Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Re: Koliko troši?

Post od Dusan »

Ja cuvam papirologiju kompletnu. Ali mi je preterano da cuvam sve racune. Samo bih se jos vise nervirao kada bi video koliko para mi odlazi na gorivo.
Slazem se da treba uredno odrzavati automobili i sto se tice ciscenja i servisa (kao sto i radim). Sprintmonitor je ok, ali ovo je vec preterano, uredno cuvanje racuna i unosenje u excel.
Ne treba mi da robujemo automobilu, vec on nama.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Sh@rance napisao:Brate svaka tebi cast kad imas zivaca da svako sipanje zapisujes i evidentiras. Meni je odlazak na pumpu onako spontan racun bacam u prvu kantu na pumpi resetujem bord i teraj.
Sto se tice servisne knjige i papirologije pa nije to merilo prodaje kola, svaki polovnjak koji se uveze u Srbiju imaju bukvalno svi orginalnu servisnu knjigu i papirologiju koja se zavrsava za 20 do 50 eura.
Nije bas da mi trebaju neki zivci za to. Navikao sam da sipam iskljucivo pun rezervoar, pa dok resetujem bord upisem prethodne cifre u telefon na brzaka. Posle unesem u Spritmonitor kad se setim.
Ovo za servisnu i papire se varas. Uopste nije za porediti servisna iz Italije kojoj nema sanse da proveris autenticnost i servisna sa pecatima ovlascenog servisa ovde. Nekoliko kola sam prodao do sada i uvek je moja pedantnost u odrzavanju auta i belezenju svega bila presudni faktor, a ne cena i slicno.
Inace, glavni razlog za unos svih troskova je sto zelim da vidim koliko mi para odlazi na auto, koliko me kosta predjeni kilometar itd. Kad sve, ali zaista sve vezano za kola saberes na jedno mesto, cifre su da se onesvestis. Tako sam siguran da nikad necu doci u iskusenje da pazarim nesto sto ne mogu da odrzavam, imam sa cime da uporedim. Znate li vi koliko vas zaista kosta auto po kilometru ili recimo mesecno?
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Upravo tako - zapisujem zbog sebe, da bih znao kako da planiram troškove i da znam koliko mi novca ode na auto. Ne pišem toliko zbog neke eventualne prodaje pošto nameravam da ga dugo vozim, tako da kad dođe vreme da se prodaje, ovo će biti sitnice i neće imati mnogo uticaja na cenu. Inače, pišem i zbog toga što tako kontrolišem koliko mi auto troši, da znam što preciznije ukoliko dođe do nekih problema i povećane potrošnje iz bilo kog razloga.

Inače, cifre su stvarno sulude, kad se doda parking, pranje, servis, registracija, osiguranje, gume itd, dolazi se do realnih troškova. Što reče Rakhil, to mi je odličan podsetnik da se ne zanosim automobilima koji bi me oterali na prosjački štap.

