ljubitelj napisao:Pricamo o kocenju pogonskih tockova, prednji ili zadnji pogon ?
4x4, ne mislim da je problem to sto pominjes.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk 2
ljubitelj napisao:Pricamo o kocenju pogonskih tockova, prednji ili zadnji pogon ?
Nema kvacila, jel? Nije bilo pre, a od pre 20-ak godina su poceli redom da ubacuju. Nikada automatik ne bi dostigao ovakvu efikasnost kao danas da nema kvacila u konverteru koje sprecava klizanje u nekim situacijama.ljubitelj napisao:Pricamo o kocenju pogonskih tockova, prednji ili zadnji pogon ?
Nema kvacila u konverteru, u D modu nema kocenja motorom, u manuelnom 1. i 2. ima kocenje motorom. Takav je moj a i na dosta drugih sam primetio isto ponasanje.Kocenja motorom na automatiku ima, nebitno u kom je modu, ali je bitno da je kvacilo u konverteru spojeno, tj. da je izmedju motora i menjaca kruta veza.
Evo i kako izgleda jedna od izvedbi kvacila u koverteru.ftj napisao: Ne znam kako je na starijim automaticima, najstariji što sam vozio je 2000. golf i čini mi se na svim brzinama preko 40 km/h kada pustiš gas obrtaji nisu padali blizu lera.
dragvorl napisao:Nema kvacila, jel?ljubitelj napisao: Kocenja motorom na automatiku ima, nebitno u kom je modu, ali je bitno da je kvacilo u konverteru spojeno, tj. da je izmedju motora i menjaca kruta veza.
Nema kvacila u konverteru, u D modu nema kocenja motorom, u manuelnom 1. i 2. ima kocenje motorom. Takav je moj a i na dosta drugih sam primetio isto ponasanje.
Pa o tome je i bila prica, svaki automatik koji sam probao radi upravo tako u D rezimu rada, i nema kocenja motorom vec je u freilaf kotrljanju a auto se koci pedalom kocnice. U drugim rezimima rada i brzinama kretanja ima i drugacije programirano ponasanje.jako brzo prebaci u drugu (bukvalno samo se pokrene sa prvom) a u drugoj kad pustis gas na tako maloj brzini nema kocenja motorom.
Koče motorom i stariji automatici, kod kojih nema kvačila u konvertoru. Hidrodinamički prenos u konvertoru (dva propelera koja se vrte u ulju jedan pored drugog, bez mehaničkog kontakta), jednako prenosi snagu motor-točkovi, kao i točkovi-motor. Može se čak napraviti da i sam menjač ima dodatno kočenje, tako što se pojačava vrtloženje ulja. Na taj način rade retarderi u autobusima/kamionima sa automatskim menjačima.dragvorl napisao:Kocenja motorom na automatiku ima, nebitno u kom je modu, ali je bitno da je kvacilo u konverteru spojeno, tj. da je izmedju motora i menjaca kruta veza. Kod nekih modela je vec posle druge brzine uvek kruta veza.
Ne slazem se, jesi li probao kako to izgleda prakticno da kocis na nizbrdici samo zadnje tockove a da se prednji slobodno kortljaju ?ftj napisao:Ja rekoh na tom navedenom primeru spajanje pri downshiftovanju je toliko blago da ne utiče na stabilnost ni kad bi se spuštao u krivini nizbrdo po snegu sa zadnjom vučom. Ne bi se bmw ili bilo ko tako igrao sa bezbednošću.
Nisam siguran...u manuelnom modu kad usporavas on menja na dole do M2 gde se zadrzi kad stanes ali ako stojis malo duze prebaci u M1.Xepoj87 napisao:U stedljivom modu bi cak trebao da krece iz 2. brzine...
Ok, to je to onda.ljubitelj napisao:Pa o tome je i bila prica, svaki automatik koji sam probao radi upravo tako u D rezimu rada, i nema kocenja motorom vec je u freilaf kotrljanju a auto se koci pedalom kocnice. U drugim rezimima rada i brzinama kretanja ima i drugacije programirano ponasanje.
A, znaci ipak ima kvacilo u konverteru.ljubitelj napisao: Nema kvacila za funkciju potrebe kocenja motorom, komentar je na tvrdnju je bitno da postoji kruta veza preko kvacila da bi moglo da se koci motorom, sto je netacno.
Kvacilo, lock up, na mom automatiku se aktivira tek pri visokim brzinama a u gradskim brzinama kretanja se to ne dogodi.
I pored toga, kada je u manuelnom modu moze da se koci motorom a kada je Drive modu nema kocenja motorom. Kao sto sam naveo da dosta drugih sam primetio isti nacin rada sto ne znaci da nema i automatika koji su drugacije namesteni za funkciju kocenja motorom.
Nisam izdefinisao do kraja, to je moja greska. Dakle, koce sigurno i ovi bez kvacila, ali daleko losije. Ono sto se secam sigurno je da su mi bas pokazivali u voznji kako se ponasa auto prilikom otpustanja gasa sa i bez spojenog kvacila, gradski uslovi su bili u pitanju, Citroen C5 prve generacije. Kada je kvacilo raspusten obrtomer samo opadne naglo, sada se ne secam tacno na koju vrednost, ali naravno mnogo vise opadne nego kada je kvacilo zakljucano, i efekat kocenja je mnogo manji. Evo nasao sam i klip koji to ilustruje, samo je brzina veca. Pogledajte prvi put, kada je kvacilo zakljucano, i sledeci put kada je otkljucano koliko padnu obrtaji. linksnork napisao:Koče motorom i stariji automatici, kod kojih nema kvačila u konvertoru. Hidrodinamički prenos u konvertoru (dva propelera koja se vrte u ulju jedan pored drugog, bez mehaničkog kontakta), jednako prenosi snagu motor-točkovi, kao i točkovi-motor. Može se čak napraviti da i sam menjač ima dodatno kočenje, tako što se pojačava vrtloženje ulja. Na taj način rade retarderi u autobusima/kamionima sa automatskim menjačima.dragvorl napisao:Kocenja motorom na automatiku ima, nebitno u kom je modu, ali je bitno da je kvacilo u konverteru spojeno, tj. da je izmedju motora i menjaca kruta veza. Kod nekih modela je vec posle druge brzine uvek kruta veza.