Zadnje kočnice su rađene pre oko godinu dana. Zamenjeni su paknovi, ali sam ja bio i za zamenu cilindara, na preporuku majstora samo su razrađeni. Izgleda da je ipak i to trebalo zameniti.
Rođak je nedavno radio servis prednjih kočnica i evo kako izgleda jedan od paknova
A170T napisao: 23 Avg 2021, 18:25
Zadnje kočnice su rađene pre oko godinu dana. Zamenjeni su paknovi, ali sam ja bio i za zamenu cilindara, na preporuku majstora samo su razrađeni. Izgleda da je ipak i to trebalo zameniti. Rođak je nedavno radio servis prednjih kočnica i evo kako izgleda jedan od paknova
Kočione pločice su primarni naziv za "ono" što koči na prednjim točkovima, sekundarni može biti paknovi. Za zadnje točkove primarni je verovatno paknovi, a sekundarni gurtne, recimo moj mehaničar koristi taj izraz. Neko koristi i izraz kočione obloge... Bitno je da se razumemo
ma nije isto, nema tu primarni i sekundarni nazivi, kad odes u radnju i kazes dajte mi pakne misleci na plocice dobices pakne a ne plocice, majstori takodje razdvajaju ta dva pojma.
Gurtne nisam cuo ne pamtim, to se uglavnom koristilo kod teretnog programa i to su obloge za pakne koje se nituju ili lepe na metal a inace taj termin je sirok posto moze da znaci i raznorazne trake, poput onih za roletne ili spaner trake za vezivanje tereta itd.
A170T napisao:Vraćam se juče sa puta i primetim da poprilično pište kočnice. Pretpostavljao sam da se neka prašina ili pesak uvukao u diskove i rešim da to izduvam kompresorom. Izađem napolje i osetim neki smrad u predelu zadnjih točkova, iz zadnjeg levog točka izbija toplota, dodirnem felnu i usijala se. Podignem auto dizalicom i točak se jedva okreće, paknovi se nisu vratili kako treba. Šta je uzročnik toga? Verovatno zablokirali kočioni cilindar u dobošu?
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Bio sam malopre do mehaničara. Prvo mi je pričao o petom cilindru i nekim njegovim funkcijama, uglavnom ništa to nisam ukapirao. Seli da se provozamo i u vožnji je ustanovio da je u pitanju lager/ležaj po zvuku, i po smradu upaljene tovatne masti kad smo se vratili. Rešiće mi to sutradan, pretpostavljam da nije neki veliki posao u pitanju?