Ne treba preterivati, i CG je sasvim o.k. destinacija, pogotovo ako ste kratki sa lovom a želite ipak da vidite more. Da kojim slučajem ne skrpim dovoljno para za Grčku otišao bih opet tamo, što da ne. Naravno da je u Grčkoj mnogo bolje, ali nije ni u CG uopšte toliko loše koliko se priča.
Priroda je zaista bila blagonaklona prema CG. Čak i u Šušnju je more prelepo, talasi su fenomenalni, postoji i taj šumarak koji je baš zgodan zbog hlada. Ulcinjska plaža je doživljaj za sebe, a Kraljičina plaža, sa kristalno čistim morem, pravo otkrovenje. Jahta Margo, koja iz Bara preko Šušnja i Sutomora vozi za Kraljičinu plažu je odlična, a cena sasvim normalna. Cene smeštaja i hrane i pića po restoranima su približno kao i na Zlatiboru.
Međutim: ugovoriš privatan smeštaj, sve sa slikama i opisom koje si video preko interneta (terasa sa pogledom na more, parking, klima, opremljena kuhinja, TV, internet, 300 m od mora). Kad tamo, prvo shvatiš da je crnogorski etalon za metar bar dva puta duži od standardnog. Parking je ledina ispred kuće, pod nagibom 50%, neasvaltiran, razrovan, a sa komšilukom moraš biti u stalnom kontaktu da bi se napravio redosled izlazaka, jer će ti, u protivnom, auto ostati zagrađen onda kad ti je najpotrebniji. Kuća, naravno, nedovršena. Apartmani su, po pravilu, uživo znatno manji nego na fotografijama (kako li samo uspevaju), a tek uživo primetiš i: prljavštinu, pokidanu posteljinu, tuš koji lije na sve strane sem tamo gde treba, a tuš kabina ne dihtuje, pa je kupatilo posle svakog tuširanja poplavljeno... Da bi kuhinja bila opremljena, moraš nekoliko puta da cimaš gazdu ne bi li dobio potreban broj tanjira (svi raspar i olupani). Nož je, naravno, samo jedan (valjda samo za ženu, jer će ona svakako spremati obroke za sve), šerpa razbijena, umesto supene kašike kašika za vađenje sladoleda... Da ne spominjem "jastuk" sa punjenjem od starih čarapa. Klima radi k'o krupara, TV hvata dva kanala, a od interneta ni "i"... Terasica jedva da se tako može nazvati, površine 0.5m2, sa pogledom na zid i šut... Kante za smeće, naravno - nema, a najbliži kontejner je uz plažu, dakle na nekih 600m udaljenosti... A gazda opušten, čak bih rekla da je bio krajnje iznenađen što nam se smeštaj ne dopada. Naravno, naplatio nam je odmah, valjda se plašeći da ne potražimo nešto "bolje". Smeće i šut svugde uz put, ulice neuređene, smrad od smeća i kanalizacije na sve strane, svaki prodavac gleda da te zezne... Moj utisak je da bi oni bili najsrećniji da dođemo do granice, damo im pare i vratimo se kući.
Sve u svemu, letovala sam do sada u Tivtu, Krašićima, Petrovcu i u Šušnju, proputovala celo crnogorsko primorje. Priroda je zaista fantastična, more izuzetno, ali smeštaj nikada nije bio bog zna kakav, nezavisno od toga koliko smo ga platili. Čim se čovek malo udalji od plaže (a neretko i na njoj) - totalna divljina, zapuštenost, haos... Ako baš čvrsto ne odlučiš da ćeš se zabaviti, stres koji ovakvo letovanje donosi može potpuno pokvariti odmor.
Smestaj u CG treba striktno izbegavati traziti preko neta, jer je uvek tako -na slikama sve super, dodjes tamo, kad ono medjutim... Zato, ili traziti na licu mesta, ili ici na neciju preporuku. Imali su uvek uslova da naprave kvalitetan turizam, ali kada lova udari u glavu Oko Rusa se lome i duvaju im svima u dupe bukvalno, a na kraju svake sezone kazu da su najvise turista i najvise zarade imali od ljudi iz Srbije
Secam se kada je ortak u Herceg Novom prespavao u nekoj vrsti zemunice
Ujutro se vec snasao, ali ono...
Ima u CG dobrih smestaja, ali ima i katastrofe. Infrastruktura je posebna prica. Kako ja kazem, sreca da mi nemamo more, jer je pitanje kako bi to izgledalo. Verujem da bi bilo bolje nego u CG, ali je pitanje koliko...
Dobra stvar u CG je da je sve relativno blizu, te da treba potraziti dobar smestaj (kome je to bitno), gde god se nalazio, a na plaze ce se lako stici. Ja sam u CG, u poslednje vreme, isao u maju ili septembru (ne zbog kupanja i sl), a u junu/julu samo poslom. U Budvi je sodoma i gomora, a kolege su pokupile neki osip (sta god) za 5min na Slovenskoj plazi. Na Lucicama je vec druga prica bila.