Btw, auto mi troši od pola litre do litar više benzina u Srbiji nego napolju, mada se to značajno popravilo od negde februara/marta.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Rakhil napisao:Nije bas da mi trebaju neki zivci za to. Navikao sam da sipam iskljucivo pun rezervoar, pa dok resetujem bord upisem prethodne cifre u telefon na brzaka. Posle unesem u Spritmonitor kad se setim.
Ovo za servisnu i papire se varas. Uopste nije za porediti servisna iz Italije kojoj nema sanse da proveris autenticnost i servisna sa pecatima ovlascenog servisa ovde. Nekoliko kola sam prodao do sada i uvek je moja pedantnost u odrzavanju auta i belezenju svega bila presudni faktor, a ne cena i slicno.
Inace, glavni razlog za unos svih troskova je sto zelim da vidim koliko mi para odlazi na auto, koliko me kosta predjeni kilometar itd. Kad sve, ali zaista sve vezano za kola saberes na jedno mesto, cifre su da se onesvestis. Tako sam siguran da nikad necu doci u iskusenje da pazarim nesto sto ne mogu da odrzavam, imam sa cime da uporedim. Znate li vi koliko vas zaista kosta auto po kilometru ili recimo mesecno?
Znaci ako je auto uvezen iz Italije ne racuna se njihovo odrzavanje i pecati u servisnoj knjizici? Dobro uglavnom znamo da su to falsifikovani papiri, ali realno otkud ja znam da neko nije i ovde falsifikovao papire?
Evo ti primer moje kume. Kupila Citreoen Xaru 2.0HDI 2004 godiste kupila je 2008. auto na oko izgleda stvarno lepo ali kako ona orzava kola to je tuga bozija. O menjanju ulja da i ne govorim. Ko bude uzeo kola od nje taj ce bas naj...ti. Ima francusku servisnu knjizicu tj od svog vozila, mislis da ona ne moze da otkuca u wordu ko ti sto radis da je navodno sve uredno menjala da to sve unese u servisnu knjigu i za 10-20 eura da joj neko lupi pecat na to iz servisa bilo da je ovlascen ili ne ovlascen. Pa a ljudi falsifikuju pasose, novac licnu kartu a ne moze da se falsifikuje servisna knjizica.
Ja pravo da ti kazem jedva cekam tj. jos jedan servis imam u ovlascenom servisu i tu se lomim dal da ga radim ili ne. Hocu da idem da radim servis u bilo kom drugom servisu, da ja kupim delove i da ih ugrade na moje oci, a ne kao u ovlascenom servisu nemas pojma sta su radili na kolima, a uredno sve papreno naplate.
Od mog kolega sa posla je sin dobio otkaz iz Ovlascenog Fiat servisa jer je krao delove musterijama neko ga je navatao, dolije dve litere ulja dve makne sebi pa privatno radi i naplati, kaze mali da je to bilo organizovano da su svi to radili ali je on ispao zrtveno jagnje.
Sto se tice papirologije i ja sam picajzla po tom pitanju sve belezim sta god da uradim na kolima, ali to radim iskljucivo zbog sebe da znam sta sam uradio i kad treba sledece da uradim. Belezim bukvalno sve po datumu i kilometrazi i kad sam stavio lajsne na vrata, kad menjam gume na kolima zimske letnje predjena kilometraza datum i koliko sam ukupno resao sa tim gumama, belezim svaki servis posebno ma sve sto uradim na autu jer to radim iskljucivo zbog sebe, ali to nije merilo da ce mi neko u to poverovati.
Sto se tice goriva cim sam kupio kola prvih 6 meseci sam isto punio do cepa, pa sam se onda zapitao dali treba da vucem toliku kolicinu goriva stalno u kolima. Primam platu uredno svakog 15. u mesecu i 30. i od svake uplate sipam po 3500 din. to mi je dovoljno za klasicne dnevne potrebe.
Merenje sam vrsio par puta od cepa do cepa kad sam kupio kola auto mi je 1.3 multijet i kad se sve sabere i oduzme prosek mi izadje 5l tako da nemam potreba da ga merim bas u decimalu pola litre gore ili dole racun stvarno nikad ne cuvam niti zapisujem koliko sam sipao na koliko km uvek resetujem bord i teraj.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Otišli smo malo u off topic.
Meni je sve evidencija na forumu. Ovde lepo napišem kad nešto uradim, zamenim, šta god i kad mi treba samo otvorim forum i nađem informaciju. Tako sam se pre neki dan začudio kad sam video da mi fali malo više ulja nego što sam mislio, kad ono pogledam kad sam radio mali servis, pre 5000km. Ih, pa nije ni čudo da je stukao toliko ulja.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

@Sh@rance - ispasce kao da se raspravljamo, a u stvari radimo i pricamo isto. Ja sve belezim zbog sebe, a laksu prodaju sam naveo kao pozitivan nusprodukt toga. Da, naravno da je moguce falsifikovati ovde servisnu kao i od preko, samo je lakse proveriti sve navode za auto kupljen nov kod nas nego u Italiji, zato ti kazem da to nije za poredjenje. A svakako gajim istu naklonost ka ovlascenm servisima kao i ti, citaj: nece me videti kad izadjem iz garancije.
Sve u svemu, slazemo se oko sustine :pivo:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Rakhil napisao:Znate li vi koliko vas zaista kosta auto po kilometru ili recimo mesecno?
nazalost znam. Svakog prvog u mesecu mi se povraca kad stavim sve na papir :uf:
Igor_Bg
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2012, 07:18
Garaža: Peugeot 207 1.4e 75 ks LPG

Post od Igor_Bg »

276.4 km - 27.84l TNG-a :)
U pitanju je samo bg sa 50% vremena upaljenom klimom i bez voznje na benzin. Sada je leto i prebaci na plin najkasnije za 30 sekundi.
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

NexT napisao: nazalost znam. Svakog prvog u mesecu mi se povraca kad stavim sve na papir :uf:
Ti se ne javljaj, tebi kola sve to zaradjuju... ;)

Tapatalk Post
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Kad poredim pre dve godine koliko nas je kostao Mercedes i danas, razlika je kao da sad vozim neki S 320 CDI, posto su nam cene i dalje iste :kezo:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Gorivo za auto me izadje oko 200e mesecno,kasko 60e mesecno poslednje godine,odrzavanje oko 250e mesecno i registracija 50e mesecno...
To je za 3 godine od kada sam kupio C klasu.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Šta bre održavaš za 250e mesečno?!
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Covek je verovatno sabrao sve sto je ulozio u auto od kad ga je kupio pa to podelio sa mesecima koliko ga vozi, tako i ja radim. Mnogi bi se iznenadili kad bi izvukli takvu racunicu :)
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Ja to svodim na godišnji trošak, tek tada ti ne bude dobro kad spoznaš :D
milosdoktorabs
Banned
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 13:12

Post od milosdoktorabs »

da li se tu onda racunaju dzidza bidz bez kojih se moze,te tamna stakla,novi zvucnici i ostalo :cool!:
Slika
Alfi pada cena isto koliko brzo ubrzava do sto
Odgovori