sto si vozio 120. Da si vozio 80 ne bi bio na tom mestu kada je on preticao.:mrgreen:
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Dragan seva 120 surčincem a mene zajebavate za 5m pune linije :kuku:
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Mene je jedan majstor obišao na sred raskrsnice sa leve strane, dok sam pokušao da skrenem levo. Presekao sam se u tom trenutku...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

ADrei napisao:
(1) Preticanje ili obilaženje vozač sme da vrši samo ako time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smera kada na putu ima dovoljno prostora za bezbedno izvođenje tih radnji.
Vozač ne sme da vrši preticanje ili obilaženje kada time može ugroziti druge učesnike u saobraćaju.
Kad citiraš zakon, moraš da obratiš pažnju na svaku reč ponaosob.
Lepo piše "normalno kretanje vozila"
Normalno nije 120 na magistrali :)
Boringly average, but also perfect for school run mums
Odgovori