Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
U Beogradu uglavnom nekoliko meseci. Nekad bude skoro godinu dana.
- codemaker
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
- Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)
Uff, iščitah svih 14 strana ove teme i ne nađoh odgovor na moje pitanje, zapravo dva.
Pročitao i ZOBS koji je postavljen ovde i opet nema ništa o onome što me zanima:
1. Nigde se ne pominje da je konstantna vožnja levom trakom zabranjena. Ona služi za preticanje je kolokvijalna izjava ali se nigde precizno ne naglčašava da se NE SME KONSTANTNO voziti levom trakom na autoputu.
2. Nigde eksplicitno ne piše da putnici i na ZADNJIM sedištima moraju vezivati.
3. Da li je autoput kroz Beograd AUTOPUT ili je ULICA sa dve trake (U smislu vožnje levom trakom itd)?
Pročitao i ZOBS koji je postavljen ovde i opet nema ništa o onome što me zanima:
1. Nigde se ne pominje da je konstantna vožnja levom trakom zabranjena. Ona služi za preticanje je kolokvijalna izjava ali se nigde precizno ne naglčašava da se NE SME KONSTANTNO voziti levom trakom na autoputu.
2. Nigde eksplicitno ne piše da putnici i na ZADNJIM sedištima moraju vezivati.
3. Da li je autoput kroz Beograd AUTOPUT ili je ULICA sa dve trake (U smislu vožnje levom trakom itd)?
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Član 30.
Vozač i putnici u motornom vozilu u kome su ugrađeni, odnosno postoje
mesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, dužni su da u saobraćaju na putu koriste
sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila.
Mislim da je prilicno izdefinisano.
Vozač i putnici u motornom vozilu u kome su ugrađeni, odnosno postoje
mesta za ugradnju sigurnosnih pojaseva, dužni su da u saobraćaju na putu koriste
sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila.
Mislim da je prilicno izdefinisano.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
A autoput kroz Beograd je upravo to - autoput s tim da je ogranicenje od Bubanj Potoka do Surcina 80 km/h. To ces videti tako sto pri svakom ukljucenju imas znak koji oznacava autoput(valjda je to opstepoznati znak i ne moram ga postavljati), isto i pri iskljucenju imas isti taj znak samo precrtan sto znaci prestanak autoputa.
Sad ne mogu da trazim ali valjda ce se javiti neko i napisati koji tacno clan definise da je voznja levom trakom zabranjena tako da imas sva tri odgovora
Sad ne mogu da trazim ali valjda ce se javiti neko i napisati koji tacno clan definise da je voznja levom trakom zabranjena tako da imas sva tri odgovora

Pravilo je da se stalno vozi desnom stranom, osim na ulicama sa više traka.
E sad, taj deo kroz BG je autoput, i na B92 je bio članak koji objašnjava da ne sme levom ni kroz grad. Ali u ZOBS-u piše da se na putu u gradu sa više traka može voziti i levom. Ne znam šta je pravno dosledno.
E sad, taj deo kroz BG je autoput, i na B92 je bio članak koji objašnjava da ne sme levom ni kroz grad. Ali u ZOBS-u piše da se na putu u gradu sa više traka može voziti i levom. Ne znam šta je pravno dosledno.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Da, ali ne pise na svakom ukljucenju 80, a moralo bi...ftj napisao:A autoput kroz Beograd je upravo to - autoput s tim da je ogranicenje od Bubanj Potoka do Surcina 80 km/h. To ces videti tako sto pri svakom ukljucenju imas znak koji oznacava autoput(valjda je to opstepoznati znak i ne moram ga postavljati), isto i pri iskljucenju imas isti taj znak samo precrtan sto znaci prestanak autoputa.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
- codemaker
A kako stoje stvari u vezi vožnje autoputem (ne mislim na Beograd) levom stranom?
Nigde nisam našao explicitno navedeno da vožnja autoputem levom strano jeste kažnjiva.
Pominje se sve i svašta ali u zakonu nigde ne kaže da na primer "onaj koji vozi levom trakom autoputa duže nego što je potrebno za preticanje, čini prekršaj"
Ja jako često vozim kod nas levom trakom, iz prostog razloga jer je podloga daleko bolja nego na desnoj traci u većini kilometara. Ako me neko i zaustavi, imam nameru da se raspravljam i pitam eventualnog plavca, da li bi on svojim autom vozio po oranici od autoputa u desnoj traci. Znam da mi to ništa neće pomoći ali ću onda da mu pod nos poturim ZOBS i neka mi nađe član po kom sam načino prekršaj.
Isto važi i za Makedoniju. U desnoj traci ti razvaljuje trap. Samo tamo ne mogu da isučem ZOBS
Nigde nisam našao explicitno navedeno da vožnja autoputem levom strano jeste kažnjiva.
Pominje se sve i svašta ali u zakonu nigde ne kaže da na primer "onaj koji vozi levom trakom autoputa duže nego što je potrebno za preticanje, čini prekršaj"
Ja jako često vozim kod nas levom trakom, iz prostog razloga jer je podloga daleko bolja nego na desnoj traci u većini kilometara. Ako me neko i zaustavi, imam nameru da se raspravljam i pitam eventualnog plavca, da li bi on svojim autom vozio po oranici od autoputa u desnoj traci. Znam da mi to ništa neće pomoći ali ću onda da mu pod nos poturim ZOBS i neka mi nađe član po kom sam načino prekršaj.
Isto važi i za Makedoniju. U desnoj traci ti razvaljuje trap. Samo tamo ne mogu da isučem ZOBS

Nisam ponosan na to, ali da vozim kroz one kolotrage u desnoj i pritom na svakih pola minuta idem u levu, pa nazad u desnu, pa opet preticanje nekog i ajd u levu, pa onda opet u desnu...

