Nove ili polovne gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Nove ili polovne gume

Post od dragvorl »

Pozadi novije jer je opterecenje a time i prijanjanje slabije. To je samo jedan razlog.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Zadnje gume su bitne jer nema nagoveštaja da će dupe da ti ode u šetnju. Samo ode i ti si u ozbiljnom problemu. Za razliku od zadnjih prednje kad krenu da popuštaju osetiš, a i možeš da ih obuzdaš volanom i kočnicom. Zadnjim nema pomoći jer bude prekasno.
Sve ovo je najupadljivije po snegu ili mokrom. Po suvom se ređe dešava jer ne vozimo konstantno na ivici prijanjanja, ali što je guma lošija to je granica prijanjanja bliža nekoj normalnoj vožnji.

Jel jasnije?
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Nisam mislio tako, nego kao detetu da mi objasnite :kezo:

Obicno su veci diskovi napred, jace kocnice, znaci bolje kocenje ako su gume novije. Zatim nema podupravljanja toliko, kretanje je bez proklizavanja po mokrom itd...

Pod ovim svim u obizr uzimam neki normalan auto, a ne GTI-ja ili jos nesto jace...

EDIT: Paja - jeste jasnije, ali koliko se vama puta dogodilo da vam se nevoljno zanese zadnji kraj? Meni jednom i to na suvom kad sam ga doterao bas do granice, i dogodilo se to sto pricas - drzi voln i moli se :) A koliko mi se puta dogodilo da i po najmanjoj kisi auto krene da proklizava kad krece ili jos gore kad kocim. Ne kazem da niste u pravu, i stariji ste i nacitaniji, al opet :pardon:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Opasnije je izgubiti kontrolu zadnjeg kraja. Sabira se to bocno ubrzanje sa centrifugalnom silom.

TT
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ja sam za Civic, koji je plaćen 3.500e u roku od 6 meseci kupio dva seta novih guma (zimske i letnje) i platio ih 500e. Zimske su stavljene pre neki dan, ovo im je treća sezona, a letnje su obrnule drugu i čekaju proleće. Godišnje prelazim oko 20.000km, otprilike 60/40 u korist leta i planiram da zimske menjam po isteku 4 sezone, a letnje će verovatno još sledeću da koristim pa da ih menjam. I siguran sam kad ih skinem da će biti dobre još i neko će ih voziti još sezonu ili dve, ali ja uzimam nove i to mi je bitnije od sređivanja ogrebotina, alu felni, muzike i slično. Svaka čast ko ima i za to, ja nemam, a za gume ako treba i pozajmim, ali vozim mirne glave.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Re: Одг: Nove ili polovne gume

Post od dunx81 »

dag81 napisao:.......
Primer 4.
Tigar Winter 1 195/60R15, Astra G. Voznja svaki dan NS-ZR-NS,all season, guma po recima coveka koji vozi (sluzbeni auto) presla 60.000km, sara, 6mm, 5.5mm, da dobro ste sve procitali. Ni ja nisam verovao pa sam pitao drugara sa tog Faksa ciji je auto da li je istina, i on mi potvrdio. Istina guma je deformisana bila, ali sara za nepoverovati i to od Tigra, kome je prosek uglavnom oko 25-30k km, jer se pojede sa strana 90% vidjenih, a ova je bila ravnomerno potrosena.....
Potpisujem sve.
Isti slucaj,isti auto,ista relacija,ista guma....cak i ista boja auta samo ta nije qravan :)

sent using Tapatalk
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Guma je jedini kontakt sa podlogom, i uvek kupujem nove i sto bolje mogu da priustim.

Gume, trap i kocnice su uvek u top stanju
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

trojanac napisao:Svaka čast ko ima i za to, ja nemam, a za gume ako treba i pozajmim, ali vozim mirne glave.
Slažem se sa ovim.

Sent using Tapatalk
Širim haos!
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

kad smo kod polovnih guma...

bio skoro sa drugom koji je trazio neke felne kod jednog od poznatijih vulkanizera u beogradu( da ne reklamiram sad)... uglavnom dosao lik trazi zimske gume 205/55/16. Preporucuju mu Pirelli koji je tek stigao iz Svajcarsku :mrgreen: kao nove, kaze mu kako je ubedljivo najbolja u klasi i da kosta oko 25.000din/kom nova, za razlliku od Michelina, Dunlopa koja je oko 15-16k (da, da prica se o 16 zoll zimskim gumama), jer je Pireli neki dobar brzinski indeks... ako uzme 4 komada napravice mu cenu po 70eura!!!
e da, gume su iz 2008god, doduse stvarno imaju oko 6mm...

Lik je naravno kupio, takva ponuda se ne odbija :srbin:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Na drzavi je da zabrani uvoz polovnih guma, strasno je sta sve moze da se uveze u Srbiju...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Pa valjda je odavno zabranjeno?

TT
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Xepoj87 napisao:Dag,zakljucak je da si ti bio najveci protivnik polovnih guma,a sada caletu stavljas polovne Michelinke ;)

Sto se guma tice,slazem se,pozadi uvek bolje,pogotovo sto prednja vuca ima lagan zadnji deo,pa lakse bezi bulja...

Sent from my HTC One using Tapatalk
Sto da ih ne stavim kada su tada bile stare 6-7meseci, sara dobra, ja licno skinuo sa auta i menjale su se iskljucivo zbog 16'' letnjih.
A da si bolje zapamtio, nisam protivnik polovnih nego sam uvek govorio da je 90% polovnih krs a 10% da valja, samo treba znati izbirati.
Danas sam npr. odradio zamenu za Semperit Master grip 185/60R14 gume presle 3000km, nisu jos pocele da se lizu, ali bikvalno nisu ni 1/2mm izgubile jer se vide jos bobice od kalupa,stare godinu dana. Tob ih stavio na keca, ali nemam na koji auto pa moram da ih prodam. Nove su bile 25.000din imam i garanciju, ja ih dajem za 160e. Usteda 70-80e, pa sto da ne, A skinute iz glupog razloga po meni i stavljene uze Winter1 165/70R14.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Treba zabraniti sistemski uvoz polovnjača, a po oglasima će ih uvek biti. Nije to uporedivo sa polovnim kolima.

Što niko ne stavlja polovan filter za gorivo, ulje ili polovne delove za veliki servis? Neke stvari na polovnom automobilu ipak treba da se kupe nove.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ko ne moze da obezbedi 4 nove gume, ispravne kocnice i ostale vitalne sisteme stvarno ne treba bilo kakav auto da uzima. Rizikuju se tudji zivoti i svoj zarad prividnog konfora. A ovo za uvoz polovnih guma je suvisno komentarisati, ali sta ocekivati od drzave gde se ni hrana ne kontrolise.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja kupio nove Michelinke, pa mi tresu i kocnice i gume? Sta cemo mi? ;)

Sent from my ZTE-SKATE
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Odgovori