Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od Xepoj87 »

I drugo,letnja koja ke napravljena da izdrzi tih 50 dodatnih stepeni,na 40,50 postojecih,a asfalt leti kada se usija ima i ko zna koliko dodatnih stepeni,da li ima logike da bude istog kvaliteta i padanjem temperature?

Sent from my HTC One using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

:plusone:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dobro de, mnoge istine su rečene ovde sa obe strane. Na stazi će letnja guma na suvom da dobije zimsku verovatno na svim temperaturama, sa tim da razlika nije toliko ozbiljna. Juče sam čitao neki test i zimska Dunlop na Focusu ST je kasnila 2.2s u odnosu na Goodyear Eagle F1 (veoma meka i izuzetno kvalitetna performans letnja guma).

Kada uslovi krenu da se kvare, tj dođe do snega i leda, tu su razlike mnogo ozbiljno u korist zimske gume, u nekim parametrima i 250%.

Suština priče je da kad se povuče crta, za celu zimsku sezonu, daleko manje boli tih -10% po suvom u odnosu na +250% u graničnim uslovima gripa.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Kao prvo,2s lagano isti vozac moze da napravi razliku na nekoj stazi sa dosta krivina,cak i sa istim gumama,tako da ne mora da znaci da je razlika u gumama,ali verovatno je da jeste bolja letnja po stazi.
Drugo, valjda ti je jasno da ne mozes porediti stazu,gde se gume toliko zagreju,i toliko forsiraju,da budu u stanju kao da si upravo presao 20.000km sa njima, i normalno koriscenje.
U gradu,koliko god divljao,nikada neces ni u pola toliko zagrejati gume.
Normalnom voznjom neces doci ni do 10% temperature gume koju postignes na stazi.
Pipni svoju gumu kada dodjes kuci sa posla,a probaj da je pipnes na track dayu.

Ja odlicno znam kako je voziti letnju gumu zimi,i koliko je tesko krenuti,stati,skrenuti...
Barem 30% vise proklizava kada je spoljasnja temperatura oko 0.
Jednostavno,stvarno se guma scvrsne,i ne prijanja na podlogu kako guma treba.
Tako da tih -10% ne stoji svakako,moze samo u plusu da bude za zimsku.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Testirao je isti vozač, isti auto, ista dimenzija guma. Vrteli su dosta krugova, zimske su bile oko 2.5s iza, a najbolje što su uspeli je +2.2s.

Pored svega i njihov zaključak je da je najbolje imati odvojene gume za 2 sezone. No-season gume, kako ih zovu, nisu za preporuku po njima. Ja se slažem u potpunosti.

Kao što se vezuješ svaki dan pojasom jer možda nešto može da se desi nepredviđeno, tako zimi voziš zimske, leti letnje, po magli usporiš i sve ono drugo što proizilazi iz zdravog razuma da ne bi sebi ili nekom drugom skratio život pre vremena.

Slažem se da staza nije za poređenje sa realnom vožnjom, ali i to je u prilog zimskoj gumi. Ona je znatno mekša i brže postiže radnu temperaturu. Apsolutno je za vožnju van staze vrlo verovatno zimska guma u prednosti.

Ono, može letnja da positgne neku temperaturu gde radi kako treba i zimi, ali nema garancije, pogotovo ko prelazi malo. Na testovima se pošteno siluju gume, tako da se zagreju poprilično, što može samo tako da utiče na rezultate.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ta zimska se ruinirala posle tog testiranja, evo fotke, previse za pihtija gumu :mrgreen:

Slika
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Upravo ono o cemu ti mi pricamo,zimske su za niske temperature,a ne za stazu i visoke temperature.
Letnja guma se zimi ne trosi uopste,sto znaci da uopste ne vrsi svoju funkciju :)
A na toj gumi ne vidim da je ista ruinirano,kramponi ostali netaknuti,samo gazni sloj koji ce da spadne sam za 1.000km je da kazemo istopljen.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ovo je ws4d... odlicna zimska guma, moze se reci i sportska, ali ne moze prici letnjim performans gumama svakako...u plusu...
ali s obzirom da je ovih dana, i kad je u podne 7-8-10c, jutarnja temperatura oko nule, zimska guma dobro dodje...
poseban je problem sto je asfalt mastan, neverovatno, i kliza se kao nijedne sezone do sada...
kako god, po ovom vremenu bi idealno bilo da se 20-09h voze zimske, a u ostalim satima letnje :kezo:
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Štos je da tih par posto gde zimske gume kaskaju za letnjim vozačko umeće lako nadoknadi, skoro neprimetno, instiktivno, dok produženje puta kočenja od 2.5x po snegu i ledu ili ispravljanje krivine zbog leda, nijedno vozačko umeće ne može da nadoknadi.

Zimske zimi, leti letnje i ne filozofirajte više.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

2s na krug je smesno, zimska letnja. Mada dobro Dunlop WS 3D je vrhunska zimska guma, steta sto je gase, tj. zamenjuju je za 4D.
To samo govori o kakvoj se gumi radi, i sto sam ja toliko odusevljen sa tom gumom koja me i jeste preokrenula sa Michelina(koji sam vozio do pre 5-6 godina).
Sto se tice gume sa slike, ona po meni vise nikada nece imati svojstva kao sto je imala. Jer zimske gume nisu za stazu, zna se sta je za stazu. Ali da je sportska jeste, mozes da je vozis kako hoces, ali u normalnim okolnostima.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Nisu ni letnje za stazu. Posle 20 minuta vožnje ne postoje ćoškovi i ozbiljno se istroši gazeći sloj. Ništa od ovog što mi vozimo nije za stazu.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa cekaj, i na formuli se istrose gume za par desetina minuta. :kezo:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Da ispravim nidzu,to jest da napisem ono sto je on verovatno hteo reci:
Ako zelis i dalje da ih koristis,ni jedna guma nije za stazu :D
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Za vikend 14 stepeni, raspasce se zimske :mrgreen:
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Re: Одг: Zimske gume - da ili ne?

Post od dag81 »

Nece ne sekiraj se, jer je asfalt hladan a i tih 14 ce biti max 2h.

Послато са GT-I9001 користећи Тапаток 2
Odgovori