Ljubitelji satova?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Ljubitelji satova?

Post od Laki021 »

starac vujadin napisao:
nikaragva napisao:
starac vujadin napisao:Breitling je među satovima kao i Audi među kolima. Često se i poklapaju vlasnici jednog i drugog.
A mercedes? BMW?
Pa, i oni naravno. Uglavnom za Breitling je karakteristicno da su dobri satovi, ali da su im vlasnici cesto bezveze likovi koji ih kupuju jer ne znaju sem Breitlinga i Omege ni za sta drugo.

Meni je ipak Rolex prva asocijacija za tako nesto :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:plusone:
I to zlatan, a zlatni satovi su meni licno kicerica. Mada, stoji to da za Breitling mnogi znaju, pa ga po defaultu kupuju bilo kao kopija ili original. Kada sam bio u USA bas sam probao jedan od ovih filigrantskih Breitlinga i u sustini sam ocekivao malo masivniju pojavu uzivo, tj. sat mi je izgledao malo sitan. Zasto su kozne zadebljane narukvice :doubleup: .
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Laki021 napisao:Meni je ipak Rolex prva asocijacija za tako nesto :)
dragvorl napisao::plusone:
I to zlatan, a zlatni satovi su meni licno kicerica.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Lično ne bih Omegu svrstavao u ovu kategoriju.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Rolex ima nekoliko legendarnih modela, ali pretpostavljam da mislite na zlatni Oyster Perpetual. Taj sat je kao Rolls - večna klasika i nije kič. Naravno, i njega nose svakakvi likovi, ali ipak manje skorojevića, gangstera i raznoraznih pametnjakovića nego dosta modela Breitlinga...jer nije više toliko u modi.

Rolex spada u prvu ligu proizvođača, njih desetak, dok je Breitling ipak iza njih po cenjenosti.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Slažem se da je Rolex prva liga zajedno sa IWC, Patek Philippe i ostalima, kao i da je Breitling kao uostalom i Omega, i mnogi drugi ispod njih, ali zlatni Rolex je postao opšte mesto neukusa i kiča.
Nisu oni krivi što su imali dobar proizvod koji je volela razno-razna svetska i domaća bagra.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Patek je druga klasa, pa i IWC.
Poslednja izmena od Scuderia u 22 Jan 2013, 16:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Ovaj sat je kupio kolega pre par dana, cuveni Omega MoonWatch:

Slika

http://www.omegawatches.com/spirit/hall ... -moonwatch

Licno meni se ne svidja uopste :)
Da krenemo od toga sto se navija, pa mu usput kasni svaki dan po 10 sekundi, a ako ga ne nosi 40...
Zatim sam sat mi ne izgleda impresivno, nije ni masivan, ni tezak, opste nije upecatljiv.

Kako bi izdrzao vakuum i nagle temperaturne promene (jer ipak je to sat sposoban da radi u svemiru) on nema staklo, vec neku specijalnu NASA plastiku... Zbog ovoga se ne sija kao drugi satovi tog ranga, laksi je, a vala se i uzasno lako grebe. Problem grebanja je resen tako sto se "staklo" tj plastika lako menjaju i nije skupo. Oko 25 dolara kosta ta plastika i jako se lako skida i stavlja, cak bez alata mislim (mada nisam siguran).

Sve u svemu za te pare ja bih nesto mnogo drugacije uzeo :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Scuderia napisao:Patek je druga klasa.

???

EDIT by mod: Slanje više uzastopnih poruka nije dozvoljeno. Postoji dugme Slika ako je nešto izostavljeno u prvobitnoj poruci (izmena je moguća 30 minuta od prvobitnog slanja poruke). Slanjem više odgovora zaredom tema se razvodnjava i smanjuje se preglednost. Za ostala pravila ponašanja pogledati PRAVILNIK Garaža foruma!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Patek je prvo prva klasa.

Ova Omega ima svoju priču.
Cela posada Apola je imala na rukama Omega Speedmaster satove kad je izlazila da se šeta po mesecu (ako su se šetali :mrgreen: ). Tada je utvrđeno da sat radi i u tim uslovima pa je sat postao zvanični sat NASA misija.
Ovaj konkretno je neki jubilarni modlel.
Meni se sviđa.
E sad to što je mehanički, a ne kvarcni je stvar izbora.
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Scuderia napisao:Patek je druga klasa, pa i IWC.

E 'leba ti???
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Laki021 napisao:
Scuderia napisao:Patek je druga klasa.
???
Iskreno nesto mi to za prvu i drugu klasu na osnovu klijentele ne pije vodu, jos ako se zna da veliki broj proizvodjaca i ne pravi svoje mehanizme nego kupuju. Sad, sta je danas u modi kod sabana i skorojevica, ako je to nacin razvrstavanja onda je to nestalna kategorija, danas je u modi jedno, sutra nesto drugo...Vrlo slicno kao i kod vozila, sabani voze MB, BMW i Audi, a pravi likovi Jag-a ili tako nesto, ne znam sto bi ovi prvi spadali u drugu kategoriju. Moje skromno misljenje.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Pa kao i u svakoj drugoj stvari - ima satova koje nosi ljudi sa stilom, a ima ih koji su moderni među skorojevićima i ljudima bez ukusa. Naravno, sve se to menja.

Podele među satovima su svakakve, ali se otprilike zna šta je prva liga, a šta je druga bez obzira što poneki model iz druge i treće lige može da bude i skuplji od nekog prvoligaša. Takođe, ima satova iz prve lige koji nisu neki znak ukusa kao što su Franck Muller satovi...
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Podala na "klase" nije prema klijenteli koja nosi proizvode.
Postoje dosta jasni kriterijumi u časovničarskoj industriji.
Ukratko se svode na to ko pravi sam mehanizme, ko je i kada izumeo neko novo tehničko rešenje i napravio neku komplikaciju, koliko ko postoji...
Začudio bi se ko sve od zvučnih imena nema svoj mehanizam već koristi tuđe ili ga nije imao do skoro.

Inače ako pričamo o vrednim i ozbiljnim satovima onda pričamo o mehaničkim, a ne kvarcnim. Kvarcna Omega od npr 1500€ nije ništa bolja od kvarcnog Q&Q sa pijace od 1000 dinara.
Scuderia
Reactions:

Post od Scuderia »

Nisam mislio druga, kao druga :kezo: Nego da nije u istoj klasi sa rolexom. Ovako nekako, patek-prva, rolex-druga. Mada zavisi sve to od modela. Generalno nemaju ni slicnu pricu, cene, klijentelu...
Odgovori