Ne brže od života!
Re: Ne brže od života!
Nama je neki doktor rekao da ne diramo povređenog u slučaju saobraćajne nesreće, jer je veća verovatnoća da ćemo naneti štetu nego pomoći. Isto je polagao sa nama, a to je bilo dok smo slušali deo o prvoj pomoći.
Mislim da ipak treba pomoći, ALI samo ako znaš šta radiš, ili ako je nešto banalno u pitanju.
Mislim da ipak treba pomoći, ALI samo ako znaš šta radiš, ili ako je nešto banalno u pitanju.
- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Tako i pise u jednom od zakona(ZoOBS, ZOBS, ZKP). Kada se dogodi saobracajna nezgoda treba prvo upozoriti ostale ucesnike u saobracaju da se ne bi dogodila nova nezgoda. Onda obavestiti policiju/hitnu pomoc, skloniti prolaznike sa kolovoza i tek onda ukazati medicinsku ili prvu pomoc povredjenima U SKLADU SA ZNANJEM, SPOSOBNOSTIMA I MOGUCNOSTIMA. I onda idu ostale stavke, da ih ne nabrajam sada.
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ja sam to hteo na prošlom forumu, ali je jednostavno nepotrebno bilo šta pisati autorski jer na netu ima već dobrih tekstova na tu temu, čak i sa slikama. Al bi dobro bilo imati takvu temu.steva_anya napisao:Kad budem imao vremena napisacu koju o osnovama prve pomoći, ti ono što su me naučili na kursu na medicinskom fakultetu.
Par osnovnih stvari: obezbediti mesto nesreće, pozvati 194, "pružiti neku prvu pomoć" (ovo je suština preobimno je za jedan post) .
Sent from my Sirona C1 treatment center
I da, ja nisam zvao hitnu, nego 192, ne znam zašto al su mi ostali u sećanju saveti da kada je situacija koja zahteva i policiju bolje njih prvo zvati jer će oni automatski da šalju hitnu i to će sve ispasti brže.
Ja mislim da bi bilo pametnije da postoji jedan broj kao u Americi 911, nego ovako da razmisljas koga bi trebalo pozvati. Znam da je u Evropi opsti 112, ali ipak mislim da je isto i ovde odvojeno kao kod nas.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Bilo je priče i oko toga svojevremeno, doćiće i to jednom sigurno na red 

- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
112 je u upotrebi i kod nas koliko ja znam. Inace, ja kada sam polagao kurs prve pomoci za vozacku, svi smo dobili veoma lepe knjige, full color, na jedno 90-ak stranica ja mislim, gde je detaljno i tekstom i slikama opisano kako i sta raditi u raznim slucajevima, ne samo vezano za saobracaj, vec i za pozar itd.
112 fercera otkad postoje mobilne mreže i prosleđuje se na 92, tj 192 ili već šta je sad.
Tapatalk
Tapatalk
Tačno! I ne samo to - dešavalo se da ljudi zovu 94 i oni kažu da na mesto saobraćajne nezgode dolaze samo po pozivu policije.Grujic napisao: I da, ja nisam zvao hitnu, nego 192, ne znam zašto al su mi ostali u sećanju saveti da kada je situacija koja zahteva i policiju bolje njih prvo zvati jer će oni automatski da šalju hitnu i to će sve ispasti brže.
Ђенерал Јанковић
- H4wkeye
Malo pre sam dosao iz grada, parkiram auto u dvoriste i vidim neki kombi pici uz ulicu, i odjednom cujem neko kukanje, kad ono udario kuce neko. Naravno, nije ni video kuce niti stao da vidi sta se desava, i nije mi jasno kako je udario psa koji je bio uz ivicu puta a put sirok moze dva tenka da prodju. Tako ce neko malo dete da udari, jebem ti budalu glupu
Koliko sam video, kuce copa na jednu sapu, prisao sam, dao mu malo hrane i proverio nogu. Nokat mu jedan polomljen, a za sapu nisam mogao da provalim da li je polomnjena ili uganuta.

-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Nisam lud da dam prvu pomoc da se zarazim. 

Kakav komentar??? 

Ogijevski.
Moja logika je pružam pomoć ako treba podvezati krvni sud da ne iskrvari ili nešto slično. Ako se ne pomera ne diram osim vađenja jezika ako je potrebno, jer ne znam u kakvom je stanju kičma. Ako se pomera i komunikativan je onda može sve.
U svakom slučaju zovem hitnu.
Moja logika je pružam pomoć ako treba podvezati krvni sud da ne iskrvari ili nešto slično. Ako se ne pomera ne diram osim vađenja jezika ako je potrebno, jer ne znam u kakvom je stanju kičma. Ako se pomera i komunikativan je onda može sve.
U svakom slučaju zovem hitnu.
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
A sta ako ima sidu npr?
- H4wkeye
Stavis rukavice koje dolaze uz komplet prve pomoci. Te rukavice stavljas OBAVEZNO kada pomazes nekom. Ima i ona maska za vestacko disanje, ako neces da stavljas usta na tudja. Sve to ide uz komplet.
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
OK, znam da treba tako, samo sto mi se cini da u praksi ipak nije jednako lako kao pored tastature