Nemam pojma kakvo je stanje u NS "Čistoći" i da li neko krade gorivo, ali:
Normalno je da kamioni koji mahom rade u mestu, a prelaze malo km, troše enormno mnogo po kilometru. Bolje neka izražavaju potrošnju po satu rada, tada će se videti da li je realna. Pogotovo kada je reč o "paucima", koji moraju da nabiju gas dok podižu i spuštaju vozila, a za to vreme stoje. Slično je i sa kamionima za smeće (podizanje kontejnera, mehanizam za sabijanje otpada) i cisternama (pumpa za vodu). Pa i normalan kamion ako mili po gradu brzinom hoda neće trošiti 30-40 l / 100 km kao na otvorenom putu.
Poslednja izmena od snork u 25 Mar 2016, 22:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Xepoj87 napisao:Nikakav gas ne dodaju kada dizu.
Da je tako, ne bi ostali kamioni koji isto to rade, trosili znatno manje.
Pa ne dodaju ručno gas, ali čuje se kako kamion sam počne da brunda kada se aktivira hidraulična pumpa. Gledao, tj. slušao milion puta.
Sad, koliko troše ostali je druga stvar. Moguće je da kradu, a moguće je i da npr. ta dva sklanjaju nepropisno parkirana vozila na susedni parking, pa ne provode vreme u vožnji.
Ako na sat troši 2 litre, a verovatno troši manje, 1300 litara bi bilo 40 na put i 1260 u mestu, dakle 630 sati da to traje. Nema šanse da mu treba 630 sati da pređe 100km. Verovatno ima prosečnu brzinu od nekih 5kmh u toku celog dana, tako da verovatno potroši 40 litara na rad u mestu i 40 na put od 100km.
Auto sa manjim dizel motorom troši pola litra na sat u mestu. Za kamion nemam predstavu, ali mi ovde deluje realnije 4-5 umesto 2 l. Pri tome primetno nabije gas kada podiže kontejnere i kada mu radi mehanizam za sabijanje otpada. Ne bi me čudilo da tada troši 2-3 puta više.
Znam da zvuci malo verovatno, ali dizel kamioni od 10.000c trose oko 2l na sat, jer imaju "samo" 6cil i rade na 400rpm, kada nabijaju pritisak pneumatike, kada se dogrevaju, radi webasto itd bude i 2.5l, ali to je smesno.
Generalno takav sleper od 40t natovaren trosi cca 25l otvoreno, a do 40 po gradu.
Nemam iskustva sa ovakvim rezimom rada djubretarskih kamiona, ali su ipak drasticno laksi i sa nesto manjim motorima, uglavnom 6-8.000cc.
Послато са GT-N7100
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56
nemam problem uvek sam najsporiji
Aco, ne pokušavam da opravdam, nego da objasnim. Ako vozilo stoji u mestu sa upaljenim motorom, trošiće beskonačno mnogo po km. Zbog toga kažem da je za ovaj režim rada primerenije izražavanje potrošnje po času (kao što se radi za radne mašine, npr. traktore).
Aco, ne pokušavam da opravdam, nego da objasnim. Ako vozilo stoji u mestu sa upaljenim motorom, trošiće beskonačno mnogo po km. Zbog toga kažem da je za ovaj režim rada primerenije izražavanje potrošnje po času (kao što se radi za radne mašine, npr. traktore).
To bi bilo bitno kada bi oni gledali bord, pa tako racunali.
Ovako, on tih beskonacno sto pricas, ako stoji dnevno 5 sati, potrosi 10-15l, van one voznje od 100km, koja neka bude 120l.
Sent from my Sony
Veče u kome se svi slazu je protraceno. Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.