Ovo u maju/septembru su bili jednonedeljni odmori, u privatnoj kuci u Baru, gde mi je kao kod kuce (cak i Maxi iza coska ), samo sto se sa terase vidi more. Promena klime, setnja uz more, nema guzve... Bar je iznenadjujuce lep grad, u odnosu na ono sto sam ocekivao (zeleznica, luka...). Uvek iskoritim da se provozam po CG i slazem se da je priroda bila izdasna, a i primorje je profitiralo time sto je na pomorskim mapama bilo vrlo zastupljeno, pa se mesaju razne arhitekture, cudesa... Ipak, to treba iskoristiti pametno, a u CG je pametno sve sto se naplati zestoko... U jednoj turi Bar-Igalo, stali smo u svakom gradu i malo skitali. Nema mesta gde neko za nesto nije trazio 2 ili 3€.
Priroda jeste bila blagonaklona što se tiče prirodnih lepota ali što se tiče uslova za život ja ne mogu da zamislim teže prirodno okruženje od CG. Osim relativno male obale i Podgorice koja je u dolini, sva ostala mesta su bukvalno izgrađena na stenama i prosto je neverovatno da i ova današnja infrastruktura funkcioniše toliko dobro. Kad živiš u Pg, ako misliš da odeš negde kolima bukvalno ideš u misiju da bi prešao relativno malu kilometražu.
Inače i ja svake godine kažem nikad više u CG al iz raznih razloga skoro svake godine odem.
Dovoljno puta smo bili u CG da bi nas neko presao. Ipak nam ne pada na pamet da tamo pare ostavljamo. A sa detetom stvarno ne znam gde bi isli u CG. Tamo nema na jednom mestu dobar smestaj i dobro more. Kljucno je ovo drugo jer vidim da se neki odusevljavaju. No, svako ima svoje kriterijume.
Cg je dobra samo ako imas rodbinu i to sa zenine strane
Srecom pa vise volim planinski deo nego primorski, imam mogucnost i na more da odemo kod zenine rodbine cak nas i zovu da dodjemo ali ove godine nas nece videti njihovo more Kada i odem tri dana njihovog mora mi je sasvim dosta, taman dovoljmo da se opet vratim pentranju po planinama voznjom MTB
Letujem u CG 25 godina, mesto Dobre Vode pored Bara.
Nema mesta u kome nisam bio. Ima jako lepih plaza, malih i velikih, ima mesta za izlaske.
Nikad nisam imao te stomacne tegobe [imunizovao se ]
Jedino sto u CG ne volim je sto su vecina "operisani od turizma i ugostiteljstva".
BAJKER napisao:Cg je dobra samo ako imas rodbinu i to sa zenine strane
samo ako je rodbina nenaoružana.
A šta misliš, da se on milom oženio odande?
paja napisao:
BAJKER napisao: Kada i odem tri dana njihovog mora mi je sasvim dosta
Da dobiješ neku crevnu infekciju.
Ako prenebregnem sve ostale stvari koje bi mogle da me iritiraju dole, ne mogu da pređem preko toga da neko ko hoće da razvija turizam nije u stanju da napravi ljudski vodovod, kanalizaciju i preradu otpadnih voda. Hvala, ali ne hvala.
Ukoliko Albanija odigra iole pametno, a sve su indikacije da hoce, pitanje je sta ce biti sa CG turizmom za 10 ili 20 godina. Trenutno zive na onome sto im je majka priroda, uz Rusiju, dala. Niko (cast mogucim izuzecima) ne razmislja sta ce biti sutra, dok je "brace" Srba i trenutne zanimljivosti (u nekom smislu) strancima.
paja napisao:
samo ako je rodbina nenaoružana.
Da dobiješ neku crevnu infekciju.
Cuj nenaoruzana, jos drze pradjedove livore iz vremena Crnogorsko -Turskijeh ratova samo im je dzebana potrosena
Jos do sada se nismo zarazivali, hvala onom gore
Brat se sad vratio iz cg,na grani mu pretresali auto uzduz i popreko otvarali kofere,nesesere,prljav ves,gledali da li neceg ima u gumi rezervnog tocka. Kontam da im je nesto bilo sumnjivo jer je auto za 3 meseca 3 puta prelazio granicu. Moji isli maja i jula i on sada...
I ja sam isao 3x pa me nikada nisu gledali. Zavisi od carinika do carinika odnosno policije, 2x mi nisu ni dokumenta trazili na CG granici samo su odmahnuli rukom da prodjem dok kod nasih uvek sam morao dokumenta da im dajem.