Za Makedoniju mi se cini da sam video kako je zabranjeno voziti levom. Imaju znakove da je leva samo za preticanje, a cim imaju saobracajni znak postavljen, pretpostavljam da i zakon to definise nekako.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
+1codemaker napisao: Ja jako često vozim kod nas levom trakom, iz prostog razloga jer je podloga daleko bolja nego na desnoj traci u većini kilometara. Ako me neko i zaustavi, imam nameru da se raspravljam i pitam eventualnog plavca, da li bi on svojim autom vozio po oranici od autoputa u desnoj traci. Znam da mi to ništa neće pomoći ali ću onda da mu pod nos poturim ZOBS i neka mi nađe član po kom sam načino prekršaj.
Pogotovo kad se vozi 140-150, nema mnogo kola koja ce te obilaziti... Redovno pratim retrovizore, niko mi ne blica, ne usporavam nikoga... Ali vozim levom trakom... Kad je put ok u obe trake, vratim se u desnu.
Posebno je kritican Bg-Zg u smeru prema Bg, auto skakuce kao ivicnjake da preskaces..
A, danas u Bg, ukljucujem se kod SC na autoput, u obe trake neka guzva, nista mi nije bilo jasno. Vidim samo da se u levoj traci nesto pusi, tj brdo crnog dima... Lik je vozio je*eni Tamic je*enom levom trakom i to citavih 70 na sat. Ljudi ga obilazili kroz desnu traku, al jednog trenutka se upari sa nekim kamioncicem i oni zatvore obe trake i naprave kolonu...

Streljao bih za takve stvari...
Od SM do Nisa i nazad vozio sve u levoj traci jer je desna ocajna. U desnoj se sklonio samo dva puta jer sam se utripovao da su iza presretaci...
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
NexT napisao:+1codemaker napisao: Ja jako često vozim kod nas levom trakom, iz prostog razloga jer je podloga daleko bolja nego na desnoj traci u većini kilometara. Ako me neko i zaustavi, imam nameru da se raspravljam i pitam eventualnog plavca, da li bi on svojim autom vozio po oranici od autoputa u desnoj traci. Znam da mi to ništa neće pomoći ali ću onda da mu pod nos poturim ZOBS i neka mi nađe član po kom sam načino prekršaj.
Pogotovo kad se vozi 140-150, nema mnogo kola koja ce te obilaziti... Redovno pratim retrovizore, niko mi ne blica, ne usporavam nikoga... Ali vozim levom trakom... Kad je put ok u obe trake, vratim se u desnu.

Uopšte nemoj da se sekiraš oko toga dal je kažnjivo ili ne, kažnjivo je i te kako, ima član po kom je kažnjivo i to je presretačima slovo B, slovo A je naravno prekoračenje, s tim što te za to iko neće dirati ukoliko se sklanjašcodemaker napisao:Ja jako često vozim kod nas levom trakom, iz prostog razloga jer je podloga daleko bolja nego na desnoj traci u većini kilometara. Ako me neko i zaustavi, imam nameru da se raspravljam i pitam eventualnog plavca, da li bi on svojim autom vozio po oranici od autoputa u desnoj traci. Znam da mi to ništa neće pomoći ali ću onda da mu pod nos poturim ZOBS i neka mi nađe član po kom sam načino prekršaj.
- codemaker
To i jeste moje pitanje - gde piše i da li piše da je kažnjivo, koji član to definiše?
Pročitah ceo ZOBS i nigde ne nađoh.
Gde si ti to video pa si tako siguran, želim i ja da se uverim?
Pročitah ceo ZOBS i nigde ne nađoh.
Gde si ti to video pa si tako siguran, želim i ja da se uverim?
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Uvek je bilo nedozvoljeno, leva traka je isključivo za preticanje, tako su te učili u autoškoli, tako je u zakonu.
E sad, nigde ne piše da ima kolotraga ili drugih oštećenja u desnoj
E sad, nigde ne piše da ima kolotraga ili drugih oštećenja u desnoj

Boringly average, but also perfect for school run mums
Video sam, tj. pokazao mi je drugar koji drži auto školu, to je bilo i u starom zakonu i to nije menjano, a i pitao sam kad su me zaustavili i rekoše mi i koji je član al nije mi palo na pamet da pamtim. Ima recimo fora, po novom zakonu pri izlasku iz kružnog toka ne važi pravilo da prvenstvo ima onaj koji izlazi nego pravilo desne strane desne strane